icon

Chcem zdravé jedlá v MŠ

oblivian
6. feb 2022

Ahojte,
jedálny lístok v našej MŠ je strašný, obsahuje veľa prekombinovaných jedál a tiež dosť nezdravých jedál a nápojov. Používa sa margarín namiesto masla, dávajú sa sladené čaje a sirupové vody, chýba čerstvé ovocie a zelenina, namiesto čoko pudingu s banánom by som vedela predstaviť zdravý jogurt + banán... Aj tak veľa detí má menej zdravý jedálniček doma, tak by sa mohli zdravšie stravovať aspoň v škôlke...
Niektorí rodičia sme sa sťažovali, no nie je ochota o zmenu. Že vraj jedálne lístky je časovo veľmi náročné prerobiť. Hľadala som na internete zdravé jedálne lístky, že by som stiahla z webovej stránky iných MŠ, no našla som iba dva extrémy: buď je jedálny lástok nezdravý alebo je už príliž "bio", čo by zase znamenalo značné zdraženie...
Chcem sa preto spýtať, či nemáte niekto vo vašej škôlke taký jedálny lístok, ktorý stojí za to, nechýbajú v nej denne čerstvá zelenina+ovocie, ale zase nie je každý druhý deň tempeh, chlorella alebo batátové gnocchi s tofu omáčkou ozdobené kaviárom... 🙂
Ide mi hlavne o to, aby jed. lístok obsahoval minimum cukru + čerstvú zel. a ovocie.
Ak viete o takom jed. lístku, prosím, podeľte sa oň, príp. pošlite link na web stránku...
Ďakujem!

Strana
z7
bafka
10. feb 2022

A odpajam sa z diskusie lebo zas sa niekto velmi nudi a hoci nema problem tak sa ho snazi najst a hrotit. Nech sa paci skolska jedalen a kucharky sa radi potesia novej sile ktora bude varit vyvazene zdrave jedlo z 0€ pomaly. Pekny den

annm81
10. feb 2022

@bafka Aha, tak ty si vlastne myslíš, že situácia nie je dobrá, ale pritom tvrdíš, že veci netreba meniť. Alebo že sa zmeniť nedajú? Tak potom je veľmi zaujímavé, že niekde zmeny urobili a funguje to - aj je to v súlade s normou, aj rodičia sú spokojní, aj deti jedia. Asi to sú škôlky z inej dimenzie.

Že 99% detí nezje žiadnu zeleninu ani ovocie (tvoje číslo, nie? Či som si ťa splietla s inou diskutujúcou?) nie že nie je odborný fakt. To je údaj vycucaný z prsta, ktorý rozhodne nezodpovedá realite - inak by tu štatisticky neboli pomerne časté sťažnosti na stravu v škôlkach.

A tiež neviem, prečo spomínaš nejakú nenormálnu stravu. My sa doma stravujeme väčšinou z vecí, ktoré kúpiš v bežných potravinách, tak neviem, v čom som ja akože tá nenormálna mama a ty tá normálna.

zuzana76
10. feb 2022

@saxana000 co je zle na bryndzovej polievke a kvasnicovej pomazanke? pre mna su to zdrave jedla, nevravim, ze top zdrave, ale prijatelne, ziadne buchty, cokoladovy kysnuty zavin a pod. hoci mne raz za cas nevadi ani to

zuzana76
10. feb 2022

@mooonika1975 ja viem, ze babovka v skole je asi dost na sladko, ale dnes je mnozstvo receptov, moj syn je celiatik, robievam babovku z makovej muky, mletych orechov a cukru minimum, viem, mak aj orechy su alergen, ale urcite je zdravsia takato babovka, ako keksik

oblecenie99
10. feb 2022

Preeesne, celkom presne vidno na tej strave v škôlke, ako sa veci tvária navonok a ake to je naozaj. Doslova od narodenia a prvého nakŕmenia diatata. Ak nepočítam par extrémov typu "ej ale je sranda dat 7 mesačnemu do ruky údenú klobásu a natáčať na video, ako plače, keď mu ju zoberiem" tak ci už tu, alebo na sociálnych sieťach alebo na pieskovisku ci ihrisku ci kamošky z očí do očí, clovek vidí a počúva, ako všetky mamky majú deti 3,4 ci aj 6 hodín vonku na vzduchu, pritom majú všetko doma urobene, stíhajú sa im venovať, rozprávky nepozerajú iba knihy listuju, večer idú včas spať, mamka si stihne zacvičiť, prečítať knihu ale samozrejme a najmä pri tom všetkom navarí, a to každý deň, zdravo, vyvážene, sito, pestro a najmä čerstvo, denne 5 chodov, a deti pijú iba vodu, jedia iba biely jogurt, a nevypluvaju čerstvé ovocie a zeleninu. Sú na zo zvyknuté od detstva, a keď ich dieťa si na zo zvyklo, tak neexistuje, že cudzie nie.

No a POTOM, nastúpi dieťa do jasliciek, škôlky a školy a zrazu veľkej väčšine rodičov nevadí, čo tie deti jedia. Kde sú zrazu všetky ukážkové mamky z piekoviska? Zrazu nikomu nič nevadí, keď je snaha to cele zmeniť? Zrazu je problém doplatiť par eur navyše za zdravú stravu? No nie je to záhadné? Spomenula som si na takú moju skúsenosť, keď ešte malý bol veľmi malý, a kamoška sa mi chválila, že jej chlapček (bol starší od môjho) ma každý týždeň aspoň raz rybu, že ta je aká dôležitá, a omega a bla bla. keďže ryby som cely život nejedla, ani nepripravovala, lebo logicky netuším, ako ma chutiť (mam z nich fóbiu) ale tak sa premôžem pre dieťa, či mi nedá tip, kde kúpim čerstvú, vhodnú pre také malé deti a ako ju rýchlo a najmä chutne pripraviť, tak som vlastne zistila, že malému robí rybie prsty.. Tie predsmažené. Čiže asi tak.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
10. feb 2022

@elizabet173 Mám skúsenosť aj s kamoškami, len ako píšem, potom zistím, že tak trochu fabulujú v tom.. ;) ja sa snažím pri synovi ako sa dá, preto často veľa vecí nestíham :D môj je asi jediný dvojročný, koho poznám, že miluje biely jogurt.. teda miloval, dojedol, zistila sa u neho alergia na mliečnu bielkovinu :/ a nikdy nezjedol čokoládu, pokusy boli od starých rodičov na sladké, nechcel, vypľúval, nechutí mu. NA druhej strane, aj keď sa pokrájam mi nezje surové ovocie. Max pomaranč a banán, jablko ani za svet.. v jasličkách sa nevie dojesť hrušky, doma nechce ani vidieť.. Je to bieda ale s tou stravou v školských zariadeniach, ale ako píšem, vyhovuje to najmä rodičom. U nás majú veľmi dobre nastavené jedlo, len smola, že nemôže nič s bielkovinou kravského mlieka, ja by som bola už aj za to rada, že aspoň v jednom! jedle za deň vynechajú ten alergén, ale nie, prisahám v každom to je. Musíme to preto riešiť individuálne :/

oblivian
autor
10. feb 2022

@kvetinka75 práveže pôvodne tu išlo napr. o vodu a sirup, kým tu nezačali prispievať ženy, ktoré nevedia s porozumením prečítať témotvorný príspevok. Komu sa nepáči moja téma, nemusí prispievať. Alebo sa niektoré vyžívate v tom, že útočíte na druhých, ktorí slušne debatujú? Neviete sa zmieriť s tým, že sa musíte konfrontovať s názormi iných, ktoré nie sú v súlade s vašim životným štýlom. Ja nemám problém s názorom, ktorý je iný, ako môj. Viem si ho vypočuť a ísť ďalej... Niektoré tu ale nedokážete komunikovať s úctou, lebo nesúhlasíte s názormy iných. Najľahšie je povedať, že sa to nedá... keď niekto volá po zmene. Vám je príjemnejšie, pohodlnejšie zostávať v tom, na čo ste si za veľa rokov zvykli. Nech sa páči, robte tak aj naďalej. Len nestojte v ceste tým, ktorý chcú niečo zmeniť za lepšie! Ak ak nemáte čo povedať k veci, tak sem nechoďte, lebo ma beriete o energiu a čas, keď si tu prechádzam úúúplne zbytočnými príspevkami. @bafka

oblivian
autor
10. feb 2022

@oblecenie99 Hm... určite sú rodičia takí aj takí... Niektorí sa doma naozaj zdravo stravujú, iní o tom skôr iba hovoria a niketorí si neuvedomujú, aký je ich jedálniček nezdravý. No ak vychádzam z toho, že škôlka je na to, aby deti NAUČILA základné veci potrebné do života (napr. hygiena, prezliekanie sa, zdvorilosť, základné poznatky o okolitom svete a pod.), tak k tomu patrí aj naučenie na zdravé stravovacie návyky. Ja som pôvodne nehovorila o nejakých extra zmenách, o drahých zmenách. Stačí aj málo, len nech je ochota smerovať k lepšiemu. Ja som pracovala ako učiteľka na základnej škole. Bola som zhrozená, čo všetko si niektoré deti na 1. stupni zš nosili na desiatu (Brumík, croissant, chipsy!). Dostávali aj vreckové, za ktoré si kupovali podobné nezdravé veci v automate alebo v bufete. Je to v poriadku? Nemala by byť škola/MŠ inštitúciou, ktorá dbá (aj) o zdravie "svojich" detí? Načo sme tam mali automat na sladkosti? Načo boli v bufete plné poličky čipsov a sladkostí a ani jediný sendvič alebo jogurt?! Vtedy som bola mladá, neskúsená učiteľka, ktorej by ani nenapadlo volať o zmenu u riaditeľky. Teraz už mám dve vlastné deti a o pol roka budem riaditeľkou materskej školy, tak mi veľmi záleží na tom, aby sa deti mohli stravovať zdravšie, bez toho, aby sme museli veľmi zvyšovať príspevok za stravu. Stačí málo: odobrať cukor a pridať trošku viac zeleniny a ovocia. V MŠ ani netreba každému na tanier podávať - môže byž zel/ovoc pár kúskov na spoločnom tanieri, odkiaľ si zoberie ten, kto si prosí. Ale ostatné deti vidia, že niektorí to majú radi...možno nabudúce ochutnajú aj tie...veď zvyknú po sebe opakovať tak malé deti. To, že doma toto a toto nejedia, neznamená, že by to nemohli a nechceli jesť v škôlke. A ešte k tomu, že veľa rodičov sa iba tvári, že sa stravujú zdravo: no a čo? 🙂 Je to ich vec, smutné, no čo už... Ale to, že sa stavujú nevhodne doma, neznamená, že by nemohli mať požaidavku, aby sa ich deti zdravo stravovali v škôlke! Aj keby mama kŕmila doma svoje dieťa denne defrost pizzou, má rovnako nárok požadovať zdravšiu stravu v škôlke/škole. Lebo niektorí tu píšu, že nech sa rodičia nesťažujú kvôli nie celkom zdravému jedálničku, keď ani doma zdravo nevaria...lenže napr. ak rodič nevie plávať a nechodí s dieťaťom na plaváreň, neznamená, že ak zaplatí za plavecký výcvik, nemôže si nárokovať to, aby jeho dieťa poriadne naučili plávať. Tak je to aj s jedlom v školských zariadeniach.

annm81
10. feb 2022

@oblivian To s nakrájanou zeleninou a ovocím je super nápad. V našej škôlke sú presne takto spravené olovranty. V sezóne často nosia sami rodičia (starí rodičia) ak majú prebytky zo záhrady. Učiteľky s deťmi tiež majú celoročne nasadené kopce byliniek a klíčkov (moje dieťa zbožňuje len tak si odtrhnúť lístok šalvie, mäty alebo stévie - sama nechápem, ale tak mu to chutí). V záhrade majú kvetináče, kde si každý rok nasadia hrášok, paradajky, uhorky, jahody. Držím palce s tým riaditeľovaním!

oblecenie99
10. feb 2022

@oblivian ja som tiež za, mne by na úvod aj stačilo, aby sa trochu prihliadalo na potreby deti s alergiou, či i toleranciou, ale to chce zmenu pravidiel zhora, chápem.. Ale ináč som spokojná, a to môj chodí do mestských jasliciek, majú dobré nastavenú stravu (aj nepočítam to nestastne mlieko skoro všade) majú každý deň aj ovocie, vodu aj čaj, dokonca, ako píšem vyššie, zje tam také veci (hruška) co doma ani náhodou. Dokonca tam vidím aj nátierky ze špenátova, avokádova, a namiesto pudingov majú rôzne domáce kaše, vyzerá to fajn..

kvetinka75
11. feb 2022

@oblivian a kto sa do teba naváža? Myslím, že každý tu komunikuje slušne. Niekedy si napísané človek vysvetlí ako aroganciu preto, že to arogantne číta. Tak ako ty debatuješ, debatujú aj ženy, ktoré majú iný názor. Ako si napísala, máme rešpektovať druhý názor ale často sa stáva, že ten kto to napíše, nerešpektuje názor opačný. Veľmi voláte po zmene. Ale treba sa aj pozrieť triezvo na to, kde človek žije, akými ľuďmi je obklopený a hneď si vie domyslieť, či sa uvedené zmeny presadia ľahko, ťažko alebo vôbec. O mne nevieš absolutne nič, možno že mám vyváženejšiu stravu ako ty. Ale zase nebudem ju vnucovať každému a presadzovať si svoje tam, kde vidím, že nie je záujem to presadiť. Kopa ľudí okolo mňa varí polotovary, chodí do reštík, jedia aj ovocie aj zeleninu ale nepotrebujú riešiť ľudí na okolo, škôlky, školy, pretože vidia, že sú ľudia, ktorí dajú deťom jesť to, čo príde. Hlavne takí ktorí sú na tom finančne horšie a majú viac detí. Kupujú akciové výrobky, rýchle jedná. Potrebujú ušetriť peniaze a čas. Takže takému človeku budeš zbytočne vysvetľovať, že treba zmenu. A ich deti sú zvyknuté na salámy, párky, pizzu, takže určite nebudú jesť kopu zeleniny, pšeno, lososa. A prečo by mal potom rodič niečo takéto podporovať, keď to deti nezjedia. Pre neho je to vyhadzovanie peňazí. Veľa ľudí žije z výplaty do výplaty. A tí nemajú čas a chuť riešiš takéto problémy v škôlke. Či je to správne alebo nie, nebudem posudzovať. Tí majú iné existenčné problémy.

ja123456789
11. feb 2022

Ked to tu citam aky su rodicia sprosty, tak som rada ze moja dcéra ma alergiu a vsetko jedlo jej nosim z domu kazdy den, kazdy den ma vdaka tomu v skolke dve porcie ovocia na desiatu, plus nwjaky roztek alebo chlebik, niekedy biely niekedy celozrnny a k obedu vzdy nejaky zeleninovy salatik

dominika1234567891
11. feb 2022

@oblivian https://zssmzh.edupage.org/menu/?wid=menu_Cante... u nas takto varia, som spokojna, a viem ze ked aj maju nahodou sladeny caj alebo sirup tak to nase deturence nepiju

borabalazova
12. feb 2022

@oblivian Ja mám ešte poznámku k motivácii jesť čerstvé ovocie a zeleninu: v dcérinej škôlke nie je desiata a olovrant na termín a organizovane. Majú vytvorený samoobslužný kútik, kde je v dosahu detí jedlo podľa jedálnička (chlieb a nátierka, kaša, jogurt, ovocie a zelenina) a deti majú možnosť najesť sa kedykoľvek počas 2 hodín, samozrejme, učiteľky im pomáhajú. Veľmi deti motivuje to, že si natierajú chlebíky a krájajú ovocie, napr. majú pripravené jablká ako plátky a môžu si vykrajovátkom urobiť kúsky a vykrojiť stred s jadierkami, rovnako si napríklad krájajú detským nožom banán na menšie kúsky. Tento systém potom obmedzuje plytvanie, lebo deti si vezmú len to, čo zjedia (ale aj viackrát), a rovnako sa učia samostatnosti. Hovoríme o vekovej kategórii 2-3 roky. Všetky tanieriky a misky sú zo skla a z keramiky. Veľmi sa mi pozdáva, že majú na jedenie samostatný stolík, kde si dieťa prestrie obrúsok a označí si miesto svojou fotografiou a kľudne si tam môže jedlo a pitie nechať dlhšie a vrátiť sa k nemu. A ako tu už spomínali aj iné mamičky, tiež sme nosili v lete ovocie a zeleninu zo záhrad, nebol s tým žiaden problém. A na margo toho, že "mamičky nevedia", ako ich deti v škôlke jedia: absolvovala som s dcérou v škôlke dvojtýždňovú adaptáciu a celý systém a správanie detí som si sama odsledovala, a teda viem potvrdiť, že všetky deti systém zvládali a bez problémov všetku "zdravú" stravu akceptovali a jedli.

oblivian
autor
20. feb 2022

@borabalazova úžasné! 🙂 aj tá dvojtýždňová adaptácia je luxus, super, že sú škôlky, kde to považujú za dôležité!

poopsie
20. feb 2022

@borabalazova a ešte napíš, že je to súkromná Montessori škôlka

borabalazova
21. feb 2022

@poopsie Ja som v tejto diskusii už uviedla, že dcéra chodí do súkromnej škôlky. Myslím si ale, a preto som systém popísala detailne, že vytvoriť niečo podobné nie je až tak otázka peňazí a aj v štátnej škôlke je priestor na inovácie, ak je vôľa zo strany vedenia. Autorka diskusie bude riaditeľka v škôlke a veľa môže nastaviť inak, ako je to doteraz zaužívané.

poopsie
21. feb 2022

@borabalazova to nieje na vedení ale na ministerstve školstva

Strana
z7