Citlivé júnové dievčatko

zaba22
20. feb 2022

Ahojte, idem sa popýtať, či niekto nemá z vás doma taky problém ako my.
Moja predskolacka je júnová a nikdy nechodila normálne do škôlky. Pretože ju nezobrali. Nastúpila až ako predskolacka.ona je veľmi spoločenská, v škôlke sa jej páči, ale od narodenia bývalá vždy často chorá, má HIT,takže na obed sme chodili po ňu,lebo môže jesť len to,čo doma uvaríme. My sme však zistili, že vždy,keď prežije emočný stres, ochorie. Ona odjakživa všetko strašne prežíva. A tu prichádza kameň úrazu. Ideme sa sťahovať do úplne cudzieho prostredia do dediny. Naša pani riaditeľka v škôlke odporúča pre citlivosť jej povahy voliť súkromnú školu. A teraz riešime dilemu. Dať ju na súkromnú školu,čím ju vytrhneme od detí z dediny,lebo ich nebude poznat a ako ju poznám,bude ju trapit,že sa s ňou nechcú hrať. Alebo radšej risknúť štátnu školu v dedine?
Vôbec neviem ako si poradiť v tejto situácii. Alebo ju nechať ešte jeden rok v škôlke, či nedozreje? Problém je,že ona je veľmi šikovná,počíta, píše, úlohy jej idú jedna radosť.
Ďakujem za vaše postrehy.

pribinak
20. feb 2022

@zaba22 ak je šikovná tak nerozumiem načo má byt ešte rok v MS
A súkromná škola môže byt fajn nápad, je tam menej deti

sante81
20. feb 2022

@zaba22 moja ma už 9, tiež je júnová račica. Veľmi citlivá a aj veľmi náladova. Vekom je to stále lepšie.

renab
20. feb 2022

Moja dcera je augustova, od 4 rokov plynule citala, vedela pisat tlacenym pismom, pocitat a napriek tomu mala odklad skolskej dochadzky pre precitlivelost. U nas to bolo dobre rozhodnutie.

luccija
20. feb 2022

@zaba22 daj ju do školy kde bude mať po škole možnosť mať kamarátky.Takto bude v dedine "cudzia" aj to privítas, keď bude môcť chodiť neskôr sama zo skoly

luccija
20. feb 2022

@zaba22 ona sa otuka školou...takto bola v škôlke iba chvíľku.Ja nie som za vozenie detí hore dole.Je citlivá jemná, lebo bola s tebou dlhšie doma, ak jej ide sustredenost a prešla testami je to na tebe.Co povedala psychologicka z testov?

lukina20
20. feb 2022

Velmi tazke rozhodnutie. Ja by som asi volila zacat v statnej skole a kebyze to nie je dobre potom do sukromnej. Podla mna skus s nou komunikovat, pripravit ju, ze co ju caka v skole, ako to asi vyzera, chodte sa pozriet popoludni cez plot na detske ihrisko, ako sa deti hraju v druzine, rozpravat sa s nou ako sa bude v triede ucit a pod. Snazit sa ju co najviac pripravit, ze co ju asi caka.

dadulamamula
20. feb 2022

@zaba22 nemá dôvod na to, aby mala odklad len preto, že je citlivá.. Najlepšie by jej bolo na začiatok určite v škole, v dedine, kde bude mať blízko aj spolužiakov.. Jedine ze by si niekoho spoznala a obe maminy by ste dali svoje deti na sukormu z dediny.

amelie22
20. feb 2022

@zaba22 Ja som bola augustová, tiež dosť citlivá, do školy som išla hneď v septembri. V prvej triede nebol žiaden problém, mali sme super učiteľku. Problém bol až v druhej triede, zmenila sa nám učiteľka, dosť na chalanov kričala, ja som ten krik ťažko niesla, vymýšlala som si doma, že ma bolí brucho, že som chorá, nechcela som chodiť do školy. Pomohlo až keď mama išla do tej školy so mnou, za učiteľkou, vysvetlili sme si to, povedala mi, že sa nemusím báť, že to nekričí na mňa atď. Proste taký ten osobitejší prístup mi pomohol. Ono sa ten stres z učiteliek opakoval ale aj ďalšie roky, aj v štvrtej keď bola zase horšia, ani do školy prírody som nechcela chodiť, lebo som to tak nejak citlovo vnímala... Ešte aj na gympli ma niekedy bolelo brucho :D Ťahá sa to so mnou tak trošku celý život :D ale rodičia nikdy nepovolili, nič mi neulahčili, skôr vysvetlovali, a bol to dobrý prístup. Takže ja by som určite skúsila tú štátnu školu a keby niečo veci sa dajú riešiť aj za pochodu.

deti95060810
20. feb 2022

moja je júnová , ale blíženci - a tiež je citlivá...
ja by som dala do dedinskej školy... a keď bude problém, skúsiť súkromnú...

zuzahajdulka
20. feb 2022

Mozno by stal za to ten odklad. Moja dcera prvacka ma v triede spoluziacku - dievcatko, co zo vsetkych najlepsie cita, pise, pocita, ale je strasne precitlivele, vsetko preziva tragicky, denne za nieco place. Napriklad prisla do skoly troska neskor a namiesto, aby sa ponahlala zo satne do triedy, ostala v satni plakat jak pardal, az musela triedna ucitelka pre nu prist do satne, vyzliect ju z ciziem a bundy a v triede povykladat veci z aktovky. Malá len hystericky plakala. Alebo sa pravidelne rozplace, ked si deti idu vybrat veci na vytvarnu a ona caka, kym sa dostane na rad. Alebo do nej na telocviku hodili loptu (hrali vybijanu loptou) a ona zvysok hodiny plakala zahrabana pod zinenkami. Mozno je to iny typ citlivosti ako tvoja dcerka, ale myslim, ze tomuto dievcatku by odklad prospel, aby bola menej vyplasena zo vsetkych novych veci. Ale asi najlepsie ist cez klasicke testy skolskej pripravenosti - tam dbaju viac na citovu pripravenost, nez na ovladanie uciva.

elzusa
20. feb 2022

No ak viete o tom, že je citlivá, odklad jej určite prospeje. Netreba sa zbytočne ponáhľať...intelektuálne je šikovná, ale emocionálne a sociálne je ešte nezrelá...treba jej nechať čas..

euka210
20. feb 2022

@zaba22 otazka je, aka je v dedine skola...ci klasika 1-9, ci 1-4, ci len malotriedka 1,3r a 2,4r...aj kolko deti v triede maju. Ked mensi kolektiv a sikovna ucitelka, preco by mal byt problem, ...aj deti z dediny sa poznaju.
To by skor mala posudit nejaka psychologicka.

evabb35
21. feb 2022

@zaba22 To je strašne ešte skoro takto rozmýšľať, lebo je ešte len január a do septembra je ešte strašne ďaleko, ešte sa môže zmeniť. Testy na školskú zrelosť sa robia až niekedy v máji. Neviem, či pri sociálnej nezrelosti odklad vôbec pomôže. Malá pravdepodobnosť, že v tej škôlke sociálne dozreje za ten jeden školský rok. Podľa mňa jej to nepomôže. Aspoň podľa toho, čo som videla na deťoch, ktoré mali odklad kvôli sociálnej nezrelosti, ale inak boli šikovné. Ak je šikovná, tak to je len premárnený jeden školský rok. Navyše teraz je také obdobie, kedy tie deti vplyvom tejto pandemickej situácii budú asi v tej sociálnej nezrelosti asi na rovnakej úrovni a všetci si budú zvykať na školu. Čo si budeme navrávať, tí tohtoroční prváci budú iní ako tí pred pár rokmi. Dedinská škola má svoje výhody - môže tam byť nižšia chorobnosť. Do súkromných škôl dochádza veľa žiakov aj učiteľov z rôznych miest a dedín, takže aj chorobnosť je tam vyššia dosť často.

zaba22
autor
21. feb 2022

@evabb35 ďakujem za nazor.
Práveže čas nemáme,na testy ide zajtra a zápisy sú o mesiac. Ja sa bojím len toho,že tie deti na dedine sa poznajú odjakživa, chodili spolu do škôlky, či ju nebudú odmietať. 🤷

evabb35
22. feb 2022

@zaba22 Tak to hej, na dedine sa dedinské deti zvyknú separovať od prisťahovalcov, ale zase je veľmi praktické mať školu blízko, netreba voziť v čase nečase, dieťa sa skôr osamostatní a zase keď si nájde medzi spolužiakmi aj kamarátov, tak to bude veľmi fajn. Aj keď aj dedinčania často vozia deti do súkromných škôl, ale či je to v tejto pandemickej dobe zase až taká výhra...

lubina
22. feb 2022

@zaba22 ak je sikovna, tak je zbytocne ju nechavat v skolke. Tam by ju trapilo to, ze jej kamarati isli do skoly a ona nie a ktovie, ci by o sebe nezacala aj pochybovat, kedze ona "musela" ostat este rok v skolke. O tom do akej skoly ju dat, to by som sa mozno poradila so psychologickou. Ale aj tak, sama si najlepsie poznas svoje dieta a pre kazde dieta je nastup na zakladnu skolu velka zmena a ta urcite priniese rozne situacie. Je ju len treba na to pripravit, ze prichadza zmena...

ibrunova
22. feb 2022

@zaba22 Len pozor na to, aby ste ju neofukovali až moc, aby ste jej viac neublížili ako pomohli. Ja by som volila klasickú školu, možno aj tú dedinskú, to by bolo najpraktickejšie. Tam môžte ísť na zápis (na zápis musíte v každom prípade), a potom sa uvidí, či nastúpi tam, či inde, alebo jej dáte odklad.