icon

Čo ďalej - stále nezrelý na školu

4. feb 2023

Syn ma tento rok odklad. V septembri by mal ist do školy. Avšak stále nie je emocionálne zrelý do školy, je hravý, nevie si zapnúť bundu, utrieť zadok... (nejde mu ťo je ťarbavý, má problém s jemnou a hrubou motorikou).
Čo sa týka intelektu je nadpriemerný.. zvyšok zaostáva. Alé máme možnosti, okrem nástupu do 1.ročníka. Riešili ste to niekto? Ďakujem

mira0611
6. feb 2023

Autorka @anjelicek26 ma pravdu, ale z tvojich odpovedi mam pocit, ze skor sa vyhovaras na to, ze je nezrely, namiesto toho, aby si ho naucila.
Aj moj syn bol nezrely, ked som ho zapisovala, ale bola som tak, ze dobre uvidime. On vedel, ze je zapisany do skoly, aj sme mu to hovorievali, ze toto a toto musis uz sam, lebo uz budes velky skolak a nie maly skolkar a naucil sa vsetko.
A do septembra dozrel. Tvoj syn uz mal rok odklad! Nerozmyslaj, nad odkladom, vsat tam bude medzi prvakmi ako maly obor!
Ak zostane medzi skolkarmi, tak neviem aku zrelost sa od nich nauci.

marfikchov
6. feb 2023

@mira0611 on medzi škôlkarmi nebude, on je s matkou doma

evinqua
6. feb 2023

Ty si absolvovala klasickú skolku, skolu/y? Kde vidíte s mužom Vasho syna o 10 rokov napr.? Zápis ho do prípravky, ma možno poruchu reči?

yanni
7. feb 2023

Tak autorka, pises, ze idee synovi prokladom. Aby prosím ta? Aj tebe chodi este mama vytoerat rit a obliekat bundu? Tak mu pre boha ukaz eko sa ta rit vytiera. Aj ado sa zapina gombik a zips. A halve, ako spravne 7 rocne deti stoluju, ako sa pouziva pribor aby nenarobil svinčík ako rocne dieta. Prepac,ale ak nemas diet amentalne a telecine postihnute, tak uz by toto vsetko mal ovladat. A to ti poviem, aj bez nejakeho velkeho priklady a ukazovania. To akoze nema vobec nijake ambicie? Nema nijake zaujmy? Co cele dni pre pana jana robite, ked nechodi do skolky, ty pravdepodobne nepracujes, mas len to jedno dieta, ved sa mu konecne zacni venovat. Chuda dieta.

autor
7. feb 2023

@yanni Hra sa s legom a ja s ním.. all day 🙂 alebo s autickami a dinosaurami.. no a potom pocitame stale a pri vsetkom, citame si knihy, pozerame rozpravky.. a tak uzivame si zivot

sheila121
Odpoveď bola odstránená
1gabriela13
7. feb 2023

@viestta no ja som minulý rok robila asistenciu pre prvý stupeň a veruze sme aj s osobnou hygienou pomáhali aj s obliekaním,aj s prezliekaním na telesnú atď. Potom sa väčšina detí,ktoré nevedeli zvládnuť tieto veci po pol roku sami otukali a išlo im to. Okrem jedného dievčatka,ktoré si obuvalo papuče vždy naopak ,tomu je tak dodnes a je už v 2om ročníku.

yanni
7. feb 2023

aha a este? 7 rocne dieta?? Daj mu do ruky skrabku, nech ti oskrabe mrkvu do polievky, uhorku do salatu, daj mu do ruky noz, nech ti to pokraja. Daj mu do ruky hajzliak, nech si konecne utrie rit, nauc ho zaväzovat si skurky na topankych, zapinat si zips a gombiky, ukaz mu ako sa vysava....all day...uzivajte si zivot, pri ktorom sa nauci aj zivotu potrebne bezne veci. Rit si bude musiet utierat SAM pokym bude vladat. S dinosaurami sa hrajkat v 20tke nebude.

yanni
7. feb 2023

a este, to co si vymenovala ako sa hrate, to robi aj moja cerstvo stvorrocna. A predstav si vie sa krasne bez svinciku pod sebpu a vsade naokolo najest, dokonca pouziva aj kompletny pribor, vie si vytriet zadok, sa obliect, zapnut si gobiky na koseli aj zips na bunde. Rano sa prakticky oblieka komplet sama. Maj aj 7 rocnu, to si neviem predstavit, ze by som ju stale obliekala. Ona este aj vecer mladsiu osprchuje aj vlasy jej umyje. Jedine co stale robim, obom umyvam zuby. Docistujem. Ale mam taky pocit, ze tema je fake a ty sa fajn zabavas. Lebo ak nie, tak ty potrebujes odbornu pomoc. Zavolat na teba socialku ze zanedbavas syna a nevenujes mu pozornost adekvatne veku, cim sa ani primerane veku nevyvija, kedze mu v tom doslova branis a aj v buducnosti mas v plane mu branit a zakazat sa zdravo vyvijat a rozvijat si vlastne schopnosti. Ked ho nenachas sameho, tak sa ani nenauci. Nech si tu rit vytrie sam, mozno budem mat (sorry) zasraty cely chrbat a hov... roztrete vsade, ale 2., 3. 5tych krat to uz bude lepsie. Nech sa popasuje a tu mikinu si vyzlecie sam, inak pojde do vani tak a potom v tej mokrej mikina aj do postele. S jedenim napodobne. Ked narobi svincik, nechaj ho, nech si to po sebe poriadi. Po par razoch zrazu bude vediet pekne jest. A ak nie, tak je to fakt nejaky trulko alebpo naozaj mentalne a telesne postihnuty, nechaj ho riadne vysetrit. A ty seba tiez. lebo takyto pristup by som ako juristka uz pomaly klasifikovala ako ublizenie na zdravi.

autor
7. feb 2023

@yanni ďakujeme za názor, posielame kľúčenku 😁

janage
8. feb 2023

A má ten syn čas nudiť sa? Trávi čas aj s rovesnikmi a bez tvojej pritomnosti? Myslím to v dobrom. Vyzerá to totiž tak, že celý svoj čas má to dieťa vyplnený činnosťou s Tebou.
Ak je to tak, pletieš si na seba bič a v konečnom dôsledku si to naplno odskáče práve to dieťa.
Stačí napr. že by vám do rodiny pribudol nový člen.
Otec dieťaťa s takouto výchovou (nie vzdelávaním) súhlasí?
Podieľa sa na nej? Ak by si si zajtra išla poležať do nemocnice na 2 týždne, dokáže ťa niekto z rodiny nahradiť?

janulik2008
8. feb 2023

Nie je tato tema vymyslena? Lebo neverim ze existuje takato "opičia laska" ...
Inak malá mala rok odklad, je julova. Pisanie ju nebavi doteraz za to v matike exceluje v zmysle ze vyrata priklady raz dva ale to neznamena ze jej povieme nech nepise lebo ved na pc bude pisat.

Top bolo ked som videla ako si 6 rocna vybrala nozik ja ze co ides robit, ja ti odkrojim vianocku tak sestra hovori nechaj tak, a pozeraj a hoc si odkrojila kusok ako pre "drevorubača" odkrojila 🤣 ja som infarkt chytala 😬😬

rozovykon
8. feb 2023

@janulik2008 áno je vymyslená.

kvetinka75
8. feb 2023

@tortelinka to by najskôr musel nastúpiť do školy aby tú maturitu nakoniec aj mal. Chúďa dieťa. Rodičia ho úplne vylúčili z o spoločnosti. Neviem si predstaviť čo by bolo, ak by sa nedajbože niečo stalo jendému z rodičov alebo obom.

annm81
8. feb 2023

Lego, autíčka, dinosaury, počítanie.

Keďže veľa cestujete, predpokladám, že syn bol x krát v múzeu, kde pochopil ako funguje dnešné auto a ako vyzerali prvé autá. Že nielen držal v ruke hračku dinosaura, ale videl aj kostry skutočných dinosaurov. Vie si v reštaurácii objednať jedlo a najesť sa ako človek. Vie sa opýtať na cestu, pozná hodiny, vie si zbaliť batoh na celodenný výlet, ošúpať a nakrájať mrkvu do desiatového boxu, aby na tom výlete mal čo jesť. Vie, čo robiť , ak sa stratí...

Keďže veľa počítate, dokáže ísť do obchodu, vybrať si lego podľa prideleného rozpočtu, kúpiť si ho a skontrolovať, či mu predavačka vydala správne.

Keďže pri tom cestovaní chodíte asi aj mimo hotel, syn vie bicyklovať, plávať, lyžovať, korčulovať...

Pri tom všetkom je pre neho naučenie sa obliekania a základov hygieny úplná maličkosť, ktorú naozaj zvládne, ak mu dáš možnosť.

zabina27
8. feb 2023

toto co s tym dietatom ty robis, to su ulohy pre nejaku slecnu na strazenie - hrajkat sa s batolatom. ma toto dieta aj ozajstnu mamu? vies, niekoho, co ma to dieta vychovavat, ucit ho veci potrebne pre zivot? lebo hrat sa s dinosaurom velmi v zivote nevyuzije, ale vediet si utriet zadok alebo sa slusne najest by uz v zivote potrebovat mohlo, pokial teda na to nebude mat do konca zivota mater vyslovene za zadkom...

kvetinka75
8. feb 2023

@zabina27 mne to pripadá akoby sa matka zasekla pri synových 2 rokoch. Hráme sa s dinasaurami.

drahomirrra
8. feb 2023

To nie je opicia laska baby, to je totalne postihnute decko, ktore musi mat obrovsky mentalny problem a manka si to nechce priznat. Ak by to nahodou nebola fake tema.

123andy123
8. feb 2023

@drahomirrra ved píše ze je intelektovo nadpriemerny 😀 asi to nemá s kým porovnať

benit
9. feb 2023

@annm81 ty v toto veris, alebo to mal byt vtip?

yanni
9. feb 2023

@zabina27
@kvetinka75 tak tak, tiez som to vyssie spomenula. Hrajkat sa cely den s dinosaurami. 7 rocne dieta. keby tie dinos boli aspon zive😂

annm81
9. feb 2023

@benit Sú dve možnosti. Buď väčšinu toho jej dieťa absolvovalo/zvláda a potom naozaj nemôže mať problém naučiť sa vyzliecť si mikinu a utrieť zadok. Alebo to nezvláda a teda dieťaťu cestovanie a prístup matky nedáva vôbec nič, skôr ho poriadne brzdí.

Alebo teda ešte tretia možnosť, chlapec má nejaký objektívny problém, ktorý matka síce odmieta vidieť, ale odborník by sa hodil.

bluka2
9. feb 2023

Vidím, že už 10. strana o utieraní zadku 🙈

yanni
9. feb 2023

@bluka2 dobre co? Ale super tema😂

benit
9. feb 2023

@annm81 ja tomu rozumiem, len ty si bola tak pozitivna v tom prispevku, ze z toho vyplyvalo, ze veris, ze ona toto vsetko s tym dietatom robi a dieta posuva vpred. Ja ten tvoj prispevok do diskusie beriem skor ako vtip.

yanni
9. feb 2023

@benit ja ako ironiu. Autorka predsa sama poukazala na neschopnost syna jest v 7. rokoch primerane jeho veku priborom. Je vraj len lyzicou a narobi okolo seba svincik ako rocne dieta. Aj som autorke polozila otazku, ci vobec chodia do spolocnosti, ci navstevuju restauracie atd. Odpovede som sa nedockala. Myslim, ze tema je fake len na rozvirenie vasni.

janulik2008
9. feb 2023

Inak k tomu utieraniu keď už nič tak existuje vlhčeny toaletný papirr 😒

autor
10. feb 2023

@yanni Mozno je to tym, ze ani my nepouzivame pribor. Prečo? Da sa jest aj lyzicou. 🙂 Cely zivot tak jem a aj moji rodičia. Treba jesť tak ako vám chutí.

@janulik2008 Po kazdej velkej potrebe sa sprchujeme, takze vlhceny je super, ked je clovek mimo domu.

@annm81 Ano, muzea, galerie, divadla to vsetko pozna a sam sa do nich pýta. Skvelé je, že vacsina muzei vo svete je pre deti zdarma, kedze tak podporujú vzdelanosť.
Veľa citame, staviame modely piestov a hriadeľov, ozubenych kolies, naprav, kedze ho zaujima ako co funguje. Tvorime sopky, skumame magnetizmus, hrame sa s vodou (napr. miesame v nej farby,.robime pokusy, mrazime a rozpustame,..) lameme svetlo pomocou zrkadiel napriklad. Vdaka perlovemu materialu zhnotnujeme matematiku, preto uz ho aj zaujime nasobenie a delenie. Rovnako pozna zaklady zlomkov - ked sa delia cukriky, reze pizza.
Do piesku piseme pismena, ale aj sa hra klasicky - presypava piesok, stavia "hrady". je to skvele na jemnu motoriku.
Nechapem co je zle na dinosauroch? Vdaka nim pozna pangeu, phantalasu. Teraz ked bolo zemetrasenie v Turecku, tak sme napozerala vela videi o zemetraseniach, tektonickych lomoch, o tom ake pohyby tektonickych platni su.. robili sme pokus - na hubky date zelatinu a hubky o seba budete triet - zelatina sa rozpohybuje pri uvolneni napätia.. opäť je to len hra ale vďaka nej sa veľa dozvie..
Dinosaurov vie rozdelit podla toho kedy zili -jura, trias, krieda. Otlaca ich do plasteliny (skvele na to, aby sme si hovorili o skamenelinach alebo urobili odliatky zo sadry).
atď.
Naozaj počas hier stihneme toho veľa. Pre mňa sú to hry, pretože nič nie je nasilu a všetko sú to témy, ktoré začal on sám vďama vnútornej motivácii. My iba podporíme, ukážeme,vymyslíme hru/aktivitu. Ja aj manžel, pretože sa nám to páči viac ako sedenie medzi umelo vytvorenou skupinou detí rovnakého veku.
Vďaka cestovaniu pozna priliv a odliv aj inak ako iba z knihy a televizie, vie, že ludia rozpravaju roznymi jazykmi, maju ine zvyky, roznu farbu pleti.. Ze niekde nemaju 4 rocne obdobia, ale striedaju sa napr iba dve. Ze na juznej pologuli maju leto vtedy, ked my zimu a preto maju Vianoce v teple. Že korytnačky slonie su fakt veľké a kokosy rastú na stromoch a nie v regáli v Tescu.
To, že mu nejdú veci jemnej motoriky je vecou dozrievania mozgu a nervovej sustavy... Rovnako aj to, že emočne je nevyzretý. A že ho oblečiem ja alebo umyjem? No a čo. Robíte tu z komára somára.
Pritom moja otázka nebola ako ho to naucit, ale ci niekto riešil 2x odklad (i keď dnes sa to už volá opakovanie predprimarneho vzdelavania). Na to už odpoveď a informácie mám 🙂

nikaeli
11. feb 2023

Fakt úžasné, priam obdivuhodné, že v siedmych rokoch presýpa piesok a pozná všetko o dinosauroch -> ako to v živote využije? bude z neho bláznivý vedec s okakaným zadkom, ktorý si nevie vyzliecť mikinu a je iba lyžicou? lebo aj ty s manželom ješ iba lyžicou? tým sa naozaj nahlas chváliš? ach jo 🤦🏻‍♀️😋 prajem vám krásny život v tej vašej bubline a budem veriť, že sa deti podobné tvojmu synovi nikdy nedostanú ku mne do triedy, lebo toto je už vážne strop.

Inak rozmýšľala si niekedy nad tým, čo bude s tvojim synom, keby sa tebe a manželovi náhodou niečo stalo?? kto ho bude takto obskakovať?

letfenixa
11. feb 2023

@autorka svetlo sa pomocou zrkadiel nelame