Čo ďalej - stále nezrelý na školu
Syn ma tento rok odklad. V septembri by mal ist do školy. Avšak stále nie je emocionálne zrelý do školy, je hravý, nevie si zapnúť bundu, utrieť zadok... (nejde mu ťo je ťarbavý, má problém s jemnou a hrubou motorikou).
Čo sa týka intelektu je nadpriemerný.. zvyšok zaostáva. Alé máme možnosti, okrem nástupu do 1.ročníka. Riešili ste to niekto? Ďakujem
Z môjho pohľadu tu vôbec nejde o dieťa, to slúži len ako dobrá výhovorka, lebo rodičia často cestujú a nevyhovuje im, že by na tom museli niečo meniť. To je celé. Keď autorka napísala, že sa často presúvajú a tá škola za nimi jednoducho nepríde, vysvetlila tým v podstate všetko.
Jemnu motoriku chces rozvijat tabletom? 🤯
Názov mal byť- My rodičia sme nezreli na nástup syna do školy
Mna fascinuje, ze vsetky tieto deti su "nadpriemerne"inteligentne a vzapati nesmu nastupit do skoly 🤦♀️
@nikaeli môj mal odklad a chodí do pripravneho. A nie je to špeciálna škola. https://zsisplc.edupage.org/a/zs-pre-ziakov-s-n...
@pribinak nie, nie je to špeciálna škola. https://zsisplc.edupage.org/a/zs-pre-ziakov-s-n...
Budem hnusná, ale keď bude mať priateľku, pri nerozvinutej jemnej motorike si ani ochranu nenavlečie. Nuž… 🤦♀️
Tak trénujte hravou formou doma tie samoobslužné činnosti.
@yanni To fakt😳? Nikdy by som neverila, že taká škola nieje pre každé dieťa.
Dcéra tam zažila veru všeličo.
Popravde som tiež rada, že z tade odišla...teraz je síce na oveľa menej atraktívnej a zaujímavej škole ale zato je oveľa viac vyrovnaná.
Inak zaujímala by ma vaša osobná skúsenosť, ak by bola chuť môžme si o tom súkromné napísať.
K tomu cestovaniu - vzhľadom na pracovnú oblasť, v ktorej sa pohybujem, som poznala desiatky a desiatky detí, ktoré sa na škále rokov sťahovali z miesta na miesto. Moje staršie dieťa pôjde do školy v septembri - v krajine, ktorá je štvrtá v poradí, v ktorej žije. Aj keď pre nás, rodičov, je to zásadné obmedzenie, rozhodli sme sa usadiť. Práve preto, že vidím, ako to prežívajú deti, čo nemajú pevné zázemie. Síce sa rýchlo naučia nový jazyk (a zabudnú starý), prispôsobia sa reáliám novej krajiny, ale absencia pevných silných priateľstiev si vyberá svoju daň. Tieto decká bývajú extrémne naviazané na súrodencov (pochopila som, že máš jedináčika?), lebo nikoho iného nemajú. Ak sa na novom mieste včlenia do kolektívu, veľmi ťažko znášajú lúčenie, krátku dobu po odsťahovaní si s kamarátmi píšu a volajú, ale po čase sa to vytratí. Myslím, že keby im rodičia dali na výber, všetky by preferovali žiť na jednom mieste. Táto potreba priateľstiev sa začína objavovať zhruba od veku nástupu do školy.
Ďalšia vec je vzdelávanie samotné. Deti, ktoré poznám, majú vysoko vzdelaných rodičov. Drvivá väčšina ich chodí do školy, len malá menšina sa vzdeláva doma. Ale ak ich učí jeden z rodičov, bežne majú decká súkromných učiteľov na niektoré predmety (jazyky, hudobná, výtvarná výchova,...) a chodia do nejakého športového klubu. Spomedzi týchto detí ani jedno nebolo ponechané štýlom "keď nechceš, nemusíš", naopak, rodičia kladú veľký dôraz na všestranný rozvoj. Ak vidíš, že dieťa v niečom významne zaostáva, nepomôžem mu tým, že začneš slabé stránky ignorovať. Rozvíjať dieťa s rešpektom k jeho tempu znamená, že mu dávaš podnety na rozvoj jeho slabostí, a napriek neúspechu ho motivuješ a povzbudzuješ. Mimochodom, miera samostatnosti detí, ktoré poznám, je asi na takej úrovni, že vo veku tvojho syna dokážu samé nakupovať, pohybovať sa samé na ulici, cestovať hromadnou dopravou, nachystať si studené raňajky, zapnúť práčku. Od cca 10-11 rokov dokážu absolvovať kurz starostlivosti o dieťa a prvej pomoci a zarábajú si ako opatrovatelia detí. Vieš si predstaviť, že o tvoje 8 ročné dieťa sa bude starať 11 ročné dievča, čo mu bude pomáhať s obliekaním a utieraním zadku???
@andreafa presne… mne sa nozik otvara… a ked si predstavis k tomu s prepacenim dilina typu, ktory si v 5 rokov nevie zapnut bundu, nevie jest priborom a podobny opis dietata autorky prispevku…
@annm81 Žiadne dieťa by som nezverila 11 ročnému dieťaťu. Ja zas poznam rodičov, ktorí netlacia na pílu a vždy dieča časom dozreje na činnosti. Prečó? Lebo samé chce, lebo to preň začne mať zmysel.
Ja tiež nerobí nič, čo pre mňa nemá zmysel.
Osobne tiež neudržiavam priateľstvá. Občas si s niekým napíšem, ale priateľmi ich nenazývam. Mám kopec známych.
Sme takto spokojní 🙂
Neviem prečo vás to rozčuluje, je to náš život.
Ja viem, že by si nezverila, keďže nie si schopná zveriť 7ročnému ani jeho vlastný zadok a rolku toaletného papiera.
To, že dozreje nemusí byť vôbec pravda. Ak nedáš dieťaťu príležitosť, aby si trénoval svoje schopnosti, aj keď je v nich totálne podpriemerný, ľahko sa dostanete k hranici, kedy sa zatvorí okno najväčšieho potenciálu - najmä z pohľadu mozgu. Ak si danú činnosť aj neskôr osvojí, bude ho osvojenie si stáť omnoho viac energie a výsledok bude aj tak omnoho slabší.
Že ty nemáš priateľov, neznamená, že ich tvoje dieťa nepotrebuje. Pretože on je dieťa a ty si dospelá. Dospelí, najmä po založení rodiny majú potrebu priateľstiev omnoho slabšiu - majú život vyplnený prácou, rodinou, k tomu nejaké hobby a na priateľov už neostáva čas ani myslieť. U detí je to niečo úplne iné. Majú prirodzenú potrebu osamostatniť sa od rodičov a stať sa rešpektovaným členom spoločnosti mimo svoj domov.
Ja osobne sa nijako nerozčuľujem práve preto, že je to váš život. V dobrom som ti chcela dať obraz, ako to funguje u detí, čo sa často sťahujú - nie sú tak šťastné, ako by chceli byť.
Tiez som rodic, co netlaci na pilu. Ale prosim ta, ked si neutiera zadok, lebo to pre neho nema zmysel, tak mu skratka nechas denne okakane slipy? Alebo mu nechas tu mikinu aj na kupanie, aj na spanie? Lebo myslim, ze keby sa raz okupal v mikine a osoel tak do postele, velmi rychlo by mu dalo zmysel vyzliect si ju...
do školy ho nedáš, tak načo si pridala diskusiu? 🙊
to evidentne ani srnka netuší.
Nečítam vsetko...nemusí sa ponáhľať, lebo je doma a veľa veci si robila zaňho.Nemusi vedieť kresliť bude dobrý v niečom inom.Bud pokračuj v domácom vzdelávaní, alebo mu daj odklad a pracuj na tom, aby bol aspoň trocha ako 6-7 r dieťa.Tak bud nabehnem na režim ako ostatní rodičia, alebo budem mať Maugliho, ktorý bude cestovať a žiť iný život.Ale raz to skončí a horko zaplacete obaja.Moje deti išli až do predškolskej, ale videla som ten rozdiel ako boli ostatné deti v samoobslužných veciach sikovnejsie
@vreckovka2 Urcite mu necham spinavy zadok 🤦🏻♀️ Ved mu ho nie len utieram ale vzdy umyvam.. Chcem vidiet matku, co by nechala vlastnemu dietatu odpariť zadok len kvoli tomu, aby ho naucila ako sa utiera..
Ale pointu s tym spinavym zadkom si pochopila, ci? Pozri, pokial nema dyspraxiu, co predpokladam, ze nie. Spolupracujes s psychologom a ak som si dobre vsimla, tak aj s liecebakom. Ak by mal dyspraxiu, uz by si o tom vedela od nich. Tak naozaj skus hladat kde sa stala chyba. A zamysli sa aj, co od pripravneho rocnika ocakavas ( ak by tam realne chodil). Ak ho chces nechat na domacom vzdelavani, tak moze ist oficialne do 1. rocnika.
Ja len postreh za tie roky v mojom okolí. Nie každé dieťa je vhodné na typ školy, aký mu rodicia vyberú hoci v svojom najlepšom úmysle. Niektorí rodicia to prehodnotia časom a školu zmenia.
A druha vec, ekonomická stránka. Poznám pár prípadov, kde došlo v krátkom čase k zmene ekonomickej situácie a dieťa nasledne prechod na klasické nealternatívne vzdelávanie nieslo len veľmi ťažko, či vôbec nezvládlo.
A poznám aj prípady, kde alternatívne vzdelávanie aj prechod na SŠ boli úplne bez problémov.
Pri ZŠ vždy problém.
A tiež som zástanca teórie, že pokiaľ ti dnes niečo nejde, zajtra, pozajtra to pôjde, ak budeš skúšať a snažiť sa.
Samozrejme nebudem rybu motivovať splhať po strome lebo je jasné, že to nikdy nedokáže.
Ale základné samoobslužné činnosti potrebné pre život, nechať na chcenie, či nechcenie dieťaťa, nepovažujem za správne.
Ešte by má zaujímalo, či sa otec dieťaťa s tvojou výchovou naplno stotožňuje.

@autorka hlavne ho neuc sama gramatiku, radšej nech mu tablet poradí.