Čo robiť, keď dieťa nechce nikam chodiť?
Dobrý večer.Mame syna necelé 4roky a chodí do škôlky teda pokiaľ zdravie dovolí,ale nie o Tom som chcela.Syn nikam nechce chodiť.Ziadne prechádzky(teda len vtedy keď on chce)žiadna rodina,žiadne spoloc.udalosti(oslavy,návštevy)tak len sedíme doma a píšeme sms,že mi neprídeme.Uz mi je smutno lebo už má dosť nato aby bol v spoločnosti a aj nám sa žiada ísť medzi ľudí,pokecať zasmiať sa nie len sedieť doma.Poradte lebo už ho nutime a aj to celou cestou reve alebo jeden z nás musí byť stále počas návštevy snim.Smutno mi je stoho
a este k tomu nasmu pripadu,jednoznacne su vinni rodicia,akonahle zacal revat,mama hned paniku,utekala s nim,hyckala ho a pod,cize dieta citi,ze nema vo vas oporu,ze nie ste pevny a ste rovnako v strese a panike a chcete mu vyhoviet
@pipistrel13 už mi je doplacu stohoto?
ja ti verim,dolezity je ale naozaj vas postoj,dieta musi citit pevnost v rozhodnutiach rodicov,vy zrejme tiez hned ste vystresovany a snazite sa mu vsakovako vyhoviet,co chapem,ale vidis,je to na skodu.
Bude to takto a bodka,dovysvetlim jednou vetou a viac to neriesim,dieta to casom prijme,rodicia sa nemaju v zasadnych veciach prisposobovat detom
@pipistrel13 takže pôjdeš a hotovo?a keď bude niečo chcieť povedať rázne NIE? Už aj keď mu povieme,že proste niečo nie tak sa oduje a plesne dverami.
@autor doteraz ste mu nehovorili rázne nie? Joj to vám plieska dverami?
@misiak7777 jasné,že áno no občas aj plesne,ale to už je aj ruka zdvyhnuta
lebo je nauceny,robite chybu vy a podla mojej mienky,velmi velku,v zivote bude tolkokrat pocut nieco co sa mu nepaci a zruti sa z toho, nech plesne,rychlo prestane plieskat ked zisti,ze mu to nepomoze...
@pipistrel13 a ako lieky?nasilu?
@autor vy vlastne neviete povedat nie a byť rázni. Ako viete zvládať život, ktorý vám diktuje a riadi 4 ročné dieťa. Veď to musí byť masaker
@misiak7777 samozrejme,že vieme povedať nie a aj
pokricat a aj capnut,ale proste je strašné tvrdohlavý a človek snim proste nepohne
Zase budem za divnu matku, NIKDY v zivote som sa nepytala dietata ci sa mu niekde chce ist. Proste sa islo na navstevu, islo sa von kazdy den, islo sa na vylet, na welness, do restauracie, do cukrarne, kaviarne... ak som nevedela orzhodnut ci ideme do centra, na ihrisko alebo berieme aj bicykel, odrazadlo = vtedy som sa pytala. Ale nepytala som sa CI NIEKAM VOBEC IDEME z domu. A tym padom som nebola v stave ze sedime doma a cakame, kym nam dieta schvali nejaky program. Tym padom by sme nikam nechodili, lebo ked nie je zvyknuta od malicka niekam chodit, ani nikam chodit nebude chciet..
Ak vidis ze od malicka reaguje precitlivelo na nejake podnety, tak to treba riesit cim skor. CI zvykat si na ine prostredie, ale ak to nejde, a nebude to tym, ze ste si ho tak naucili, tak sa poradit s odbornikom, psychologom atd, ci nejde teda o nejaku fobiu. Ale podla mna nepojde, len nie je zvyknuty. A naucili ste si ho na to, ze cakate jeho povolenie.
Viac ludi ak nezvlada, tak ok, je na to maly este.. len si treba zvyknut. Cize by som to trenovala dalej.
AK chcem ist na svadbu a dieta nechce, tak ide k babke a idem bez neho. Rovnako tak nejake ine udalosti..
Jezis autorka, co ho si sa to tu chytila?
Neviete ako urcit dietatu hranice a trvat na ich dodrziavani. To sa nerobi tak ze razne poviete dietatu NIE, ze na neho pokricite alebo capnete. Toto vsetko su kontrproduktivne metody.
Krik, bitka a tvrdohlave trvanie na svojich rozhodnutiach nie je riesenie na rozmaznane dieta. Tym iba ucis dieta pouzivat tieto metody a vsetko sa to bude stupnovat.
Hranice urcis tak ze dopredu dietatu vysvetlis co moze a co nie a zaroven mu vysvetlis ake nasledky budu ak tie pravidla porusi. A ak porusi, bez emocii, tie nasledky vykonas.
Janko potrebujem ist do obchodu, lebo nemame rozky na ranajky a potrebujem aby si isiel so mnou, lebo ta nemozem nechat doma sameho. Ak nechces ist, nemozem ist ani ja a nebudeme mat co jest na ranajky.
Potom to nechaj na neho aby sa rozhodol. Ak sa rozhodne neist, bude hladny. Ale skutocne ho nechaj hladovat aby to pocitil na vlastnej kozi ze on urobil zle rozhodnutie.
Tie nasledky musia byt logicke a vychadzat s cinnosti o ktoru sa jedna. Nezakazuj rozpravky ak s tebou nechce ist do obchodu, lebo to nema logiku. Vtedy je to od teba trest a on bude s tebou bojovat ako s nepriatelom. Ak tie nasledky logicky plynnu z cinnosti, nie je to tvoj trest, iba prirodzene nasledky jeho rozhodnutia do toho obchodu neist. Vtedy moze on akurat tak byt nahnevany na seba sameho.
Ale osobne si myslim ze dieta ma urcity psychicky problem a preto mu nerobi dobre pobyt na miestach kde je vela ludi a preto je nespravne ho do toho nutit.
Deti maju vzdy dovod na to co robia. Nikdy to nerobia len z cireho potesenia z toho ze mozu manipulovat s rodicom. Taketo potesenie z manipulacie maju psychopati.
Spytam sa takto, 4 roky ste s nim nikde nechodili? Keby ste labzovali po svete, nerobil by taketo caviky. bol by jednoducho zvyknuty. A nepytat sa, ideme a hotovo.
Hm. A ak ho vezmes na tu navstevu tak place tam cely cas? Vezmete mu nieco s cim sa moze hrat? Nenudi sa len? A na prechadzku- kolobezka/auticko/bicykel by ho nemotivovali? Tazko povedat, ked nevieme co ste skusali a ako presne reaguje. A nie je problem v tom, ze sa nechce prezliekat? Namiesto prechadzky budete doma robit co? Inak, ja som sa deti pytala ci chcu ist von, len ak sa mne nechcelo 🤣🤣. Len im oznamim ze ideme von/do obchodu/na navstevu...
@pohodacka03 jasné,že neplače stále?trocha poplace sedí na kolenách obzera sondujem a keď sa ukľudní už vystrája.Len ide o to,že ťa príprava odchodu je na mašlu.
@andreatytler Nemusí mať psychický problém, stačí, ak s ním nikam nechodili, lebo nechcel a teraz je to pre neho niečo nové, nepoznané, na čo zvyknutý nie je. Chyba rodičov. Ako som písala vyššie, moja mala traumu z nemocnice, bála sa výjsť von ale tak či tak som ju von s revom a krikom a kopaním vzala. Sama potom zistila, že ideme len na ihrisko, len do obchodu, len na prechádzku, len na návštevu a nie do nemocnice. Potom chcela byť von neustále.
@tanyag Ano, zle som to napisala. Nehladam diagnozu, ale nieco mu psychicky vadi a treba to riesit inac ako prikazmi.
na toto ja neverim,na kazdeho nieco plati
treba len vydrzat
Cize on place viac menej len pred odchodom? A on sa vyjadri, ze preco place, ked sa ho pytas(mal by zvladnut vysvetlit to, ked ho nejako navedies otazkami)? Nema problem s obliekanim a preto nechce ist? Bolo to vzdy tak, alebo az teraz? Moj mal take obdobie, ze nechcel zrazu chodit von, cirkus neskutocny-tlacili ho topanocky a on nam to nepovedal. A nejaka pozitivna motivacia by nepomohla(napr.ak sa zvladnes pekne vychystat, tak dostanes tetovacku...)?
Je to normálne, môj syn ma tiež 4 roky a v poslednom období sa "hanbí" druhých ľudí. Tiež je niekedy ťažké ísť niekam na návštevu, ale ja s ním diskutujem a vždy sa snažíme dohodnúť. Zistila som že nie je rád v spoločnosti iba dospelých, takže ho na dospelácke návštevy neťaham. Viem že postupne aj toto obdobie odzneje, tak prečo si znepríjemňovať život ťahaním ho nasilu niekam. Počas každej návštevy potrebuje čas aby sa osmelil, vtedy som pri ňom, až kým mi nepovie, že už to zvládne sám.
@pohodacka03 Vsetci sa tu autorky pytame ze preco nechce ist, ze ci sa ho na to pytala ale ziadna odpoved a to je podla mna klucove. 4 rocne dieta ak je zdrave uz nema problem to vysvetlit.
Hlavne ho nebiíte, bozemuoj, dohodnite sa s ním, pomôžte mu pomenovať pocity, z čoho ma obavy, čo by mu pomohlo, rovnako hovorte o svojich pocitoch, ako sa chcete zabaviť, byt s ľudmi, uzavrieť dohodu. Ja od svojho synceka neočakávam, že v cudzom prostredí plnom ľudí sa bude správať samostatne, nemá rad veľa ľudí proste a zle mu robiť nechcem len preto, že ho chcem mat vydrezurovaneho ako psa
@andreatytler pýtam sa ho zakaždým a odpovie,že nechce 🤷
@julish my ho nebijeme veď je to dieťa pre Boha.On len proste keď mu oznámime,že chceme ísť niekam tak povie,že nechcem a začne plakať a plače dovtedy kým nebudeme vonka z domu.Cestou ešte podniká poplace ešte na návšteve alebo niekde pokým sa otuka a už je dobre.Mne ide hlavne o to,že pokým sa pooblieka akým vyrazíme z domu je urevany.
Hm, mne sa nezdá, žeby na návšteve bývalo nejako veľa ľudí. Na nejakom kultúrnom podujatí, ale na bežnej návšteve. Keď za tým nie je len obyčajná rozmaznanosť, tak treba hľadať príčinu.
Ale preco nechce? Co mu vadi? Boji sa tych ludi ktorych idete navstivit? Nechce prerusit hru ktoru ma prave rozrobenu? Je to dlha cesta autom a on je nerad zapasany?
Nehovor mu, že chceme isť.... Čo ty nato? Len mu to oznám. Ideme tam a tam. Veď to musí byť na mašlu, keď vyvádza. A keď povie nechcem, zase kľudným hlasom, ja sa ťa nepýtam, či chceš alebo nie. Pomalými krokmi to pôjde. Neexistuje, aby si sa prispôsobovala jeho vrtochom. A keď reve, nech reve, raz prestane, ak zistí, že si nevybojuje to jeho.
A to mu poviete ze ideme na navstevu v momente ked sa treba chystat na odchod, alebo o tom vie v predstihu? Napriklad vies ze o 3 dni mate ist na navstvu ku kamoske, kedy mu to povies?
@mirro oznamujem.A na mašlu to teda je to si píš.Len on keď reve tak to stojí zato až do vracania mu ide 🤦

jednoducho dieta musi pochopit a pocitit z vasho spravania,ze moze robit cokolvek aj tak pojdete.
na zaciatok samozrejme nie na tri hodiny,nech vas vsetkych neporazi,ale postupne,ideme a mozes plakat kolko chces,pojdeme tam
dieta rychlo pochopi,ze nic nedosiahne a prestane s tym