icon

Čo robiť, keď dieťa nechce nikam chodiť?

14. nov 2023

Dobrý večer.Mame syna necelé 4roky a chodí do škôlky teda pokiaľ zdravie dovolí,ale nie o Tom som chcela.Syn nikam nechce chodiť.Ziadne prechádzky(teda len vtedy keď on chce)žiadna rodina,žiadne spoloc.udalosti(oslavy,návštevy)tak len sedíme doma a píšeme sms,že mi neprídeme.Uz mi je smutno lebo už má dosť nato aby bol v spoločnosti a aj nám sa žiada ísť medzi ľudí,pokecať zasmiať sa nie len sedieť doma.Poradte lebo už ho nutime a aj to celou cestou reve alebo jeden z nás musí byť stále počas návštevy snim.Smutno mi je stoho

pohodacka03
16. nov 2023

@andreatytler mam doma dieta v tom veku, preto viem, ze to vie vysvetlit 🤷.
@autorka - skusila si sa ho pytat ked uz je v klude, ze preco nechce ist? Alebo vyslovene patrat-nechces sa prezliect, nechces sa prestat hrat...? Alebo si skusila mu povedat, ze o polhodinu sa ideme chystat a ideme von,potom zas ze o 15 min, 10 min a potom, ze pod sa chystat? Alebo nastavit casovac, povedat, ze dohraj sa a odloz hracky, lebo ked zapipa casovac -ideme sa chystat? A ako dlho toto odmietanie trva? Nie je to len vzdor?

autor
16. nov 2023

@andreatytler vieš čo niekedy v predstihu inokedy mu len oznámim,že ideme prec

andreatytler
16. nov 2023

A ked mu oznamis v predstihu, uz vtedy reaguje placom, ci az pri samotnom odchode?
Pytam sa preto ze je mozne ze ho na ten odchod dostatocne nepripavis. Ak sa ide niekam kam on chce ist, tak s tym nie je problm, vtedy kludne prerusi hru s autom co ma rozrobenu, ale ak tam nechce ist, tak mu treba dat cas aby sa dohral.

Uz nam konecne povedz ze ci si patrala po tom ze co mu vadi. Ze ci ti niekedy povedal preco nechce ist.

andreatytler
16. nov 2023

@pohodacka03 Presne, to iste ma napadlo s tym casovanim. Nikto nema rad ak ho vyrusia uprostred zaujimaj cinnosti a nutia s tym prestat.

autor
16. nov 2023

@pohodacka03 všimla som si,že keď ešte do do škôlky ešte nechodil bol v pohode teda tie výlety,prechádzky to nás ťahal on a nebolo dňa,že sme vonka neboli celý deň.tie návštevy neboli až takéto zle ako sú teraz.Podla mňa sa boji veľkej skupiny ľudí a ľudí ktorých nepozná,neviem myslím si.Narodil sa do začiatku korony a vtedy neboli povolené návštevy atď či aj to ho nepoznacilo,že nebol medzi ľuďmi,ale to bol veľmi maličký aby to už chápal.Nic iné mi stoho nevychádza len ten strach z neznámych ľudí a hlavne skupiny.

andreatytler
16. nov 2023

Kludne to moze byt tou skolkou. Ak mal taku tazku adaptacu, asi ho to poznacilo a aj ked tam uz prestal plakat, ta velka skupina deti mu vytvorila zlu asociaciu na velky dav.
A ano, Covidove deti sa spavaju inac prave koli tej izolacii, ale z toho co pises usudzujem ze ty si s nim nikdy na tuto temu nediskutovala a nikdy si sa ho nepytala. Alebo ak ano, on ti nikdy nepovedal preco nechce ist.
No tak toto musis urobit ako prve. Ked mate dobru chvilku, tak nadhod tuto temu a opytaj sa ho ze preco plakal ked ste v sobotu odchadzali na navstevu k babke. A skutocne ho pocuvaj co ti povie lebo oni niekedy rozpravaju ako v hadankach ale da sa to desifrovat. Tiez mozes skusit zahrat divadielko ze macik sa hra s autom a jeho mama pride a povie ze sa ide na navstevu a macik zacne plakat a opytaj sa syna preco macik place.
Ak ti povie ze sa boji ludi tak skus hladat kompromis. Ty zlav a on tiez zlavi. Pojdete len na hodinu a budes cely cas s nim.
Na male deti funguju slnecne okuliare, lebo maju pocit ze su neviditelne. Neviem ci uz je na to velky, ale mozno aj jemu to pomoze.

autor
16. nov 2023

@andreatytler vďaka za radu skúsim .V tej reči ešte budem pátrať lebo nehovorí ešte čisto a zrozumiteľne

julish
16. nov 2023

Tak mu to asi oznamuje skôr, pripravujte ho na situáciu dopredu. (Spomenula si nejaké fyzické tresty/útoky, to určite ničomu nepomôže)

autor
16. nov 2023

@julish opakujem mi ho nebijeme !

rebrambora
16. nov 2023

A na just by som ho zobrala na prechadzku vtedy ked nechce 4-rocny uz trucuje a velmi dobre rozumie. Este k tomu chlapec, radim podchytit teraz, uz teraz je neskoro.
Mozno najst nejaky kruzok, ktory by ho bavil?

andreatytler
16. nov 2023

Aha, tak ak este nedokaze velmi dobre vyjadrit slovami, tak ten plac je jedinne co mu ostava a je normalne ze place.
Vzdy mu daj cas sa na odchod pripravit. Rano si prejdite harmonogram na dnesny den aby sa mentalne pripravil na to co pride a nebude to take nove. (Mozes tiez den pred tym povedat ze niekam pojdete zajtra ak to bude vynimocna udalost ako je navsteva).
Potom 15 minut pred odchodom zahlas ze ked sa dohra s autom, pojdete na navstevu. Ak sa odmietne dohrat, povedz ze potrebujes aby sa dohral. Ze sa moze este zahrat 5x ale potom sa musite zacat obliekat. Potom jednoducho odratavaj kolko krat sa este moze hrat. Alebo kup pekne velke hodiny ktore mu budu patrit a ukaz mu ze ked bude velka rucicka na 6 tak sa musite zacat obliekat. Proste mu vzdy daj cas na ukoncenie cinnosti co prave robi.

andreatytler
16. nov 2023

Viem ze na Slovensku sa povazuje za normalne ze 3 rocne dieta nerozprava, ale v 4 rokoch sa mi to zda dost neskoro. Nenapadlo ta ze moze mat diagnozu? Ci tu rec riesite a mate to podchytene?

katulienkax
16. nov 2023

no mozno by si trocha aj zasluzil po zadku, sme mali vcera rodicko a nechci vediet co svaraju chlapci uz taki 12 rocni v triede, treba vychovavat tych chalanov a poriadne

autor
16. nov 2023

@andreatytler Ja som nepísala,že nerozpráva.Len,že mu nieje všetko rozumieť a,že nehovorí cisto

andreatytler
16. nov 2023

Prepac, ja som usudila ze rozprava viac menej svojou recou- hatlaninou, ktorej nerozumies kedze nevies zistit preco nechce ist von.

mooonika1975
Autor odpoveď zmazal
mooonika1975
17. nov 2023

@andreatytler už bude aj 4 ročne za chvíľu normálne. Pri mobiloch nikto nerozpráva . 🙄🤪

mooonika1975
17. nov 2023

Tak ten nastup do skolky je pre neho traumatizujúci, neviem na koľko tam je, mám v škôlke deti čo sú aj skoro 11 hodín. V škôlke je neustály hluk, krik, tak možno sa vyhýba takým zhromaždeniami. Treba mu dať čas. Ty si tiež v práci ,vzruchov máte dosť, doma cez víkend chce mat kľud. To sa dá pochopiť

linalinabizu
17. nov 2023

Nečítala som všetky komentáre, možno to už niekto navrhol , ale ak by chcete spoločnosť a on robí scény a neviete si rady ,tak volaj návštevu k sebe . Malý bude vo svojom a vy tiež. Neskúšali ste?

penelope2066
17. nov 2023

A doteraz ste s ním nikde nechodili??Zjavne nieje socializovany...Ale to trebalo začať odmalička.S mojim dieťaťom som už od narodenia chodila kade tade...Káva v kaviarni,návšteva,neskôr detske hernicky atď...

medynka82
17. nov 2023

Citala som par komentarov, ale skusila by som to riesit, ze mu oznamim vopred ze ideme tam a tam, ked spusti plac, skus ho zastavit a spytat sa preco. Potom mu navrhni dohodu, vysvetli mu preco tam idete a dohodni sa s nim,ze nieco vezmete alebo pojdete potom zas na oplatku kam on bude chciet, alebo aj sa doma hrat. U nas to funguje, tak skuste. Vzdy sa snazi najst nejaky kompromis, vezmeme napr.kolobezku alebo potom ked sa vratime sa doma s nim hram. Hlavne skuste ten plac nejako prerusit. Moj je tiez tvrdohlavy a niekedy place. Hned poviem Stop a dohodneme sa 🤷🏻‍♀️ vyskusaj, drzim palce.

blackcat8885
17. nov 2023

To ste doteraz 4roky nikde neboli ani ked bol malý? Lebo pokiaľ nie je autista apod tak by som ti neriešila. Ideme a hotovo. Nikdy som sa detí nepýtala či chcú ísť na návštevu alebo na prechádzku. Mňa sa rodičia tiež nepýtali.

penelope2066
17. nov 2023

@mooonika1975 ako sa byť 11 hodín v škôlke?

ullala
17. nov 2023

Chod s nim k psychologovi. Nema nejake autisticke crty? Moze byt aj slabo liznuty. Pripadne nejaka fobia z ludi? Psycholog vam poradi.

hederamonstera
17. nov 2023

@annm81 konecne niekto komu aj zalezi na dietati (vratane maminky)❤️
Tieto ostatne rady su na zaplakanie

sella38
17. nov 2023

@katulienkax moj ma 13 a sprava sa (zatial) slusne a bity nikdy nebol. Zato poznam decka,ktore su pravidelne bite jak zito a tak ci tak s nimi niet rady. Laskavou vychovou s hranicami dosiahnes 100x viac ako krikom, bitkou a vecnymi zakazmi.

gabussik
17. nov 2023

Podla mna by bolo vhodne, aby sa s nim porozpraval psycholog.. moze mat fobiu z davov alebo nieco podobne a aspon vas usmerni, ako s tym zaobchadzat, kedy jemne posuvat hranice a kedy naopak netlacit..

jumama
17. nov 2023

Bud trosku rodic partner, nie rocdic diktator.

Prestan pocuvat tu cast rad, ktore ti vravia - vezmi ho niekde nasilu. Tlak vytvara protitlak, bude vzdorovat, plakat. A ty nebudes poznat jeho dovod.

Dobre ti radia tie, ktore ta nabadaju zistit jeho dovod, preco niekam nechce. Mozno ho nevie pomenovat, mozno vie - hrajte sa s nejakymi figurkami ci autickami hru a rozhovorom to nebadane zisti. Nejake auticko akoze nebude chciet ist s ostatnymi, alebo bude vzdorovat... a skus aj nech syncek sam navrhne, ako tomu auticku pomoct. Vydrz to, pocuvaj ho.

Moze byt introvert, co davy ludi prezije, ale teda radost z toho v zivote mat nebude. Moze byt hypercitlivy - napriklad na zvuky, chute, pachy, dotyky - vela ludi = velky hlasny smiech, vrava, nove pachy, mozu ho ludia chcciet hladkat, nemusi sa mu to pacit... A to naozaj su takyto ludia, co maju hyper vnimanie a potom su pretazeni, unavenejsi, preto davy, navstevy, spolocenske akcie nevyhladavaju, pretoze maju prilis vela vnemov, ktore nevedia spracovat.

Neprejavuje sa u neho nieco taketo? Nema napriklad problem s niektorymi materialmi na oblecenie, alebo tesnejsimi vecami, alebo nie je vyberavy jedak, nezakryva si uska, ked su hlasnejsie zvuky...?

Ked zistis problem, vies na neho hladat riesenie. ked nevies problem, dojdes k jeho rieseniu oklukami.

zltalienka
17. nov 2023

Tak prečo ho ťaháte do veľkej skupiny ľudí, ktorú nepozná? 3 ročné dieťa? A ešte Ti vadí, že tam na neho musíte dozerať? (Mám 4 deti a veru ani jedno som vo veku 3-4 roky nenechavala na "akcií" kde je veľa ľudí samé bez môjho dozoru alebo manželovho, či inej zodpovednej osoby...babka, švagriná...) Veď sa pri ňom prestriedate, veď ste 2 na 1 dieťa! Jeden dozerá a druhý sa vykecáva a potom výmena...alebo nech 1 z vás zostane doma so synom, keď na danej akcií nebude žiadny program pre deti. Alebo si zabezpečte stráženie.

bejka90
17. nov 2023

Autorka nrmechce sa mi citat vsetky komentare stacilo mi precitat si tie prve...mam dojem, ze vsetky tie mamicky asi nezazili takyto problem. Ano da sa dieta vziat na silu ved nech reve sanozrejme, ale ti ludia ku ktorym akoze chcete ist to nemusia nadsene pocuvat. Ja som nala podobny problem od septembra ako mi nastupil do skolky ma 3 roky .. no od kedy nastupil do skolky, nechcel takisto nikde chodit a ani aby sem noekto prisiel. Ak niekto prisiel tak tu vrieskal asi pol hodinu aby isli prec, chcel mat uz svoj pokoj po tej zmene, ktora unho nastala od septembra teraz je to uz lepsie. Takze ja si myslim, ze to chce len cas... tym chcem len povedat, ze vy aj ked nasilu ho niekde vezmete, a ste zvyknutu uz na jeho plac a truxovabie tak okoliu s ato nie vzdy musi pacit (poznam to aj z nasej rodiny) tiez som radsej sedela doma. Takze prajem pevne nervy a verim ze je to len obdobie a raz dva prejde ;)