icon

Čo robiť po úraze dieťaťa v škôlke?

denisa9494
10. dec 2024

Krásny deň želám . Chcela by som názor mamičiek ohladom úrazu v škôlke . Synček (2,5 ) mal minulý štvrtok vraj 3x krvácanie z nosa , čo predtým nikdy nemal . Službu mala vtedy jedna učiteľka , ktorá je tam len vo štvrtok . Ráno po príchode do škôlky sme sa jej pekne pozdravili a ona úplne nič akoby sme boli vzduch . Čo ma však zarazilo bolo , že malý ukázoval prstom na líco a že ,, učiteľka au au “ ( syn má autizmus ). Hneď som s nim pre istotu utekala na pohotovosť a tam mi povedali , že to krvácanie je dôsledkom zimy , no neviem . Počas iných dní, keď tam ona nieje to krvácanie nemal a ked som ho tam ráno nechala , mala som zrazu taký zlý pocit , akoby sa niečo dialo , neviem to opísať 😐. Ďakujem za každé vyjadrenie , ja naozaj neviem , čo si o tom mám myslieť .

Strana
z2
lenkakravcova
10. dec 2024

@denisa9494 kľudne sa mohli deti pobiť v škole. A učiteľka mu ukazovala či má au au na líci, on ti to doma opakuje a ty máš z toho zbytočne obavy..

matkahelka
10. dec 2024

@beata_k a zalezi na tom? ved to je fuk, ci to bola facka, ci buchnat do chrbta, ci mu dala po zadku.

mimka1402
10. dec 2024

@matkahelka Žiaľ mýliš sa, nechci vedieť čo sa deie za zavretými dverami škôlok a škôl. Vyššie som o tom písala. Veľa vyhoretych ľudí, ktorí deti už berú ako len nejaké veci na páse a nie ako bytosti. Pisala som vyššie ze som to riešila žiaľ, nedomohla som sa ničoho.

mimka1402
10. dec 2024

@sense Nie, nediagnostikuje. V troch rokoch je už aj neskoro keby naše organy fungovali, diagnostiku by si vedela spraviť už od pár mesačného dieťaťa, ale na sk sú dlhé čakačky takže ak diagnostikuje niekto dieťa skôr je to zázrak kvôli nedostatku špeciálnych pedagógov a centier na to zameraných. Sú veci, ktoré vieš zistiť aj u menších detí s priam istotou.

matkahelka
10. dec 2024

@mimka1402 skor si myslim opak. ak sa nieco take deje, tak je to raritne. dnes su taketo ciny trestne a problemy ma nielen jednotlivec, ale aj samotne vedenie. pravnikov je plna prdel a skolku/skolu taketo veci stoja nemale € na odskodnom. skola, kam chodila starsia dcera na ZS mala par pripadov kvazi zanedbania pedagoga, pricom o nic neslo, len premotivovani rodicia z toho urobili halo a skola, kedze sa nechcela sudit, riesila to mimosudnym financnym vyrovnanim. rovnako viem o pripade od kolegyne, kde to rodicia pohnali az do medii. ziadna skola takuto reklamu nepotrebuje. uz nezijeme v komunizme, kedy po nas ucitelia hadzali tazke zvazky klucov a bili nas po prstoch pravitkom.

mimka1402
10. dec 2024

@matkahelka Ja ti vravím realitu ako pedagóg, niekto kto bol v rôznych školách skrz skúsenosti a praxe som si zažila dosť šialene skúsenosti.Takže je mi to ľúto ale máš veľmi idealisticku predstavu a ano možno niekde ano, ja nechcem menovať mesto, ale stačí ak máš mesto, ktoré to ignoruje s vetou -malo pedagógov, upozornia pedagóga a ide sa ďalej. Videla som fyzické bitky pedagóga, vieš čo sa stalo? Nič. Slovo proti slovu, dieťa povedalo ze sa mu nič nestalo.... Žiaľ si ďaleko od pravdy aka je realita na Slovensku v mnohých školách, nedovolia si to na deti, ktoré sú z bohatých rodín, ale práve na tých ktoré doma nemajú vhodné prostredie . Ale rada by som sa mýlila. Ver mi.

aliaray1
10. dec 2024

@beata_k super si reagovala a tuna pani sa tvari ako vysetrovatel. Nie si na vyaluchu, nemas tu co komu dokazovat. Kazdopadne super, ze si reagovala 🤟👍

matkahelka
10. dec 2024

@mimka1402 ty vsak pises o PAS detoch, to je trochu ine. s tym skusenosti nemam a pokial viem, velmi tazko sa dokazuje, kde uz je ta hranica, co je este ok a co ok uz nie je, pretoze je tam nutne trvat na dodrziavani pravidiel a pri PAS detoch je casto to fyzicno nutne pouzit. myslim tym dieta pevnejsie drzat, ci mu fyzicky v niecom branit.

mimka1402
10. dec 2024

@matkahelka Nevravím len o Pas deťoch, ano táto problematika je v tomto smere ťažká ale aj o de facto zdravých deťoch, bežných školách, škôlkach. Mala som obdobie kedy som často menila pôsobisko, všade sa to ututlalo. A ver mi, že som dlho bojovala, žiaľ nedá sa keď si v tom sám a nie si človek, ktorý vie potiahnuť za nitky. Je to pre mňa citliva téma, kedze aj s mojou maximálnou snahou som nič nevybojovala.

aliaray1
10. dec 2024

@mimka1402 ahoj, mrzi ma ako si dopadla ked si sa zachovala spravne...vypoved, och.

My sme z Ba, dcerka bude mat v aprili 3r, je extremne sikovna, len nerozprava (hatlanina stale-uz riesim termin u logopedov) a nie je odplienkovana (skusame co sa da nenasilne)...mam strach ju dat do skolky prave preto, ze mi nebude vediet povedat ak sa bude cosi diat. Mame dalsie babo a preto ak uvidim len naznak problemu a nebudu ho chciet vysvetlit a riesit so mnou, ci normalne komunikovat, stiahnem ju asi zo skolky naspat domov.

Pls myslis si, ze jej nieco ujde ak by sla az od 4r veku?

( je sikovna a priatelska, spolocenska a mila, nerozmaznana, nevnucuje sa, venci 34kg husky jak stary musher, ma 100cm a vie ist do chladnicky, vybrat si jest a zavriet chladnicku, mraznicku, vie si napustit vodu a napit sa, vie nakupovat ako normal clovek aj vazit zeleninu v obchode, a z auta sa dostane az domov sama: zavrie dvere na aute, vezme balicek s plienkami, klucmi pipne v garazi bezpecnostne dvere a otvori si chodbu, zavola vytah, stlaci poschodie a zavrie vytah gombikom, dojde cez chodbu k bytu, strci kluc a otvori si byt - ma 2,5 roka). Je uprimna, neklame, veri nam s manzelom, no tej skolky sa bojim, lebo mi nebude moct vediet nic povedat a nechceme aby nam dogabali tak super a vychovane dievca co ani nevie co je hysak.

matkahelka
10. dec 2024

@mimka1402 tak to ma uprimne mrzi a som rada, ze naopak mam ine skusenosti. mam kamosku ucitelku na 1.stupni ZS, muz ma sesternicu na 2.stupni a oni tvrdia, ze dnes sa clovek boji na decko aj skaredo pozriet, pretoze uz rodicia stoja v pozore u riaditelky. to pisem o beznych skolach, nie speckach.

denisa9494
autor
11. dec 2024

@jaskolka celé sa to odohralo minulý štvrtok . Tak s tým pozdravom , no prinesiem malého do triedy a človek sa pozdraví , privíta to dieťa . To krvácanie z nosa mi oznámili , keď som sa poňho o 11:40 vrátila ( vraj to je s ním ťažké a nemôže ostať dlhšie ) za tak krátky čas 3 x krvácať ? Ona tam už nebola , dostalo sa to kumne od iných pedagógov . To ,,au au “ vravel , keď sa tam poňho vrátila . Mám z toho zmätok , lebo z tej novej učiteľky rodičia nemajú tak isto dobrý pocit

denisa9494
autor
11. dec 2024

@belllinka Za pol roka sa pár veci zmenilo . Začal ukazovať prstom a vie aj pár slov . Nechcem nikoho neprávom obviňovať , len si byť úplne istá tým , že je s ňou malý v bezpečí . Žijeme v Belgicku , by ste sa čudovali koľko takýchto prípadov ohladom týrania škôlkarov tu je .

denisa9494
autor
11. dec 2024

@patus_2 Z Na pohotovosti vraveli , že vraj zo zimy .Ona tam je len vo štvrtok , On nerozpráva , len vydáva zvuky ako s tým au au a vie povedať juf ( učiteľka po holandský ) Prvý krát , keď sme zo škôlky odchádzali , sme šli do obchodu a chudáčik bol taký hladný , že ukazoval na donut a plakal a po druhý krát to krvácanie .

iqoska
11. dec 2024

@mimka1402 Je to veru ako vravíš. Nie prvýkrát to počujem. Veď ako sa ti posťažuje neverbálne dieťa. Môžem len dúfať že v škôlke kde chodí moje dieťa sa to nedeje. Pre lepší pocit im tam pri každej príležitosti nosím kávičky, dezerty. Toto je mimoriadne náročná práca, len pre odolné povahy čo berú prácu ako poslanie. Aj tých však vie táto práca prevalcovať. Nepoznám špeciálnu pedagogičku bez jaziev po zuboch.

mimka1402
11. dec 2024

@aliaray1 Za mňa nič nestratí, ja by som dieťa nechala doma, sú deti ktoré bažia po spoločnosti detí a tie naozaj im je odmala lepšie "bez rodičov". 😁 A potom deti, ktoré majú doma podmienky kde sa im niekto má čas venovať, či sú socializované aj bez mš. Osobne by som nechala doma. 🙂 Ešte príde čas kedy budete musieť vstávať a prispôsobovať život školke, školám... 🙂
A neboj sa škôlky, je super, že je teraz taká, ale časom môže sa ukázať iná jej povahova črtá čo presne začína až v zmene kolektívu, prostredia a je to prirodzený progres. 🙂
Ale ak máte podmienky sa jej venovať a ostať doma, prečo nie? 🙂

mimka1402
11. dec 2024

@denisa9494 Ach jaj, to ma mrzí, ešte chvíľu sleduj, ber to ako hlúpu náhodu, lebo mohlo sa stať všeličo..
Hlavne nepanikar, lebo nevyriesis to nijak. Keďže môže ísť stále o krivé obvinenie.. Sleduj malého, aj reakcie.

denisa9494
autor
11. dec 2024

@mimka1402 Keď mi oznámili to krvácanie z nosa , son sa začala normalne , že triasť . Chudáčik , keď sa ho opýtam , kde je mama , ukáže na seba . My sme k nemu veľmi krehký kvôli tomu autizmu . Ja som bola len rada , ked mi na pohotovosti povedali , že to je určite zo zimy ..Nechápem , prečo niesu v škôlkach kamery 😑

aliaray1
11. dec 2024

@mimka1402 moc dakujem za odborny nazor. Z kazdej strany som bombardovana, ze kedy ju uz dame do skolky, do jasiel a pod...ja som az zdesena ako ma kazdy presviedca a rodine sa to vysvetluje tazko. Vie viac ako bezne deti v jej veku zatial. Socializujeme sa v materskom centre cca 2x tyzdenne ale neostava bezo mna (ako ani ostatni), lebo spanikari po chvili. Ma 100cm a vysoka je ako 5 rocne deti, co asi v druhych vzbudzuje ten pocit, ze uz mala byt pomaly v skole.
Este raz velmi dakiujem. Mame 4 mes.babatko a starsiu do institucii silit nebudeme ❤️

martul
11. dec 2024

@denisa9494 s tým krvácaním to môže byť pravda. Synovi tiež tak tiekla krv, vlastne to má doteraz, viackrát za deň, niekedy to trvalo aj 10 min, niekedy menej ale keď to naňho prišlo tak fakt možno aj 5-6 krát za deň, a s tým au, vieš keď ti už niekoľkýkrát tečie krv tak syn už tiež mi hovorí, že ho to bolí, ten tlak, potom si to pridŕžať, v škôlke tiež učiteľka ho chytila a tak silno mu držala nos, trošku som ju potom musela usmerniť, že stačí stlačiť, nie stláčať.

Strana
z2