icon

Čo spôsobuje, že dnešné deti nosia plienky dlhšie?

17. mar 2025

Ako je mozne, ze starsia generacia mala deti odplienkovane zhruba okolo roku a dnesne deti ovela neskor a riesi sa tu, ze nie su na to vraj pripravene? Som z viacerych surodencov, boli sme vsetci odplienkovani +- v roku nasho zivota, mame deticky a tie sme tiez odplienkovali cca v roku/roku a pol ich zivota. Kde sa beru tie informacie, ze je normalne, ze dieta ma v 3 rokoch stale nosit plienky. Pytam sa, lebo ma to zaujima, neprisla som sem rypat. Vdaka za informacie.

gita17
19. mar 2025

@lilope a odkial vies, ze davali dost pit? Podla mna ho drzali o smade od skoreho poobedia, aby vydrzal celu noc a vacsinu dna bol priputany o stol aby sedel na nocniku🙈😂

lavender94
19. mar 2025

@ace123 to ti je inak zaujímavé. Raz su dnešné matky lenivé, nevenujú sa deťom a posadia ich k telke tabletu aby bol pokoj. To voľakedy nebolo, vtedy sa rodičia deťom venovali. A inokedy su zas prehnane starostlivé a robia deťom animátorov, neviem aké programy a to voľakedy tiež nebolo, rodičia sa museli obracať a deti sa museli vedieť prehrať samé. Tak ako to vlastne bolo? Furt len hľadať na generácii dnešných matiek niečo zle, prežehnavat sa nad tým, kam táto generacia speje. Až taká super bola ta niekdajšia výchova, že polovica matiek skončila buď v totálne nefunkčnom vzťahu alebo chodia pravidelne na terapie, v ideálnom prípade oboje. Taká bola ta super výchova

anelk
19. mar 2025

@lienka_anulienka to nie je pravda ze druhe dieta obkuka.podla mna je to individualne.kazde dieta je ine.starsia bola odplienkovana od 20m.ked mala 18m uz kakavala do velkeho wc,na serblik nechcela.mladsia ma 21m a nosi plienku.

anelk
19. mar 2025

@lavender94 presne.ja si myslim z rozpravania starsich,ze volakedy sa matky detom nevenovali tak ako sa venuju teraz.pri tom vyvarani plienok,vareni,rubani dreva atd.asi nemali tolko casu na deti.mne babka vravela,ze mali velke role a museli tam robit kazdy den.ze deti uviazala na chrbat do plachty a sla na pole robit.a deti sa tam popri nej hrali...vecerne uspavanie??ake?dala deti do izby,najmensie hucalo v postielke,zhasla,zavrela dvere a bolo....

oblecenie99
19. mar 2025

@ace123 Akurát mi minule vybehlo také krátke video od jednej pani (hore dole 55 až 60 rokov cca), ktorá síce rýchlo povedala, že nechce súdiť "dnešné mamičky", ale!!!! a vymenovala, čo všetko ona robila, a ako to mala ťažké a i tak to zvládla, a samozrejme sa jak stádo pridalo ku komentárov plno jej rovesníčok, čo pľuli síru na dnešné ženy a potľapkávali sa po pleci, aké boli ONI sikovné, a my neschopné. Prišlo mi to sakra nespravodlive!

Lebo nikoho nepoznám z mojich rovesníčok, ktoré by posadili dieťa pred tablet, práve naopak. Mamky sa venujú tým deťom, snažia sa variť zdravo, zaujímajú sa o prirodzený vývoj, často na odporúčanie lekára cvičia, chodia s nimi plávať (nie podloženie vankúšmi a na, lebo trojmesačné treba učiť sedieť - slová mojej mami), na rôzne krúžky, aktivity od babätkovskeho veku, morduju sa s dojčením a robia možné nemožné, aby to išlo, chodia von, do prírody, na prechádzky, rôzne aktivity aj doma, cvičia motoriku, atď. Atď. . Dostanú za to akurát tak vynadané, v lepšom prípade úškrn, že sú biomatky. Lebo máme sedačky, tak to vyuzivame, lebo je to bezpečný prenos dietata? Práčku, sušičku, a umývačku, tak si ju dovolíme zapnúť? Máme pampersky, tak nebudeme ročné dieťa naháňať a držať nasilu na ňom? Komu prekáža, že dieťa v dvoch rokoch ma plienky, fakt sa pýtam, komu? Dakto tu spomenul extrém, 6 ročné dieťa, ale to je absolútny extrém, bežne to vôbec nie je a nech je to problém tých rodičov, či? Ide to dieťa maturovať v plienkach? Ide to dieťa v plienkach do školy? Nejde.

Vrátim sa k tomu videu, a k tým komentom, no hotový zázrak, alebo časovrat k dispozicii: prali v ruke, vyvárali, bieli a vešali, žehlili 30 plienok denne, okrem toho ostatné prádlo, varili každý deň, manžel nebol doma (lebo my nášho máme?), mali čisto (lebo my nemáme?), chodili s deťmi na vzduch, mali záhradu, pracovali, a deťom sa viac venovali ako my (odkiaľ to vedia), no časový zázrak. Len jaksi sa im tie decká, minimálne dcéry nevydarili, lebo to je presne generácia, ktorá vychovala súčasnú generáciu tých neschopných matiek, tak niečo pokazili. Normálne by nad ich rečami moja babka mávla rukou, a moja prababka by ich aj niekam do p*ce poslala. Presne sa pamätám, ako rozprávali jedna aj druhá, ako to bolo, prababka musela makať na poli, na záhrade, a nie, nevenovala sa zázračne deťom, časovo by to nedala, venovali sa im staršie deti, starší ľudia z rodiny (viacgeneračné bývanie), a od istého veku sa starali sami o seba! Ako starý otec rozprával, že ho poslali k babke, aby ho strážila, tá mu - 6 ročnému skontrolovala vrecká, či nemá zápalky a aby nepodpalil polovicu dediny, strčila mu do ruky makový závin a mohol ísť, lebo ona mala tiež čo robiť doma, a nie, nebola super robot, že popri práci na záhrade, či podojeni kravy a upečeni chleba na celý týždeň by mala časť sa osobitne venovať tomu dieťaťu. Na Slovensku máme doteraz miesta (okolí Moldavy nad Bodvou napríklad), kde deťom sa hovorovo doteraz hovorí ako "inaš" - t.j. chlapcom paholok a dievčatám "čeléd", t.j. slúžka, prečo asi? A babka? Za socíku musela robiť, otca a krstnú vychovávala moja prababka, jej svokra. Moju mamu detto vychovala jej babka, lebo na dedine nemali jasle, svoju babku volala celý život "mamika", prečo asi? Rodičia chodili na nočné a denne, starý otec rušňovodič, popri tom robil fušky na stavbách, babka sestrička v nemocnici, no kedy by sa tak venovali deťom? Jak mama spomína, doslova ju chodili len navštevovať.

A moja mama už bola tri roky doma, bol to koniec 80 tych rokov, bývali s prababkou a svokrovcami, mala teda dve ďalšie ženy na dôchodku na pomoc, a nie, ona (rovesníčka tej pani z videa), už sakra nemusela utekať späť do práce, mali už aj auto, nemusela sa kočíkom trmacat busom, či všade pešo. Mňa do škôlky dala v dvoch rokoch, aby mala pokoj a čas sa venovať menšej sestre. Ja som v porovnaní s ňou bola na dieťa totálne sama, muž do noci v práci, a keďže mám prácu akú mám (nedá sa ju nejak prerušiť na tri roky) a hypotéku na krku, od malého 8. ich mesiacov som robila aj ja z domu, po nociach, jeden a polročný išiel do jasiel na celý deň. A potom príde niekto z jej generácie a bez hanby mi povie do tváre, že ja to mám ľahké, lebo mám práčku a keď nemám dieťa odplienkovane v dvoch rokoch, tak som.pohodlna a nestarám sa, nevenujem sa mu. No super.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
jajanka31
19. mar 2025

@oblecenie99 ano aj ja som videla to video...
Niekedy mam pocit ze starsie generacie si myslia ze nas zivot je len o tom zapnut mycku pracku susicku a vysavac.. asi ich zivot pri dietati bol len o vareni prani a zametani a preto sa pytaju co robime ked za nas to robia stroje... no robime kopec inych veci ktore oni v zivote nerobili ci uz s detmi alebo bez nich.. dnesna zena ma dobre vyzerat, dobre zarabat, dobre varit, mat cisto, deti ciste super poobliekane, vsetko v poriadku, od fotiek po dokumentaciu, ma mat vzdy vyzdobeny dom aby to bol domov nie len 4 steny, manzel ma byt spokojny a mnohe co si to beru k srdcu tak potom zufaju ze im nejaka stara zena povie ze jej dieta uz v 2 rokoch plienku nemalo... a co?
mam pocit ze kazdy si mysli ze my len pozerame do telefonov a asi tam hrame hry alebo co.. ale ja osobne v telefone pozeram letaky lebo chcem usetrit, pozeram inzeraty, pridavam inzeraty, platim ucty, vybavujem maily ( sukromne aj pracovne) objednavam lekarov, hladam lekarov a miliom inych veci ( napriklad aj ked chcem kupit tu pracku tak ich je na trhu tolko ze treba den aby clovek vybral a porovnal nastudoval... a kopec ineho co sa mi tu nechce ani pisat. Pred vcerom som bola na stk so 4 mesacnym synom.. toto isto nase babky a mamy riesili..
Jasne ze sa nam tak nevenovali. Mama sa dodnes smeje ze oni ani nevedeli ze ma maju. Minule som videla velku diskusiu ako nechavali deti v kocikoch pred obchodom lebo s kocikom sa do obchodu nemohlo a kto isiel okolo tak pokocikoval. Niekto tam pisal ze tak nechavali aj pri panelakoch aj 3 hodiny. Moja babka vzdy vravela ze nechala babatka mamu s bratom v postielke a odisla na 2 hodiny do prace.. jej svagrina na to doplatila babatko sa jej v postielke takto obesilo.. lebo nanho davala pozor 4 rocna sestra..moj dedo cely rok nosil mojho 4 rocneho otca do prace ( v dnesnej dobe nerealne) a uz ked sme pri dedkovi ma fotku pri otvoreni ZS kde ma 8 rokov teda bol rok 1947 a z 20 deti maju topanky 2ja. Teda vtedy matky neriesili ani topanky? Dnes nechajte dieta same ci uz doma ci pred obchodom. Poslite do skoly bez topanok. Tak mate na krku socialku.. aj vtedy boli bohate matky a chudobne a tie bohate si platili sluhov dokonca aj zeny co kojili ich deti..niekto to mal horsie niekto lepsie. Kazdy robil co mohol ako vedel.. ale tvrdit ze my to teraz mame super jednoduche je naivne.. moja svokra ani nevie kedy jej deti boli odplienkovane lebo boli v jasliach od pol roka. Ziadne 3 roky doma kde je matka kucharka upratovacka animatorka vybavovacka vsetkeho lebo ved je doma... ak mala deti chore isli k babke a ja tiez, ziadne ocrky a mensie vyplaty.. .babky boli na dochodku... moja svokra aj mama pracuje a ked chcem aby postrazila dieta na 2 hodiny tak ona si dovolenku brat nebude.. zabudla ze svoje deti posielala k svokre na cely tyzden ked boli chore..
A este posledna vec.. tvaria sa akoby sa oni nikdy nestazovali a boli stastne. Keby ze to bolo zenam tak vyhovovalo tak este dnes perieme v rukach, umyvame v rukach riad a ine.. chcem vidiet ze keby to mali vtedy k dispozicii ze by to nepouzivali.jasne ze by to pouzivali. Okrem toho mnohe dnesne matky su dnes spokojne a stastne a aj vsetko stihaju. Sem tam sa nejaka postazuje lebo proste na nu nieco dolahne a je z toho tragedia ludstva .. a pri tom ma mozno 100x krajsi cistejsi domov. Lepsie navarene nez jej mama a babka v jej veku.. nam dali do ruky chlieb s dzemom a dovidenia.. dnes sa snazime dat detom ovela viac paradoxne asi to co sme my od nasich rodicov nikdy nemali.

evkatk
19. mar 2025

Spôsobuje to lenivosť matiek a zanedbanie výchovy, resp. mentálna retardácia dieťaťa, ak okolo 2. roku ešte plienky má. Prejaví sa to neskôr, zaostalosťou, autizmom, v školskom veku zníženými schopnosťami učenia, špecifickými poruchami učenia, ADHD, poruchami správania, atď. Tých porúch mentálnej retardácie je veľa a výrazné prejavy sú v rôznom veku do cca 18 rokov. Tie ťažšie ako schizofrénia a iné psychózy sa prvý krát prejavia v puberte. Ale všetky majú jednotný znak - ťažko sa odplienkujú a majú plienky aj po 2. roku.Dieťa cíti potrebu už medzi 14. -16. mesiacom a prejavuje to. Ak nie je naučené prejavy dávať pýtaním sa, stačí, ak povie á, resp. tlačením, znamená to, že rodičia zanedbali výchovu. Pretože pri prvých náznakoch tlačenia alebo náhleho zmĺknutia pri potrebe močiť, treba ho okamžite dať na nočník a potom chváliť, tlieskať, a vydávať zvuky, ktorými sa má pýtať.... Pri odúčaní od plienok denne treba dávať dieťa na nočník cca 70 x. Do 2 týždňov je odučené. Takto odúčali v jasliach deti sestričky a jasličkári všetky s radosťou sa pýtali na nočník asi od 14. mesiaca, sami si tlieskali a tešili sa z toho, že v nočníku niečo je.

nika3136
19. mar 2025

Tiez nas mama odplienkovala v roku stylom, ze sme cikali kade tade a ked sme prisli s 💩 ritou a spinavymi nohami, chodili hladat, kde sme to nalozili 😂😂😂😂 dodnes si pamatam, ze uz som bola velka a pocikavala som sa ...

evkatk
19. mar 2025

Vtedajšie ženy okrem udržiavania domácnosti v omnoho väčšej čistote ako udržujú niektoré dnešné ženy. Každú sobotu sa vyniesli koberce z celého bytu, vyprášili, tepovali, byt sa celý zmýval, vykladalo sa do okien alebo na balkóny všetko posteľné prádlo, aby sa vyvetralo, okná v celom byte sa umývali minimálne raz do mesiaca aj častejšie. To všetko robili ženy matky, ktoré pracovali a 5 - mesačné deti nosili (často aj s MHD) do jaslí a to už 0 6.00 ráno, aby stihli rozniesť ostatné deti a stihnúť byť v práci o 7.00. Pracovať sa začínalo všade rovnako medzi 6.00 - 7.00. Kým mali malé deti, spánok sa im krátil na 3 - 5 hodín za noc. Ja osobne som spala 2 - 4 hod. Človek si zvykne a spánok už nechýba, len aby sa všetko stihlo. Žena nemohla myslieť na seba a vlastné potreby, kým deti nedosiahli aspoň 12 - 13 rokov. Nesmelo jej záležať na tom, ako vyzerá, na to bolo času, keď boli deti veľké. Nebolo času ani na kaderníčky. Tie odvážne sa strihali samé, mnohé susedy navzájom. Žena, ktorá trávila čas u kaderníčky , považovaná bola za nezodpovednú matku, ktorá sa málo starala o deti a domácnosť.
Neviem si predstaviť nechať deti bez plienok špiniť kade tade. Veď to je hnus, ktorý zalieza do každej škáry, pod podlahu, do kobercov, je z toho smrad, pošpiní sa sedačka nábytok,... To by som musela denne meniť parkety v celom byte a kompletné zariadenie bytu. Neviem si predstaviť ostať v takom zašpinenom a smradľavpm byte.

evkatk
19. mar 2025

To s kočíkmi je pravda. V jedinom veľkom OD v Košiciach v Priori bolo na prízemí vyhradené miesto pre kočíky s bábätkami. Ak niektoré zaplakalo, okoloidúci ho pohojdali, podali cumlík. Ak neprestalo, tak v rozhlase po celom OD bolo vyhlásené, že plače dieťa s popisom kočíka, deky, paplončeka a matka ku nemu zišla. Ľudia boli ohľaduplnejší ako teraz a postarali sa o akékoľvek dieťa, ak to potrebovalo.

lavender94
19. mar 2025

Každá generacia kydá na tu mladšiu, vždy to tak bolo. Ja tiež nie som úplne stotoznena s tým, ako vyrastajú dnešní teenageri, ale verím, že tak, ako to každý zvládol doteraz po tisíce rokov tak to zvládnu aj oni aj ich deti. Myslím si, že každá matka robí pre svoje dieťa to najlepšie čo vie, tak to bolo aj vždy bude. To, že sa nájdu výnimky, matky, ktoré sa nestarajú to ma byť vzorka dnešnej doby? To, že mame vymoženosti ktorými si dokážeme uľahčiť život, že mame robotické vysávače, umývačky sme horší? Veď to je ako keby príde niekto spred 100 rokov nakladať na nás, že mame splachovacie záchody a tečúcu vodu v každej domácnosti.
Alebo to, že k deťom pristupujeme podľa najnovších poznatkov? A nerobi to tak ako kedysi? Tak sakra keď je raz dokázané, že decko musí na niektoré veci mentálne a fyzicky dozrieť, tak načo to budem robiť skôr? To s tým že dieťa je odplienkovane keď sa mu náhodou podarí do nočníka ked na ňom sedím hodinu je asi take hlúpe ako si myslieť, že keď polročne dieťa zacne blabotať a náhodou sa mu podarí vydať zvuk, ktorý znie ako slovo, tak že rozpráva. Nabuduce to bude čo. Budeme neschopné lebo dieťa v troch mesiacoch nevie odspať celú noc?

jajanka31
20. mar 2025

@evkatk my ideme kazdu sobotu na cerstvy vzduch na vylet. A je nam tak dobre ze sme na cerstvom vzduchu. A aj kazdu nedelu. Nemyslim si ze mas pravdu ze ak dieta ma plienku v 2 rokoch ze rodicia zanedbali vychovu. Dnesne 4 rocne deti niektore vedia napriklad zaklady 2 jazykov. Vedia abecedu ci poznaju cisla a maju plienku napriklad na noc. Co my sme teda nevedeli. Ani pri nastupe do prvej triedy. A uz sme plienku nemali akoze od roka. A mnoho z 55+ nevedia cudzi jazyk dodnes a aj to malo z Rusciny zabudli. A mnoho ludi 80+ nevie ani slovensky lebo hovorili narecim. Su uplne ine naroky na deti a uplne ine priority. Ale urcite to nie je zlyhanie rodicov. A vobec to na detoch nemusi zanechat ziadne mentalne nasledky. Ved povedzme si uprimne ani vsetci nasi rovesnici 30+ co ich vychovavali hlavne 55+ nie su geniova

jajanka31
20. mar 2025

@evkatk je tam veta ze takto oducali v jasliach sestricky..... no teda matky asi tym padom vobec neriesili odplienkovanie ked ze dieta bolo v jasliach a riesili to sestricky.. ktorym navarili kucharky upratali upratovacky a mohli riesit len to.. ja osobne nemam cas dat 70x dieta na nocnik pocas 10 hodin to by bolo 7x za hodinu teda kazdych cca 8 minut davat na nocnik v priebehu 10 hodin? Ved kedy by som navarila upratala vyprala a jasne ze dieta ak by kazdych 8 minut sedelo 3 minuty na nocniku tak by asi nerobilo tiez nic ine celych 10 hodin len sedelo na nocniku. Dnes maju rodicia aj ine priority. A evidentne aj niekedy mali ked cez tyzden chodili do prace od 7mej a celu sobotu upratovali. Prasili koberce a umyvali okna.. a v nedelu asi varili a spali. Kedy davali 70x dieta na nocnik?

chillibubble
20. mar 2025

@jajanka31 to je troll, pani sa bud nudi alebo ma nejake problemy. co ta za svoj zivot stihla...

dobryden
20. mar 2025

Mozno ich odplienkovali v roku ale to ze sa pocikavalai uz nepovedali.Aj ja mozem napisat,ze moje deri boli odplienkovane v roku a x krat sa im stala nehoda😉 A inak moja sestra odplienkovala deri v 13mesiacoch ,vsetky,ale jej deti sedeli každých 30’ na serbli a serbel nosila aj na ihrisko.Cize da sa to ale musis mat na to trpezlivosť a byt vytrvala.

kaca222
20. mar 2025

@evkatk asi je to tou rannou hodinou, ale neviem, či si robíš srandu, alebo to myslíš vážne

aceris
20. mar 2025

Zalezi co povazujes za odplienkovane. Ak kazdu hodinu posadili dieta na nocnik, tak to podla mna nie je odplienkovane. Obe moje deti sa odplienkovali okolo 2rokov, resp.do 2rokov a 3mesiacov. Ale to nie,.ze ja som dieta posadila v pravidelnych intervaloch. Ale dieta same na nocnik utekalo! Jasne, ze sem tam sa stala vonku nehoda. Ale doma vedeli vzdy same ist na ten nocnik. Ja som nestriehla ani nekontrolovala cas od posledneho cikania🤷

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
snezienka144
20. mar 2025

@evkatk aha takze moje dieta co malo plienku ani radsej nenapisem dokedy je mentalne zaostale a retardovane, preto sla v 5 rokoch do skoly ako predcasne zaskolena a po testoch zrelosti ci je pripravena nam povedali zr mame prist o rok a pol aby sa potvrdila vysoka inteligencia. kazdy ma svoje skusenosti a kazdr dieta je ine ale ked neni v 2 r odplienkovanr znamena to len ze nieje odplienkovane a ne dalsich x veci co ste napisali. niekoho to moze aj zranit a zneistit, na to ste mysleli ked ste pisali hentie bludy? a ano ked ma dieta nejaky problem(adhd, autizmus,whatever) tak sa moze tahsie odplienkovat ale na opak to platit nemusi zamienate si kauzalitu s korelaciou. a ako bonus moja babka 89r mi cely zivot vravi ze inteligentne deti sa neskor naucia pytat curat lebo jej syn moj otec sa naucil az velmi neskoro. je to pravda? nemyslim ale aspon vidim ze kazdy si pamata a vravi nieco ine

chillibubble
20. mar 2025

@jenni_p ona je lekarka, studovala pravo a robila riaditelku na skole. do toho sa od 14:00 starala az do vecera o svoje deti, varila po nociach aby nemusela varit popri detoch a len im robila program. vlastny zivot 0, manzelsky asi tiez, kedze detom sa venovala cely den a v noci varila a upratovala, spanok ako pise, par hodin denne ale telo sa nestazovalo 😀

dobryden
20. mar 2025

@jenni_p viesco,to co popisuješ je pravda ale napriek takejto zanedbavajucej vychove boli tie seti akosi schopnejsiw a samostatnejšie,dnešné deti vo vela prípadoch rozmaznane ,nesamostatne ,urevane. Ja si myslim ze treba najst stred.

jajanka31
20. mar 2025

@dobryden ja neviem ale mne sa to nezda.. aj vtedy revali deti.. len ich bolo vsade menej lebo sedeli doma pripadne boli kade tade po uliciach ale nie v obchodoch, nakupnych centrach, v roznych instituciach, bankach, restauraciach atd.. proste sa ovela menej cestovalo a uzivalo si zivot. S detmi sa nechodilo nikam. Dnes ide mama s detmi aj do banky aj na urad aj vsade kde potrebuje a preto ich vidiet aj castejsie plakat. A ci su schopnejsie to je diskutabilne.. ja tak stare deti nemam aby som porovnala ale napriklad moja sestra v 8 rokoch vyliezla na strom jej 8 r. dcera nevylezie ale za to robi profesionalne gymnastiku hraje na klavir a vie dost dobre cudzi jazyk...moja sestra urcite nemoze povedat ze bola sikovnejsia nez jej dcera..

indianica
20. mar 2025

Stačí si prečítať, vyskúšať a aspoň čo - to praktizovať - Ingrid Bauer - Bez plienky. Odplienkovanie ide omnoho ľahšie a oveľa skôr ako je dnes rozšírené. Matka(rodina),ktorá spozná princípy a zaraďuje ich skoro do bežného každodenného života uľahčí tento proces "odplienkovania" dieťaťu aj jeho okoliu. Niekoľkokrát overená skusenosť.

dobryden
20. mar 2025

@jajanka31 pretoze ju nik na gymnastiku nedal.Skor myslim ze toe deti vedeli vydrzat,postarat sa o súrodencov,moja kamaratka zo ZS ako prvacka na ZS sa musela starat o pol rocne dieta kym jej rodicia sli na pole.Musela jej ohriať mlieko,urobit krupicu.Teraz tieto deti ani nevedia zapnúť elektricky sporák nie to plynový,toeto deti nemaju taku zodpovednosť a nie su take samostatne .A jasne ze gymnastiku by sme zvladli aj my kebyze nas rodicia na to dali,ved na tom nic take tazke nie je ak si nadaný,je to len zabava.My sme museli v 8-10r chodi kopať zemiaky a pomahat,starat sa o zvierata castokrat 3 take velke ako ty saˇ.To by dnešné deti nedali.

maminkadeticiek
20. mar 2025

Preboha to su za dumania.Tak lebo neboli pampersky,boli latkove plienky ktore trebalo vyvarat,susit a kto mohol ten sa toho zbavil tak rychlo ako to len slo.Avsak co som ja pocula o tych sialenych metodach ako matky nutili deti na nocnik tak mam dost.Psychiatria.To by dnes bolo pomaly trestne.

pohodacka03
20. mar 2025

@oblecenie99video som nevidela, ale mas uplnu oravdu. Moj bude mat 2 a tiez pocuvam, ze kedy bude odplienkovany, ze mojho oca to stve. A co na tom ludi stve? Ved to dieta sa nauci na nocnik preboha. A kopu inych veci. Lebo kedysi vsetko robili skor. Smejem sa na tom, lebo mam starsich surodencov s detmi a viem, co moji rodicia povazovali za odplienkovane deti, kedze sme byvali spolu. A kedysi supli deti na rok do jasli a nestarali sa o odplienkovanie, ako naucit dietatko obliect, aby vedelo samo papat a podobne veci. A riesit preco mam sedacku v protismere v aute, nech ju uz konecne otocim? Mozem sa rozkrajat, nevysvetlim. Starsim by uplne zrusilinsedacku. My sme nechodili na vylety, nehrali sa so mnou a extremne moju mamu obtazovalo, ked som si chcela citat vecer alebo pri cakani u lekara s nou hrat nejaku slovnu hru. Doteraz je je pre moju mamu dolezitejsie to, ze je poriadok ako to, aby dieta bolo stastne. Mala som rozhovor s jednou pani, ktora kedysi robila v jasliach(aktualne ma okolo 65) a ked porozpravala ako ucili deti v jasliach na nocnik, tak som mala dost, keby to bolo teraz, tak ich zavru a vtedy to bol standard. Davat sediet deti do sedu s oporou bolo ok? Rozne choditka a zavesne veci boli tiez v poriadku podla nich. Moja babka mala 4 deti a kedze ich bolo vela, supla na cele detstvo jendo dieta k svojej mame, to bolo tiez ok? Kazda generacia je ina, clovek nemusi osocovat druhych. Kazdy nech sa stara a vychovava svoje dieta ako najlepsie vie. Vzdy sa najdu aj premotivovane mamky, aj normalne, aj ktore maju na haku. Nezvyknem sa zapajat, ale rodicia mi vcera akurat zdvihli tlak, lebo pre nich je vsetko zle.

miui
20. mar 2025

@evkatk vidis, ja komplet postelne pradlo v sobotu rano do parnej pracky, potom do susicky a zvysny cas chystam s detmi brunch, lebo chcem aby si pamatali sobotnu pohodu a nie sobotny mord z detstva.

adrianasmolko
20. mar 2025

ja som prveho davala na cinsky nocnik tym padom hned ako sedel sam, sedel na nocniku bez problemov cca okolo 1,5 roka sa pytal sam, ale na noc plienku este mal (tvrdy spanonk)
mladsieho som uz na cinsky nedavala predsa len menej casu a nocnik nechcel ani vidiet, ale pytal sa tiez okolo 1,5 roku rovno na zachod spociatku len kakat a potom cikat. nijako som ho nenutila proste videl brata pytali sme sa hi treba ti pod, ale ziadne take musis sed. do skolky isli 2,5 rocny obaja uz odplienkovany. myslim si ze ten cinak nam pomohol ,ale na to treba cas a system si najst a mladsi ten sa uz viezol😉

jenni_p
Autor odpoveď zmazal