icon

Čo spôsobuje, že dnešné deti nosia plienky dlhšie?

17. mar 2025

Ako je mozne, ze starsia generacia mala deti odplienkovane zhruba okolo roku a dnesne deti ovela neskor a riesi sa tu, ze nie su na to vraj pripravene? Som z viacerych surodencov, boli sme vsetci odplienkovani +- v roku nasho zivota, mame deticky a tie sme tiez odplienkovali cca v roku/roku a pol ich zivota. Kde sa beru tie informacie, ze je normalne, ze dieta ma v 3 rokoch stale nosit plienky. Pytam sa, lebo ma to zaujima, neprisla som sem rypat. Vdaka za informacie.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
luteam
20. mar 2025

@evkatk ty si dobre delulu 🤦‍♀️ take bludy som uz davno necitala

ninjah
20. mar 2025

Naša matka nas mlatila ak sme sa pocikali alebo pokakali aj varechou takže myslím že niektoré deti sa možno báli tak že sa to naučili. Vtedy sa s deťmi nezaobchadzalo s citom ako dnes. Ale toto si nepamätám, viem to od rodiny samozrejme. Možno to bol trend 😂 tyranim ďalej zájdeš :D

klotildabazarik
20. mar 2025

No podla mna 3 rocne dieta s plienkou nie je normálne a mozte ma aj ukamenovat, pokial samozrejme nema nejake postihnutie, ja neviem celkovo mi to pride ako keby tie dnesne matky boli "neskusenejsie" 🙄

jajanka31
20. mar 2025

@dobryden ona tiez vie ohriat mlieko. Dokonca minule sama spravila sulance.. zas netreba prehanat. A ked si myslis ze robit sport profesionalne je zabava tak je to tvoj nazor ja mam iny. Ved povedzme si uprimne keby to bola az taka zabava tak by to robil kazdy..a kazdy to nerobi a uz vobec nemoze kazdy vyhrat.. ja som porovnala tu pohybovu stranku ze vyliest na strom nie je ziadne ternno..vie to kazdy a tiez ohriat mlieko nie je ziadna veda.. dnes sa starsie deti nestaraju o mladsie lebo to tak trochu nie je zakonne. A tak trochu nebezpecne..ziadny ucitel napriklad neodovzda prvaka surodencovi tretiakovi aby ho vzal domov.. ani keby chcel.

lavender94
20. mar 2025

@dobryden počúvaj ja som ako šesť ročná nevedela zapnúť ani mikrovlnku, nie to sporák, o deti som sa nestarala nikdy v živote, práčku som sama použila prvý krát v sedemnástich. V tom veku som si vedela tak maximálne natriet chleba z maslom. Keď som bola ako 9 ročná pri kamarátke a jej mama nam povedala aby sme si uvarili špagety, tak som sa tvárila ako keby mam aj pšenicu vypestovať, nevedela som ako sa špagety varia. Moja mama ma jednoducho k takýmto prácam dlho nepúšťala. Nemám ani súrodencov nemusela som sa starať nikdy o nikoho iného okrem seba, nechýbalo mi nič. Nemala som sa kde zoceliť. Napriek tomu som dospela a začala fungovať ako normálny človek hneď ako to bolo treba, odišla som dospela z domu a v živote som nepotrebovala nikoho pomoc. Nemala som to vždy jednoduché ale nikdy som nefňukala, vždy som si našla spôsob ako veci zvládať. Presne tak ako každý človek. Vôbec som sa nemusela v detstve zoceliť, naučiť sa co je to život. Zvládam existovať úplne rovnako ako moji rovesníci čo to mali ťažšie v detstve ak nie aj lepšie, lebo si nenesiem toľko veľa tráum a chybných vzorcov správania.
Podľa tej tvojej teórie som už ja a takí ako ja mali dávno plakať v kúte, že život je ťažký a nespravidlivy. Lenže takto vyplakávaju najčastejšie tí, čo si z detstva nedoniesli veľa pekného.

jajanka31
20. mar 2025

@dobryden a tiez ked uz sme pri tom preco ju nik na gymnastiku nedal? Lebo vtedajsi rodicia mali ine priority ako mame my dnes. Chceme aby sa deti zdravo stravovali, sportovali, chodilina vylety,vzdelavali atd.. my sme po vacsine boli taky ze von na ceste sme vymyslali s inymi detmi somariny s chlebom v ruke a rodicia ani nevedeli kde sme co sme

hederamonstera
20. mar 2025

@lavender94 uplne s tebou suhlasim. Niektorym matkam uplne sibe z tej premotivovanosti, ako keby sa ludia vedeli ucit veci len v detstve a pritom mame cely zivot na vsetko.

jajanka31
20. mar 2025

@pohodacka03 ano to som uz pocula ze naco nam autosedacky.. tak pre srandu kralika.. lebo im ndtrebalo. Jasne ked nemali ani auto..alebo mali a nikde sme nechodili len 10km do vedlajsej dediny k babke.. ziadne vylety 500km a viac.. a uz vobec neboli auta tak rychle a nebolo ich tak vela.. nechapem co na tom nechapu.

pohodacka03
20. mar 2025

@jajanka31 moji rodicia doteraz nemaju auto, ale mudrovat budu. Ja spravim minimalne 80km denne + vylety. Ale co uz narobime.

jajanka31
20. mar 2025

@klotildabazarik skusenost sa ziskava praxou.. neviem kedy ju ziskali nase mamy ked vzdy proste mas to dieta co je prve a druhe.. deti sa vychovavali generacne.. teda tu skusenost mohli mat ich rodicia ktory im radili..a oni kedze casto zili pod ich strechou robili co chceli rodicia ale toneznamena ze to bolo spravne

viestta
20. mar 2025

@evkatk ty si dobre mimo, mentalna retardacia a napriklad ADHD alebo schyzifrenia su tri rozne veci. Dobre sa ti to v tej tvojej hlave pomiesalo, takze sa spytame, kedy si bola odplienkovana ty? Teda kedy si sa zacala aktivne pytat na nocnik a nemala si toaletne nehody.

dobryden
20. mar 2025

@jajanka31 tak nepopieram ze k tomu musi byt aj takent ale to teraz tie deti okrem krúžkov nemaju ziadne povinosti,coze pre ne je lahsie urobit salto ako prizriet surodenca,ci ohriať mlieko .A preto pisem ze deti z minulej doby sice maly studeny odchov ale boli zivotaschopnejsie,lepsie da vedeli predrať.

dobryden
20. mar 2025

@lavender94 tak di mala inu vychovu,ja netvrdim ze tkto boli vedené vsetky deti,ale tie v mojom okoli ano.A tak ja nepisem o dospelych ludoch ale detoch,mali ine povinnosti ako tie dnešné a mne prisli schopnejsiw ako teraz,teraz dieta by nevedelo zájsť pomaly pesi zo skoly domov kilometer,lebo co ak ho urazí auto,co ak ho niekto unesie,radsej deti budu vyvyzat rodicia do dospelosti.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
jajanka31
20. mar 2025

@dobryden mas svoj nazor ja svoj..nebudem uz posat o com je profesionalny sport akykolvek lebo to evidentne aj tak nepochopis.. a nebudem ti ani pisat rozdiel ze to ze 8 rocne dieta vie ohriat mlieko z neho nerobi zivotaschopnejsie..nikde sa ta v nezamestnani nepytaju ze kolkym surodencom si robila pestunku alebo ci si sa odplienkovala v 2 rokoch.. ano my sme boli tak vychovavany ze sa musime predierat a bojovat za vsetko a s vsetkymi. Nik nam nevysvetlil ze staci nieco uplne ine ako vzdelanie prax a chut pracovat a budes mat na ruziach ustlane.. ci neviem kde sa chces predierat pochopila som ze v zamestnani

lavender94
20. mar 2025

@dobryden uznávam, že niektoré matky su chorobne precitlivené boja sa každého prdu a to z deti môže vychovať neschopných jedincov, ale to tiež nie je zalezitost len tohoto storočia a stále je tých matiek malo, su to jednotky percent oproti tým normálnym a tak isto su jednotky percent deti, z ktorých vyrastajú neschopní jedinci.
Veď je len logické, že každá generacia rodičov bude robiť veci inak. Neznamená to, že to robia horšie. To, že dieťa nevie v 6 rokoch uvariť čaj ešte neznamená, že sa stala niekde vo výchove chyba. To, že maju rodičia teraz čas aj na iné ako zabezpečenie základných potrieb pre deti je pre ne len plus. Určite im v živote pomôže viac to, že budú ovládať napríklad cudzie jazyky ako to, že vedia prebaliť malé dieťa. Ja som prvý krát prevalila tiež svoje dieťa a tu som.

dobryden
20. mar 2025

@jenni_p ja ked som mala 5 r po mna nik nedosiel do skolky,sla som domov 6km sama ,pesi,nepamatam si uz ci sli auta,asi nejake sno,ale pamatam si ze som musela obísť kŕdeľ hus,a bala som sa lebo husy sa zástenou rozbehnú?no dsla som to.Rano som chodila ssma na autobus mama mi dala 1 korunu,na zastávku som sla pesi a vystúpila som pesi,dnes rodicia nepošlú deti autobusom par km a to su 6,7maci.Proste tie nároky na tie deti boli ine ako dnes,ale to je tou vychovou,ze rodicia sa boja a tal robia vsetko za ne,nedavaju im ulohy co by bezne zvladli,lebo si myslia ze to nezvládnu alebo sa o ne prehnane boja.Pisala som len to ze hoci kedyis bol studeny odchov a rodicia nemali tak cas sa detom venovat po intelektuálnej stranke(ale wc zvládali podstatne skor sko dnešné deti) tak tie deti boli samostatnejšie,dnes ako si spominala tusim ty sa rodicia detim lepsie venuju,vedia to co kedysi deti v takim veku nevedeli ale napriek tomu su nesamostatnejsie .

dobryden
20. mar 2025

@lavender94 tak ktovie,ja sim zvedava co z mojich deti vyrastie,ci sa budu lepsie prebiť.Ako tie jazyky su plus,to nespochybňujem,a cim viacej vedia,tym lepsie.

dobryden
20. mar 2025

@jajanka31 sle to nie je o ohriatí mlieka ,to je o tom ze ta situacia (prenho narocna) ho pripravuje na zivot ,aby sa vedelo v nečakaných chvíľach postarat o seba alebo ist za svojim cieľom,predierat sa.Ine je ked dietatu rodicia nalinkuje vsetko tak aby sami nemuselo pomaly rozmýšľať.A gymnastika ved je to honby olus je ked na to dieta ma takent ale na tej gymnastike v podstate robi to,co ho bavi a co mu ide,nemusi rozmýšľať nad tym ako robit toto a hento.

misicka31
20. mar 2025

Trošku opačne,kde sa berú info,že dieťa nemôže mať plienku v troch rokoch?Že ideál je nemať plienku v roku a pol?Také drísty typu,moje dieťa je geniálne,ukážkové a všetky ostatné,ktoré sú ,,horšie" od môjho sú pozadu a rodičia sa im dostatočne nevenujú.🤦

katrin21
20. mar 2025

Necitam vsetko, co sa tu vadite..ale k teme co dieta zvladne.. Ja som prváčka chodila z dediny deväť kilometrov do mesta autobusom prvého polroka zo sestrou potom aj v meste na základnú umeleckú školu ale od pol roka už som chodila úplne sama a niekedy som dokonca Išlo aj peši...
Vtedy to štandard nebol a bola som jediná z celé dediny kto nechodil na dedine do školy a to práve kvôli hudobnej. Sama som vnímala ten rozdiel O koľko som ja samostatnejšia od iných detí dokonca aj od tých mestských a to sa nechválím ale to bol Proste fakt to nevravím od dnešných deťoch ktoré rodičia všade vyvážajú.
Môj muž bol šesťročný a musel trojročného brata vodiť do škôlky ráno rodičia chodili už na šiestu do práce takže mali nachystané čo bolo treba na raňajky a oblečenie a jednoducho musel toho brata dokázať spacifikovať😂 doslova niekedy... raz mu vraj trucoval a vyliezol na skriňu a potom volal rodičom z pevnej linky že čo s ním má robiť😂😂.

Čo sa týka pôvodnej témy tak matky naozaj mali väčšiu snahu naučiť dieťa na nočník pretože ručne prať plienky nebola žiadna sranda.. Ja som ešte pri prvej dcére prala plienky asi do 1,5 roka pretože peňazí na zvyšne bolo a pampersky sme mali len do mesta keď sa išlo..
Od plienkovala sa aj tak až v dvoch rokoch a troch mesiacoch Jednoducho sa zaťala, mohla som ju aj zlomiť ale neposadila by som ho na ten nočník mala také obdobie raz Išla raz nie.. potom sa Jedného pekného dňa rozhodla že pôjde rovno na veľký záchod a od toho dňa bola od plienkovaná že už je veľká.

Pri druhej dcére som už bola o dosť staršia A nejako som na to netlačila a používali sme už jednorazové plienky a odplienkovala sa presne v dvoch rokoch..
Ale tu už musím povedať že naozaj je to z väčšej časti o mame pretože možno by to zvládla aj v 18 mesiacoch ale ja som si povedala že nebudem na to tlačiť a jednoducho keď mala dva roky som si povedala OK Tak tento týždeň ideme na to a systematicky som ho začala dávať naozaj stále na nočník a na veľký záchod nie ako dovtedy že iba sem-tam.
Po troch dňoch už vedela čo to znamená ísť cikať ale ešte nestíhala niekedy dobehnúť a cvrklasy ale po týždni už naozaj sme mohli ísť aj do mesta a vydržala aj dve hodiny a vlastne sa hneď od plienkovala aj na noc čo teda bežné úplne nie je a pre istotu som jej dávala na noc ešte plienku asi pol roka...

Pri prvej dcére som bola veľmi mladá a možno eh som na to išlo trošku zlé ale jednoducho eh musím povedať že naozaj keď človek Tie plienky prál tak sa aj snažil viacej od plienkovať než keď má pohodlné pampersky.
Ale tie hrôzostrašné príbehy Čo tu píšete Ako priväzovali deti a podobné ja teda absolútne neuznávam a ani som o takéhom nikdy Nič nepočula a to sme tri detí pričom najstaršia sestra už má 60 a ja mám teraz 48..
A Ospravedlňujem sa že tú chýbajú čiarky a podobné ale píšem diktovaním a to sa na mobile nedá dopĺňať píše ako chce a Nemám silu to v rýchlosti opravovať😂

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
kaca222
20. mar 2025

@dobryden tvoje argumenty sa mi zdajú trochu scestné. To, že rodičia boli nezodpovední (bez ich odsudzovania, možno im iné neostávalo), neznamená, že dnešné deti sú neschopné.
Svokra sa doteraz chváli, aký bol manžel dobré dieťa, že keď mal 2 roky, nechala ho samotného doma pred TV a išla nakúpiť. Bol manžel schopné dieťa, ktoré sa naučilo popasovať so situáciou? To sotva, skôr svokra nezodpovedná, neschopná domyslieť dôsledky svojho konania.
Dnes je niekoľkonásobne viac áut na ulici, jazdia rýchlejšie, tak nerob z matiek ustráchané chudery len preto, že si uvedomujú, čo sa môže stať. Prepáč ale 5ročné dieťa fakt nemá mozog na to, aby zvládalo samo takúto cestu. Môžeš ho to učiť 500x, zrovna v tej chvíli zbadá cez ulicu kamarátku, zamyslí sa a hneď sa stane nešťastie.
A prehnane úzkostliví rodičia existovali vtedy aj teraz.

domak2
20. mar 2025

Inak ja si kľudne priznám, že moje deti by to možno zvládli skôr, ale žijem vo veľkomeste bez auta a všade ideme busom, metrom, vlakom... takze som na to velmi netlacila. Fakt neviem co by som robila, keby mi dieťa na pol ceste oznámi ze musí ísť na wc. So synom chodím hodit dcéru z/do skoly, teraz pekne vydrží a nemáme na 99% problém, plus nemusíme hľadať všade záchody, lebo tu nie je moc bezne aby deti cikali kadetade do trávy, či so sebou nosit nočník a náhradné oblečenie.
A presne ako tu niekto spomínal, ja mam totálne v hlave ze vždy pred odchodom musím ísť na wc aj keď sa mi vôbec nedá, no preco asi 😅

chillibubble
20. mar 2025

@domak2 ja si tiez myslim ze by to dcera zvladla aj skor, ale ja som to neskusala lebo vsade sa pise(a ja s tym suhlasim), ze dieta musi byt pripravene. ale ono moze byt aj pripravene ale ked nevie ze sa moze pytat a ze aj ono moze pouzivat zachod/nocnik, tak samemu mu to tak skoro asi nenapadne. ja som moju nechala doma behat dole bez a nocnik v izbe. ani raz sa nepocikala. hrala sa, sla okolo, sadla, vycikala sa. nepripominala som jej ho, nenabadala som ju. von chodila isty cas este s plienkou. ale mozno keby skusim pol roka predtym tam ten nocnik dat a gate dole, mozno by to pochopila uz vtedy. a ak nie, tak zase napr. o 2-3 mesiace skusit. ja som to sla skusat len preto, ze sla do jasli(a to nebola malicka, ale do skolky by ju este nevzali). tak ze ci nahodou...

a tiez chodim stale na wc preistotu. pred cestou, pred spankom aj 2x...

vevesh
20. mar 2025

@dobryden ale toto nemozes porovnavat, kade sme sa tulali my pred 40 rokmi. Moje deti na kazdej skole maju nazvem to "proti-pedofil-system". Aktivny je viackrat do roka, na jednej skole pre par rokmi nevedeli chytit toho typka, tak bol ZAKAZ pre deti ist same do a zo skoly. Mohli ist iba v sprievode dospeleho -kedy si taketo nieco zazila za nasich cias? Kolko deti bolo nasilne zabitych za nasich cias? Kolko aut bolo na cestach? A kolko neznamych dospelych davalo pozor na vyrastkov a vedeli ich na ulici ukocirovat- teraz ta 6 rocne dieta vie poslat do kyblika, lebo je demokracia a ONO ma prava. A nahodou, ked sa nieco stane, tal vsetci akurat tak na mobil tocia a cumia ako telata namiesto pomoci....

katrin21
20. mar 2025

@vevesh ja si pamatam, ako nas strasili unosmi deti nahodou a aj mizli deti..a uchylaci boli aj vtedy.

vevesh
20. mar 2025

@katrin21 ano, aj nas strasili- deti sa vzdy strasili, aby posluchali. Ale unosy boli fakt vynimocne a aj sexualne zneuzivanie neznamymi dospelymi na ulici boli dost ojedinele. Urcite nie 2x za mesiac na skole a podobne....

viestta
20. mar 2025

@vevesh aj dnes je sexualne zneuzivanie naznamymi dospelymi skor vynimka. Tak ako v minulosti aj teraz su deti zneuzivane ludmi z ich okolia. Blizkeho alebo trosku vzdialenejsieho. Zial, je to tak.