Čo spôsobuje, že dnešné deti nosia plienky dlhšie?
Ako je mozne, ze starsia generacia mala deti odplienkovane zhruba okolo roku a dnesne deti ovela neskor a riesi sa tu, ze nie su na to vraj pripravene? Som z viacerych surodencov, boli sme vsetci odplienkovani +- v roku nasho zivota, mame deticky a tie sme tiez odplienkovali cca v roku/roku a pol ich zivota. Kde sa beru tie informacie, ze je normalne, ze dieta ma v 3 rokoch stale nosit plienky. Pytam sa, lebo ma to zaujima, neprisla som sem rypat. Vdaka za informacie.
@jajanka31 oja mama ked bola dieta,mala tych 13-14 r mala kona s koňom naložená viecka hnoja a musela ist sama to zaviest kdesi na grun,ked sa jej to vysypali,sama si musela pomoct.Na stromy (smreky ) sa vyšplhali az hore,nazbierali sisky a predávali ich,to by tvoja gymnastka zvladla?Kludne by aj moja mama mohla byt vrcholová gymnastka,keby na to mala podmienky.Urcite by tadsej skákala na zinienke a robila to pre radost ako spĺňala sa po stromoch a zbierala sisky,alebo nakldala hnij.My tiez zo skoly sme prisli a sli sme zbierat alchemilku,aby sme si zarobili nieco.Isto by som radsej sla na gymnastiku a ucila sa salta,alwbo tenis alebo kadeco ine.A moja mama mal tazky zivot a viesco neposkaldal sa z toho psychicky ako by to mozno urobili dnešné deti,psychicky vyťažené,kazde 4dieta závislé na pc a tv a ked je nejaky problem idu k psychosovi.
@klotildabazarik keby len 3roxne ale j sim dva roky chorvatsku na dovolenke videla deti z Nemecka,ta mala mohla mat tak 5-6r plienk na riti a cumel,a pritom nevyzerala zaostalo,normalne doeta akurat s cumlom,to bolo otras,ten cumel mal pocas dna
@dobryden ale to nie je len o jazykoch. Kladie sa doraz na to aby vedeli deti povedať nie, čo je tiež strašný problém našej generácie, že sme people plessers a ťažko sa nám to odúča, lebo každý nám tlkol do hlavy ze musíme niečo robiť aby nás mali radi a bla bla. Z toho vznikajú rozne zneužitia deti, nefunkčné vzťahy s manipulátormi. Učíme deti spoznávať a spracovávať svoje emócie, aby napríklad neskončili ako polovica Slovenska závislá na alkohole. To, že 10 ročne dieťa ešte nikdy nešlo samé autobusom ešte neznamená nič, lebo ono by to určite zvládlo, len rozdiel je v tom, že nemusí. Mňa vozili do školy tiež do 18ky lebo mali v meste prácu a bolo to po ceste, v rovnakom čase. A čuduj sa svete autobus aj vlak zvládam, dokonca aj lietadlo som dala v osemnástich bez maminky. To si myslím, že nie každý zo staršej generácie zvládne aj vo vyššom veku. A tiež som vtedy letela prvý krát
@dobryden a kde v zivote uplatnila to ze isla niekde s vleckou hnoja..? Co je to za uspech? Ta gymnastika bol len priklad moja druha neter ktora ma 13 upiekla sama na vianoce 10 druhov kolacov a aj vo februari babke na oslavu, bavi ju to. A co teraz? Aj dnes su sikovne deti aj pomozu aj porobia aj zodpovedne vedia byt..len vseobecna mienka je taka ze cumia do telefonu aj ta 13 rocna cumi ale okrem ineho si pozera aj recepty a potom pecie.. mala som spoluziacku co v kuchyni ako 15 rocna nevedela ani vajce rozbit a fodnes je v tom nemehlo a zije s dvomi detmi pri mame ktora vari a pecie.. teda ani pred 20 rokmi neboli vsetci super, ja som tiez pomahala na poliach starym rodicom aj s traktorom a ako co mam z toho? Co mam z toho ze som doma malovala plot? Akurat to ze keby to moj chlap nechcel spravit tak si to idem a spravim sama a jeho to naserie. Ale to by som mozno vedela aj bez toho aby som to robila 3 soboty cez letne prazdniny.
@dobryden tak mama to robila, lebo musela. Dnes sú ale tieto schopnosti na dve veci, veď ako využiješ v živote, ze vieš vyliezť na strom alebo odviezť koňa na pole? Dnes koľké 12r deti ovládajú dva cudzie jazyky, programovanie, niektoré dokonca už samy podnikajú, instagramom, youtubom, prípadne len tým, že mali dobrý biznis nápad. A než budeš chcieť napísať, že to nie je skutočná práca, tak deti sa len prispôsobili dobe a robia to, čo v živote skutočne využijú. Načo by sa niekto teperil na pole, keď z gauča od PC zarobí niekoľkonásobne viac a ešte si potom môže zaletieť na dovolenku?
Deti dnes vedia úplne iné veci ako pred niekoľkými rokmi, ja sa už nechytám na svojich mladších bratrancov a sesternice. Koľko vie staršia generácia o počítačoch? Čo finančná gramotnosť? Hovorí im niečo slovo investovanie? Kritické myslenie? Lebo toto sú v dnešnej dobe podstatné veci, nie to, či niekto vie vyorať zemiaky a uvariť guláš
@klotildabazarik nikto vas kamenovat nebude a mozete si mysliet co chcete, ale hold su maminy co svojemu dietatu nechcu sposobovat traumu koli tomu ze v nejakom veku nezapada do tabuliek a ocakavani a radsej pockaju na to kym dieta dozreje, mam dve deti je medzi nimi dva a pol roka a mladsie sa "odplienkovalo" skor ako starsie. tak ako som s mladsou nic ne nenacvicovala ani so starsou som nic nenacvicovala kazda mala svoj cas. necitim sa preto ako neschopna neskusena matka
@pandorra Ved prave. 1-1.5 rocne sa nepyta na nocnik, lebo citi ze potrebuje ist a tym padom to nie je odplienkovanie.
@lavender94 s tym nie mas pravdu,i ked my sme to nemuseli,skor sme nemohli odporovať v skolěái sme byt slušní a tak.Ale oni to záležalo aj od rodicov,ten alkoho bol vzdy alw u nas napr zo situacie,nebila robota,otec nezvládal tlak.Twraz na školách su drogy,uz v 9 tr sa fajčí marihuana,deti rozblatené po krúžkoch alebo doma za pc,pretoze vonku nemaju kamaratov.Potom podľa štatistík vysoke percento psychóza u dospievajúcich.Ani tato doba alwbo vychova nie je ideál.Mozno n amatérskej maju zeny viacej cas ucit deri farbičky ale potom ked nastane pracovný kolotoč,skola to toez nie je idealne.
@dobryden kazda doba ma svoje pre a proti. V kazdej dobe je pre uspesny zivot porebne nieco ine. Dnes hnoj na pole vyvezie traktor ovladany pocitacmi, rozmeta ho rozmetadlo, kravky podoji automaticka dojicka, ktora aj zaregistruje kolko mlieka ktora krava dala. Dnes ludia potrebju ine zrucnosti a vedomosti aby uspeli. Tak isto a deti. Nemusia po skole husi past. Pre nich je prospesnejsie ak po skole chodia na jazyky. Dnes sa deti po skole aj ucia a pripravuju do skoly, teda aspon niektore.
A to, ze ty na dietati nic nevidis este neznamena, ze je naozaj bezproblemove alebo, ze rodicia su lenivi. A nie kazde dieta v minulosti bolo v poriadku aj ked nechodilo na terapie k psychologovi. Vyrastali v traumach a traumy ich poznacili na zvysok zivota. Navonok je vsetko v poriadku a predsa nie su to zdravi dospeli. Tak ako zlomenu nohu ides liecit na traumatologiu, tak svoju zlomenu dusu ides liecit k psychologovi. Chvalabohu je to tak.
@viestta ja pisem ,ze napriek tomu ze dnešné deti maju viacej pozornosti ,sa mi zdaju menej zdatne ako deti inych dôb.Preco to tak je?ypretoze maju vsetkeho az príliš?aNasi rodicia pri takych možnostiach by boli mozno schopnejší.Tieto deti by sa zasa v ich podmienkach skor zosypali.
@dobryden alebo by to ustali uplne v pohode. Negeneralizuj. Tak isto v minulosti bolo vela neuspesnych, ktori jednoducho nezvladli naroky, ktore boli na nich kladene. Tak isto je to aj dnes. Len dnes sa viac dozvies o tych co to nezvladaju cez rozne media. Ti uspesni nemaju potrebu svoje neexistujuce problemy riesit povedzme na MK. A v minulosti sa problemy neriesili verejne. Co sa doma stalo, to doma ostane. Nasilie na zenach, nasilie na detoch, alkoholizmus, psychicke problemy... To vsetko bolo "rodinna zalezitost" a vela veci sa povazovalo za normalne a vela veci sa drzalo pod pokrievkou. V tych "starych dobdrych casoch" bolo normalne vytrieskat dieta za zle znamky v skole, dnes sa hlada pricina, preco su tie zle znamky. Vytrieskali sa deti s poruchami ucenie, ktore za to nemohli, dnes sa hladaju cesta ako by tieto deti mohli zvladnut skolu. V minulosti deti s poruchami ucenia koncili pri kopani kanalov, v tom lepsom pripade, v horsom niekde v ustave, dnes z nich mozu byt uspesni ludia, ktori su pre spolocnost prinosom. A ano, tych deti je asi rovnako ako v minulosti, len su diagnostikovane, na rozdiel od minulosti. V minulosti bol Juro s Aspergerom len dedinsky cudak, dnes by mozno z neho bol uspesny programator. V minulosti by Juro s aspergerom bol tercom vysmechu, a jeho mama tiez, lebo by mal plienky v troch rokoch, dnes to vacsina ludi povazuje za normalne, pretoze jeho nervova sustava sa vyvija inac ako je "tabulkova norma".
@viestta pre mna su dnešné deti menej schopné ako toe z minulosti,toe deti z minulosti mali horsie podmienky a náročnejší zivot,no napriek tomu sa vedeli inak obracať.Dnesne deti su nie vsetky ale povatsine hyckane a menej samostatne.A tym sa nasa debata konci,mna nemusi presviedčať o tvojom názore,ked si myslis inak ok,tvoja vec,mne sa to ale javí takto.
@dobryden Je to len tvoj názor, nie pravda vytesaná do kameňa. Každý názor, ktorý vyslovíš v diskusii, môže byť komentovaný, hodnotený, aj popieraný.
Iste, máš právo povedať, že už o tom nechceš diskutovať a že ťa nikto nemá presviedčať o svojej pravde, ale tým táto téma nie je uzavretá. Možno je to TVOJE posledné slovo na túto tému, ale ak niekto chce, pokojne sa vyjadrí aj naďalej.
@dobryden a kde berieš tu istotu, že by to dnešné deti nezvládli, keby musia? Veď to je len tvoja domienka postavená na ničom. Vtedy nebolo toľko psychických porúch lebo nikto neriešil, vôbec o tom nebolo povedomie, len sa obcas niekto na dedine obesil alebo uchlastal a tým to haslo. Ale inak boli úplne v pohode všetci, však.
@dobryden Ešte by som dodala, že väčšinou ľudia píšu podľa svojej osobnej skúsenosti a podľa toho, s akými ľuďmi sa stretávajú. Málokto má k dispozícii nejakú štatisticky významnú skupinu ľudí.
Asi máš teda smolu na to, že si obklopená typom detí, ktoré popisuješ. Iní ľudia v tejto debate majú zjavne iné skúsenosti.
Ja poznám mestské deti, ktoré majú možno iné zručnosti, než deti farmárov (poznám aj také), ale určite si vedia poradiť s výzvami, ktoré im život prináša a nerúcajú sa pri najmenších problémoch.
@lavender94 ja ale pisem ze to je moja domienka,ja nepisem ze to je cista oravda podlozena výskumom🙃
@dobryden tak ako ty mas pravo predostrien svoj nazor, tak mame narok predostriet aj svoj. Tak ako ty mas pravo oponovat inym nazorom, tak isto mame aj my pravo oponovat tym tvojim. O tom je diskusia. Nazor a pravda su dve zasadne rozdielne veci. A objektivna pravda? No to je exaktne dokazatelny fakt, nie nazor.

@viestta to je sice pravda, ale pocet takych cinov radikalne vzrastol v poslednych 40 rokoch.