icon

Čomu pripisujete nárast agresie u detí?

2. feb 2025

Pre Slovensko aktuálna téma :(.
Istotne ste zachytili aj článok o náraste agresie už u malých detí. Ide o rozhovor s náčelníkom polície, ktorému volali rodičia päťročného chlapca, že ich bije a hádže po nich veci.

Čomu pripisujete vy nárast agresie u detí?

Ja si myslím, že za nárast môže TV a vysoký nárast PAS v spoločnosti.
Nedávno vyšla štúdia, že za obrovský nárast autizmu, aspergera -t.j. PAS, môžu mikroplasty ktoré sú už vo vodách, všade.

autor
2. feb 2025

@kiki68 pokiaľ viem, prejavom aspergera a autizmu je práve nekontrolovateľná agresia, samozrejme nemusí byť ale väčšinou je.

autor
2. feb 2025

@deti95060810 práveže videla a nie jedného a u všetkých agresia bola vo väčšej alebo menšej miere tak, ako je opisovaná v klinických príznakoch.

autor
2. feb 2025

@dismonika keby si mala v škole neurológiu, tak by si vedela, že akékoľvek poškodenie mozgu a CNS sa prejavuje agresivitou.

zuzana76
2. feb 2025

akekolvek poskodenie mozgu sa prejavuje agresivitou? aj dys poruchy su poskodenie mozgu a nemyslim si, ze tito ludia su agresivni, v skole mam 4 aspergerov a ani jeden nie je agresivny, zato intaktne deti, fuuu, to je ina kava

zuzana76
2. feb 2025

nic ine, len nestanovovanie hranic, vinni su rodicia, dieta je tiez len obet

kikush182329
2. feb 2025

Urcite tym nemyslim klasicku respektujucu vychovu, ktorou sa v tejto dobre tolko rodicov ohana. Myslim emocionalna vychova, rozumiet svojim a hlavne aj emociam druhych. Poznat emocie, vediet ich koordinovat, menit. Respekt a sucit. Sebaredlexia. To sa dnes v takmer ziadnej rodine neuci. Rodicia a deti neziju spolu ale vedla seba. Vobec sa nepoznaju. Ale take su aj vztahy medzi dospelymi, tiez vo velkej miere medzi manzelmi. Partneri sa emocionalne vobec nepoznaju. Nucia to ani deti. A potom tu mame obrovsky egocentricky problem, kazdy pozera len na seba.

marca12
2. feb 2025

Ja ked vidim 3 rocne deti ako pozeraju dookola videa a potom vidis to spravenie,tak ti je jasne z coho to je. Deti potrebuju klud,ich mozog nedokaze spracovat tolko informacii a potom sa to prejavuje nepokojom,agresivitou,nervozitou

anketkarka
2. feb 2025

Elektronika a jej vplyv na CNS, strava a v neposlednom rade výchova a nastavenie hraníc.

april171
2. feb 2025

@54tinka54 respektujuca výchova znamená, že sa k dieťaťu správam s rešpektom. Netlciem ho, nerevem po ňom, lebo takto sa málokto správa k ostatným, napríklad ku kolegom, susedom, príbuzným. Ale k dieťaťu si to dovolí. To, že sa k dieťaťu správam ako k ľudskej bytosti neznamená, že nemá hranice. Má a ja ich strážim, ale s úctou a rešpektom.

autor
2. feb 2025

@kikush182329 to je tiež pravda, deti len kopírujú spoločnosť v akej žijú. Darmo človek doma venuje dieťaťu čas a city keď dieťa nastúpi k vyhorenej učiteľke v škôlke k deťom ktoré poznajú výchovu mobilom.

nikaeli
2. feb 2025

Autorka, pracujem s deťmi s PAS už dvadsať rokov, poznám teda širokú škálu individuálnych prejavov. Áno, sú medzi nimi aj agresívne typy, ale ako som napísala vyššie, dá sa s tým pracovať, dajú sa im nastaviť hranice, niekedy pomôže až medikamentózna liečba. Drvivá väčšina ich prejavov je spôsobená narušenou komunikačnou schopnosťou - či už v ich neschopnosti vyjadriť svoje požiadavky alebo v neporozumení našich požiadaviek. A kto za to môže, ak nie my, dospelí? v prvom rade musia rodičia hľadať iný komunikačný kanál a pracovať na tom od momentu, kedy zistia, že niečo nie je ok. Nečakať, až z toho dieťa vyrastie. Nečakať, že to proste prejde. Že sa jedného dňa zobudíme a všetko bude tak, ako má byť. Nebude. Samo od seba nikdy, ale my tomu môžeme napomôcť. Je to denno.denná drina. Ale inej cesty niet. Mnoho z týchto detí je 'nízkofunkčných', ale skutočne agresívnych detí s PAS je málo. Skôr ubližujú sebe ako ostatným.....

Inak zhodou okolností mi na Fb vybehol takýto obrázok. Myslím, že sa hodí k tejto téme. V niektorých rodinách to možno pri ich benevolentnej výchove bude raz vyzerať aj takto 🙁 Tak sa snažme, aby bolo takých rodín čo najmenej. Veta 'naše deti sú naša budúcnosť' nie je len prázdne klišé....

autor
2. feb 2025

@marca12 existuje štúdia u detí do dvoch rokov, ktoré sledovali tv a neskôr sa u nich pozorovala zvýšená agresia.

biglovemom
2. feb 2025

A zamna : to mam od psychológa - nízke sebavedomie ,neistota .

A dodám - vela deti zrkadluje .Dostane doma bije vonku.

zmrzlinka2021
2. feb 2025

Rešpektujú a výchova má mať vždy aj pravidlá, a jasnú hierarchiu. Krava sprostá nie je názor, ale nezvládnutie rešpektujúcej výchovy.

iwesska
2. feb 2025

Iste,ze existuju aj deti s diagnozami,sama 2 mam,takze viem,ake su dolezite mantinely, ale velku agresiu v mozgu vyvolavaju mobily. Mozete namietat, ale je dokazane,ze pozeranie kratkych videi meni aktivitu mozgu, deti tam najdu uspokojenie hned,potom nevydrzia pri cinnostiach ako navlekanie koralok,stavanie stavebnice,okamzite su frustrovane,lebo neprichadza dopamin. Ja toto nikdy nepochopim ako uz babatkam pchaju do ruk mobily. A take tie vyhovorky,ze bez toho sa nenaje,nemozem ist do obchodu....to si robite same. Deti sa daju vychovat aj bez toho.

joannita
2. feb 2025

@54tinka54 nebola to tá "mamina s hranicami" coa dcéru Disku?

anna777115
2. feb 2025

No zbohom muj duchod, keď už policia musi riešiť vyčinanie páťročného zasrana.Ten, tých rodičov o desať rokov, rovno pistrieĺa. Pokiaĺ, to nie je diagnoza, tak je to benevolentna výchova, kde je dieťa božstvo, ktoremu sa nesmie skrižit, ani vlások na hlave.

54tinka54
2. feb 2025

@april171 ja nikde netvrdím že treba dieťa biť a revať po ňom. Ale nazývať rešpektujúcou výchovou to, že dieťa nemá takmer žiadne hranice, že si dovolí rodičovi povedať napr sprostá krava.. to už v poriadku podľa mňa nie je. To sa už môže pokladať za slovnú agresiu a keď to dieťa vidí, že rodič len mlčí a nič na to nepovie, môže to zobrať tak, že je to v poriadku. A od slovnej agresii už potom nie je ďaleko ani k tej fyzickej.
@joannita nie.. bola to rodinná lekárka

54tinka54
2. feb 2025

@anna777115 presne toto som chcela napísať, že kde som to došli, keď si rodičia nevedia poradiť s 5 ročným synom. Zjavne zlyhali vo výchove (ak to teda nie je nejaká diagnóza, ktorú treba riešiť s lekárom).

catherinah
2. feb 2025

Ešte nikde som nečítala AKO sa nastavujú hranice.
Napríklad, moje dieťa neznesie na sebe nič iné len tepláky. Ako toto riešiť?

zuzana76
2. feb 2025

@catherinah kolko ma rokov?

dismonika
2. feb 2025

akékoľvek nie...

3petka
2. feb 2025

@aandrea9 plne s tebou súhlasím. Ide o výchovu a aj o to že rodičia radšej strčia telefón dieťaťu do ruky len aby mali klud. A tam nieto inej zábavy ako videá s násilím a hry s násilím a podobne.

kiki68
2. feb 2025

Vobec to nie je pravda, ako poznam ich vela a Mozno dvaja z 10 maju tieto crty. Skor mam dojem, ze vela z nas sa uzavrie do seba a do aleluja si prehrava tu situaciu, co nezvladli. Max idu do placu a nekomunikacie. Cize toto je zase nejake vseobecne

kiki68
2. feb 2025

Zalezi co a ako dlho tie deti sleduju, 15 min pesniciek je ok, ale 2 hod nejakeho obsahu, mozno ani rodic nevie akeho je uz dobra zataz na mozog, take dieta nema senzoricku integraciu pre take veci. Ale stale tocime o nejakom rodicovi, ten je pricina toho spravania.

majka2
2. feb 2025

@54tinka54 ja mám.presne ten istý názor deti nie že násilie a neviem čo kukaju. Nemajú stanovené hranice od rodičov decko si dovolí kopať nadávať rodičom učiteľom každému. Načo dáke hranice . Z jedného zapnutia po zadku sa vyrábajú problémy jak keby neviem čo . Potom že psychológovia nestíhajú keď samé somariny rieši. Och bože môj. Za všetko ich treba chváliť hladkať a ja neviem čo. Zvýšiť hlas v žiadnom prípade čo ak bude mať ujmu do konca života.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
miriamzba
2. feb 2025

Ak nepoznáš, pozri Martin Jan Stránský a jeho názory na mobily pre deti, robí osvetu a vysvetluje aj dosledky.

1ryba
Odpoveď bola odstránená