Cudzí muž na ihrisku slovne útočili na moje deti. Ako by ste reagovali vy?
Caute baby chcem vediet Vase nazory hlavne reakcie. Byvam v mensom meste na sidlisku a medzi blokmi mame ihrisko KDE chodim so svojimi chlapcami vek 7 rokov a 2,5 r. Je pravda ze chkapci su "zivy" akcny skratka ukricany ale s nikym sa nebiju nikomu neublizuju no a vcera som dostala krik od jedneho pana ze co robim mam nevychovane deti a naco chodim s takymi detmi na ihrisko. Moja reakcia bola ze mladsi je este malicky a ze deti na ihrisku jednoducho kricia. No a chcela by som vediet ako by ste zareagovali by. Vopred dakujem za kazdy nazor.
@nini1010 no vidíš, matky malých detí sa dožadujú chápania nálad ich detí a hlučného správania, tam sú si isté že je to ok. Ale ujo keď má náladu, že sa ozve, keď mu niečo prekáža, tak na uja by v pohode vyskočili a ukázali mu, že ich deti majú nárok na hlučné správanie. Poprípade by ho neslušne ignorovali. Tak ja neviem čo deti týmto učíme...
Rešpekt by mal byť vzájomný, nielen že všetci rešpektujte moje deti, ale ja už starého deda rešpektovať nebudem... 🙄
@magdicka111 a prosim Ta ako ten pan utocil na tvoje deti?Lebo ten nadpis je troska prehnany.No ja by som reagovala tak,zeby som sa nad tym aspon zamyslela a ak su hlucne,tak ich troska spacifikujem,ved tam nemusia vrieskat ako opice.Su aj starsi ludia kt to nemusi robit dobre na tdravie.A 2,5 dieta uz rozumie,treba ucit od mala ,nie ked je neskoro.
@myboys nehnevaj sa - 1. nevolaj niekoho dedo, ked ani nevies, kto to bol. vzi sa do toho, ze by tak na nejakom fore prepierala takto tvojho otca nejaka zenska,
2. akurat si nemyslim, ze niekto, kto sa momentalne stara o okopavanie zahrady, bude uz po par minutach od nudy riesit detsky krik. tak asi neslo o 10minutovu zalezitost s krikom, ale o nejaky dlhodobejsi krik, ked ten pan zareagoval.
3. ziadna sme tam neboli, a teda vobec nevieme, ako to naozaj bolo - ako to v 99% pripadov byva, pravda je vzdy uprostred 😛
4. nazov temy je dost prehnany - "utocil na deti" som si predstavila, ze sa po nich ohanal palicou a nepricetne reval, pritom on podla slov autorky s detmi ani neinteragoval
5. autorky sa skor dotklo, ze povedal jej, ze ma nevychovane deti, co si ona nemysli. zrejme to tak aj bude, ma proste zivsie deti, takze na jej mieste by bolo dobre si to tak nebrat k srdcu a neriesit tolko tu jednu udalost. ono mozno na ihrisku boli uz 100x a teraz 1x sa ozval nejaky pan, ktory proste mozno tiez nemal svoj den, tak mladsi syn, ktory mal dovod plakat.
Niektori by sa fakt nemali rozmnozovat
..myslim ze pan "neutocil" na deti ,,,ale sice dost neokrochanym sposobom, upozornil matku ,,,ano, deti su hlucne a zive, kym nemaju hranice, tak sa ani neobmedzia,,, je potrebne kus usmernit, im to inym sposobom nedojde, od toho je rodic
@sorciera24 presne tak. Mala by byť dodržaná stredná zlatá cesta. Ja viem, že je to ťažké, ale treba na tom pracovať, je to jedna s najdôležitejších úloh v našom živote - rodičovstvo. Priklad Mne sa najlepšie osvedčilo, povedať dopredu , kam ideme a čo tam budeme robiť. Ak je nevhodné správanie, snažím sa vysvetliť, čo je zle a usmerniť. Ale urobím to raz a tak aby to dieťa pochopilo, v rámci jeho inteligencie. Nie donekonečna, ak to robí znova, ideme preč odtiaľ, s tým, ze ak sa nevieš správať, tak ideme domov.
Mne sa tiež nepáči štýl výchovy - veď je to len dieťa, môže si robiť čo chce, práveže fandím pánovi, že sa ozval, mohol to síce urobiť kultivovanejsie, ale keďže aj sama autorka písala, že hucia od rána do večera a ona ich obmedzovať nebude, tak chyba sa niekde stala
@sorciera24 ja som veľmi tolerantný človek, v takýchto situáciách odchádzam prec, ak sa ma to priamo nedotýka.
@nini1010 presne tak. Mne sa tiež niekedy rozum pozastavuje, čo je dnešným deťom dovolené a berie sa to ako samozrejmosť.
@blairgossip napriklad ty
@myboys Napriklad ty, z tvojich prispevkov presne vidno ze si ten ignorantsky typ ktory nech svoje decko vrieskat ako pavian hocikde a nevadi ti ze to inych ludi obtazuje. Podobne ako autorka prispevku. Peace
@montemotherone pochádzam z tej generácie ale to čo ty opisuješ u nás nebolo. Behali sme okolo domu, naháňali, kričali, hrali vybíjanú, skovávačky a iné hry. Nikto nás neokrikoval ale my sme nevrieskali tak ako vrieskajú dnešné deti. Bol to normálny džavot - neviem ako to presnejšie nazvať. Či bola zima, leto, stále sme boli vonku a nikomu to neprekážalo. Jedine vtedy, keď sme behali hore dole po schodisku v paneláku.
Poviem ti ,že bývam pri ihrisku, takže bežný taký hluk k nám počuť. Nevadí mi to, ale keď nejaké dieťa pol hodiny reve, trucuje , odrevu sa hádže o zem a ide o ten rozmaznaný rev a krik , tak to vadí aj mne. Chvíľu sa to dá vydržať, ale aby som to počúvala hodiny. Tak si myslím, že to už obťažuje okolie. Tiež by si mali niektorí uvedomiť, čo ja vyžadujem od okolia a čo okolie odo mňa. Treba byť voči sebe ohľaduplný a nie iba ja, ja a moje dieťa má práva. Aj ostatní majú právo na kľud.
tak ja neviem, moja ma 2 roky a sme na ihrisku prakticky každý deň, "kričí" jedine vtedy, ak sa naháňa s ostatnými deťmi, alebo sa hrajú. pod slovom kričí myslím radostný džavot, ktorý nikoho neotravuje. sama som často svedkom, ako mama dovlečie deti na ihrisko a tým pre ňu robota skončila.. Sadne na zadok, ťuká do mobilu a fajčí. Deti zatiaľ bezprízorne behajú hore dole, robia ostatným deťom zle a vrieskajú o dušu spasenú. Nehorovím, treba deťom nechať aj trošku voľnosti, ale aby obťažovali okolie..pre mňa jasný znak nezvládnutej výchovy..a žiadne ADHD 🙂
@blairgossip vobec si ma neodhadla, nevadi. A fraza"niektori ludia by sa nemali rozmozovat" tiez nie je vychovana 🙂 dokonca by som povedala ze drza,trapna a detska. Nie som vobec ignorantsky typ, ja si starych ludi vazim ale dedko mohol byt aj slusnejsi, da sa vsetko vyriesit aj normalne nemusi hned hulakat ako v dobe kamennej. Keby aj krik mojich deti niekoho obtazoval a pride za mnou a NORMALNE ma slusne oslovi, nemam problem aj s detmi odist. Ale ked niekto pride ako z planety opic a zacne hulakat a urazat tak moze byt rad ze este jednu neschyta. Ja sa spravat k ludom tak ako sa spravaku ony ku mne.
Teraz mi napadla jedna vec. Bývam vo vchode, kde je 7 detí vo veku 2-7 rokov. Ani nevieme , že máme vo vchode deti. V noci nepočuť krik, rev, trucovanie. Vonku bežný detský krik. V živote som žiadne z tých detí nevidela vrieskať od jedu, trucovať, plakať, vyhrážať sa a pod. Až mi je to čudné. Ale zistila som, že jedno majú tie deti spoločné. Žiadne z nich nemá doma mobil, žiadne ťukanie do PC, tabletu a mobilu. Rodičia sú vo veku 30 rokov +/- pár rokov. Všetci sú slušní, pozdravia, pomôžu keď treba. Nikto po deťoch nekričí, nekričia ani rodičia po sebe. To skôr počuť mňa, keď kričím po pubertálnej dcére, ktorá sa tvári že nepočuje. Všimla som si, že dosť často trávia čas s rodinami, chodia k nim aj návštevy ale nekričia a nevyvádzajú tak, aby obťažovali okolie. Vôbec na mňa nepôsobia ubehane, nervozne, skôr z nich vyžaruje kľud a možno preto, že žijú v takomto prostredí aj tie deti sú také. A mám známu, ktorá od rána je s mužom nervozna, hučia po sebe, deťoch, nič nestíhajú a to majú pomoc zo všetkých strán a deti? Klbko nervov. Deti sú niekedy aj odrazom rodičov a ich chovania sa voči sebe a deťom.
@magdicka111 ja som nič take nepísala, že ubližovali iným alebo opravovali okolie. Nedomýšlať si.
Inak casto plna plocha vylevov, henten sused kosi, dieta mi spi, hentem vrta, tamten pusta hudbu.... Lebo chudiatka deti nemôžu spat a vzapäti ta ista matka vyjde von a jej deti su nevychované zvery... Nik nikomu nekaze byt ticho, ja mam 2,5 r veeelni zive dieta, akonahle na ihrisku nerespektuje mna, krici, berem ho a ideme domov! Dieta musi vediet, kde su hranice! A 7r?????? Psycho
To je tak, tolerantné, je nechať svoje deti vrieskať a obťažovať tak okolie, ale netolerantne je, ak sa nato ozve dospelý, že mu to vadí. To sme sa dopracovali teda. Dedovi praskli nervy, tak preto tak reagoval. Treba chápať obe strany, ale aj treba deti učiť, čo sa môže a čo nie.
Viacere tu pisete,ze 7r. dieta s iq 130 by sa uz malo vediet spravat. V podstate to by malo zvladat uz kazde zdrave dieta v tomto veku. Ale nakolko mame v blizkosti skolu pre nadane deti a tieto deti chodia obedovat do nasej skoly,mam moznost ich vidiet viac pokope v tomto veku. A by ste sa cudovali ake maju tieto deti problem so sebaovladanim. Ked idu von "standardni prvaci",nik tam nejaci,ale idu pekne v dvojrade nastupeni a rozpravaju sa. Tito vyletia z tej jedalne kazdy na inu stranu,ucitelka inak ako krikom ich zoradit nevie. Aj to jej trva hodnu chvilu,lebo oni zacnu vyjednavat,co sa stane,ked sa nezoradia a preco by to mali robit? Naco sa im zacne ucitelka vyhrazat,tak sa konecne zoradia. Cely cas jej tykaju a maju z nej srandu.Ukazuju okoliducim prostrednik,vyplazuju jazyk a pod. Ked si otvorite vstupne dvere a chcete vojst,vyrutia sa na vas,takze mozete akurat tak uhnut aby vas nezvalcovali.Slovicka dakujem sa vsak nedockate. O tom ako sa spravaju na skolskolm dvore cez skolsku prestavku ani nejdem pisat. Proste kazdy jeden je silny individualista. Ak vsak taketo dieta nastupi do beznej skoly,tam uz nastava velky problem,lebo dieta sa ovladat musi naucit. A najlepsie mu to pripominat prave v takychto situaciach,kedy jeho spravanie uz prekaza druhym. Ked mi dieta niekto upozornill,aby bol tichsie,nikdy som pred nim toho dotycneho neposlala niekam. Prave naopak,sa zahanbil,lebo som dotycnemu dala za pravdu.A teda si nemyslim,ze ihrisko je miesto,kde sa maju deti pretekat v tom,kto bude viac hucat. Ked je tam 20 deti a vsetky naraz by kricali,co to da, pochybujem,zeby ste sa tam citili dobre. Nech sa hraju,santia,natahuju o hracky..ale ti malicki,co to nechapu a nie aby tam vrestali skolaci ako paviany🙈
bohuzial cela tato diskusia je vlastne bezpredmetna.. pretoze sme tam nikto neboli a nemozeme to objektivne zhodnotit..
MOZNO to bolo tak, ze deti neprimerane kricali, tak ze isli prasknut bubienky aj hodinu a to logicky druhym ludom prekaza, pan mal mozno zly den, silnu migrenu a potom mu uz nervy nevydrzali.. (ja som raz zazila napr.v noci letnu grilovacku, kde decka u susedov vrieskali a skakali do bazenu.. ano, len sa bavili, ale budili mna a moje deti, vtedy som tiez vyliezla a nechala o sebe pocut.. moje nervy boli vybicovane par hodinami ked som ukludnovala moje deti v spanku a cakala kedy sa rodicia uvedomia a tie svoje upozornia..)
alebo to MOZNO bolo tak, ze pan je len ufrflany dedko, ktoremu vadi aj detsky smiech od vedla.. nemozete popriet ze taki niektori stari ludia jednoducho su a k takym aj tazko drzat uctu len kvoli veku..
nevieme zhodnotit ako to bolo v skutocnosti.. nevieme ani to, aka je zakladatelka, ci je benevolentna a rozprava na svoje deti medovym hlaskom aj ked do nej hadzu topanky (lebo aj take existuju) alebo je to mierna sekera ale nechava svojim detom zdravu volnost a teda si mozu detsky pokricat na ihrisku
odoslalo sa mi to skor a neda sa mi dopisat a tak pisem dalsi pripevok..
ako by som reagovala neviem.. lebo je mozne ze by sa stala chyba na mojej strane a nechala deti vrieskat tak, ze by to panovi vadilo.. vtedy by som sa mu ospravedlnila..
keby to vsak bol panco mu vadi aj slnko na oblohe a moje deti by boli z mojho pohladu klasicky hlubcne, povedala by som mu to co si myslim.. ale nebola som tam, neviem.. ale mozem povedat, ze sice som prisnejsia mama a moje deti vediem prisnejsou vychovou, moze sa stat, ze sa niekomu bude zdat, ze so mala reagovat v niektorycg situaciach prisnejsie.. zase inokedy by sa mohlo zdat, ze som mala byt milsia.. vzdyje cely modry konik o tom, ze kazdy vie vsetko lepsie z kludneho pohladu pocitaca 😅
@iwesska akurat som cchela pisat....tiez pracujem aj s nadanymi detmi a je to za trest...ale k veci....tieto deti maju naozaj vysoke IQ...ale to nema nic spolocne s EQ.......praveze, ked bolo niekde pridane, niekde bolo ubrane, obvykle deti s vysokym IQ su sice fakt mali geniovia, ale emocny kvocient maju nizky....a vidno to rpave na ich spravani, vela z ncih su sociopati, absolutne nevedia primerane reagovat (halvne v kolektive, spolocnosti)......a nie enmyslim,z e su envychovani.....len proste amju nizke EQ....(dokazatelne)....je to takze s tymi detmi, ale moc s tym neurobis......proste niekomu chyba iq a niekomu eq.....idealne je, ked je to vyrovnane
@0silvia0 necitam diskusiu - tvoj prispevok som precitala..
A napadol mi taky paradox - mam 3 deti - od mimina po pubertacku - ked s nimi idem von tak mi maly velakrat spi a starsi dvaja sa nahanaju, kricia..raz som stretla mamu s 2mi detmi - miminom a asi 3rocnym - pravdepodobne jej mimino spalo lebo ked isli moji okolo tak na nich zacala pstkat a na mladsieho pomaly jacat nech je ticho ked jej 3rocny vie byt ze jej mimino spi... ( pritom moji sa len hlasnejsie rozpravali na prechadzke vo verejnom parku) zachvilu som ju stretla opat a jej maly jacal o 106 - tak som ju podpichla ci teraz moze - ohradila sa ze jej mimino uz nespi tak moze... to mi dalo lekciu o tolerancii zial mnohych mam - vlastne ide len o ich deti a ich prava - ked im to vyhovuje treba byt ticho ( nech by jej dieta to 2.5 rocne zaspalo a ten sused by zacal vrtat - to by bolo kriku, mozno by sa aj klopat islo aby prestal..), ked nevyhovuje moze sa kricat - lebo ved deti maju pravo kricat...
@dai no mala si tiež na toho jej trojročného robiť pssst... je to často tak ako píšeš, ja som tiež dostala veľa lekcií pokiaľ boli deti malé a často som kočíkovala po vonku a stretávala sa s mnohými mamami. Najčastejšie som si všimla, že vždy tie najmúdrejšie hrdinky čo rozdávali nevyžiadané rady a cítili sa "matkami roka" dostali od života takú lekciu, že mi ich až ľúto bolo.
@sorciera24 Jasne,ved ja to beriem. Ale ako som pisala,mam syna s ADHD..asi nemusim pisat,co to obnasa. Ale neurologicka povedala jasne "potrebuje hlavne pevne hranice". Tiez by som ho mohla nechat nahanat sa napr.v obchode,lebo on to nevie ovladat. Ked bezi,tak vsade. Ked krici,tak poriadne...Tiez u neho IQ predbieha EQ. Ale keby som mykla plecom,ze vsak je taky,nech si robi ako mysli,tak tu zvalcuje dom a nas niekam posle. Opakovat,opakovat,opakovat...niektorym detom staci 2-3,im treba asi 10,ale vie,kde su hranice.Aj v skole su pravidla,ktore musi dodrzovat a napr.tiez si zozaciatku nevedel zavriet usta celu hodinu,ucitelke to vadilo. Dohovorila som mu ja aj ona,trvalo,kym sa to naucil ovladat,ale zrazu dokazal byt ticho cele vyucovanie...Len keby som mu povedala a ved co,rozpravaj,ved nikomu neublizujes,ucitelka nech sa stara o seba..myslis,ze by prestal?
@vevesh presne tak,deti sa tam.maju hrať,ale nie zase nekontrolovateľné jacat,skriekat a pod. To je môj názor,sme akurát na kúpalisku a napriek všetkému nedovolím svojmu dieťaťu jacat v bazéne a je v detskom...môže to obťažovať druhých a myslím,že každý normálny rodič upozorní svoje dieťa keď skriekat,či na ihrisku,či inde.... A aj súrodeneckých pár,ktorý sa silné a bije je podľa mňa normálne si vedieť ukocirovat aspoň do znesitelnych decibelov. A nie,že som na ihrisku,tak si robte čo chcete,na Tom ihrisku sú aj matky čo majú napríklad aj malé deti,čo môžu spať v kočíku a pod. Verím tomu,že autorka by nedovolila staršiemu vyskrekuvat keď jej mladší spával v kočíku dajme tomu aj na ihrisku a krivo pozerala na matky tých detí,consa držali hesla,však môžu iný môže aj moje😀😀😀😀 takže všetko s mierou a toleranciou

@slimstar ani byt netolarentny a plny predsudkov nie je podla mna vychvovane...... (u tak malych deti to viem z haldiska mojej praxe pochopit)....ak uz sa bavime o starsich, ci dospelch....to by bolo cudne...aj eked tiez nevies, co za tym je.....