icon

Dali by ste dieťa do lesnej škôlky?

10. okt 2025

Ahojte, dali by ste dieta do lesnej skolky? Ak ano, preco, ak nie, preco?

Strana
z4
biba_18
10. okt 2025

prečo nie? decká sú stále vonku ...
ale dieťa musí mať na to povahu ...

anonym_a17d13
10. okt 2025

@anonym_autor Určite nie. Preferujem klasickú MŠ.

autor
10. okt 2025
@anonym_a17d13

@anonym_autor Určite nie. Preferujem klasickú MŠ.

@anonym_a17d13 co je pre teba to no go? Preco urcite nie?

anonym_a17d13
10. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_a17d13 co je pre teba to no go? Preco urcite nie?

@anonym_autor Už som napísala vyššie.

michaelam2
10. okt 2025

@anonym_autor neviem si predstavit ze su deti vonku stale za kazdeho pocasia, takze ja by som nedala. Ale mozno mam malo informacii a funguje to inak.

cuvienka
10. okt 2025

ak by som mala taku moznost urcite ano. dnes su deti dost malo vonku, myslim, ze by to bolo super.

gab1sol
10. okt 2025

@anonym_autor asi som tiež skôr za klasickú škôlku, ale teda určite záleží od tej, ktorej konkrétnej škôlky, lebo nie je škôlka ako škôlka a nie je lesná škôlka ako lesná škôlka. Navyše, mne rezonuje aj prípad, kedy na Kolibe v BA dieťa zabil odlomeny konár. Naša škôlka vtedy obmedzila vychádzky do mestských lesov, keďže ich mali hneď za plotom.

akvi
10. okt 2025

Určite áno. Deti sú veľa v prírode, majú oveľa viac možností na voľnú hru, stretávajú sa aj s určitou mierou diskomfortu, ktorý dnes už máloktoré dieťa zažije prirodzene, lebo sa často zašpinia, zmoknú, musia sa viac zapájať do samoobslužných činností. A to je presne to, čo malé deti potrebujú. Nie animovanie každej minúty života a zbytočne veľká ochrana dieťaťa a už vôbec nie hodiny sedenia nad vyplňanim pracovných listov.

anonym_2218a5
10. okt 2025

@anonym_autor nie, nedala, hoci som za to, aby boli deti co najviac vonku, za priaznivého pocasia mali co najviac aktivít vonku. Ale chcela by som aby okrem toho mali priestor na klasické hry s legom, bábikami, kuchynkou, kreslenie, puzzle, aby pracovali v pracovných zošitoch, na IT tabuli a pod.

natalka13
10. okt 2025

Nie. Nesplnaju a ani nemusia hygienicke stravovacie podmienky pre skolky.
Niesu to skolky schvalene MS.
Aspon vacsina. Nazyvaju sa klub lebo nesmu byt skolka.

anonym_2218a5
10. okt 2025
@akvi

Určite áno. Deti sú veľa v prírode, majú oveľa viac možností na voľnú hru, stretávajú sa aj s určitou mierou diskomfortu, ktorý dnes už máloktoré dieťa zažije prirodzene, lebo sa často zašpinia, zmoknú, musia sa viac zapájať do samoobslužných činností. A to je presne to, čo malé deti potrebujú. Nie animovanie každej minúty života a zbytočne veľká ochrana dieťaťa a už vôbec nie hodiny sedenia nad vyplňanim pracovných listov.

@anonym_autor ešte som chcela dodať, že by som hľadala skolku, kde sú deti vonku doobeda aj poobede, ale zaradenu do siete škôl, čo lesná skolka asi nebude, teda ti ani nemusí nič garantovať.
@akvi bežná materska skola predsa vôbec nie je o tom ze by učiteľky robili non stop animatorov a práveže sa na sebaobsluhu a samostatnosť deti kladie veľký doraz

anonym_a67e6f
10. okt 2025

Ja poznam taku, kde to funguje ako nejaky klub alebo spolok, ze proste sa ocakava od rodicov, ze sa budu aktivne zapajat - kazdy tam musi prispiet, "odrobit", plus je to len na par hodin denne a zrejme tam nikto neda dieta dobrovolne, ak leje a padaju krupy, aby sedelo hodiny v nejakej provizornej chatke a prechladlo. Cize to je len pre takych rodicov, co su tak ci tak doma, v pripade "nudze" im nevadi vypadok opatrovania, lebo si deti mozu vyzdvihnut a hlavne pre nich je, ze chcu detom dopriat dobrodruzstvo a la skauting. Ak chces spolahlive opatrovanie, tak urcite nie. V tejto "skolke" nemaju nahradne ucitelky, ktore zaskocia, ak je jedna nahle chora.

belllinka
10. okt 2025
@gab1sol

@anonym_autor asi som tiež skôr za klasickú škôlku, ale teda určite záleží od tej, ktorej konkrétnej škôlky, lebo nie je škôlka ako škôlka a nie je lesná škôlka ako lesná škôlka. Navyše, mne rezonuje aj prípad, kedy na Kolibe v BA dieťa zabil odlomeny konár. Naša škôlka vtedy obmedzila vychádzky do mestských lesov, keďže ich mali hneď za plotom.

@gab1sol no, to že zabije dieťa odlomený konár je fakt ojedinelé, ale obmedzovať kvôli tomu pobyt vonku? Tak potom obmedz jazdy autom, na bicykli... nehody sa stávajú hocikde.

really8
10. okt 2025

@anonym_autor ano chcela som dat ale neuslo sa miesto. Paci sa mi ten koncept, maju aj iny pristup k strave, este bude zavrety cely zivot niekde.

anonym_a21adb
10. okt 2025

sestra (žije v Kanade) dala syna do takejto škôlky a potom bola veľmi sklamaná, oni tam v podstate tie deti "vypustili" a nič s nimi nerobili, akurát večer bol celý špinavý a oblečenie od blata/mokré

anonym_2ba578
10. okt 2025

Lesna skolka, rozumej waldorfske vzdelavanie za mna jedno obrovske nie 🙈 Ono to znie vsetko velmi pekne a super, ale to nie je len o tom, ze deti su stale vonku, to je hlavne o tom, ze ich vlastne od malicka vedu k tomu, aby sa vyclenovali zo spolocnosti... Tie deti sa za mna nevedia spravat, poznam ich velmi vela, nakolko v nasom sportovom klube je vacsina deti prave z tohto systemu vzdelavania a je to strasne, co predvadzaju (a to uz su deti prveho aj druheho stupna). Z velkeho mnozstvo, s ktorymi mam tu cest mat osobnu skusenost 🤦 povedzme mozno 35-40 deti, som spoznala len 2, ktorym toto vzdelavanie sadlo a vedia sa aj napriek tejto netradicnej forme spravat v spolocnosti. Zial, a je mi luto, ze to hovorim, oststni takmer vsetci su ako paviani v zoo, nemaju zaklady slusneho spravania. Je to cele zvlastne. U nas ked sa povie waldorf, tak uz vsetci vedia, kolka bije... Ja uznavam, ze niekomu to moze aj sadnut, ale to asi zalezi aj od povahy, od rodicov a domaceho prostredia...

akvi
10. okt 2025
@anonym_2218a5

@anonym_autor ešte som chcela dodať, že by som hľadala skolku, kde sú deti vonku doobeda aj poobede, ale zaradenu do siete škôl, čo lesná skolka asi nebude, teda ti ani nemusí nič garantovať.
@akvi bežná materska skola predsa vôbec nie je o tom ze by učiteľky robili non stop animatorov a práveže sa na sebaobsluhu a samostatnosť deti kladie veľký doraz

@anonym_2218a5 mala som dieťa v bežnej škôlke, lebo iná možnosť nebola a vadilo mi presne to, že von sa šlo len v dobrom počasí, stačilo, že trochu fúkalo a deti celý deň nevystrcili nos z triedy. Vadilo mi množstvo riadených činností, vadilo mi neustále "opravovanie" detí v zmysle slniečko nie je červené ale žlté, ze jeho lev sa neusmieva, ale cerí zuby ( ucka mu odmietla dať výkres na nástenku k ostatným, lebo moje decko neokopirovalo jej predlohu infantilneho leva). A takýmito príkladmi by som zaplnila niekoľko strán. Na pohľad drobnosti, ktoré možno nestoja za zavzdusnenie, ale dokopy vytvárajú celok, ktorý nepochybne zanechá stopu, ktorú nechcem. Bohužiaľ, pracovať som musela a tak som bola ticho. Ak by u nás bola možnosť lesnej škôlky, beriem všetkými desiatimi. Kamarátka si jednu otvorila neďaleko od nás ale to už môj bol dávno v škole.

autor
10. okt 2025
@anonym_2ba578

Lesna skolka, rozumej waldorfske vzdelavanie za mna jedno obrovske nie 🙈 Ono to znie vsetko velmi pekne a super, ale to nie je len o tom, ze deti su stale vonku, to je hlavne o tom, ze ich vlastne od malicka vedu k tomu, aby sa vyclenovali zo spolocnosti... Tie deti sa za mna nevedia spravat, poznam ich velmi vela, nakolko v nasom sportovom klube je vacsina deti prave z tohto systemu vzdelavania a je to strasne, co predvadzaju (a to uz su deti prveho aj druheho stupna). Z velkeho mnozstvo, s ktorymi mam tu cest mat osobnu skusenost 🤦 povedzme mozno 35-40 deti, som spoznala len 2, ktorym toto vzdelavanie sadlo a vedia sa aj napriek tejto netradicnej forme spravat v spolocnosti. Zial, a je mi luto, ze to hovorim, oststni takmer vsetci su ako paviani v zoo, nemaju zaklady slusneho spravania. Je to cele zvlastne. U nas ked sa povie waldorf, tak uz vsetci vedia, kolka bije... Ja uznavam, ze niekomu to moze aj sadnut, ale to asi zalezi aj od povahy, od rodicov a domaceho prostredia...

@anonym_2ba578 tak ale nemaju na tom podiel hlavne rodicia? A volna vychova? Lebo presne nad tym som sa tiez zamyala, ako tie deti funguju mimo skolky, resp ked nastupia do skoly. Neviem, vaham kam prihlasit dieta a toto je tiez jedna z moznosti.

akvi
10. okt 2025
@anonym_2ba578

@anonym_2ba578 lesná škôlka nemá nič spoločného s waldorfom. U nás lesná škôlka je úplne normálna škôlka, kde deti vidím vkuse vonku, hrajú sa v prírode, učiteľka ich neanimuje, je ale plne prítomná a zapája sa do hier detí. Desiatu a olovrant si pripravujú spoločne, fungujú v podstate ako väčšia rodina. Často tam chodia rodičia a ponúkajú rôzne činnosti, ktoré sa deti učia, mali tam včelára, mali tam poníky, psy, mali tam pani, ktorá ich učila robiť s vlnou a milión ďalších vecí.

majlo1234
10. okt 2025

Ano, dala a hned, keby som na to mala prachy. U nas tie lesne skolky maju normalne zazemie, aj spia tam deti aj vsetko. Akurat proste su casto vonku

anonym_2218a5
10. okt 2025
@akvi

@anonym_2218a5 mala som dieťa v bežnej škôlke, lebo iná možnosť nebola a vadilo mi presne to, že von sa šlo len v dobrom počasí, stačilo, že trochu fúkalo a deti celý deň nevystrcili nos z triedy. Vadilo mi množstvo riadených činností, vadilo mi neustále "opravovanie" detí v zmysle slniečko nie je červené ale žlté, ze jeho lev sa neusmieva, ale cerí zuby ( ucka mu odmietla dať výkres na nástenku k ostatným, lebo moje decko neokopirovalo jej predlohu infantilneho leva). A takýmito príkladmi by som zaplnila niekoľko strán. Na pohľad drobnosti, ktoré možno nestoja za zavzdusnenie, ale dokopy vytvárajú celok, ktorý nepochybne zanechá stopu, ktorú nechcem. Bohužiaľ, pracovať som musela a tak som bola ticho. Ak by u nás bola možnosť lesnej škôlky, beriem všetkými desiatimi. Kamarátka si jednu otvorila neďaleko od nás ale to už môj bol dávno v škole.

@akvi tak z takej škôlky, ako opisujes, by som dieťa zabrala. My sme naopak boli veľmi spokojní, každé dieťa malo v škôlke veci na prezlecenie, gumaky a pršiplášť a chodili von aj za miernejšieho dažďa, počas teplých dní vonku aj cvičili a mali aktivity vonku. Von nešli vôbec skutočne lem keď bol silný vietor, búrka alebo prudký dazd. A nad pracovnými listami sedeli max desať minút denne, nie do nemoty

anonym_2ba578
10. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_2ba578 tak ale nemaju na tom podiel hlavne rodicia? A volna vychova? Lebo presne nad tym som sa tiez zamyala, ako tie deti funguju mimo skolky, resp ked nastupia do skoly. Neviem, vaham kam prihlasit dieta a toto je tiez jedna z moznosti.

@anonym_autor urcite maju, ale darmo ty si prisna a snazis sa o nemozne, ked tvoje dieta je denne x hodin v kolektive 20 pojasenych deti, ktore absolutne nepoznaju hranice. Preto pisem, ze je to aj o povahe, niektorym kludnejsim to moze sediet. Ale napr.nasi znami maju troch synov vo waldorfe, minuly rok sa stalo, ze prvaci boli proste pocas vyucovania vonku, lebo vsak oni tak chodia a maly prisiel domov s obrovskym hlbokym skrabancom cez cele stehno, dobre, ze ho nebolo treba sit a on sa pocas vyucovania liepal na zeleznicnom moste a tam sa zachytil!!! Tak mne rozum postal, ze preco toto tie ucitelky vobec dovolia, ak maju na starosti x deti. Ale tak sa to berie tak, ze decko si ma same zvazit mozne rizika a rozhodnut sa. Tam sa vlastne rozhoduju male deti o vsetkom. Ja som raz strazila jednej kamoske dceru - tretiacku, co je za mna uz velka baba a ona si zmyslela, ze jej treba curat, tak v tej sekunde vytiahla suknu a vycurala sa pri jedinom strome na parkovisku pred Billou, ja som ani nestihla zareagovat 🙈. No a proste takych situacii mam ja milion s tymito detmi. Mam aj kamosku, ktora odtial dceru vybrala, lebo si s nou nevedela dat uz rady, mala jej skakala po hlave, lebo to do nich vtlkali, ze maju mat svoj nazor na vsetko a pod... Nevedia sa zdravit absolutne, poznaju ma tie deti x rokov, nepozdravia sa, ked pridu.

lindusss2016
Autor odpoveď zmazal
gab1sol
10. okt 2025
@belllinka

@gab1sol no, to že zabije dieťa odlomený konár je fakt ojedinelé, ale obmedzovať kvôli tomu pobyt vonku? Tak potom obmedz jazdy autom, na bicykli... nehody sa stávajú hocikde.

@belllinka a kde som písala, že v škôlke obmedzili pohyb vonku?

jaass
10. okt 2025

@anonym_autor opýtaj sa sama, chcela by si ísť do takej škôlky?

autor
10. okt 2025
@jaass

@anonym_autor opýtaj sa sama, chcela by si ísť do takej škôlky?

@jaass ja ano, ja som v skolke dost trpela, a celkovo som za take trosku alternativnejsie vzdelavanie deti, ale rodina ma odhovara

kiki68
10. okt 2025

Ja nie, mali sme tu moznost a proste nie. Bolo tam viac veci preco radsej nie. Zalezi na skolke ako takej.

autor
10. okt 2025
@kiki68

Ja nie, mali sme tu moznost a proste nie. Bolo tam viac veci preco radsej nie. Zalezi na skolke ako takej.

@kiki68 co ti na tom vadilo ak mozem vediet?

anonym_fdc275
10. okt 2025

Napisem aj ja skusenost. Raz, ked sme boli v prirode opekat spekacky tak sme bolo blizko takej lesnej skolky. Bol tam aj potok. Mne az zle bolo, ked som tie male deti bez dozoru videla. Rozpravat nevedeli. Boli to male deticky. A behali si okolo potoku. Pani ucitelky boli o 30 metrov dalej pri budove oplotenej teda v priestore, ktory patri lesnej skolke. Nemali sancu na tie deti vidiet. Az ma striaslo, ked som to videla. Ved take dieta sa rozbehme v prirode hocikam a strati sa. Neviem ci rodicia vedia, ze deti su takto bez dozoru same a pri potoku v lese.

anonym_fdc275
10. okt 2025

A teda zrejme to je pre tuto lesnu skolku co pisem bezne. Asi po pol hodine co sme my videli tieto deti bez dozoru (ktovie ako dlho tam uz boli) zacali kricat ucitelky podte ideme jest, a prisli po tieto deti.

Strana
z4