icon

Dali by ste do škôlky dieťa so zápchou?

3nikus30
6. sep 2020

Mám trojročnú dcéru,ktorá by mala nastúpiť do škôlky. Teda podľa muža a jeho rodiny. Malá trpí zápchou od roku a pol. Vyšetrenia sme absolvovali,nič jej nenašli,pravdepodobne to má psychického dôvodu. Musím veľký pozor dať na jej stravu,na dostatočný pitný režim,čiže škôlkarska by jej určite nerobila dobre. Je to veľmi náročné,už niekedy som zúfalá z toho všetkého. Pred rokom mávala aj nočné desy,hodiny plakala potom aj cez deň,absolutne sa nedala utíšiť. Teraz čakám bábatko,ktoré sa má narodiť vo februári,aj tak budem doma. Muž ale absolutne nechape moje dôvody,neustále sa hádame kvôli tomu,takmer ma núti ju tam dať. Malá tiež tvrdila,že by chcela chodiť,tak sme vyskúšali. Prvý adaptačný deň tam bola somnou takže ok. Druhý deň išla v pohode,zakývala mi,že môžem odísť. Po 40 min mi volali,že sa nenechá utíšiť mám pre ňu prísť. Prišli sme domov,asi už ju bolelo aj bruško,2 dni nekakala a minimalne pol hodinu sedela na zachode,proste velmi tazko jej to ide. Treti den som ju zaniesla,ale velmi sa zlakla lebo tam deti velmi plakali,drzala sa ma ako kliesta. Nenechala som ju tam. Ucitelka este na mna vyletelela ze sa nemam hnevat,ale je to moja chyba,mam ju tam nechat a hotovo. Nechcela som jej sposobit traumu,pretoze sa velmi bojim ze sa nam vratia tie nocne mory. Rozhodla som sa uz ju tam nedat teraz a muz teraz sa ma pyta ze akoze preco?! Pomoooc
Čo by ste urobili na mojom mieste?

jubtam dať.

zuzubb007
6. sep 2020

Určite by som ju dala, a možno sa budes čudovať ale časom ju aj zápcha prejde je na teba brutálne naviazaná a nieje to určite dobre aby ďalší rok ostala doma takže podľa mňa muž hovorí úplnú pravdu, a áno možno sa bude vzpierat na začiatku vo skolke ale treba vydržať a dať to, a učiteľka dobre vravela vie prečo to vravi

simca06022011
6. sep 2020

@heidy222 no ale 3 rocna povie ze nechce chodit a vybavene :D co moze byt ok, ak jej je naozaj zle.. ale tazko od toho odlisit, to ci je to kvoli "novinka-skolka" alebo "zle mi je v skolke". Za par dni co tam bola sa to fakt neda povedat. Niektore deti maju sok aj z toho, ze zrazu ich niekto nesleduje cely cas.. nie su stredobod pozornosti.. no kadeco to moze byt...

adamadent
6. sep 2020

Nedala by som do škôlky. Však buďte spolu chystajte vybavícku pre bábätko. Poriešte kakanie. A budúci rok dozrie a bude v škôlke. Teraz sa zadaptuje, ochorie bude doma Vianoce bude zas doma a potom hneď február bábätko, donesie zas dáke sople zo škôlky atď.. Užila by som si to s obidvomi bez stresu. Môj názor aj vlastná skúsenosť.

asia83
6. sep 2020

@3nikus30 Vy ste na ňu tak fixovaná, že hľadáte dôvody, prečo ju tam nedať. Nerobte to, dieťaťu tým veľmi ubližujete. Nemyslite na to, čo bude keď bude, nekreslite si hororové scenáre. Dajte ju tam a basta. Váš muž má pravdu.

ivca88
6. sep 2020

Fíha, su tu tuším dva tábory.
,, dať ju a basta,, ? Vážne ? To ani keby sa jednalo o psíka a nie o dieťa ..
Nič sa jej nestane keď pôjde o rok neskôr. Bude emocionálne vyspelejšia, bude vedieť rozprávať a povedať čo chce a čo sa deje.
Samozrejme, ona to prežije v tej škôlke už aj teraz, ale načo ? Čo jej dá škôlka ešte teraz ked je Corona, plus bude chrípkové obdobie ? Veď tam ani len poriadne chodiť nebude. Budú stále doma a ty budeš riešiť nie len zápchu ale aj záchvaty kašľa a či zápaly priedušiek.
Keby tam mala chcela ísť, že deti miluje, tak je to iné. Ale ked dieťa plače a naozaj tam nechce byť, tak by som ju tam nedala.

baccio
6. sep 2020

@3nikus30 ja mám 3r dcérku a veľa ľudí okolo mňa sa pýtali či ju dám.Ked som povedala nie ....takže prečo?No lebo až teraz sa jej pomaly rozviazuje jazýček, lebo ma tiež nočné desí a fakt vtedy sa nedá len tak ukľudniť, a preto že si nemyslím že je nato pripravená. Som doma s mladšou ktorá má 1a pol čiže nevidím v tom problém.Ak vidíš že nieje pripravená nedávaj ju. Socializácia nieje len o Tom ci bude v škôlke.Ak s ňou chodíš k rodine,k iným deťom na ihrisko...neseparujes ju...vie ju postrážiť aj niekto iný...tak sa neboj že kôli jednému roku keď nebude v škôlke z nej bude asocial😉 Poznáš si ju tak rob tak ako to cítiš.

asia83
6. sep 2020

@ivca88 Môj muž išiel štvorročný a už bol starý, ako sám hovorí. Už si nevedel zvyknúť. Nechajme to na odborníkov. 😉 Asi vedia, prečo sú tri roky (plus mínus) vývinový medzník pre vstup dieťaťa do kolektívu.

ivca88
6. sep 2020

@asia83 no neviem. Ja čo chodím s dcérkou do školy tak dole u maličkých je tooolko plaču, že mne je až luto tých učiteliek. Majú môj obdiv. Naozaj.

A nehnevajte sa na mňa, ale to že to povedal váš muž, tak to neznamená, že to tak má každý. Moja dcéra šla ako 4 ročná a taaak strašne sa tešila. Hneď si tam našla kamarátov a každý deň sa teší, že tam ide.
Každé dieťa je individuálne a tak treba k nemu pristupovať. Poznám deticky ktoré sa tešili do jaslí a chodili tam už od 1,5 roka. Poznám aj deti, ktoré mali problém chodiť do škôlky aj v oveľa neskoršom veku. Stále robili zle a utekali a plakali celý čas.

Btw. Škôlky sú od troch rokov zväčša preto, že dovtedy ma žena rodičovský príspevok a má držané miesto v práci. Pokiaľ je dieťa staršie, tak tam žena prichádza o miesto aj peniaze, takže viac menej musí ísť do práce.
Iné to je v prípade pani autorky. Ona si môže dovoliť byť doma a starať sa o ňu, keďže je tehotná.
Takže väčšinou ide dieťatko do jaslí či školky najmä kvôli tomu, že maminka sa musí vrátiť do práce.
Avšak napr. v Bratislave je bežná vec že vám proste takto malé dieťa nevezmú, lebo nie je miesto a uprednostňujú staršie deti ...

evkamotka
6. sep 2020

Daj ju na pol dna. Kompromis s manzelom a 4 hodiny nezavazia ani kvoli pitiu/strave, mozes vsetko ponechat, odsledovat...

tianna
6. sep 2020

@lucia147852 👍 presne môj názor. Aj keď u nás je to už update naši ostávajú doma aj ďalej, aktuálne je najstarší syn druhák v domácom vzdelávaní. Ale veru je to veľa o venovani sa.

gopika
6. sep 2020

@3nikus30 nie, nedala by som ju tam. Naco akoze? Ked Ti netreba ist do prace. Skolka je strasne precenovana a pritom si staci precitat par diskusii aktualne. Samy plac, stres, zvracanie, pomocovanie, nocne plakanie atd. Na kerieho je toto dobre?
(Ak to vyslovene nie je nutne ze deti nemaju kde byt, kedze rodicia musia pracovat)

danieli
6. sep 2020

Podobnu situaciu som zazila, syn 3 roky a nastup do skolky, ja tehotna s terminom februar, drobec nerozpraval, mal oneskoreny vyvin reci, prvy mesiac v skolke nebol dobry, ostal doma este rok, pomohlo, kludne ip ak by si chcela vediet viac

jana_eyre_2
6. sep 2020

Ak má len tri roky nedala by som ju tam, hlavne teda ak nemusíš ísť do prace..proste niektoré deti ešte niesu pripravené ísť do škôlky od 3rokov.. všetky moje deti šli od 4rokov (prvý lebo nebol pripravený skôr a dve ďalšie okrem iného aj preto lebo ich ani nevzali..)

Každý ako uzná za vhodné, ale myslím že je tam dosť príznakov že ešte nie je pripravená a o rok to bude úplne iná situácia..

asia83
6. sep 2020

@ivca88 Ja som povedala, ako sa cítil môj muž, vy ako vaša dcéra. No vrátim vám to. To, že sa vaša dcéra ako štvorročná tešila do škôlky neznamená, že sa tešili všetky štvorročné deti. Takto. Ono keď sa robia štúdie a zisťujú sa rôzne skutočnosti, ktoré sa následne, po dôkladnom skúmaní, aplikujú do praxe, píšu knihy, učebnice, skriptá, nerobí sa to tak, že každé jedno dieťa sa rozoberá. Proste je to vzorka detí a ako reaguje podstatná väčšina z nich, to sa potom považuje za relevantné. Čiže mňa nezaujíma, že Jurko Mrkvička ako ročný sa tešil do jaslí (keď ešte o sebe ani nevie a nevie vyjadriť svoje pocity slovne), mňa zaujíma väčšina. No a pre 99 percent detí je zlomový rok pre vstup do kolektívu 3 roky. Ani viac ani menej. Ak idú mladšie, môžu cítiť úzkosť a podobné stavy zo separácie od rodičia, ak idú staršie, proste sa ťažšie začlenia, keďže boli dlho väčšinu dňa iba s matkou či blízkymi príbuznými.

sasa1310
6. sep 2020

@3nikus30 v prvom rade si urobila najväčšiu chybu, že plakala a išla si pre ňu. Dieťa už vie, že plačom si ťa vynúti. Každé jedno dieťa plače, keď začína v škôlke. Ako čo si čakala? Že tam bude chcieť byť od začiatku? Načo bolo dobré potom ju tam prihlasovať. Veď musí vydržať tie prvé 2-3 týždne a potom tam bude rada chodiť. Nie je jediná.

hastrmistr
6. sep 2020

Ja som takto mala staršiu dcéru, mala 3roky a tak musí ísť do škôlky, fajn išla.... Plakavala 2roky v kuse, od tolkeho stresu kolobeh chorôb.... Za mňa ju nedaj, dieťa nieje vyzrete. Moja ma 12rokov a stále sres zo škôlky, ako som ju tam nechala....

lucia147852
6. sep 2020

@asia83 lebo dieťa je len číslo. Kokos, aj keby 99,9% deti je pripravených v 3 rokoch práve to jedno byt nemusí. Tak ho teraz budem týrať lebo nejaká štatistika tvrdí že musí byt pripravené. Hádam si každá matka svoje dieťa pozná s vidí či je to lrn vzdor alebo to dieťa naozaj trpí.

lujza123
6. sep 2020

@3nikus30 ak ju chceš mať doma tak ju maj, škôlka predsa nieje povinná, v dnešnej dobe ju môžeš mať doma až do konca 1 stupňa ZŠ v domácom vzdelávaní. Je to úplne vaša vec. Zabezpeč jej ale kolektív deti, aspoň nejaké materské centrum, aktivity spolu s inými deťmi, možno záujmov krúžok, skus ju nechať postrážiť starým rodičom.... Proste pomaličky ju socializovat

Co si ale myslím (a prosím neber to ako urážku) si veľmi úzkostliva a príliš naviazaná na ňu, preto možno aj dcérka takto reaguje na tvoje strachy, pripadne ma povahu tak trochu po tebe. Vieš to je úplne normálne ze deti mávajú nočné desy, že plaču v škôlke prvé dni atď netreba z toho robiť tragédiu.... No podľa spôsobu akým to popisujes ta to až príliš trápi, pritom ide o úplne bežnú vec. Dieťa to vycíti že mama nieje v pohode, nieje pevná a zneistie aj ono.

gercakovci
6. sep 2020

@3nikus30 ja mam 2 rocnu dcerku a 4,5 rocneho chlapceka. Tym ze som doma s malou, nechala som si doma aj chlapceka. Je to pre nas uzasny cas. Surodenci sa velmi lubia a ja si uzivam tento krasny cas. Maly pojde do skolky o rok, do predskolskej. S detmi sme v kontakte kazdy den na ihrisku. Ja by som nemenila. Je to pre mna krasny a vzacny cas ked su len moji. A trva to len tak kratko 😊❤.

stanulienkat
6. sep 2020

Presne,aj ja sk myslim,ze horsie to zvladas ty. Potrebujes vyhovorku preco ju tam nedat. Place,ze je velmi naviazana na teba. A co robis ,aby tak naviazana nebola? Ty ju chces nechat dalsi rok doma pri tvojej sukni. To uz naviazana nebude? Nase matky nas davali do jasli ako 18 mesacnych a nikomu sa nic nestalo.

evinqua
6. sep 2020

Ja by som ju tam dala, ak si doma, a budes aj potom doma, tak tam moze byt aj nastalo na dopoludnie, za styri hodiny sa jej nestane nic ak by aj v adaptacnom obdobi nejedla nepila poriadne, skolka ma za ciel deti socializovat/moj je tazky pripad, btiez ma problem aj s kakanim, bezomna a muza bol max hodinu a teraz som ho prvy den nechala bez rozlucky iba zamavanie z dialky 3 hodiny, potom bol dva dni doobeda a zajtra nesie aj pyzamo, v piatok som ho tam nasilu niesla, velke place, ale ja vidim ten ciel a ze cesta bude tazka, s tym.som ratala, ..urcite to nevzdavaj takto po par dnoch, daj tomu cas, ak nebude v skolke, ma ine prilezitosti travit cas s rovesnikmi pravidelne?

ajka0207
6. sep 2020

@sasa1310 ona píše že jej volala učiteľka nech po ňu príde, čo mala robiť? Povedať učiteľka že nie, neprídem?

christie11
6. sep 2020

Ja som toto riešila pred rokom,az na tu zapchu.trapil nas nocny des,aj po dennom spanku plakala a nedala sa utisit,a to som bola cely cas s nou.termin druheho porodu som mala vo februari.moja dcera nebola ticha,skor nebola kontaktna voci inym ludom,nezniesla ani drzanie za ruku.do skolky som ju dala.prve dva týždne plakala neustale.ale doma nie,to bola v pohode,aj pekne spala a jedla v skolke.mne to trhalo srdce,ze tak place ale mala som doveru v ucitelky,ze robia pre nu vsetko (sme mala obec,pozname sa). Po dvoch tyzdnoch plac prestal a v skolke bola rada.uz som jej len rano musela utriet slzicky hoci ziadne nemala;)potom nasledovali klasicke skolkarske virozy,v decembri bola ucastnickou autonehody,takže casto do skolky nechodila.ale uz sa neopakovali stavy ako na zaciatku.vo februari sa jej narodila sestra a odvtedy ak kvoli korone v skolke az doteraz nebola.musim povedat,ze za ten rok neuveritelne dospela.hra sa s cudzimi detmi na ihrisku,prespi sama u babky,je komunikativna a kazdeho obijma.pred tyzdnom mi plakala ze nejde do skolky a ja som sa bala nastupu.ale zvladla to bez jedinej slzy,ucitelka nechapala🙂v skolke sa zapaja,je spokojna,hoci stale by bola radsej doma so sestrickou,co je pochopitelne,zboznuje ju.akokolvek sa rozhodnes,nelutuj svoje rozhodnutie a pred dietatom musis byt konzistentna (nie ze ju rano nedas ucitelke).a u nas pomohlo ze ju vozi do skolky manzel.ak by u nej nastala zmena v spravani aj po navrate zo skolky (zly spanok,zajakavanie,pomocovanie,...)urcite by som volila odklad.ale aj za ten rok jej doma nic neujde,uzije si doma surodenca.drzim palce

ivca88
6. sep 2020

@stanulienkat nikomu sa nič nestalo ? Ako vážne ? 😅
Ja som asi v zlej spoločnosti, ale mne niektorí jedinci neprídu až tak v pohode - teda najmä emocionálne..

stanulienkat
6. sep 2020

@ivca88 tak to este uvidis o 15-20 rokov novu generaciu. Nebudu psuvjologovia a psychiatri stihat.

mpg
6. sep 2020

@3nikus30 Ono sa nedá vedieť, či o rok by to bolo lepšie alebo až od 5 rokov, deti sú veľmi rozdielné, niektoré majú problém aj neskôr. Niekedy sa oplatí dávať ho do súkromného zariadenia na niekoľko hodín a postupne to predlžovať, aby si postupne zvykalo byť nez mamy v takom tichšom prostredí. Synovi tiež prekážalo, že deti v škôlke veľmi ráno plačú.

1katus1
6. sep 2020

Ja som to mala podobne časom sme sa dostali do štádia že ráno vracala. Našťastie som v tom čase otehotnela a tak som mala dcérku doma rok a pol. Teraz chodí do predškolskej len na doobedie. A poviem ti že nepoznám žiarlivosť na mladšieho súrodenca kdeže bola s nami od začiatku malý ma rok a.lubia sa.

simca06022011
6. sep 2020

@stanulienkat uz teraz nestihaju, vsetky uskostlive matky stoja v rade s detmi, aj za to ze zaplace doma, aj za to ze sa hodi o zem... za vsetko pomaly.

ivca88
6. sep 2020

@stanulienkat v tomto úplne súhlasím, deti sú vo veľkom rozmaznávane, avšak z môjho pohľadu je to tým, že matky travia neskutočne veľa času na telefóne. Nedostatočne sa venujú dieťaťu. Veľmi veľa veci mu dovolia, len aby bol doma ticho a kľud. V parku si ho chuda nevšíma, lebo je na Instagrame. Potom ho nervuje zbytočne v kaviarni, lebo ona chce kecat s kamoškou - čo tam po tom že to dieťa sa tam jednoducho nudí ..
Potom šups do jaslí ci škôlky, lebo mama musí vyzerať super a musí cvičiť.
Potom neskôr, keď pôjde do školy sa mu budú spolužiaci smiať, lebo mamka si dala prsnate fotky na IG a tatko na tom tiež nie je lepšie, lebo už má frajerku číslo 7....
A môžme pokračovať...

Takže príčina tohto celého v mojich očiach nie je v prílišnej láske a pozornosti vo vzťahu rodičia a dieťa ( schválne píšem rodičia, pretože my s mužom sme v tomto našťastie za jedno 🙏) ale v tom, ze táto doba je skazena a ľudia sú sebeckí..

lenuliatko84
6. sep 2020

Ak ju dáš aj tak bude doma castejsie ako v skolke,časté choroby.buded mat doma novorodenca,tak aby nenakazila aj jeho. Na druhej strane zasa budes uplne k.o. ked sa ti narodi a budes rada ze je mala v skolke