Dali ste vášmu dieťaťu odklad do 1. ročníka?
Ahojte. Riešim toto s mojou dcérou. Je narodená na konci augusta, a neviem či ju mám dať do 1. triedy s jej rovesníkmi alebo počkať ešte rok. Ona je šikovná, rýchlo sa naučí aj sa snaží. Len problém máme s tým že sa hanbí. Nielen učiteľky ale aj detí. Kým ju učiteľka nezaradí ku nejakým deťom tak sa hrať nepôjde. Len stojí a čaká. Včera sme boli na zápise a učiteľka je povedala že nech ráta. Tak narátala do 10 a povedala že ďalej nevie. Ale pritom vie. Nevedela sa podpísať, a doma aj v školke podpisuje každý výkres. Tak neviem, či sa to nejako zlepší v škole keď uvidí že takto to nepôjde alebo ju mám nechať v škôlke a možno sa to zlepší časom. Nemali ste takéto hanblivé deti?
@emkanelka a nemali ste v škôlke psychológa? pri deťoch narodených koncom augusta, by bolo dobre sa poradiť aj s ním, nejde o to len o to že čo už dieťa vie, ale aj ako príjma inf, či si vie dať veci do súvisu, či sa vie sústrediť na jednu vec 15-20 min,
a keď si zoberieš, že v triede budú deti narodené v septembry min. roku, to je rozdiel 1 rok a to je veľmi veľa pri takých malých deťoch,
opýtaj sa učiteliek v škôlke, ako sa javí malá im, a nič nedáš za to keď pôjdeš do pedagogicko poradenského centram tam ti poradia si najlepšie
@emkanelka ono to nie je otázka toho čo ti tu poradíme my, a ani nie tak celkom čo chceš ty, lebo ak aj budeš chcieť odklad, potrebuješ k tomu odporúčanie z CPPPaP a zo zápisu... inak tvoju žiadosť riaditeľ školy nemusí akceptovať... ale v zásade hanblivosť nie je tak všeobecne dôvodom na odklad... určite by som sa popýtala v škôlke a dala aj spraviť testy školskej zrelosti..
@emkanelka ak mas pochybnosti, chod sa poradit k detskemu psychologovi. Vseobecne vsak aj deti, ktore sa javia ako nezrele v januari-februari ku koncu prazdnin su uz v pohode. V tomto obdobi dozrievaju doslova v skokoch. Len aby sa ti potom v skolke nenudila. Viem, ze ti tu bude vela mamiciek radit, ze nedavaj do skoly, predlz jej detstvo a bezstarostne obdobie, ale uznaj, kym skonci stredu, tak bude mat aj 20 rokov. Hanblivost je povahova vlastnost, takze skusit ju povzbudzovat, nech nadobudne trosku sebaistotu, ale zbytocne by som odklad nedavala.
Treba sa poradit s detskou psychologičkou aj ja som s dcérou bola,dala nam odklad.
@emkanelka ahoj prave toto riesi moja sestricka chuda uz ma az kruhy pod ocami co ani spavat nemoze lebo rozmysla ci dat alebo radsej o rok, jej maly sa tiez velmi hambi deti a dokonca ani predomnou, alebo starymi rodicmi nechce povedat ani len basnicku, sestra z neho kazdy den doluje co bolo v skolke no on ani necekne, doma ho nauci basnicku a skolke jej povedia, ze ju nevedel. Chodi s nim teraz aj na logopediu a tam jej odporucili aby este rok pockala, ze by to mali s nim tazke, lebo sa nevie sustredit, ale zase na druhej strane do skoly sa velmi tesi, lebo do skolky chodi z nechutou a zase aj jeho kamarati pojdu do skoly a on zostane este rok v skolke? Kazdopadne na zapis musia ist a do juna sa uvidi ved na detoch je pokrok vidiet kazdy mesiac. Je s toho nestastna nechce mu uskodit a toto rozhodnutie bude tazke...
@elise no hlavne bez odporúčania z toho centra sa odklad už nedáva... kedysi stačila len žiadosť rodiča, ale keďže sa to stalo doslova módou dávať deťom odklad viac menej bezdôvodne, tak to spravili takto... lebo aj riaditeľ musí niekomu zdôvodniť, prečo dal odklad dieťaťu, ktoré malo nastúpiť na povinnú školskú dochádzku a teda sú tam nastavené limity, tak nie je dôvod ich len tak obchádzať...
@stanislavao my sme boli na 3och zapisoch minuly rok a vsade chceli aby sa deti podpisali - normalne statne skoly to boli...
ja by som dieťaťu ešte nechala rok voľna, škola jej neujde a
ako hovoria študovaní psychologovia "sociálne dozreje" - tiež mám hanblivé dieťa, takže viem o čom to je....
ja osobne som išla do školy a mala som skoro 7 rokov hanbila som sa neskutočne stále - v podstate ma sociálne "naštartoval" až pobyt v USA (amíci niečo také ako hanblivosť alebo sociálne fobie asi nepoznajú alebo ich dokážu perfektne maskovať a spadlo to zo mňa
@emkanelka daj malinkej spravit testy skolskej zrelosti... ono je este len februar a z mojej skusenosti tie deti za dalsi pol rok strasne dospeju...
ja mam tiez malych oboch letnych - malinka zacala chodit do skoly minuly rok ako cerstvo 6rocna - vaecsina jej spoluziakov odklad mala - cize patri suverenne medzi najmladsie deti - v pohode ale stiha ucivo, nie je ani nijak zvlast malinka voci svojim spoluziakom, v kolektive jej je super... Fakt je ze moja nie je hambliva, skor naopak - cize ja som riesila skor len tu hravost jej, nie ine pocity... Ta hravost je jedina vec kde vidim aj ja rozdiely medzi teda mojou malou a jej naj kamoskou ktora je od nej o viac ako rok starsia - proste ta 7rocna je uz o dost lepsie koncentrovana a podobne ( stale ale nie som si ista ci to nesuvisi skor s temperamentom ako s vekom - uvidim buduci rok😉 )
nam odklad na ziadnom zapise neodporucali, ucitelky v MS mi jednoznacne malu odporucili do skoly - takze ja som to neriesila nejak moc. Teraz som rada ze v skole je - uz plynule krasne cita v 2och reciach, krasne rozprava v 2och reciach, pise klasicky aj zapadoeuropsky... neviem si predstavit co by ten rok v skolke este robila...
cize byt tebou riadim sa svojim pocitom - ty poznas svoju malu najlepsie, odporucanim MS, detto odporucanim uciteliek na zapise ( mnohokrat to aj oni maju v oku ci to dietatko aj ked letne zvladne ) a ak by som stale mala pochybnosti tak by som isla si dat spravit test skolskej zrelosti normalne do centra...
ono "podpisat sa" vyznieva mozno pre niekoho zvlastne, ale predskolak sa vacsinou uz vie podpisat - tlacenymi pismenkami napisat krstne meno, niektori aj priezvisko 😉 a deti vedia byt na to velmi hrde, ze taketo nieco dokazu
@emkanelka To vsetko zalezi od teba ci ju das do skoly teraz alebo az buduci rok.Moja dcerka je julova keby bola junova isla by uz do skoly ako 4rocna a cize je julova isla teraz v septembri ako 5rocna a som aj rada ze to takto vyslo,je to dost pre tie deti,ved su este male,ale tu kde zijeme je taky zakon.Urob ako ty myslis co bude spravne pre dcerku 😉
tie ich testy sú bludy - najlepšie si dieťa pozná vlastná mama....nemôže mi niekto rozprávať o decku aké je ke´d ho vidí raz alebo dvakrát v živote.
kedysi žiadne testy neboli a všetci sme školu vychodili a pani učiteľky sa zadarmo odpoludnia venovali tým, ktorým niečo nešlo. a nič sa nikomu nestalo a dovolím si povedať, že sme boli šťastnejší ako dnešné deti, kotré sú veľakrát až nadmieru preťažované.
@emkanelka Ja som tiez prekvapena, ze sa mala podpisat. Pokial viem dieta ma vediet naratat do 10, rozoznat farby, mat orientaciu v priestore a case , poznat svoje meno adresu vek, povedat basnicku alebo pesnicku ....Take tie zakladne veci. Pozri moja je septembrova takze nesla minuly rok do skoly, takze ide az teraz,je totalny introvert chodi do skolky od troch rokov, moc sa s detmi nechce hrat maximalne s jednym a najviac komunikuje s ucitelkou. Niektore deti budu take cely zivot. Vie sa tiez podpisat aj naratat do sto, aj scitavat a odcitavat, pozna celu abecedu atd. To by potom nikdy nesla do skoly, keby brali podla hanblivosti dietata, niektore je introvert, niektore je extrovert, kazdy sme iny. Inak existuju uz aj pripravne 0 rocniky, pre deti, co maju odklad, takze neodporucam ju nechavat v skolke, ale ako pises je sikovna a ak sa do skoly tesi, tak ju zbytocne nenechavaj este rok.
@emkanelka ahoj, ja myslím že hamblivosť až tak nesúvisí s vekom, súdim podľa seba, aj ja som bola ako decko hamblivá a som doteraz a čo? veď to by som sa do tej školy nedostala asi nikdy...podľa mňa skôr závisí od toho či sa dokáže sústrediť, či zvláda to čo deti pri zápise do školy zvládať majú, ale najlepšie ti určite poradí detská psychologička
Ahoj.nás malý je tiež narodený na konci augusta.boli sme na POP a psychogicka nám povedala.že netreba odklad.ale mne sa zdalo,že bude lepší odklad,tak sme Ho rok ešte nechali v MS a neľutujeme,pekne dozrel ,chodí do 1.roč.a žiaden problém.ja sama som učiteľka na 1.st. ZŠ a z vlastnej skúsenosti viem,že letné deti AK idú 6ročné do školy,IDE im to ťažšie...oproti deťom septembrovým -decembrový,ktoré idú rok neskôr.ja by som poradila odklad,dieťa nič nestratí iba získa...
Ďakujem za vaše príspevky. O tom psychológovi som nerozmýšľala ale určite zájdem, aspoň budem mať taký odborný názor. Podpísaním som myslela napísať meno tlačenými písmenami. Viem že pre hanblivosť za nedáva odklad, ale keď aj vie a nepovie tak učiteľka si bude myslieť že to nevie. Chodíme medzi deti, ale asi som aj ja urobila chybu na začiatku keď sme prišli sa hrať do centra tak mi povedala aby som jej našla kamošku. A zvykla si tak že v školke jej musela hľadať kamošky učiteľka. No ale v škole jej ich nik nebude hľadať.
A najviac sa bojím toho, že aj keby mala odklad tak o rok to bude to isté a potom ten odklad bude zbytočný.
Ty sama jedine poznáš svoje dieťa.. Vieš aká je, čo je v nej.. Dnešné deti su veľmi šikovné a rozumovo vyspelé.. Ale aby sa dieťa trápilo v škole a vidíš sama že nieje ešte vyzretá a pripravená do školy tak ju nedávaj... Hoci je veľmi múdra, šikovná ale môže sa v škole ešte trápiť...
Je augustová a rok jej urobí ešte veľa.. Ja som učiteľka v ZŠ, učím aj prvákou a vidím aké su tie deti, ktoré su po školskom a ktoré su ešte hravé, tiché , niekedy cez hodinu sa mi zbalí a povie že ide domov, alebo hanbí sa niečo povedať a vidím že to vie..
Ja mám dcérku júlovu a dávam jej odklad.. mám dcérku oktobrovu, ktorú mi odporučili dať do školy skôr lebo je príliš vyspelá ale nedala som.. Nič nestratí tým rokom len získa... To je môj názor...
nulté ročníky sú zvyčajne pre deti, ktoré pochádzajú zo zlého sociálneho prostredia a potrebujú dohnať aj iné "zručnosti". pokiaľ sa dá, tak dieťa do nultého ročníka nedávať.
ak by som dala dieťa testovať, tak jedine do súkromného psychologickégho centra, nie do štátneho. máme zlú skúsenosť.
pre hanblivé dieťa je podstatná VYNIKAJUCA pani učiteľka v prvej triede - to je hlavný faktor úspechu pre hanblivé dieťa.
ja som takú našťastie mala.
@emkanelka ja si myslím, že pokiaľ testy zrelosti dopadli ok , že toto je skôr vec povahy a odklad tomu nepomôže, môže sa pokojne stať, že daľších 10 rokov bude hanblivá, každopádne by som sa opýtala učiteliek čo si o tom myslia, resp. v poradni pre predškolákov teraz ma napadlo, či by nepomohlo chodiť do nejakého tanečného krúžku, kde sú deti nútené aj vystupovať pred publikom a sa troška oťukajú /moja dcéra chodí do folkloru a veľa nám to dalo, vystupuje pred veľkým publikom, no priznám sa, že ja v jej veku by som asi nešla, ale vidím, že ona sa oťukala a v škole nemá problém sa potom sama prez 🙂 entovať/
Aj ja som takýto problem kedysi riešila pri dcére. Bola na mna velmi naviazaná, hanbliva. Psychologicka ju do skoly odporučila, učiteľky v škôlke vsak nie. Ja som ju napriek tomu do skoly dala načas. Nemala tam najmenší problem. Tento rok ju čakajú maturity, bude mat 19 rokov a ja si stale hovorim, ako dobre, ze som vtedy ten odklad nedovolila, ved takto by išla maturovat az ako 20-ročná a viem, ze aj ona by to vnimala ako zbytocne zdržanie.
presne to iste si myslim, co felycity, aj mam taku skusenost
@emkanelka ja som mala podobny problem ako ty, ale teda nie kvoli hamblivosti... moja dcera chodi do skoly s cudzim vyucovacim jazykom - sama tomu jazyku rozumela ale nerozpravala pri nastupe - ja som sa tiez bala ze bude vediet odpoved ale nebude to vediet povedat a tym padom bude povazovana za hlupu☹ nakoniec to ale dopadlo tak ze sa nenormalne nastartovala a po 2och mesiacoch krasne zacala rozpravat... tiez som rozmyslala podobne ako ty - ze ten 1 rok v skolke jej v tej reci nepomoze a vlastne o rok by sme boli tam kde predtym...
Moj syn bude mat buduci mesiac sest rokov a od Augusta chodi do americkej kindergarten. Vie naratat do 50, podpisat sa, pisat a citat jednoduche vety... Neviem si predstavit, ze by na Slovensku isiel do "normalnej" skoly len tento rok alebo nebodaj o rok neskor 😕 pritom sa tiez hanbi, je hravy, ale ktore dieta v tomto veku nie je?
Pôjdem za psychologičkou, a uvidím čo mi povie. Ak ju odporuči do školy tak ju dám aj keď sa budeme trápiť. A ak nie tak si ešte oddýchne od toho. AJ keď so školky sa mi ju znova dávať nechce lebo tam už bude chodiť tretí rok a určite sa bude nudiť. Ale tak pár dní do mesiaca zvládne. Vďaka za vaše rady, názory a skúsenosti určite mi to pomohlo počuť niečo z tretej strany. Lebo naši mi hovoria že ju mám dať do školy a z manželovej strany zase že nie. Tak mám z toho taký zmätok v hlave. 🙂

@emkanelka podpisat? predskolak? a to akoze kde ste boli na zapis. predskolak ma vediet tvary a farby a nie sa podpisat. u nas take neskusaju. divna skola. ale k veci. je augustova, tak by mala ist do skoly. to, ze je hambliva neni dovod na odklad. tak isto moze byt hambliva aj o rok. chodievate na ihriska, do kolektivu, do detskych kutikov? ani tam sa nehra?