Detské vši v škole - točenie dokola. Poradíte?

chulieta
19. apr 2015

mám problém - dcéra priniesla zo školy vši, tak som spravila opatrenia, informovala učiteľku o tom, po ošetrení poslala dcéru do školy, bola v poriadku. /denno denne som ju kontrolovala, vyčesávala celý týždeň nič nemala/ po týždni v škole mi priniesla zo školy znovu vši - dospelé. tak som šla upozorniť učiteľku, tá mi povedala, že mám nechať dieťa doma, aby sa im to v triede nerozširovalo, pritom bola už zase ošetrená.
myslím si, že je tam niekto "pacient 0" a rodič to nerieši.

Je možné, alebo má učitelka právomoc kontrolovať deti a pozerať im do hlavy a poslať dieťa domov?
pretože ja osobne by som to asi takto riešila, lebo niekto sa môže snažiť vkuse ošetrovať, kupovať drahé prípavky a stačí jedno dieťa neošetrené a je to v keli. dcéra má veľmi husté vlasy.

ďakujem za reakcie

janinah
19. apr 2015

Riaditeľka má právomoc dať deťom v celej škole alebo aspoň v celej triede 1 deň voľno,u nás to bol jeden piatok,kedy všetky deti boli doma výlučne kvôli hlavám a rodičia upozornení na situáciu.treba nielen zničiť vši,ale aj prácne povyberať,povyčesávať hnidy,ak má hnidy a tie tam necháš,tak sa vši naliahnu zas....dcéru upozorniť,že nesmie ničiu čiapku cudziu dávať na hlavu,ani v obchodeneskúšať čiapky,šiltovky....vlasy stiahnuť,dať do vrkoča,vši neskáču,je tam dotyk,kontakt ...učiteľky zrejme nie sú povinné každému decku každý deň kontrolovať hlavu aniet na to ani čas,na to sú rodičia

peneloppe
19. apr 2015

Za starych cias to tak bolo ze nam kontrolovali hlavy v skole. Dnes neviem ako sa to riesi ale ako skola prinuti rodicov aby detom pozreli doma hlavy a popripade osetrila deti ked maju vsi? Nijako. Tak ja by som asi poprosila/poziadala pani ucitelku, keby sa to takto opakovalo dalej.

kankam
19. apr 2015

Ahoj, prezila som z dcerou tuto zimu a mam niekolko tipov:
- kup si hreben nitty gritty, kuila som od freeway pro tu na konikovi, 100 % funguje, kedze podla mojho pozorovania uz vsi nemala ani s klasickym vsivacikom plastovyn sme nevycesali a s tymto este 3 dni sme nasl i takze to mohol byt aj vas pripad ze si ich proste nemohla vidiet, kedze vsi maju schopnost prisposobit sa farbe vlasov :(
A co urcite doporucujem ak zbadas hnidy vysrihnut postihnute vlasy a splachnut, ja som to urobila a v kombi so spominanym hrebenom smexsa ich zbavili
- mala odvtedy zasadne v skole s copom a bundu s ciapkou a mikinou ma v satni v igelitke(v zahranici bezne opatrenie pre kazde dieta)

V nasej skole sa to tocilo od oktobra do minuleho mesiaca a tymto systemom sme sa zatial ochranili okrem toho 1 pripadu.

kristinaln
19. apr 2015

U nas,ked triedna ucitelka nasla dietatu vsi,tak poslala domov,a ked dieta prislo naspät do skoly muselo priniest potvrdenie od lekarky,ze uz ma ciste vlasky.

mamulienka30
19. apr 2015

@peneloppe to neni len za starych cias, ked sa vec zopakuje tri krat v roku, treba zavolat na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou a oni prejdu a deti prezru jedno po druhom, zistia to "vinne" dieta, rozdavaju letaky o tom, ako treba vsi nicit... toto stale funguje, len skoly to prilis malo vyuzivaju.

@chulieta - malej zopinaj vlasy na drdolcek ci francuzke copy, lakuj lakom na vlasy a tee tree olej na temeno, tam jej nic nevlezie. Ale musi mat vlasy zopnute, zasadne nemenit s nikym capice, sponky, kefu na vlasy. Pravdepodobne je s tym dietatom v blizkom kontakte, ako dobra kamaratka, ked davaju hlavy dokopi.

jamabe
19. apr 2015

Ucitel nemoze kontrolovat vlasy len tak, u nas na skole sa kazdemu rodicovi posielalo vyrozumenie, rodic musel podpisat suhlas, ze ucitelka moze skontrolovat, ak sa nieco naslo, dieta sa vratilo domov a spat do skoly az po potvrdeni od pediatra, ze hlava je cista... Ale pocula som, ze niektori lekark to davali rodicom len-tak... 😝

zamilion
19. apr 2015

takže tento problém mi je dobre známy, trápila som sa s tým už v škôlke a teraz aj v škole
dovolím si napísať ti moje postrehy a skúsenosti. Moja dcéra má husté vlasy, takmer po pás, takže chápem tvoje trápenie.
u nás sa vši vyskytli až v prípravke MŠ a za školský rok ich dcéra nachytala 4x.škôlka sa tvárila bezmocne, že nič nezmôžu. prestalo to, keď som ja osobne a ďalšia mamička dali deťom do šatne v piatok do skrinky list s oznámením, že od pondelka my dve osobne robíme ranný filter. aj sme ho robili tri dni a všetky deti boli čisté (polovica chlapcov došla vystrihaná skoro dohola) a do konca školského roka bol pokoj.
v prvom ročníku boli vši 4x, v druhom nič, v treťom 6x!!!! a teraz v štvrtom 2x. na poslednom rodičovskom sme boli aj s manželom, urobili cirkus, ale kedže tam bola len tretina triedy, rozoslali sme všetkým rodičom list a pohrozili našim osobným ranným filtrom.

budem oponovať niektorým mamičkám, ktoré tu odpovedali.
1. Tak v prvom rade pedikulóza je infekčné ochorenie a rovnako ako má učiteľka právomoc merať dieťaťu teplotu, má právo aj kontrolovať hlavu. Avšak učitelia to zo strachu, neznalosti, pohodlnosti, odmietania zodpovednosti a neviem ešte na základe čoho záhadného odmietajú kontrolovať hlavy. I keď možno pri agresivite niektorých arogantných rodičov sa tomu ani nečudujem.
2. kontaktovať úrady ti nepomôže. @mamulienka spomínala UDZS ale nie je to ten úrad - je to regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý má kompetencie, avšak zasahuje karanténnymi opatreniami až keď je nahlásený výskyt pedikulózy ako epidémia, t.j. nad 20 % čo samozrejme nikdy nie je, lebo 80% rodičov to zo svojej sprostosti tají
3. viac info nájdeš aj tu napr. http://www.ruvzpd.sk/index.php/epidemiologia/in...
4. väčšina drahých prostriedkov z lekárne je somarina, rovnako aj kadejaké hrebene a elektrické hrebene a žehlička na vlasy... najlepšie je použiť obyčajný orthosan (môže byť aj ten na psov), dostať ho za 3 eura v DM markete a potom povyberať ručne hnidy jednu po druhej. ako prevencia trochu pomôže kvapka tea tree oil do obyčajného šampónu. ostatné veci sú len ťahaním peňazí.

PS Ak máš záujem o textáciu listu zúfalej matky ostatným rodičom 😀 , pošli mi do správy mail adresu a ja ti ho prepošlem

strociatka
19. apr 2015

Zial moznosti je uplne minimum, lebo je to postavene na rodicovi. Dieta, ktore ma vsi, musi ostat doma, kym uz nie je pre ostatne deti prenoscom, cize, kym uz nema ziadne vsi! Zvycajne to trva tak 2-3 dni az tyzden, zavisi od prostriedku na likvidaciu, ktory pouzijete (zo skusenosti je uplne najucinnejsi Hedrin). Ak ucitelka jeden den posle taketo dieta domov a na druhy den ho ma v skole, co uz moze urobit? Jedine, ze by dieta neprevzala, ale to je tiez individualne, kedze skola nie je skolkou a ucitelka si neprebera deti osobne. Takze rodicia deti, co zial nazbierali v skole vsi, treba ostat doma a vylikvidovat a az potom poslat dieta do skoly, inak to budeme mat az do prazdnin! Keby bolo keby a kazdy rodic to takto urobi, uz davno by bolo po vsiach..

marikalysik
26. júl 2015
Používateľ marikalysik je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od marikalysik.

Dobrý deň, u nás sme ten problém riešili trošku netradične, stále dokola sme mali vši v škôlke a keďže bývame v menšom meste, kde je len jedna škôlka dať deti do inej by bolo problematické. Tak sme sa vyzbierali mamičky a kúpili šampóny v lekárni liquido duo a v škôlke poumývali všetkým deťom vlasy a poprali veci... bola to makačka ale zbavilo nás to problémov 🙂

siusinocka
26. júl 2015

ten tee tree olej funguje.. a sú aj nejaké sprejíky na nastriekanie vlasov, aby vši nešli. a hlavne aj doma všetko oprať a ja som pustila aj horské slnko na pár minút. to zabije všetko.. len kvety treba dať preč, lebo ich môže spáliť

sisiv
21. okt 2015

kamoska mala najvačši uspech s hrebenom nitty gritty

jana005
17. jan 2019

Ahojte. Mojej dcere sa spolužiačka priznala,že má vsi, ale že to nemá nikomu hovoriť. A to sa stalo u nej už druhykrát. A jej sestra chodí do triedy s mojou druhou dcérou.
Čo s tým mozem urobiť,bez toho,aby som prezradila,ze to viem od dcery?
A ako moze byť ich matka taká nezodpovedna a poslať ich s vsami do skoly a hlavne to tajiť?

chulieta
autor
17. jan 2019

@jana005 to je neprijemna situacia.
Kontaktovat ucitelku by bolo ukazanim prsta na Vase deti... to som zazila ja, presne sa nam toto stalo, takisto sa spoluziacka "priznala" a ked som sla za ucitelkou, ze mi dcera doma povedala, ze sa vyskytli vsi v skole, tak mi bolo oznamene - doporucene ze si mam dieta nechat radsej doma, ako by ona bola ten pacient 0....!

Mozete spravit preventivne kroky. Bohuzial...
Vyhnut sa tym spoluziackam deti nedokazu.

jana005
17. jan 2019

@chulieta moje deti vši zatiaľ nemajú,ale myslím si,že je to otázka času. Nakoľko oznam v žiackej nemá o vsiach ani jedna dcéra,čo inokedy majú,tak aspoň viem,že im mám pozrieť hlavy. Ale teraz nič a keby som to nevedela od dcéry,tak ma ani nenapadne im pozerať hlavy.
Ale čo ostatni rodičia,oni to nemajú odkiaľ zistiť,až pokiaľ nebude neskoro.

chulieta
autor
18. jan 2019

@jana005 ja nemyslim ze maju 🙂
Ono u nas ucitelka bola mimo, dobre je preventivne kontrolovat bez ohladu na to ci oznam zo skoly pride alebo nie...

jana005
18. jan 2019

@chulieta ďakujem 🙂
Snáď nás to minie. Lebo obidve dievcata majú dlhe vlasy,tak si to vycesavanie radšej nechcem ani predstaviť

chulieta
autor
18. jan 2019

@jana005 to verim...
Napodobne.. dcera ma dlhe, huste kucery. Este k tomu aj tmave. No bolo to narocne.