icon

Dali ste vášmu dieťaťu odklad do 1. ročníka?

emkanelka
5. feb 2014

Ahojte. Riešim toto s mojou dcérou. Je narodená na konci augusta, a neviem či ju mám dať do 1. triedy s jej rovesníkmi alebo počkať ešte rok. Ona je šikovná, rýchlo sa naučí aj sa snaží. Len problém máme s tým že sa hanbí. Nielen učiteľky ale aj detí. Kým ju učiteľka nezaradí ku nejakým deťom tak sa hrať nepôjde. Len stojí a čaká. Včera sme boli na zápise a učiteľka je povedala že nech ráta. Tak narátala do 10 a povedala že ďalej nevie. Ale pritom vie. Nevedela sa podpísať, a doma aj v školke podpisuje každý výkres. Tak neviem, či sa to nejako zlepší v škole keď uvidí že takto to nepôjde alebo ju mám nechať v škôlke a možno sa to zlepší časom. Nemali ste takéto hanblivé deti?

Strana
z2
evelynm
5. feb 2014

@emkanelka , obidve deti mam augustove. Obidvoch som dala otestovat na skolsku zrelost, pri obidvoch som sa radila s p. ucitelkami v skolke, u obidvoch som mala aj ja svoj nazor. A u oboch sme sa vsetky tri strany (skola, psycholog, my rodicia) zhodli - dceru sme dali do skoly ako 6 rocnu a syna ako 7 rocneho. A urobili sme spravne. Hoci dcere by vôbec neuskodilo, keby tiez rok pockala. Tiez sme riesili povahu - hanbliva, uzavreta, menej priebojna. Ale to jej ostalo dodnes, tak by to ten rok asi nevyriesil 🙂 .
Som specialny pedagog, ale netvarila som sa mudro, nechala som si poradit od ludi, nezatazenych materinskou laskou k môjmu dietatu 🙂 . Takze ak mozem odporucat - daj dcerku otestovat na skolsku zrelost a porad sa s pani ucitelkou. A aj tvoja intuicia ti urcite nieco napoveda. Drzim palce, nech sa rozhodnes spravne.

abbie
6. feb 2014

ked mas pochybnosti a vahas, tak sa s nou objednaj do CPPPaP nech jej urobia predskolsku zrelost...

habibi78
6. feb 2014

@stanislavao aj u nás sa deti na zápise podpisovali, prepisovali nejaké písmenka a tak 🙂

stanislavao
6. feb 2014

@habibi78 tak to je dobre blbe. naco potom maju ist do prvej triedy, ked uz predskolak sa ma vediet podpisat? normovane to ale nieje, cize to si vymyslela dana skola take "prijimacky" alebo ako to mam nazvat.

vejvass
6. feb 2014

@emkanelka ja sice mam decembrove diatatko ale pred rokom som riesila tento problem moj maly je tiez hanblivy tichy a do vsetkeho ho trebalo tlacit teda my ani nie ale cudzich sa proste hanbil.A tak mi v skolke vraveli aky je nezrely ze mu mam dat odklad no mne to zase bolo dost neskoro ked je az decembrovy.No odklad som nastastie nedala.Moj maly vraj patri k 5 najlespim ziakom prveho rocnika.Mamicky sa stazuju ze deti dostavaju stale poznamky no moj tym ze je akoby tichy tak sa zase javi ucitelke ze je dobrucky ze poslucha na prve slovo.No a moj tiez nevedel ratat max do 10 a teraz vraj aj z matematiky je sikovny .Samozrejme je len prvacik ale som rada ze odklad som mu nedala.Samozrejme tvoja je augustova takze kludne moze ostat este v skolke nic s tym nestrati ale ak sa rozhodujes ci to zvladne tak si myslim ze urcite ano.Do triedy chodia s mojim malym aj ziaci co mali odklad a ucitelka tam ziadny rozdiel nevidi absolutne niesu sikovnejsi ani ty co mali odklad ved v skolke sa aj tak iba hraju povacsine.

paskolinka
6. feb 2014

@emkanelka ja deti nemam, ale mam kamaratku - tiez augustovu, ktoru dali do skoly o rok neskor, lebo sa im zdala este prilis hrava. nuz, hrava je doteraz 😉 a v prvych rocnikoch sa velmi rychlo ukazalo, ze to bola chyba. potom si dorabala niektory rocnik cez prazdniny, aby sa dostala do triedy so seberovnymi. podla mna nema zmysel dietatu predlzovat detstvo, ak je naozaj sikovne...

habibi78
6. feb 2014

@stanislavao netusiiiim, moja to vedela tak neriešim... Len sa potom v škole učitelia sťažujú ze decká vyrusuju, sak bodaj by nie ked uz chcú na zápise aby pomaly prvacke učivo vedeli, tak sa nudia potom...

jolinka
6. feb 2014

@stanislavao ale ved nejde o podpis pisanym pismom. 😉 😉 😉

drviva vacsina deti vie v predskolskom veku napisat tlacenym svoje meno , prip. skratene domace meno. To nie je "poziadavka" skoly v style ze inak ho nevezmeme 😒 na tom skor otestuju ci ma dieta pred skolou zaujem o pismenka {aspon zo svojho mena} plus vidno jemnu motoriku rucky ci zvladne aspon tlacene pismenka....

netreba z toho robit strasiaka. 😕

babulina
6. feb 2014

na dve skoly nezavisle od seba (statne v BA) povedali, ze ocakavaju ze pri nastupe do skoly budu vediet:
- poznat vsetky pismena abecedy - bez makcenov a dlznov v forme velkeho tlaceneho pisma
- identifikovat prve a posledne pismeno v slove
- rozdelit slova na slabiky
- povedat kolo slabik slovo ma
- jasne identifikovat ktora je prva
ze vraj toto by mal byt obsah ISCED0 - tj program predprimarneho vzdelavania, takze podpis tlacenym je to najmenej co sa pri zapise vyzaduje - a od nasej to aj vyzadovali sice s dovetkom, ked vie tak nech urobi ale spytali sa

miruska320
6. feb 2014

synovi sme tiez dali odklad,je narodeny 28.8. ,ked sme boli na zapise vedel vsetko-farby,tvary,cisla,niektore pismenka,podpisal sa-aj tak nas poslali na psychlogicke testy zrelosti,pani psychologicka s nim bola asi 45 min. a odporucila mi odklad,ze sice ma vedomosti vo vela veciach,ale je este hodne "detsky",a tym ze bol malinkyna buduceho prvacika odporucila nam odklad.Najprv som sa s tym nevedela stotoznit,zdalo sa mi zbytocne aby stratil dalsi rok v skolke,este aj ucitelky nam v skolke hovorili,ze by mal ist,ale nakoniec sme sa rozhodli "predlzit mu detstvo 😉 " a asi mu to aj prospelo.Skola ma teraz uz na prvacikov dost velke naroky,a naozaj vidiet,ze mu ten rok pomohol,ucivo zvlada lavou zadnou-nestratil nic,len ziskal

denkaajejdeti
6. feb 2014

@emkanelka
Ahoj, toto je citácia z platného zákona o výchove a vzdelávaní (tzv.školský zákon) http://www.uips.sk/sub/uips.sk/images/PKvs/z245...
Táto časť je o odklade, kto o tom rozhoduje, či dieťa nastúpi alebo nenastúpi do 1.ročníka. U nás je to aplikované tak, že múdry rodič sa poradí s učiteľkami z MŠ, s psychologičkami z depistáže, s učiteľkami zo zápisu a ak ešte nemá stále jasno, tak osloví psychológa resp. špeciálneho pedagóga (vyberaj podľa referencií), ktorý po cca takmer hodinovom rozhovore s dieťatkom povie tiež svoj názor - následne sa rodič rozhodne, či áno alebo nie. (Čiže rozhodnutie o prijatí/neprijatí síce podpisuje riaditeľ ZŠ, ale ako dôsledok žiadosti zákonného zástupcu. Všetky ostatné "hlasy" sú len poradné, definitívne rozhodnutie robí rodič). Možnosť nultého ročníka žiaľ na väčšine ZŠ neexistuje, čo je aj trochu chyba systému, pretože pre niektoré deti by to bolo riešenie - práve pre tie, ktorým už škôlka nemá čo ponúknuť, ale na prvý ročník ešte nie sú 100% pripravení (rôzne dôvody - motorika, poruchy reči/logopedické problémy, sociálna či emocionálna nezrelosť).

4) Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť a pochádza zo sociálne znevýhodneného
prostredia, riaditeľ školy rozhodne 19) o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok alebo
o zaradení dieťaťa do nultého ročníka základnej školy, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu. Súčasťou žiadosti zákonného
zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva
a prevencie. Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa alebo o jeho
zaradení do nultého ročníka aj na návrh materskej školy, ktorú dieťa navštevuje, a na základe predchádzajúceho odporučenia
zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, a to vždy s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. Zákonný zástupca
má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.

slava76
6. feb 2014

Čítam tu rôzne názory, ako píšu maminy, musíš vedieť ty najlepšie sama aké je tvoje dieťa, či to v škole bude zvládať... Veď musíš vedieť aká je v MŠ, či je hanblivá aj v kolektíve v MŠ alebo len pri cudzích ktorých prvý krát vidí..
Porozprávaj sa hlavne s učiteľkou v MŠ, ktorá ju pozná možno lepšie ako ty, lebo v MŠ sa dieťa javí ináč a doma je iná...
Fakt sa rozhodni správne aby tvoje dieťa potom netrpelo v škole, aby nemalo stres z toho že ide ráno do školy, ale aby sa do školy tešilo... 🙂

spachtos
6. feb 2014

Nesuhlasim uplne s tym, ze najlepsie si dieta pozna mama. To dieta sa inak sprava doma, inak v skolke medzi detmi, inak plni pokyny rodicov a inak ucitela. Okrem toho travi v skolke pomaly viac casu, ako doma. Myslim si, ze najlepsie je poradit sa s ucitelkou. Psychologicka urobi testy, tie mozu dopadnut dobre, ale to este neznamena, ze dieta je pripravene na skolu. Pripravene musi byt po vsetkych strankach, teda aj emocionalne a socialne musi byt zrele. Mam skusenosti, ze casto este jeden rok takymto detom velmi pomoze a lahsie zvladaju prvy rok v skole.
Deti sa v skolke neucia vyslovene citat alebo pisat, ale uz v predskolskom veku sa same zacinaju o to zaujimat a tym sa to naucia. Podpisat sa velkymi tlacenymi pismenami dokaze kazdy predskolak. A v skole sa maju co este ucit! To, ze deti v skole nevydrzia sediet a vyrusuju je vysledkom niecoho uplne ineho...

abbie
6. feb 2014

Clanok o tom, kedy dat dietatu odklad
http://www.eduworld.sk/sk/kedy-poziadat-o-odkla...

helencek
Autor odpoveď zmazal
sirell
6. feb 2014

@emkanelka Určite sa porad s psychologom. mozno tvoja dcerka este nie je socialne zrela na skolu, aj ked je velmi sikovna. moja dcera ma v triede spoluziaka, ktory mal prave pre toto odklad. je tiez augustovy. jeho mama zhodnotila, ze za ten dalsi rok v skolke dozrel, hanblivost sa vytratila a nastup do skoly potom ako 7 rocny zvladol perfektne.

Strana
z2