Dcéra ma kvôli škôlke bije
Mate podobnu skusenost? Prvy den v skolke bola ukazkovy skolkarik, potom sa to zvrtlo na klasiku, plac, vzdor, vybuchy hnevu. Snazim sa byt tolerantna, vsade pisu, aka je tato zmena pre dieta narocna a treba viac prejavovat lasku. Dcera ma ale zacala bit, kope ma, skriabe, hryzie, dnes rano ma dokonca 3krat skrtila a ma teda riadnu silu. Kam az ma siahat rodicovska trpezlivost pri nastupe do skolky? Nenecham sa predsa otlkat. Ale tiez ju nemozem zbit a nechat ju urevanu cely den v skolke s myslienkou, ze "mama ma zbila a opustila" Ako takuto situaciu riesite vy?
@michadel tak ono vraj vacsina deti po odchode obecenstva /rodicov/ prestane plakat a funguje normalne, takze tie ucitelky nemusia klamat. I ja som sa cudovala, ze rano take zavyjanie a poobede spokojne dieta, dokonca sam povedal ze jedol, spal, hral sa, zvycajne som ho nasla na koberci s legom ako si sklada s detmi.
@michadel pozri, vidim to takto, raz mi ucitelka povedala ze znakom ze dieta naozaj nie je zrele na skolku a snad by bolo dobre nastup odlozit je...ked dietatu nastupom vzniknu realne traumaticke nasledky typu...pomocovanie, nespavost, nocne desy, nechutenstvo, tiky, zajakavanie sa /to mala moja najstarsia, preto sla do ms az na 4,5r/
ak ma dieta tazky nastup , zle si zvyka robi cirkus, ALE zaroven po odchode rodica celkom dobre funguje , hra sa, naje sa, obcas poplace...tak ho treba nechat, ze si postupne zvykne, je to len tazsia adaptacia. 😉
@alaguema Skor tomu nepraje hlavne to casove nastavenie spolocnosti a prace rodicov, inak som presvedcena ze by napriek tomu ze urcite su skovranky a sovy, dalo by sa to vymysliet, mozno teda tak ze skusit pokusne prehodit zaluby na rano (teoreticky) a skusit ci by to nebolo lepsie tak. To by nemalo vadit nikomu, cas ako cas, spaci by si viac pospali, makaci mozu makat na kruzkoch v miere aku si urcia, a nejaky taky projekt nazivo vyskusat a uvidelo by sa. Napriek tomu ze na frazu "vedci vyskumali" som tiez alergicka ako je sprofanovana vyslovenymi hlupostami, o tomto com citala podrobnejsie nez len 3 riadkovu spravu v novinach, a nezmetavam preto veci zo stola, ale som (by som bola) skor ochotna vyskusat, keby bola moznost, dat sancu a rozhodnut sa nasledne.
Ono celkovo ten cas je velmi nahusteny, nielen zaluby, ale deti uz prakticky nemaju cas na len volne pozorovanie, a hru, je len skola, kruzky, ulohy, vecera a spat. Ziadny volny cas na premyslanie a fanazirovanie ako sme mali my. To tiez podla mna vycerpava a zapricinuje neskor vyhorenie a psychicke problemy, ktorymi trpi prevazna vacsina nasho uspesneho zapadneho sveta. Len nalievame vedomosti a schopnosti, ale prijde cas ked bude treba sa naucit aj zvolnit a relaxovat, co nase deti zufalo nevedia (a ked tak len pri PC/tablete/TV co nie je tym pravym oddychom a "nicnerobenim" ale dalsim drazdenim nervovej sustavy)
Ty kks!!! Tu 3 ročné dieťa škrtí matku...kludne aj 3x...toto ja nikdy nepochopím - na mna by len raz dieťa vztiahlo ruku a konečná a je mi jedno kto si čo myslí. Ja tu dieťa piplem, živim, staram sa nakoniec si chovam hada na prsiach čo ma bude otlkať.
Nemáš ziadnu autoritu, muža ani nespominaš že by ti pomohl to u nás neexistuje aby na mna deti ruku vztiahli to moj muž by zjednal poriadky....to čo robíš ty nie je tolerancia ale blbost na entu.
Ked nás dcera bila tiež sme prosikali, alebo schmatli za paprču a nechali v izbe kym sa vyreve, vyziape. Ked sa ukludnila potom sa dalo niečo dalej s nou robiť. V amoku sa s dieťaťom vela neda, musi sa ukludniť ale nie otlkanim matere.
@horana a čo? sme to mali zaviest nie ze na 10tu či ako budu chodiť do školy? to tiež nie každemu vyhovuje, ja osobne radšej budem v robote rano o 6:00 a som doma o 14:00 a mam ešte kopu času na to čo chcem...pojdem do roboty o 10:00 a pridem domov večer...a čo už stihnem, čo mám z toho dna? Jedno velké nič...nám ten systém uplne vyhovuje.
Aké gro pretrvalo? čo je na tom prisť niekde presne na čas? Obmezdujuce čo? Ked mam niekde schodzku, nejaku povinnost tak je snad prirodzené ze tam na mna niekto čaká a je aj prejav ucty k tomu človeku ze pridem plus minut 5 minut načas. Aj to sa treba naučiť. Pri učení sa deti kludne mozu pýtať - treba sa len prihlasiť lebo nemoze hovoriť 20 detí naraz - zase obmedzujuce čo? A presne plniť pokyny? Zase obmedzujuce nie? Ja ked sa chcem niečo naučiť o čom nemam šajnu napr. remeslá tak ak nebudem počuvať pokyny tak sa nič nenaučím, niektoré postupy maju svoje opodstatnenie inak napr. nevznikne ten vyrobok a pod. Nejaký zakladný poriadok aby mohla fungovat škola, spoločnost je potrebný nie len robiť si ,,čo chcem,, a ,,ako chcem,, ako sa to dnes velmi prezentuje - len či si všetci aj v robote potom robite ,,co chcete,, a ,,kedy chcete,,. Figu borovu...to len deti su tak z domu naučene ze ,,ako chcu,, a potom šoky ze zrazu to tak nejde vo všetkom.
@horana bohuzial takemuto free zivotu sa neda moznost kvoli prachom , biznysu, heslu "cas su peniaze" /ozaj to ktory debil vymyslel? 🙄 🙄/ treba z ludi z ich casu vyzmykat co najviac za co najkratsi cas..
a navyse ludia ponechani sami na seba, na rozmyslanie, ci nedajboze fantazirovanie su nebezpecni 😕 😕 este by ich mohlo nieco napadnut, nieco hnusne slobodne, proti masinerii 😅 😅
@jolinka dcera je extremne spolocenska, vzdy na ihrisku taha vsetkych do hry a organizuje ovela starsie deti. Tento tyzden mala 4 roky a dali ju od zaciatku medzi starsich do zabehnuteho kolektivu, tak to mozno trochu horsie znasa, ze oni sa uz poznaju a ona je tam nova. Ale aj tak na to prekvapuje, lebo v lete bola s mojimi rodicmi na dovolenke hned si tam nasla kamosky a ani nechcela ist domov, lebo predsa neopusti kamaratky. Za mamou plakala len prvy vecer. Nemyslela som ,ze odlucenie v skolke moze byt pre nu taka trauma.
@michadel ak je taka kamaratska, zrejme zlom nastane, ak si najde v skolke naozajstnu kamaratku, trochu tomu brani zabehany kolektiv starsich deti, mozno ste ju mali dat medzi 3 rocne deti, niekedy ten nastup v 4 rokoch je horsi ako v troch...co tak pocuvam ine mamy. ale zrejme ste ju nedavali ze ste doma s mladsou a aby nenosila virozy.
Chcela by som podakovat vsetkym mamam, ktore sa s niecim podobny stretli za ich cenne rady. A chronickym prispievatelkam do kazdej diskusie na fore, ktore ma povazuju za absolutnu chuderu lebo dieta hned nezbijem a tym, ktore ma povazuju za strasnu matku lebo som niekedy udrela dceru po zadku, odkazujem, nech sa najskor dohodnu medzi sebou, aka je ta spravna vychovna metoda a nech mi potom napisu na co prisli.
@jolinka u nas je so skolkami zla situacia a ak nema dieta 3, nemate bez znamosti sancu. Inak som rada, ze je medzi starsimi, lebo je velmi vyspela a s mladsimi, ci seberovnymi sa nikdy nechcela hrat. V dvoch rokoch uz vedela bezchybne rozpravat a mala slovnu zasobu na urovni skolaka. Uz som sa stretla aj s nazorom, ze mudre deti su dost tazke povahy. Tak sa tym nejako utesujem, ze snad bude aspon chytra. 🙂
@sardinka333 Vsetko co pises je o case z hladiska jeho apektu Kronos (stari Greci delili cas na dva aspekty, rovnako dolezite: Kronos a Kairos). V nasej kulture je uz definicia casu len ako casovomernej jednotky, linearneho kontinua, nie ako vnutornej kvality. Zaujimave ze stale nemame cas. Kronos je podla baje prave ten, co poziera svoje deti. Nechcem odbiehat od temy diskusie rozsiahlymi popismi mimo jej temy, ale prijde doba, ked zisti viac ludi ze sucasna veda nema o skutocnom charaktere casu ani ponatia, je vnimany velmi jednostranne, na svoju skodu sme sa s tym stotoznili. A preto ani nemozme byt stastni. Lebo cas nam vladne a on je sice dobry sluha ale zly pan. Ide o to ze my sme zabudli na ten druhy aspekt a pritom by mohli byt obe zlozky v harmonii. Skusim niekde vyhrabat video J. Duska ktory mal o tom krasny program v divadle a kde to ma pekne vysvetlene, lebo to sa neda pochopit rychlo, hlavne u ludi co to maju prilis zazrane pod kozou, tazko sa im prekracuju tieto ramce..
@horana skúsiť sa dá všetko, ale ostane pravdou, že čo vyhovuje, sa bude od individuality k individualite líšiť. Ja som mala možnosť vyskúšať aj južanský systém, práca od 9:00, dve hodiny na obed, koniec pracovnej doby o 19:00. Nevyhovovalo mi to absolútne a to nie som škovránok. Po siedmej večer už nič nevybavíš, lebo úrady sú zatvorené, musíš si brať voľno, okolo ôsmej som sa cez zápchy dostala domov. Dala som si sprchu, pripravila nejakú jednoduchú večeru a to bolo celé. Na nejaké aktivity a záľuby ostáva málo času a v zime veľmi chýba denné svetlo, vstávala som za tmy (tam je ráno dlho tma, aj do 7:30) a domov som prichádzala za tmy. Mala som pocit, že cez týždeň ani nežijem, iba robím. Aj napriek tomu, že som sova, si radšej privstanem, vybavím si prácu od rána do poobedia a od cca tretej mám čas na rodinu a na seba až do večera. To mi vyhovuje oveľa viac aj napriek tomu, že cez týždeň chodievam spať a vstávam skôr, než by sa mi chcelo.
@alaguema suhlas - načo budem vydrichmávat do 10:00 a potom v robote do večera pomaly a už nemáš na nič čas, nič nevybavíš, nič už neurobíš...a ten čas do 10:00 je tož malo..musiš sa nahanat aby si niečo spravil, vybavil..To može vyhovovat bezdetným, nezamestnaným a tým na ,,volnej nohe,, ale ak ma človek rodinu a male deti tak je to ,,devastačný,, čas. Pre mna určite - iným moze vyhovovať.
@michadel myslim ze sa chyti, hlavne si k sebe musi najst kamosku ci kamosky...inak to som chcela aj napisat, ze sa mi dcera zda vyspela a tieto deti niekedy viac vymyslaju alebo si presadzuju, maju silnejsiu volu alebo svoju predstavu ako by mali veci byt. Prave aj moj najmladsi je v niecom dusevne vyspelejsie dieta, jeho si nekupis ani ho neoblbnes, celkove ja nejaku vychovu zavadzanim a klamanim deti neuznavam. Napr ze rodic osali decko ze pride hned a to je az o piatej poobede.
Skus sa zoznamit s nejakymi mamickami v skolke, pripadne ich pozvat k vam sa pohrat, nejake dievcatko, to by mohlo pomoct, ze by sa mala tesila na konkretne dievcatko, ze co budu spolu robit.
@alaguema
Ja len hovorim jedno, na velkej vzorke studentov zistili, ze dosahuju prekazatelne lespie vysledky a lepsie sa koncetruju, to je vsetko. Mozme sa o tom priet, ci je to ozaj lepsie alebo nie, ale skratka je to nieco co im vyskocilo, fakt, ktory sa im dalej potvrdzuje. Nehovori sa tam nic o juzanoch (aj ked hlavne v teple je siesta prirodzena a zdrava, ten rytmus je vzhladom na pocasie asi nutnostou, hlavne dlhodobo, inak nedavno bol rozhovor s vyse 100 rocnou a davala to okrem inak pevneho rytmu ako jeden z bodov, kratky poobedny spanok, oddych, prave tym ze pracovala od skoreho rana) ani tom, ze spolocnost je inak nastavena a rodicia by s tym mali problem, ti skumani ziaci boli vo veku koniec ZS a SS, cize tam uz nejaku obsluhu od rodicov nepotrebuju.
Ani to nebolo o dospelych, jasne ze kazda matka chce ist do prace cim skor, aby mala poobedie viac volne a cim mensie deti ma tym viac to pocituje. Ina vec ze efektivita prace je taka ze by nezdiedka stacili kratsie uvazky za ktore by sa stihlo viac. Osvietenejsie firmy takto motivuju zamestnancov, a tiez im to funguje, dokazovat loajalitu ohrievanim stolicky nad ramec pracovnej doby je ale u nas este hodne zazrane, alebo potom neefektivne zbytocne pretazovanie, aby sme ukazali kvazi usilovnost.
..Aj organizacia, jasne musi matka poobede nakupit a pod. Teraz som bola na skoleni v Istropolise a zacinali sme o 8:00, vedla cez chodbu bola miestnost zariadena ako cvicebna a tam chodili ludia takto rano si zacvicit jogu, bohvie aky druh prace a zivota mali...
@horana už sme poriadne od témy, takže len stručne - toto konkrétne podľa mňa až tak veľmi nezávisí do vnímania času, ale od potreby oddelenia povinností a voľného času. Ja nie som zamestnanec, nemám pracovnú dobu a napriek tomu si nenechávam prácu na poobedie. V niektorých prípadoch robím v noci, ale to len preto, lebo vtedy mám najlepší kľud a nárazovo veľa termínovanej roboty, ale to je tak raz za mesiac, pár dní. Dá sa povedať, že mám v tomto smere oveľa viac slobody, než je bežné a napriek tomu, si gro tej rutinnej práce urobím ráno a doobeda.
@alaguema OK, to je vsetko mozne, ja ale keby som mala moznost, kludne by som dala svojim detom to na par mes/pol roka skusit a uvidela by som vysledky, lenze zial, u nas cez to nejde vlak, alternativ je malo a tak mozem len zavidiet tym co mozu experimentovat, nielen v tomto. Samotnu by ma totiz zaujimal vysledok. Moje deti si hodne vytrpeli skorymi vstavaniami v skolke a na zaciatku skoly, napriek tomu ze chodili spat skoro, pripadalo mi to ako tyranie. V tych casoch im najviac "kmitali viecka" mali najviac snov a boli z nich opakovane nasilne vytrhavane. Skoda, no...Hlavne v zime, ono je to tak, ze vstavaju za tmy a domov chodia tiez za tmy, co uz same o sebe je podla mna nespravne, ale tak aspon vyspat by sa mohli...
@alaguema Ad siesta: nielen na poli, zalezi na klimatickom pasme ako takom, samozrejme dnes je vsetko umele, ci je jar, leto ci zima, vstavame rovnako, spat chodime rovnako hoci priroda ma cykly. A sliepky ako aj vsetky ine zivocich chodia spat podla prirody, nie podla toho ako zaveli pristroj s rucickami. Zena musi napr. podavat rovnake vykony, ci ma napr. svoje dni, ci nie. V prirodnych spolocnostiach na to pozeraju inak. Umele svetlo zrusilo rozdiely medzi dnom a nocou, klima a kurenie zase medzi zinou a letom. Stale je konstantne a my rovnako konstantne ako roboty musime makat. Podla mna to nie je prirodzene, vsetky tie vychytavky ktore nam najprv mali sluzit nam vladnu a ovladaju nas..a my si ich este hyckame a obhajujeme. A nie, nejde mi o navrat na stromy, len o zachovanie istych rytmov, co su hrubo potlacene. My sme totiz sucastou prirody, aj ked moderny clovek sa citi znej vydeleny, ale to si sposobil sam. Ju ale neovladne, neporuci nielen vetru a dazdu, ale ani rytmom, ktore na neho posobi aj ked sa zavrie do kanclu, ci chce ci nie...
@michadel nepovažujem ťa vôbec za strašnú matku. Napísala som len, že ak dieťa niekoľkorát udrieš a necháš to bez vysvetlenia, tak ono to skôr či neskôr pravdepodobne urobí tiež a dosť možné, že aj voči tebe. Neviem, či to budeš považovať za cennú radu, asi najskôr nie, lebo sa to nezhoduje s tým, čo chceš počuť, ale ja by som si aj staršiu dcéru nechala doma, predpokladám, že s tou dvojročnou si stále doma. My sme to takto riešili a deti išli do škôlky až keď na to boli zrelé, neplakali, nebojovali, išli radi a nemali sme a stále nemáme so školkou ani so školou ten najmenší problém. Ani po prázdninách, ani v pondelky.
@horana súhlasím, čo sa týka tých rytmov, ale siesta nie je biologicky daná. Je, resp. bola nevyhnutnosťou, vzhľadom na vysoké teploty sa proste na tom poli nedalo vydržať. Samotní moji bývalí kolegovia by ju najradšej zrušili, pre človeka pracujúceho vo vnútri nemá žiadny význam, je to len strata času, ktorý sme aj tak strávili prácou, veď dve hodiny nikto neobeduje a domov sme to nestíhali. A mali by sme asi prestať spamovať mimo tému 🙂
Na 8mu ist niekam je uplne v pohode... ved denny rezim je nejaky... dieta nepotrebuje spat 12 hodin (kedze ma byt o 8mej v posteli, tak nevidim dovod preco by malo spat do 8mej... vacsina ani len nespi do tohto casu). U nas funguje najlepsie klasicky rezim a nachystanie si veci na rano, cize rozlepi oci rano a ide sa obliect... to jej kludne moze trvat aj pol hodiny... my zatial robime ranajky, naje sa umyje a ide sa prec... prechadzanie po byte hodiny pred odchodom je uuuplne na nic, zacne sa hrat, nebodaj pozerat telku a potom hotova drama nastupuje pred odchodom z domu. Ked isla do novej skolky mala, co aj odplakala, aj sa o zem odhadzala (ale len doma), tak som jej zbalila oblubenu hracku a isla s tym.. na bitky pri rezime vobec nie je priestor... ale ten rezim si musite urobit sami. A nedat sa obmakkcit, ziadne prosikanie, dohovaranie... mama chodi do prace, ty musis ist do skolky, pani ucitelky su zlate, deti sa budu s tebou hrat.. bude zabava a hotovka... ked mala bitky v programe (nie kvoli skolke, ale kvoli obliekanie/obuvanie a celkvoo nejake pocuvanie co sa ide robit), tak dostala spat co dala. Ak zacne vrieskat ja ju prekricim, ak sa hadze o zem odidem s tym ze ked pridem nech vidim ze sa oblieka, inak pride so mnou aj varecha... ak ma zbila alebo sa strkala, hadzala (u nas je to priam zivotu nebezpecne v uzkej chodbe) tak sa naucila obliect sama. Ked zacala revat ze sa nevie, pomohla som jej az ked ma poprosila... jasne s tym, ze ja som sa obliekala, ze odchadzam.. ked nebude hotova ide aj bosa/hola.... ja viem hnusna mater som, ale mne skakat po hlave nik nebude, mam toho ovela viac ako dojst do skolky a prehrat sa cely den, cize bude pocuvat. Skusali sme aj ocka, ale to bolo uplne na nic, rezim to isti 🙂
nuž, ja nemam osobnu skusenosť, až s takou agresivitou, ale moja občas tiež ked si nevie rady zvykne buchnuť, alebo skuša hrýzť, vzapati sa však ospravedlnuje, lebo vie, že robi zle. Preto ja ju za to tiež netrestam, ak tak jej dorazne skychtim ruku a vysvetlim. Skrtiť ma skrtila, ale to pri hra a zabave, mi vravela, že ma zadusi od lasky. Ale to všetko prebiehalo postupne s vychovou. TO, že Ťa dcerka bije, je jej obranny mechanizmus a skuša ,čo zabeire aby si ju do školky nedavala. Potrebujete obe čas. To, aby si ju Ty za to bila nema vyznam, iba sa to zhorši. Musi si zvyknuť, adaptovať sa. V mojej rodine bol pripad, kedy chlapček tak plakal, že jednoducho od zlosti sa pocikal, pokakal a dogrcal. Trvalo to mesiac, kým pochopil a našiel si kamaratov. Už rok chodi bez problemov do školky. To, že ju nebuiješ neznamena, že nema mala pred tebou rešpekt. Ani ja som svoje staršie deti, ani tuto najmladšiu nebila a su tu, slušní a rešpektuju ma. Hoc nám sa to nezda, dieťa plače len pri rodičioch v školke si taký cirkus určite nedovoli, ak tak plačep otichučky ako moja občas. Skus ju nejak motivovať, ale nie tka, že ju prestaneš davať do školky, to by bol krok nazad.Držim palce ,aby ste vydržali, bude to ešte boja, ale zvykme si. 🙂
musim reagovat na to, ze dieta ma to skrtenie z rozpravky.. to akoze my rodicioa sme nesvojpravni a nemozme vypnut nasilnu rozpravku so slovami toto sa pozeerat nebude, lebo si zvieratka ublizuju a je to zle.. a do OC vy chodite kukat telku? da sa tolko krasnych poucnych rozpravok najst na inernete alebo kupit dvdcka, ze viem, co dieta pozera.. ale my radsej pustime pohodlne detsky program bez kontroly, ved co na tom ze si dieta bere z toho zly priklad. Ty si rodic, ty musis, vychovavat dieta, nie telka. potom mozes byt tolerantna a laskava ked ta dieta tlcie kolko chces.
@michadel - ja vidim problem v 2 veciach, si doma s mladšou ju si si nechala a ona musí chodiť do školky akože jasne že sa cíti ukrivdená a svoju frustráciu si rieši aj takto. Druhá vec, prišla do zabehnutého kolektivu a navyše je mladšia takže možno že ju deti ešte neprijali darmo že ona inklinuje k staršim.Takže potom ked sa nemá prečo tešiť do školky tak je nespokojná. Je zaradená medzi 5 ročnych? To že kecá ako rádio ešte neznamená že musí automaticky patriť k o rok starším.
@michadel boooze toto je svet....nechat sa skrtit a bit malym skolkarom.....
kde je hranica tolerancie? tam kde si dieta robi z mamicky fackovacieho panaka tam je hranica uz davno davno davno prekrocena....
hranica tolerancie pri novovzniknutych situaciach pre dieta ako je napr. nastup do skolky je - dieta si trosku poplace, pokrici, mozno raz sa hodi o zem, bude hlavou krutit ze nie nechce sa mi....ked sa dieta co i len raz zazenie na mamu - tu hranica konci.

@horana čo sa týka spánku, tak máme iba dve skupiny ľudí - už notoricky známe sovy a škovránkov, nebudem ani rozpisovať, všetci vieme...Ja mám dve babule a jedna je sova, druhá škovránok. Jedna vstáva úplne bez problémov a druhá vymýšľa. Jednej úplne vyhovuje nástup na 8:00 a druhá by určite prijala nejaký neskorší 😀 Takže americkí vedci zase raz čosi podľa mňa nepoužiteľné vymysleli, asi len potrebujú vykazovať nejakú aktivitu 😎 V južnej európe deti začínajú v školách o 9:00 a tie deti v porovnaní s našimi nepreukazujú žiadne mimoriadne vedomosti, ani schopnosti (skôr by som povedala, že naopak, ale to je už o úrovni školstva, takže iná téma) a celkovo sú to národy viditeľne lenivšie. Zhrnula by som to tak, že jeden systém bude vždy vyhovovať niekomu viac, niekomu menej. Ak by tie decká začínali o 10:00, kedy by im potom ostal čas na záľuby? Okolo štvrtej by končili, robenie úloh, príprava do školy a okolo 20:30 by mali byť v posteli, nehovoriac o tom, že v zime je u nás už o štvrtej tma. Keby deti do deviatej spali, čo by robili rodičia, ktorí nastupujú na 7:30 a skôr? Celá spoločnosť by sa mala preorientovať na vstávanie o deviatej? Pracovná doba od desiatej by trvala do siedmej do večera. Veľa času na reálny život (záľuby, kino, spoločne strávený čas) by neostalo.