icon

Dcéra odmieta škôlku a aj deti

juliana1203
30. sep 2025

Ahojte. Moja 3 rocna dcerka zacala chodit do skolky od septembra. No 1 den vydrzala tak 1 hodunu. potom 3 dni isli celkom fajn a bola tam do 11:30. a prisiel piatok tak po ani 2 hodinach plac a odmietanie chlapcov. Ze ona sa nechce s nimi hrat , ze ona ich nechce.. potom nastala choroba. Boli sme doma 2 tyzdne ( kasel, sople ). Mali sme nastupit minuly pondelok no rano ked vedela, že sa ide do skolky plac, hnacka a zvracanie. Tak sme dali pauzu. Vcera sme boli u lekara ( somnou ) tak som ju tam nedavala pretože by som po nu nemala ako ist kedze som bola mimo bydliska asi 70km. No dnes sme isli skusit sa pripojit k detom na prechadzke no dcera somnou za ruku a neustaly plac ze ona chce ist domov. Co mam robit? ona vraj nechce deti.. ona vraj sa chce hrat doma... atd. ZAjtra sa chystame do herne . Chodime tam ale nikdy tam nieje vela deti. Deti tam jej nevadia. Chceme skusit ist k detom na jeden kurz. No dufam tam vydrzi ked bude somnou ( je to kurz, kde deticky cvicia spolu s maminkami). už som zufala. obavam sa ze nas ucitelka posle niekam k psychlogicke. robia to aj vase deti? ci je to normalne . Ona vyrastala iba s dospelymi ( deti v okoli nemame v jej veku ).co mam robit? skusat to dalej a dalej. ? neviem si dat uz ozaj rady.

osky
30. sep 2025

@juliana1203 samozrejme nepolavit.
Toto je uplne normalny problem,ktorym prechadza vela deti.cim viac budes ustupovat,tym viac bude rozsirovat hranice.
Ona vie,ze moze,tak skusa vsetko mozne.
Ved casom si vsetci zvyknu..
Ak najdem,hodim ti link napodobnu temu

https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/ako-riesit-hystericke-zachvaty-pri-prichode-do-skolky/#post-89577971

anonym_2919de
Autor odpoveď zmazal
anonym_2919de
30. sep 2025

Ona si nemôže rozhodovať o tom ci chce alebo nechce byť v škôlke, za chvíľu dôjdu školské povinnosti a to sa tiež nemôže vyhovárať že nechce, všetci niečo musíme. Nepolav a vysvetli jej, že škôlka je v pohode, ničoho sa nemusí báť a nie je povinná sa tam s deťmi hrať, môže aj sama.

anonym_05f523
30. sep 2025

Teraz máš možno na výber. Predpokladám, že si doma, keď zvažuješ kurz s deťmi. Ide tam však o to, že na ňom bude s tebou. Ona si potrebuje zvyknúť na to byť bez teba a pochopiť, že sa pohrá, napapá, pôjde s deťmi von a potom príde mamka. Možno by si rozmýšľala inak, keby si musela do práce. Veľa žien ti tu bude radiť, aby si ju nechala doma, že jej škôlku netreba. Ja ako človek z fachu by som ti poradila ešte sa nevzdať a skúsiť to. Opýtaj sa učiteľky, či si nespomína na nejakú situáciu, pri ktorej by došlo k tomu, že nechce byť s chlapcami. Či ten jej strach nie je len nejaký výmysel, aby ťa presvedčila nechať ju doma. Aj my máme v škôlke dievčatko, ktoré ráno v šatni neskutočne plače a doslova hrá divadielko na mamku. Zatvoria sa dvere a odrazu je v triede iné dieťa. Dokonca sa javí ako vodca menšej skupiny dievčat. Mamke povedala, že ju v škôlke bijú, čo nie je pravda. Skôr ona rozkazuje deťom a potom je urazená, keď ju nepočúvajú. A tak pred mamkou špekuluje a narieka. V tomto prípade je to už také účelové. Uvidíš ako to bude u vás, ale ja by som to ešte skúsila.

iivancova
30. sep 2025

Mám dieťa, ktoré sa deťom oblúkom vyhýbalo, keď sa niekto priblížil, hneď všetko pustila a bežala ku mne. Adaptáciou v škôlke sa po týždni bola ochotná hrať v blízkosti detí, keď sa priblížili, nerobila paniku a teraz sama niekedy si vypýta nejakú menšiu interakciu (že ideme sa spýtať spolu niečo toho dieťaťa a pod.). To vďaka škôlke a to je tam mesiac štýlom týždeň škôlka a týždeň chorá. Čiže za mňa dať a nepoľaviť. Ale teda s postupnou adaptáciou. Doplním, že mala 2 roky a 4 mesiace, keď išla prvýkrát pred mesiacom.

kkorrelka
30. sep 2025

Moje 3- ročné dieťa tiež nechcelo chodiť do škôlky. Nechala som si ho doma, aj tak som bola s mladším na materskej. No a ako 5- ročné už do škôlky s nadšením chodilo. Tak by som to nehrotila.
Veď netvárme sa, že škôlka je niečo nevyhnutné pre 3- ročné dieťa.

simca06022011
30. sep 2025

Ja budem mozno za hnusnu mater, ale ja napr nerozumiem tomu ako sa dieta ma naucit byt s detmi, ak je pri nom neustale mama. Na reakciu ze nechce chlapcov, by som reagovala, v poriadku, vsak nemusis.. bez sa hrat sama, a tam su potom aj dievcata aj pani ucitelka. Vybavene. Doma sa hrat nebudes, lebo mama musi ist do prace a pod.

Chodi niekde dcera bez teba niekedy, ci?

simca06022011
30. sep 2025
@anonym_05f523

Teraz máš možno na výber. Predpokladám, že si doma, keď zvažuješ kurz s deťmi. Ide tam však o to, že na ňom bude s tebou. Ona si potrebuje zvyknúť na to byť bez teba a pochopiť, že sa pohrá, napapá, pôjde s deťmi von a potom príde mamka. Možno by si rozmýšľala inak, keby si musela do práce. Veľa žien ti tu bude radiť, aby si ju nechala doma, že jej škôlku netreba. Ja ako človek z fachu by som ti poradila ešte sa nevzdať a skúsiť to. Opýtaj sa učiteľky, či si nespomína na nejakú situáciu, pri ktorej by došlo k tomu, že nechce byť s chlapcami. Či ten jej strach nie je len nejaký výmysel, aby ťa presvedčila nechať ju doma. Aj my máme v škôlke dievčatko, ktoré ráno v šatni neskutočne plače a doslova hrá divadielko na mamku. Zatvoria sa dvere a odrazu je v triede iné dieťa. Dokonca sa javí ako vodca menšej skupiny dievčat. Mamke povedala, že ju v škôlke bijú, čo nie je pravda. Skôr ona rozkazuje deťom a potom je urazená, keď ju nepočúvajú. A tak pred mamkou špekuluje a narieka. V tomto prípade je to už také účelové. Uvidíš ako to bude u vás, ale ja by som to ešte skúsila.

@anonym_05f523 Presne mam skusenost ako opisujes, ze doniesli sme dieta, ktore uz bolo v jasliach, cize kolektiv nie je novina a revy, hadzacky o zem som zazivala hadam 1,5 mesiaca a zavreli sa dvere na jej triede a klud a dieta pracovalo a fungovalo s detmi... keby som tam stala smoklila a za hodinu ju brala domov, revala by podla mna do dnes.

basska_b
30. sep 2025

Takato tema sa tu v septembri opakuje pravidelne. Mas dve moznosti:

Ak musis ist do prace, mozno nie hned, ale o par mesiacov a teda dieta sa musi adaptovat v skolke.
Musis urobit radikalny rez medzi skolkou a bytim s tebou, pripojit sa k triede, ked su na prechadzke, ju len matie a nic neriesi. Povedz jej, ze vies, ze tam nechce byt, ze to chapes, ale ze nemate na vyber, ze musis ist do prace zarabat peniazky. Chlapci su tam mozno divoki, vadia jej, povedz, ze to chce cas si vzajomne na seba zvyknut... komunikuj s ucitelkami. Prve dni 2 hod, dalsie 3 hod, kamoska takto za 1 rok zadaptovala syna autistu na cely den. Bola trpezliva, po navrate zo skolky tam bola s nim, bola presvedcena o tom, ze skolka mu prospeje.

Ak s nou mozes byt doma, tak... s nou bud doma 🤷‍♀️

basska_b
30. sep 2025
@kkorrelka

Moje 3- ročné dieťa tiež nechcelo chodiť do škôlky. Nechala som si ho doma, aj tak som bola s mladším na materskej. No a ako 5- ročné už do škôlky s nadšením chodilo. Tak by som to nehrotila.
Veď netvárme sa, že škôlka je niečo nevyhnutné pre 3- ročné dieťa.

@kkorrelka Moja tiez este v 4 rokoch o skolke ani pocut, po 5.narodeninach: Ja chcem ist do skolky a 5.5 v predskolskej: Preco som sem nechodila aj minuly rok?? No lebo si revala, aj ked som sla k zubarovi

anonym_481498
30. sep 2025

@juliana1203 normalne, zvykne si. a socializovat socializovat socializovat, to nemate pri dome ziadne ihrisko, park? to dieta zije len medzi dospelymi? tvoje dieta je UPLNE NORMALNE, ziadneho psychologa nepotrebuje

anonym_05f523
30. sep 2025
@simca06022011

@anonym_05f523 Presne mam skusenost ako opisujes, ze doniesli sme dieta, ktore uz bolo v jasliach, cize kolektiv nie je novina a revy, hadzacky o zem som zazivala hadam 1,5 mesiaca a zavreli sa dvere na jej triede a klud a dieta pracovalo a fungovalo s detmi... keby som tam stala smoklila a za hodinu ju brala domov, revala by podla mna do dnes.

@simca06022011 určite áno. Minulý rok som mala dvojičky, chlapček a dievčatko. Zlaté, šikovné detičky. Chlapček taký pokojný, utiahnutý, doslova poslušný. Dievčatko nezbeda za dvoch. Mamka veľmi naviazaná na dievčatko. Keď prichádzali, chlapček ahoj, pusa a bez všetkého vošiel dnu. Dievčatko váľačky po zemi, skrývala sa do skrinky, strašný krik. Mamka slzy v očiach - tak čo, beriem ju domov? No ani náhodou. Ona je v skrinke, mamka môže odísť, my si už poradíme. Neverila mi. Postavila som mobil na skrinku a urobila video. Mamka odišla, slečna vyliezla zo skrine, utrela sopeľ do rukáva a rozbehla sa do triedy. Ako píšeš, keby som jej vtedy dovolila vziať ju domov, robila by cirkusy ešte aj dnes. Niekedy len stačí trošku dôverovať aj nám učiteľkám. Veď my tým vašim pokladom nechceme zle. Kto by chcel celý deň počúvať plač?

mogaa
30. sep 2025

normálne ju ráno daj do škôlky a nerieš, žiadne dlhé lúčenie odovzdať a ísť preč....stačí že raz polavíš a potom ti to bude robiť stále - plač, nariekanie že nechce....dieťa vie čo zabralo tak to bude využívať....

petronelag
30. sep 2025
@mogaa

normálne ju ráno daj do škôlky a nerieš, žiadne dlhé lúčenie odovzdať a ísť preč....stačí že raz polavíš a potom ti to bude robiť stále - plač, nariekanie že nechce....dieťa vie čo zabralo tak to bude využívať....

@mogaa Aj ja by som ešte skúšala a treba ju upokojiť, že sa nebude hrať s chlapcami, aj učiteľke povedať, nech na to dohliadne zatiaľ.

anulik12
30. sep 2025

Čo vraví učitelka ako mala zvláda školku? Mne sa zdá byť už extrem, že zo stresu zo škôlky vracia, hnačkuje.. Ja by som ju do školky nedala. Nie je ešte zrelá. Mám podobnú skúsenosť a syna som si ešte rok nechala doma. Chodili sme čo najviac medzi ludí,deti.Teraz nastúpil v septembri síce do inej škôlky, ale ani raz neplakal.Teši sa každé ráno do škôlky.

luccija
30. sep 2025

@juliana1203 keď môžeš nechaj ju ešte doma

kaca222
30. sep 2025

Máš na výber? Nechaj ju doma. Nemáš na výber? Situácia ju donúti zvyknúť si.
My sme nechali doma, resp.s opatrovateľkou.

olivierko229
30. sep 2025

@juliana1203 ma tri roky, je uplne prirodzene, ze chce byt s tebou a nie kopou uplne cudzich deti. Tiez nerozumiem, preco by sme mali nasilu pchat deti do skolky, ked na to nie su pripravene. Dozreje, potrebuje cas. Nas starsi na tri roky ist nechcel, na styri roky chcel, chodil mesiac a pol, potom povedal, ze tie deti nie su jeho kamarati, on ma svojich. Na pat sa opat pytal do skolky. Nic jej neutecie. Pokial mate moznost nechat ju doma, nechajte ju doma a socializujte tolko, kolko potrebuje, nie kolko diktuje nejake pravidlo.

anonym_a888dd
30. sep 2025
@olivierko229

@juliana1203 ma tri roky, je uplne prirodzene, ze chce byt s tebou a nie kopou uplne cudzich deti. Tiez nerozumiem, preco by sme mali nasilu pchat deti do skolky, ked na to nie su pripravene. Dozreje, potrebuje cas. Nas starsi na tri roky ist nechcel, na styri roky chcel, chodil mesiac a pol, potom povedal, ze tie deti nie su jeho kamarati, on ma svojich. Na pat sa opat pytal do skolky. Nic jej neutecie. Pokial mate moznost nechat ju doma, nechajte ju doma a socializujte tolko, kolko potrebuje, nie kolko diktuje nejake pravidlo.

@olivierko229 ak si to mama môže fiannčne dovoliť, ok, ak nie, tak nie

anonym_6f1be5
30. sep 2025

Možno nie je pripravená. Syn úplne inak zvládal škôlku ako 3,5r a inak o rok neskôr, keď už oveľa viac sa dalo vysvetliť. V tych 3,5r sa narodil súrodenec, tak ostal viac doma ako v škôlke a veľmi to prospelo. Ak máš tu možnosť, nechala by som si dcérku ešte doma. Nič jej neujde.

mirro
30. sep 2025

Neustupuj dcérke, bude skúšať všeličo, aby tam nemusela ísť. Hlavne jej 100x opakuj, že určite prídeš po ňu.