Dcérku nevzali do škôlky
Chcela by som sa opýtať.V práci som dala vypoveď dohodou,(pretože je to len 3 zmenna prevadzka a ja na 3 zmeny pracovat kôli dcerke nemôžem),ale malú mi nevzali do škôlky.Bola som sa informovať na úrade prace,socialnych veci a rodiny a vraj oni s tým nič nemajú,mám sa dohodnúť o dalšom postupe so zamestnávatelom.Ale ja som v starej praci skončila a novú si nemôžem teraz hľadať,lebo nemám s kým nechať doma dcérku.Neviete mi prosím poradiť.Chcela som to riešit aj cez detskú lekárku,ale neuspešne.Nevadilo by mi s derkou zostať doma ale peniaze potrebuje asi každý.Ďakujem
Len ma hrozne nahnevalo,že mi na UPSVaR nevedeli poradiť.Určite niesom prvy takyto pripad.Mohli mi aspon povedat,či si mám platit všetky odvody,keby som chcela byt s dcerkou doma.Napr.kamoška je doma s malinkou a odvody za nu platia urady.A dcerku choru nema.Ale poradit mi nevedela.Vraj prisla na UPSVaR a oni jej to všetko vybavili, povedali že ju budu evidovat ako na predlženej neplatenej rodičovskej.Dokonca jej dali vypis brigad v okoli.
@nitra2002 musis do zdravotnej dat cestne vyhlasenie. Predpokladam, ze na socialnej poistovni si uz nahlasena od zaviatku poberania rodicovskeho prispevku, tam si evidovana ako matka starajuca sa do 6 rokov. Platit nemusis. Dieta moze chodit 4 hodiny denne do skolky, teda ak by ju napokon vzali a potrebovala by si brigadu, ci ist na pohovor.
@pribinak moj mensi je oktobrovy a vzali ho minuly rok, samozrejme zavazilo, ze jeho brata konecne ako predskolaka vzali tiez. Ale viem, ze vzali aj jesenne dieta do tej triedy, co ma matku na rodicovskej s mensim. A to prosim na konci Petrzalky je natresk extra kvoli Slnecniciam plus ludia skusaju aj z Jaroviec a okolia.
Baby a vy prečo teda nedáte niečo do škôlky, aby dieta vzali?
@sasa1983 v zivote som nikoho neuplacala (ak neratam moje deti nejakou tou cokoladou) a ani nebudem. Radsej sme 2 roky platili sukromnu.
@sasa1983
A co konkretne sa dava?Len tak pre zaujimavost?Viem o sponzorskych daroch od fy,ale co davaju rodicia co su zamestnani?
Pytam sa len tak pre zaujimavost.Nezijem na Sk a obe deti uz mam v skolke vyse roka
@trdelnik234 tiež som zvedavá čo sa dáva. Ja viem len o jednom prípade kde otecko má firmu a postavil ihrisko pre deti (alebo financoval) a dieťa do škôlky bolo prijaté a nemalo ani 3 roky.
Neviem. Vy ste písali že sa niečo dáva a zároveň sa stazujete, že vám dieťa nevzali. Mne dieťa vzali a to chodíme do sukromnej a chcela som len vyskúšať, či nás vezmú a vzali a zjavne si to rozmýšľam a nechám v štátnej. Obálku som nedala.
@bosorkabb
Tak o tom som tiez pocula.
Ako je super,ze deti mali nove ihrisko len potom sa uz odmalicka detom vstepuje,ze su rovni a rovnejsi.Tak prekvapilo by ma,kebyze postavi ihrisko a syna lu nevezmu.
To by bol tanec,ze?
@sasa1983
No sak pohoda.
Polozim otazku inak.
Kolko treba dat v skolke mimo Ba do obalky?
U nás majú všetky škôlky na svojich stránkach vypísané, že sú povinné zobrať deti od 5 rokov - predškolákov. Inak berú od 3rokov, ale vždy je to od počtu detí, čiže nemusia zobrať. Niekde brali aj 2,5ročné a niekde nevzali ani 3-ročné. Uprednostňované sú tie čo majú v škôlke súrodencov a malo by sa brať podľa poradovníka, ale zároveň ak príde rodič že mu nevzali dieťa si pozri dátum narodenia. Ak nemá do septembra 3 roky tak riaditeľka sa s tebou ani baviť nebude. Ale napr.u nás jedna škôlka má 4 prevádzky takže môžeš prihlásiť dieťa pri svojom bydlisku a škôlku ti môžu dať na opačnom konci mesta.Súkromné sú u nás 2 a dieťa sa tam dostane ak ho tam prihlásiš v predstihu, ak chodia už listy o nevzatí do škôlky tak väčšinou už majú plný stav. Platená materská - na to musí byť dôvod zo zdravotných hladiska, neplatená - treba sa informovať na Sociálke, UP s tým nič nemá.
U nás jedna mamička ktorej nevzali dieťa skúšala dať obálku a riaditeľka ju vyrazila.
@mogaa
Preto som sa na to pytala,lebo sa mi tento obalkovy postup nezda.
Na kieho frasa by im boli obalky,ked mozu mat sponzorske dary ci 2% s ktorymi si nalozia podla uvazenia.
A to uz ani nepisem o tom,ze je to nemoralne.Fakt neviem,ci by som zverila dieta takej osobe.
No nic.
@tomikejt
Presne.A dufam,ze aj je a bude
tak ono - ked nezoberu 4,5 rocne, ale poberu 3 rocne..
..je to o "poradovniku", ale aj kriteria na poradie niekto vytvara.
a kto ti len tak na ihrisku povie, ze kolko dal...
@trdelnik234 keby ho nevzali to by bol pruser. Ale pravda je taká že to ihrisko je krásne, najkrajšie aké som kedy v škôlke videla.
Vždy je to na rozhodnutí riaditeľky, zase je pravda že vždy budú aj nespokojní rodičia keďže miest je len určitý počet a ak je detí viac ako počet miest, tak nemôžu pobrať všetkých. V prvom rade sa pozerá či má už 3roky alebo či má v škôlke súrodenca, potom by ml byť poradovník. Ale to je otázne, pretože u nás má škôlky 4 prevádzky a na ktorom si mieste v poradovníku sa ani nedozvieš. Viem že ak s naplnil stav v 2hlavných škôlkach v meste, tak ostatné deti dostávali miesta v okrajových častiach kde nebol stav naplnený. Ale zase niekomu nezobrali dieťa čo sa hlásilo v okrajovej časti mesta. Kritériá sú dané asi všade len je to neokontrovateľné, záleží vždy od riaditeľky ako miesta poobsadzuje. Ak chcem ísť do práce, treba si dať žiadosť súbežne do súkromnej škôlky aj obyčajnej. A ak dieťa nevezmú o obyčajnej, stále viem že do súkromnej ho vezmú(žiadosť daná predstihu).
@majusqa77 tak to by ma nastalo,ale nebola si náhodou doma s mladším dieťaťom? Lebo potom ma logicky pred ísť to trojročné pokiaľ.jeho matka nastupuje do prace a to aj pred 4.5 ročným.... to dá logiku. Šťastie,že ja tieto konanie riešiť nemusím.....
@maciatkolulu nie. obaja chodia do sukromnej skolky, linda (ta mladsia) uz skoro rok
@trdelnik234 neviem. Nedala som nič. Keby som ale musela dať dieťa do škôlky, a naozaj nemala inú možnosť, tak by som dala. Si zobér, súkromné škôlky stoja okolo 500 eur mesačne (ja platím ešte viac), takže keď sa Ti dieťa dostane do štátnej a dáš ho do štátnej, tak ušetris tisícky eur.
@sasa1983
Uf.Tolko platis za jedno ci ako?Je na nejaky prispevok ci hradite vy ako rodicia 100% ?
@majusqa77 ako ja som to myslela.vseobecne... že pokiaľ.zoberu trojročné matke co nie je uz doma s druhým dieťaťom a musí ísť do práce,tak mi to príde fér. Aj keď nevezme štvorročné,ktoré ma matku doma s mladším.
@maciatkolulu ved hej. a prave ked viem, ze vzali 3rocne, kde je doma matka s rocnym a mne nevzali 4,5 rocneho a ani tu 3 rocnu (a jej rovesnikov hej)
taky sme to tak mali a bolo to dosť na prd nechápem ako je jednoducho nemôžu vziať do škôlky ..
A co skusit inde?myslim do viacerych skolok sa spytat. Nam tiez minuly rok nevzali pre kapacitne dovody,no ja som bola na dalsej materskej. Alebo byt s dcerkou doma a najst si nieco kde sa robi z domu.je toto tazke,to verim. Vela stastia

Ďakujem velmi pekne všetkým,pomohlo mi to.Rozhodla som sa popýtať v okolitých školkach.Zatial v štyroch čo som sa pýtala maju tiež plno.Ale všade sa mi vraj ozvu,keby sa im uvolnilo miesto.Skusim aj tu sukromnu.No pravdepodobne zostanem s malou doma ako nezamestnana,len nechcem aby ma z uradu stale posielali na nejake pohovory do prace.Pretože behat s dcerkou sa mi po vyberových koaniach naozaj nechce.A skusim asi aj brigady,ked bude manžel doma pri malej.