Deti nesmú nosiť pančuchy
Dobrý deň, neviem na koho sa obrátiť. Syn nastúpil od 09/2021 do Mš Bohrova v Petržalke. V triede je neustále vysoká chorobnosť, čo je asi vzhľadom na situáciu a vek deti normalne 🙂 predtým však bol v kolektíve tiež- od 14 mesiacov navštevoval kolektiv jasiel a bol chory max 3 dni za celu zimu. Dozvedela som sa že učiteľky vyzliekaju deťom pančuchy resp.prosia už rodičov pri príchode aby deťom pančuchy nedávali. Nakoľko manžel syna vozí aj vyzdvihuje zo škôlky poprosila som ho aby sa opýtal na dôvod: odpoved učiteľky bola, že riaditeľka to nepovažuje za esteticke!!! 😳(poznámka: maly ma väčšinu pančúch dedoles, lindex a zara - nič gýčové). Ráno býva tak 5-7 stupňov… mne pančuchy prídu naozaj ako základná vrstva detského oblečenia v takomto obdobi a ešte vo veku 3-4 roky. Môže si štátna škôlka určovať takéto pravidla ? 😔Ma riaditeľka na toto právo? Nikde to písomne nemajú samozrejme… je niekto kto sa s týmto vôbec stretol? Ako ste to riešili? Ako ste deti obliekali?
Dakujem za každú radu a odpoved
U nás v podstate všetky deti používajú nepremokavé nohavice, napr. https://www.tchibo.sk/m/termonohavice-do-dazda-.... Máme nezateplené od jari do jesene a zateplené na zimu.
Vnútri majú normálne nohavice, tepláky, alebo legíny. Ak idú von, natiahnu si tieto nohavice. Zvládne si ich obliecť aj menšie dieťa a sú nepremokavé, takže si ani v horšom počasí nezašpinia oblečenie pod tým. Má ich zavesené v skrinke a na konci týždňa ich vezmem domov preprať. Mám však pocit, že som asi jediná matka, čo ich pravidelne perie :D
Že estetické? To počujem prvý krát fakt, pochybujem, že takéto pravidlá môže určovat..
Ja som vždy dala dole tepláky / oteplovacky a deti ostali v spodnom, keď boli pančuchy tak dievča malo sukničku, chlapci mali kratase na pančuchách.. keď sme zabudli, tak boli len v pančuchách.. u nás sa ale častejšie nosia legíny ako pančuchy..
Ďakujem krasne za všetky odpovede. No asi sa to fakt berie ako spodné prádlo… popravde nenapadlo mi to. Ale už len to vysvetlenie že “nepáči sa mi ako to vyzerá” bez udania iného dôvodu mi príde trochu zvláštne. Nikto z okolia koho som sa pytala sa s tým nestretol a asi sme divní my lebo všetci v našom okoli deti obliekajú resp obliekali do škôlok rovnako a bez poznámok 🙈… A tiež je podľa mna velky rozdiel v 3 ročnom a 5 ročnom chlapcovi… poznam samozrejme aj nepremokavé nohavice aj zateplené aj softshel. Tak nejak to pokombinujeme. Ešte raz dakujem z všetky skúsenosti a užitočné rady 🙂 ❤️
@mimmiba mne inak tiez deti pobehujuce len v pancuchach evokuju batolata v dupackach.
Moje deti v skolke nikdy neboli len v pancuchach. Tiez to nebolo akceptovane oblecenie. Vacsinou chlapci nosili v zime na pancuchach tenke teplaky,dievcata to mali so suknami lahsie, ale tie kratasy na pancuchy pre chlapcov su super napad.
Ani u nas to tak nema byt a ked,tak dat kratkd nohavicd nato. A prepac,ze nevies co mu mas obliect potom v zime?moj mal teplaky a navrch oteplovaky. V skrinke nechal oteplovaky a do triedy siel v teplakoch. Uplne jednoduche. Aj prakticke. Neviem si predstavit napr obliekat deti po spanku. Kazdemu natahovat puncochy,by ma drblo rovno.
Môj mal v triede tepláky a na von si dal na ne šuštiaky.
Uz je to tu dobre rozpisane, behat v pancuskach je ako behat v slipoch...proste to nie je "vrchne" ale spodne oblecenie, ktore nema byt vidno...deti nepobehuju v pancuskach hadam ani doma, nie to v skolke, nie? Este nemrzne, takze su tie pancusky asi aj tak zbytocne, ked uz ich chces davat, tak daj do satne este aspon kratase nad to... tuto uz zacina proste kultura obliekania, potom maju deti soky, ked prijdu do skoly a ucitelka ich otoci, lebo oni "chcu pohodlnne teplaciky". Nieco sa proste hodi, nieco nie. O designe pancusiek to nebude.
@mimmiba chyba je zo strany vedenia ms v komunikácii zrejme. Lebo im sa presne to nepáči, že vo vnútri sú v pančuchách akoby v spodnom prádle. Ja učím pár rokov ms a mne osobne to je sumafuk, ved nech sa cítia ako doma, ale viem, že mnohým kolegyniam to vadí. Takže bud kratasy na pančuchy alebo dolu pančuchy v triede a len teplaciky, aby sa neuvaril.
@mimmiba ahoj, nečítala som komenty. U nás to je rovnako. Pančuchy a na to kratase. Ja som sa rozhodla, že syn bude nosiť spodky. Vyzerajú ako tepláky a nemusím počúvať, že musí mať na pančuchách kratase. Už je predskolak tak som zvedavá čo to bude, či nenastane zase nejaký iný problém, že bude musieť mať tepláky a nie spodky aby sa naučil, že v škole bude chodiť oblečenie inak. Ale v prvom ročníku v skolke sme mali s učiteľkou výmenu názorov a že na pančucha si musí dať kratase. Lenže problém bol, že nedohliadala učiteľka na to ako to dieťa ide oblečené von. Nevravím, že musí každé jedno dieťa obliekať veď by sa nedostali von, ale upozorniť prípadne pomôcť s oblečením keď mu to nejde sa patrí na to tam sú aby dieťa naučili a pomohli im. Večne došiel domov celý rozgajdany. Tielko pod lopatkami pančuchy na bedrách sveter tričko... No večne holý chrbát a chorý potom bol. Učiteľka našťastie odišla odtiaľ.. A druhá bola taká, že pomáhala tym deťom.
Aby ma tu niekto neukamenoval! Samozrejme, že ja ako rodič učím svoje dieťa aby sa vedelo obliecť najesť rozprávalo bolo slušne.... Ale kym je dieťa v skolke pripadne v skole, je tam od toho učiteľ ktorý učí dieťa kym ho má na starosti! To neznamená, že naň ma dat pozor len aby sa to decko nezabilo alebo neublížilo niekomu inému.... Pekný deň
Ja som raz videla jednu predškoláčku v pančuchách... Veď spod nich to spodné prádlo presvitá, naozaj to nieje vhodné do MŠ... Aj nám bolo prizvukované aby na pančuchy šli kraťase alebo sukňa.. Ja to úplne to chápem.. Si predstav triedu s 24 deťmi a každému vidíš aj gaťky, či slipy
@mimmiba ono je veľký rozdiel či potom dieťa je vo vnútri len v pančuchách alebo teda má na sebe ešte pančuchy a na tom tepláky....lebo 3-4ročné deti sú už naozaj dosť veľké aby pobehovali v škôlke len v pančuchách....veď ani po vonku nechodia len v pančuchách....a zase pančuchy a na tom tepláky vo vnútri kde sa kúri, tiež nie je riešenie, lebo takto potom idú von a hneď sú chorí....takže ak vo vnútri pančuchy, tak dievčatko aj sukňu a chlapec na pančuchy aspom kraťase - tak to riešia bežne v škôlkach.....inak to s tou chorobnosťou nemá s oblečením nič spoločné...naša tiež chodila do škôlky kde boli deti od 2-3rokov , tak prvé 2mesiace v škôlke len 5dní, potom chorá, potom už ok...o pár mesiacov štátna škôlka kde bola chorá minimálne a tento rok prestúpila na inú a od septembra stále niečo , či kašel , sople alebo nejaká viróza....veľmi záleží aj od toho aké deti chodia do škôlky, či ich rodičia dávajú do škôlky ešte pred tým ako sú uplne zdravé a či sú medzi deťmi bezpríznakoví prenášači....
@mimmiba u nas v skolke sa to riesi napr tak ze deti maju pancusky a na to si v skolke daju kratasky a nohavice vyzlecu. Alebo ja som synovi kupila take sportove tenucke teplacky ( su to take sady aj s trickom) a to mu dam pod nohavice a v skolke zostava len v tych spodnych teplackoch. Skolka nema pravo takto riesit v com ma a nema dieta chodit oblecene. Ja by som na vasom mieste volala riaditelke a slusne si veci vyjasnila. Verim ze bude pristupna. Mozno prislo len k nedorozumeniu.
Ja som synovi dávala pančuchy pod hrubšie nohavice. Tie som vyzliekla a obliekla kraťasy (na pančuchy). Nebolo mu v triede teplo. Dcére zas sukňu. Argument od riaditeľky, že to nie je estetické ma pobavil.. .
@mimmiba nečítala som diskusiu, ale nepochopila si to zle? Zrejme je problém v tom, že dieťa má na sebe len pančuchy, ak má na nich tenké tepláky alebo krátke nohavice, nemal by byť problém. Veď sa riaditeľky spýtaj
A nemôžu mať pančuchy a na tom legíny?...aký rozdiel pančuchy a sukňa a pančuchy a legíny..rovnako rýchlo vyzlečené.
Alebo dajte legíny a ponožky na dnu a na von nech dajú aj pančuchy..veď je zima už.
@mimmiba nie je to o estetickosti. Nie je to povolene ani hygienou. Pancusky sa povazuju za spodnr pradlo. Takze u nas musia mat deti cez pancusky suknicku alebo sortky..my sme to vyriesili tak, ze sme nakupili elastacky a nosi ich s ponozkami. A ked idu von, natahuje na to teplacky. Lindex ma krasne, aj zateplene, rovnako tak obcas natrafis na mile v tescu.
@mimmiba ked nasi chodili do skolky vsetky deticky do jedneho mali pancusky pod teplakmi alebo nohavicami. Vzdy mali v skrinke kratasky alebo suknicky, prisli sme do skolky teplaky sme vyzliekli na pancusky sme dali suknu alebo kratase a tak boli v triede. Podla mna to bolo vymyslene vyborne.
@kika831 nemáš pravdu, že škôlka nemá právo hovoriť do toho ako majú byt deti oblečené.
U nás boli maminy, ktoré ešte v októbri posielali deti do škôlky v letných dierkovanych teniskách.Kto nemal normálnu obuv a nepremokavé nohavice pogumovane zostával v triede.Ved o 9:30 je tráva, preliezky všetko mokré.
Neviem aký je problém dať ponožky legíny a na to teplaky, alebo kúpiť tenké tepláky, keď sa bojíte, že bude v triede teplo...veď je taký veľký výber.
@amelie2017 takto sme to aj my robili, nebol problem. Su aj take leginy pancuchove alebo ja budem asi najmladsiemu uz sit leginky warmkeepru, take volnejsie pre chlapca a to je esteticke dostatocne. Alebo ak bude velmi teplo v tom, tak z elastickej teplakoviny tensej.
Pod softshellky su ale na chladne dni perfektne tie leginky s kozusinkou. Na von.
@anjelicek26 moje deti pobehuju doma v pancuchach obe 1 rok a skoro 4 roky....najjednoduchsie domace oblecenie a aspon nedavaju dole ponozky
@henka123123 doma je doma, ale škôlka je už miesto kde sa stretáva s inými ľuďmi/deťmi a tam už "len"pančušky nepatria....aj doma v lete môže behať len v slipoch, to ale neznamená že tak bude behať aj na ihrisku alebo tak pôjde v lete do obchodu.....
U nás ráno je už mínus. Do škôlky chodíme pešo cca 15 minút. Dávam pančuchy a nohavice. V škôlke vyzlečie aj pančuchy, aj nohavice a do triedy ide v teplákoch a ponožkách. Ak idú von, tak si syn na tepláky, v ktorých je v triede natiahne nezateplené softshellové nohavice. Má 4 roky.

Ja tomu celkom aj rozumiem, že deti v škôlke nemajú byť v triede v spodnom prádle, predsa len sú v kolektíve, to je iné ako doma... a idú do jedálne, príde kúzelník, divadielko, majú učiteľku angličtiny (ok, teraz počas korony možno nie, ale už len ten princíp), a myslím si, že nie je celkom vhodné, aby boli v spodnom prádle, keď sú medzi ľuďmi. Potom maminy riešia, či je naozaj nevhodné, aby prváčik chodil do školy v teplákoch. Tak áno, je to nevhodné. Treba na to ísť asi postupne... Môj syn nosil v škôlke tenké tepláky a vrchné gate, ktoré si obliekal na von, mal voľnejšie, aby sa mu ľahšie obliekali.