icon

Dieťa ide do škôlky a chcú rodný list

31. aug 2023

Dobrý deň mala chodí do škôlky od marca no a od septembra ide zase a dnes pani učiteľka písala že treba priniesť rodný list a neviem prečo stretol sa s tým niekto ? Ďakujem

Strana
z3
bluka2
1. sep 2023

@annm81 Moj ide uz do druhej skolky v nemecku. Meni akurat od septembra zo statnej do privatnej francuzskej. Ani jedna nechcela. Do skoly som dceru prihlasila minuly rok este predtym nez sme sa do Nemecka nastahovali (uz som mala zmluvu na byt, ale este som nebola ani prihlasena na adresu tu) a potvrdili mi, ze ju beru este predtym nez sme sem vobec dosli. Cize viem, co som vyplnila vtedy (nie az tak davno) - jeden formular zaslany mailom, ziadne RL. Uprimne neviem si predstavit, ze ako to moze byt mozne, ze ja mam 3 nedavne skusenosti z 3 roznych institucii, kde nic nechceli a ty mas 2 opacne. Urcite si im ich nedavala proaktivne bez toho, aby ich vobec pytali? Lebo si pamatam aj nasu diskusiu z inej temy o cestovani, kde ty vzdy cestujes s nejakym potvrdenim od notara a ja uz 8+ rokov cestujem casto mimo EU sama s detmi bez hocijakeho potvrdenia - a nie len na dovolenky, ale aj ked sme sa stahovali z Nemecka do Ciny. Vlastne nemam RL druheho dietata ani prelozeny do anglictiny. Do tej Ciny sme leteli priamym letom z Frankfurtu, takze ani tam kontrola nemala ziadny problem. Podla mna to s tymi dokumentami fakt nie je take kriticke, ale tak samozrejme, ked hovoris, verim ti, ze si ich od teba pytali (ale viem si aj predstavit, ze s tvojimi nazormi a skusenostami ich im davas aj sama od seba)

anickaaa6aaa
1. sep 2023

Môj muž je tiež starší o 10r a tiež som mala syna celkom mladá. Mala som 22r. A veruze sa za to nehanbím. Nechápem čo riešiš.. majú tá u prdele... Len si to domýšľas.

bluka2
1. sep 2023

@annm81 Alebo ked sa ich spytas, ci potrebuju RL, tak ti mozno povedia ano (v zmysle vsak dajte, uskodit to nemoze), ale sami od seba by to ani nespomenuli

ukulela
1. sep 2023

dones k nahliadnutiu a odnes, original nenechavaj. u nas pytali od jednej mamy, ta ale nevedela ani meno dietata spravne napisat, ... zila so slovakom a s nim mala deti, pisala ho ako otca, deti ale mali v RL otca araba, za ktoreho ju mama v mladosti vydala kvoli vizam ci co - no podvod . ona vzdy pisala meno inak, s jednym, s dvoma M - tak riaditelka musela pytat rodny list.
ono totoznost dietata musia nejako overit.
alebo daj kopoiu a ked mas taky problem s vekom, zacierni datumy narodenia - ze osobny udaj ... ale prave tym im das dovod na klebetenie.
ja som mala dieta v 40 a nemam problem pisat moj datum narodenia nikde

huginko
1. sep 2023

Je tam údaj o matke a otcovi....to je tajne? Klebetit môžu medzi sebou, maximalne

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
annm81
1. sep 2023

@bluka2 Nie, mali sme to vždy uvedené ako potrebné dokumenty

Na webovej stránke našej školy nie sú tieto dokumenty, ale keď som len tak náhodne pogooglila, na weboch základných škôl z rôznych častí Nemecka, kde ešte mali informácie k zápisom, rodný list bol úplný štandard spolu potvrdením o očkovaní a formulármi konkrétnej školy.

bluka2
1. sep 2023

@annm81 žiadny štandard to nie je. Keď dáš do Googlu “geburtsurkunde” tak niečo zrejme nájdeš, možno pár škôl presahuje svoj mandát. Keď pozeráš len tak stránky škôl, nič také tam bežne nie je. Tu som našla predposlednú, kde moja dcera chodila. Ak by si isla na stránku škôlky a školy, kde moje deti tiež chodia a aj školy v okoli, čo som zvažovala - ani na jednej nič nie je. Tu príklad z jednej, kam už nechodí a nie aktuálnej kvôli ochrane súkromia:
(A inak, napriek tomu, že tam píšu, že budu potrebovať pasy oboch rodičov - v praxi im stačil im aj jedného…)

annm81
1. sep 2023

@bluka2 Samozrejme nehľadám zadaním kľúčového slova, ak chcem vedieť, ako často sa dané kľúčové slovo niekde vyskytuje... Následne som pozrela konkrétne školy, ktoré mi vo vyhľadávaní našlo a ak tam skutočne bol zoznam potrebných dokumentov, byval tam spomenutý aj rodný list.

bluka2
1. sep 2023

@annm81 hm, tak fakt máš pravdu, aj mne to dá rovnaké výsledky s takýmito kľúčovými slovami. Zaujímavé, že niektoré školy to chcú, ine nie

annm81
1. sep 2023

@bluka2 Viem si predstaviť, že pri škôlkach to môže byť odlišné zariadenie od zariadenia, alebo mesto od mesta, v závislosti od financovania a prípadných príspevkov na školné. V školách to už pravdepodobne bude súvisieť s povinnou dochádzkou, ktorá sa berie veľmi vážne - tam už asi aj úrady tlačia na to, aby škola potvrdila, ktoré konkrétne dieťa si ako plní dochádzku.

kroska18
23. sep 2023

Mňa prekvapuje, že sa prispievateľky tak narážajú do autorky. Možno preto, že si nevedia predstaviť, že niekto má v rodnom liste dieťaťa napísané "otec neznámy, neuvedený, arab, Kollár a.p." alebo že mamička rodila v štrnástich. Proste niečo kuriózne.
Pripadne, že rodicia majú rovnaké rodné priezviská😀.
Ale vážne. V podstate by takéto overovanie RL mohlo mať aj význam v odhaľovaní unesených detí. Nikto tu nespomína, či sa pri predkladaní RL kontrolujú aj občianske rodičov a prepojenie info z týchto dvoch dokladov a kontrola podľa fotografií.
Ale to už preháňať, uznávam. Unesených detí zas nie je toľko aby sa kvôli tomu buzerovali všetci rodičia.
Aj keď.... obchod s deťmi vraj prekvitá.

Strana
z3