Dieťa ma bije, hádže veci o zem aj do mňa
Ahojte, neviem si rady, mam 3,5 rocneho syna, ktory vzdy ked nie je po jeho, ale an za banality, napriklad sa chytim jeho hračky a jemu to vadi - zacne ma bit, plieskat, pripad e zacne po mne tu hracku hadzat alebo zacne hadzat veci okolo seba o zem …. Potom aj pol hodinu chodi, mraci sa na mna, jeduje sa, hovori mi, ze uz ma nema rad a hadze veci o ze….Ako pristupovat k takemuto dietatu? Inak je velmi sikovny a velmi inteligentny, vie dost z cudzich jazykov, pocitat lahke veci, pozna abecedu a vie precitat lahke slovička …. Ale tato jeho agresivita ma nici, lebo je to za banality, napriklad sa mu len chytim jeho hračky alebo mu dam siltovku, ked on nechce a podobne …. Často sa tomu začne aj smiat, ked hadze tie veci o zem …. Ďakujem
@beata_k Tak jej poraď, nech sa nechá mlátiť vlastným synom ešte pár rokov, možno sa pridá aj manžel. Jaj to sú už iné témy, to sa nesmie, aby sa muž dotkol svojej ženy, ale deti ..vy len kľudne mláťte svoje milé mamičky, ony vás budú zatiaľ držať za ruky, kým vy si do nich kopnete. Úžasné. Tak len roďte ďalšie inteligentné deti, aby ste boli pekné do modra...
Bit nema zmysel. Len mu ukazujes, ze bitka je ok. Je super, ze vies co moze byt spustacom. Skusila by som sa vyhnut vyhrotenej situacii. Najma instrukciam ako pekne sed. Co je to pekne sed? Ani by som mu nedala len tak siltovku na hlavu. V pokoji sa s nim na temu bitka porozpravala mimo amoku. Ze sa mi to nepaci a nedovolim mu bit ma. Co by navrhol, ako inak budete riesit svoj hnev. Ci uz si namalujete na vankus nejakeho hnevkaca a tam si udrie, alebo pastou niekam inam. A v amoku by som ho chytala s raznym nie. Nevysvetlovala pocas amoku, nema to zmysel. Po jeho odozneni to s nim riesila. Chapala ho, ale aj mu dorazne povedala, ze bit ma nebude. Fakt mu dat jasnu stopku. Celkovo by som zacala pracovat s jeho emociami. Inteligenty moze byt, ale na emcionalnej stranke treba tiez pracovat.
@tiika neprekrúcaj moje slová. Nekážem jej ho mlátiť, povedala som, že ak mu chce skúsiť vrátiť, nech to urobí bez toho, aby sa ho opýtala, či chce. Radila som jej navštíviť odborníkov. Nie je normálne, aby 3 ročné dieťa bilo mamu zakaždým, keď sa mu niečo znepáči. Ak to nezvládnu zastaviť teraz, neskôr to bude len ťažšie a ťažšie.
Ak ta začne biť daj mu pár na zadok! Toto si dieťa nesmie dovoliť na rodiča alebo na hocikoho z rodiny.Za našich čias keby sme toto urobili tak by sme mali zadky červené od varechy,no v živote sme si toto nedovolili na rodičov pár výchovných na zadok a dieťa si zapamätá a musíš zvýšiť hlas ak vravíš ze je šikovný tak si nabudúce rozmyslí.Nie nadarmo sa vraví ohýbaj ma mamko pokým som ja Janko
@loliki fyzické tresty sú zakázané. A sú zakázané z nejakého dôvodu. A vy tu mamke riadite, aby udierala svoje dieťa. Sa zamyslite. Je iné nedovoliť, zabrániť tomu, aby mi tak malé dieťa ubližovalo, chytiť ho, vyhnúť sa úderu, odísť, rázne ho stopnúť a iné vedome zobrať ruku a udrieť ho, aby ho to bolelo. Ak autorka nechce, aby v budúcnosti niekomu ubližoval, aby jemu niekto ubližoval, tak to nesmie robiť ani ona.
Nepíš, čo tu nikto neradi, aby sa nechala od syna bit. Ako keby neexistuje iný spôsob výchovy ako len fyzické násilie. Preboha sú to deti. Vy vážne chcete bit a ubližovať deťom ako ich najbližšia osoba. Normálne je mi zle. To nie je váš majetok. Sú to ľudské bytosti, rovnako ako vy. Avšak menšie, zraniteľnejše. Vy nechcete, aby niekto tlkol vas, ale sami ich bit budete? To je predsa choré. Takto sa respekt nebuduje. Takto sa problémy neriešia. Bodka. Takto sa buduje len strach, nedôvera, rany na duši.
U nas to mame podobne! Neterka bola do januara zlaticko potom postupne ako keby utal! Je jedinacik medzi dospelymi a ma reci typu Ty si nenormalna, Ste zla rodina nidky do vas nepridem (do mojej mamy-babky), sestra len zareaguje : ale ale no no prestan a koniec a ma ju ma viete kde.. cele zle
poviem vam naš príbeh, ked mi moj pätročný syn struhol facku z plnych sil. príjemné pitie rannej kávy pri čítaní 😀
takže, mala som na rukach mojho syna, ktoremu som niečo v tej chvíli neurobila po jeho vôli. kopal ma a vrieskal, nikdy predtým to nespravil. odrazu mi tou malou ručkou dal taku " za ucho" že ja som mu ju v totalnom inštinkte v zápatí vrátila naspat 😀 lenže to bolo presne, že reflex predbehol rozum 😀 ten chlapec sa na mna pozeral, ani nemukol. obaja sme si drzali líce, že maminka bojí ŤO. ja že aj mna to boli velmi. tak mi začal fukat lice, aj ja jemu 😀 koniec koncov to bolo smutno vtipne ale pointa je, že odvtedy to nespravil.
neviem, či je tento model prikladny, ale moje deti na mna nikdy nesiahli okrem tejto situacie. celkovo maju respekt, lebo som prísna ale aj kamarátska. maminke autorke držím palce. ja ti už radit nejdem, lebo baby na prvej strane dobre radia 🙂
@banderaska29 and the moral of a story is... Ty sa vo vypätej situácii nedokážeš vždy ovládať a automaticky strelíš facku. Dokonca aj podstatne slabšiemu malému dieťaťu. Čo ak by ste stáli niekde na schodoch a on sa po tvojej inštinktívnej facke zabil pri páde? Svojmu dieťaťu si neukázala žiadne iné riešenie a on teda bude v podobnej situácii tiež reagovať rovnako ako ty. Stačí, že na ihrisku mu menšie nemotorné dieťa nechtiac bolestivo štuchne do nohy a on bude reagovať reflexom, lebo nik ho ten reflex nenaučil ovládať.
@annm81 ja sa vo vypatej situácií nedokážem vždy ovládat ? mladá slečna alebo pani, my sa poznáme ? 😀 prosím ta ty niekedy vyberaj slova ktoré píšeš, lebo občas su to paradne tliachanice a neuvážené arogantné omáčky. naozaj, niekedy čítat, čo ty prispievaš je taká konštrukcia blbotín, ale že to vypáliš ešte aj na mna, to mi teda nenapadlo 😀
táto príhoda má už roky rokúce, moj syn je v hlbokej puberte pomaly mutujúci muž, je z neho normalny človek, žiaden agresivny prepadák ani grobian 😀 nekrýva na jednu nohu a dokonca mi stále dá pusu a obcas pri mne v spálni prespí kym mu čítam knihu. ty sa staraj o svoje deti a výchovu, ja sa budem tiež.
@banderaska29 Ehm... oprav ma ak sa mýlim, ale neboli TVOJE VLASTNÉ slová, že citujem "v totalnom inštinkte" a "reflex predbehol rozum"? Takže zjavne sa vždy ovládať nedokážeš, že?
@banderaska29 ...to si nevšímaj.Pani dokonalá ann žijúca v dokonalej krajine s dokonalou dcérou a dokonalým manželom a životom razí teóriu,že kazdy,kto kedy dostal výchovnú facku alebo po riti nevie nič iné ako fackat a bit sa.
Nestracaj s ňou zbytočne čas.....začne vyťahovať svoje ,,child abuse'' štúdie ( lebo podľa nej je to to isté).
Jej a jej podobným nevysvetlis
@annm81 oprav ma ak sa mylim, ty chodiaca encyklopedia a ochranyňa práv, kde som napísala, že to tak mám stále a za každym, ked som vo vypätej situácií, fackám a týram svoje deti ?
moje deti sú vychované a vzorné. vedia, čo sa smie, čo nie, čo je slušnost, úcta, vedia čo je láska a objatie, čo je slovo milujem ta a važim si ta. u nás sa nedialo, že by bili dospelych. vzdy sa efektívne nastavovali hranice a to bez akychkolvek bitiek. ak si prejdes moje prispevky, ostro kritizujem fyzické tresty na detoch. to že som mu vtedy to za ucho dala, holt stalo sa, možno aj dobre, možno ked citil aj on, čo spravil, tak mu to došlo, že to nebude robit.
@banderaska29 Hm, a ja som niekde písala, že to tak máš stále? Ale hlavne, že si si neodpustila osobný útok o tliachaní vykonštruovaných hlúposti... Vieš, že sa ti raz stalo, že si sa neovládla a konala hlúpo, by nebolo nič na zabitie - človek je tvor omylný a chybám sa nik nevyhne. Ibaže je rozdiel, keď sa človek po chybe ospravedlní a snaží sa vziať si z nej ponaučenie a keď tú chybu verejne prezentuje ako možné vhodné riešenie.
@annm81 .....ja nepotrebujem nahlasovať nič.Opakujem: môj komentár nebol adresovaný tebe,ani si v ňom nebola označená.Na tvoj názor som sa ja nepýtala.Priplietla si sa do rozhovoru dvoch iných osôb.Laskavo sa staraj o seba a pochop,že mňa tvoje názory a múdrosti nezaujímajú.
To,že ty si myslíš ,že všetko potrebuje tvoj koment je tvoj problém.
Pekný večer.
@doriiis Ja som sa priplietla do VEREJNÉHO fóra, kde je absolútne akceptovateľné a v súlade nielen s pravidlami tohto webu ale aj so zaužívanými pravidlami netikety, reagovať tak, ako som reagovala. O dodržaní netikety sa v tvojom prípade ale celkom hovoriŕ nedá. Nevadí, nie každý má argumenty, nie každý má gule neohovárať poza chrbát, nie každý sa riadi etickými pravidlami - snáď tento fakt nejako prežijem a dokážem sa spamätať aj z tvojho vyhadzovania niekoho z diskusie, akoby si snáď bola vlastník tohoto priestoru. Ak máš ďalej záujem viesť túto plodnú roztržku, pokojne ju prenes do súkromnýmch správ, keďže v tejto téme je to spam.

@loliki Hej radsej chod spat, nez radit idej matke zbit si dieta. Dobru noc.