icon

Dieťa nebude chodiť do škôlky. Máte s tým skúsenosti?

sjuzocka
21. sep 2010

Ahojte, rada by som si precitala skusenosti tych mamiciek, ktorych deti do skolky nechodili - ci uz z dovodu, ze sa im neusla, alebo ich tam nechceli dat, alebo ine dovody... Nam sa skolka pravdepodobne nepostasti, lebo v mieste bydliska su beznadejne obsadene a na sukromnu nie su financie. Kedze idem na druhu matersku, tak mozem byt aj s malym doma, len neviem, co by to vsetko obnasalo... Su tu mamicky, ktore nejak "systematicky" ucili svoje deti , resp. robili nejake aktivity s nimi, ktore by sa mozno robili v skolke - myslim tym, ze dieta doma nebolo len o tom, ze sadni si k telke a pozeraj, alebo chod sa hrat s autickom, ... ? 🙂 Mne sa velmi pozdava napriklad Montessori a mozno by som si na to trufala po niekolkych skoleniach, aj ked netusim ake to bude popri malom dietati. A mozno sa nam skolka ujde, kazdopadne, rada si precitam ake s tym mate skusenosti, co robite s detmi ktore do skolky nechodia?

zuzana76
23. sep 2010

Zaujimalo by ma, co je " dobra" skolka podla Dai

ak tam aj deti maju hodinu anglictiny, to mozu absolvovat aj vtedy , ked do skolky nechodia, tak isto tanec, hudobnu, vytvarnu, vsetko su to aktivity, ktore sa daju suplovat, aj ked dieta nie je v skolke.
jedine co by mne vyhovovalo - aby sa tam syn chodil stravovat, ked si pozeram menu , co maju na desiatu, obed, tak sa mi to celkom paci, niekedy urobim podobne veci aj doma, napr rozne natierky.

babatko37
23. sep 2010

@sirinka dakujem za link

babatko37
23. sep 2010

@dai IP, lebo nebudem zdrziavat ostane, ktore si chcu citat prispevky k teme, nie tvoje...

dai
23. sep 2010

zuzka,
kedze kazdy ma pravo napisat svoj nazor tak som zareagovala...
reagovala som na prispevky kde sa pisalo ako je v skolke zle... cize myslim ze k teme... kedze som studovala psychologiu aj pedagogiku dovolila som si vyjadrit svoj nazor na deti vychovavane doma ( ako uz miliontykrat spominam, nie som apriori proti ...) - len som tiez dala zakladatelke odporucanie ako by som to robila ja, keby dieta doma mam ( cize by som isla cestou evabb )

mne skor pripada ze mamicky ktorych deti su doma, potrebuju dostat potvrdenie v tejto teme ze skolka je vlastne nieco zle a najlepsie riesenie pre deti je ich mat doma... Moje prispevky urcite nie su len PRO skolkarske ( ja som pisala ze pre moje dieta a ine spolocenske deti su dobre ) - takze staci si ich trochu pozornejsie citat a kto chce pochopit , pochopi o com pisem...

vychvalujem dobre skolky, nie zle... vidim v kvalite skolok obrovsky rozdiel, aj v ich pristupe k detom, preto odmietam pausalizovanie skolok ako zariadeni, ktore su rovnake ( niektora neda dietatu nic, len zazitky ktore popisovala kvetinka, ina moze dat velmi vela )

Tlapkat tu nikoho po pleci nebudem, kazdy je zodpovedny za svoje dieta a zato, co z neho vyrastiem .

dai
23. sep 2010

dobra skolka je skolka ktora deti rozvija, ktora ich uci nove zrucnosti, kde deti chodia stastne, kde sa ucia spolu deti vychadzat, komunikovat medzi sebou, byt k sebe slusne, spoznavat cudzich ludi a ucit sa ako sa k nim spravat. V nasej skolke mala spoznava aj deti inych farieb pleti a deti s problemami, uci sa jazyk v prirodzenom prostredi kedze ide o skolku kde sa 90% hovori cudzou recou ( ja tu rec ovladam ale s malou chcem komunikovat materskym jazykom ).

dobra skolka je jednoducho skolka kde dieta ziska ( kamaratov, zrucnosti, vedomosti )... ale to je jedno myslim, lebo vidim ze ty argumenty ZA skolku jednoducho neberies

tuto debatu som nepochopila ako boj ZA alebo Proti - je mi luto ze vy ano...
myslela som tiez ze zakladatelka chce rady co ma robit a ako to robit a nie potvrdenie od vas ake je super mat dieta doma 😀

zuzana76
23. sep 2010

@dai v tom mas pravdu, ze kazdy je zodpovedny za svoje dieta a takisto, kazda matka ma ine moznosti, temperament, vzdelanie a podobne. Niektora je rada, ze dieta ide do skolky, pretoze ma pocit, ze ona mu uz nic nedokaze dat a nic ho naucit, ina je rada,ze ide do skolky,pretoze je uz unavena a nevie sa doma starat naraz o 2 deti, dalsia dieta neda do skolky ako ja, pretoze chce utuzit surodenecky vztah.

Ja nepotrebujem odobrit, ze som dieta nedala do skolky, ja som stastna, stastne je moje dieta a napreduje, a to je dolezite, moj syn do skolky aj bol prijaty, ale som to zrusila a povedala sm,ze mzou vziat namiesto nas ine dieta, prihlasit som ho muslea, kedze zapis bol este v case, ked som bola len na zaciatku tehotenstva a nevedela som ako to cele dopadne. Ak by som isla pracovat, islo by moje dieta tiez do skolky, ale som rada, ze je to takto ako to je.

Takisto nechcem povedat, ze ucitelky v skolke s detmi nic nerobia, venuju sa im, ale samozrejme aj podla svojich moznosti a je iste,ze sa nemou venovat uplne kazdemu dietau zvlast.

Poobede sme si citali knihu " Obrazky z mesta" odporucam pre 3-4 rocne deti, pekne obrazky, venuje sa historii vzniku miest a aj sucasnosti, su tam obrazky roznych velkych miest, rozne architektonicke pamiatky, syna to zaujima. Okrem miest su aj Obrazky z vesmiru, Obrazky zvierat, Obrazky z prirody, atd... knihy su tematicky zamerane, ja planujem kupit dalsie na Vianoce.

zuzana76
23. sep 2010

@dai ak citas moje prispevky ja jej rady davam, pisem co robievam s malym doma, co sa ucime, co robime.

vacsina matiek nema moznost dat dieta do skolky , kde je iny vyucovaci jazyk ako materisnky. Myslim, ze vacsina sa bavime o uplne beznych dostupnych skolkach.

lula26
23. sep 2010

Môj názor: škôlka nie je povinná. Každý rodič urobí ako uzná za vhodné, ako to vyžadujú podmienky a okolnosti. Čo je správne a čo nie? To vie posúdiť každý sám.

traktor
23. sep 2010

..kazde dieta je ine..a je len na nas ci ho do skolky dame alebo nie...ved ho pozname, vieme, ci mu ta spolocnost chyba, ci este potrebuje byt , ak teda je moznost, doma pri mamine...ako som uz pisala..moje vsetky boli doma, isli az ako 5 rocne..a to su pritom deti velmi spolocenske...skolku mame pod nosom, o 2 domy dalej od nas...boli sme sa v skolke aj pozriet, aj sa tam obcas chodili hrat..ale doma im bolo dobre...a ked prisiel ich cas..aj same sa uz pytali, ze chcu ist do skolky...a doma sa nenudili, vzdy sme robili daku cinnost, podobne ako v skolke...takze v tom nevidim problem...fakt je to len o dietati..ak by som videla, ze sa doma nudia/ aj napriek cinnostiam co mali/ a taha ich to do skolky tak by som to riesila , ale kedze to bolo tak ako to bolo a ja som bola na materskej tak nebol ziaden problem 🙂

sirinka
23. sep 2010

inac ako citam niektore prispevky, som asi trochu divna mama. klarka totiz od narodenia mierne zaostavala ci uz v pohybovom vyvoji, ako aj v rozvoji reci...aj ked potom zase velmi rychlo dobiehala rovesnikov. ale tie knizky, co ma dietatko v akom veku zvladat ma deprimovali aj napriek ubezpeceniam pediatricky, ze je uplne v poriadku a tak som tabulkam prestala venovat pozornost.
riadim sa instinktom a tym, ci moje dieta je stastne...nech sa vyvija svojim tempom, hoci aj pre vsetkych odbornikov pomalsie...
ak nebude mat schopnosti studovat vysoku skolu, tak nebude...ak na nieco ma talent, ten sa urcite nikde nestrati a skor ci neskor ho objavime 😉

zuzana76
23. sep 2010

@sirinka sirinka nie si divna, kazda mama robi tak ako citi, moj je zase popredu co sa tyka rozumovych schopnosti, zato sport a pohyb to nemusi

sjuzocka
autor
23. sep 2010

Ahojte, az teraz som mala moznost prispiet. Dakujem velmi pekne za vase postrehy. Ja som sa doteraz v podstate vobec nezaoberala tym, ci dieta dat alebo nedat do skolky, lebo ono je to taka samozrejmost ze tam dieta date. Kym vlastne nedojdete na to, ze vo vasom okoli je tak 100 deti okrem vas "pod ciarou" :D spolu s faktom, ze bude coskoro druhe dite a tu sa nenosi aby mama na materskej "odlozila" starsie dieta prec, ked s nim moze byt doma, a s faktom, ze minuly rok moj krpec bol chory kazde 3 tyzdne celu jesen a zimu a to sme neabsolvovavali ziadne velke masovky (potom nam aj zistili trochu znizenu imunitu, berieme betaglucan teraz) - jednoducho davam tomu sakra malu sancu, ale nevadi. Aj tak badam, ze moj syn je skor pozorovatel - individualista a rad robi veci po svojom - napr. chodime na hudobnu a ked sa tam deti drzia za ruky a tancuju kolo mlynske v smere hodinovych ruciciek, on sa odmietne drzat a tancuje okolo ich kola opacnym smerom cely nateseny :P potom si sadne a len sleduje a chichuna sa, no cela maminka, proti prudu :D neviem, ako sa taka individualita dietata v skolkach podporuje, urcite su medzi skolkami velke rozdiely (a ja si vyberat tentoraz aj tak nemozem, pokial nechcem cvakat sukromne skolky).

Sirinka spominala montessori, mne sa tato pedagogika vzdy pacila a teraz dokonca chodim na tie ich skolenia. Tiez vam odporucim jednu uzasnu stranku, celu som si ju stiahla a vytlacila: http://montessori-doma.sk/ - je tam koepc navodov a aktivit ako viest dieta v duchu tejto pedagogiky, urcite to zaujme aj maminky ktore maju deti v skolke. Sranda je, ze mam vystudovane vychovavatelstvo, takze by som mala byt na vsetky tieto materske veci super pripravena, ale uz davno som zistila, ze teoria a prax su dve rozne veci a prax s vlastnymi detmi toboz. Pred rokmi by som vam povedala, ze ked chcete dieta predskolsky vychovavat v domacom prostredi, treba sa presne tak pripravit ako tu opisovala evicka (inak naozaj velmi dakujem za vsetky tipy!!!), strukturovane, systematicke. Teraz ako som na rodicovskej dovolenke tak som niekedy rada ze som a ze si stihnem aspon veci do pracky nahadzat, mlacku na dlazke po synovi utriet a niekedy dokonca navarim, ked sa chvilu hra s nejakym bagrom alebo vlacikom, no to je teda system :D ale beriem to tak, teraz oslavil 2. narodeniny, s kazdym pribudajucim mesiacom sa bude jeho mysel viac rozvijat a bude pripravenejsi na zlozitejsie aktivity.

Najväcsiu obavu mam z toho, ake to bude, ked budem mat to druhe dieta. Rozdiel bude 2 roky a 2 mesiace. Bude sa popri tom malom vobec dat nieco robit?
Mne urcite nestaci nechat to na spontannosti - zatial je to tak, ze Matias kazdych 5 minut chce vystriedat cinnost, okrem vlacikov, s tymi sa vydrzi hrat tak 20 minut :D a moja studnica napadov nejak zacina zaostavat, ale zasobila som sa par knizkami a tam sa da krasne inspirovat, tak si po veceroch sem tam citam, no super vec 🙂 ale flexibilita je urcite potrebna, lebo kolkokrat si trebars precitam a poviem jej aka super aktivita a idem to s nim robit a nakoniec z toho vypali nieco celkom ine, alebo na taketo aktivity proste nema naladu, musim sa potom svojich idealnych predstav vzdat. Teraz neviem, je to chyba, prisposobit sa dietatu ? Neviem kde je ta hranica, kedy by sa malo uz prisposobit ono, predsalen v zivote to tak nechodi ze je vsetko podla jeho predstav ale nutit ho do niecoho tiez nechcem...

Niekto tu este spominal ze ucil dieta tomu aby sa vydrzalo sustredit, okrem ineho, to sa ako robi? 🙂 V dobrom sa pytam, myslela som, ze je to otazka urcitej zrelosti a ze sa to vytrenovat v podstate neda 🙂 - ale zislo by sa mi to :D

zuzana76
23. sep 2010

@sjuzocka sjuzi, ale tvoj syncek je v podstate este maly, ved deti pod 3 roky za normalnych okolnosti ani do skolky neberu, pokial to nie je sukromna skolka, on sa nauci postupne aj sustredit, aj vydrzat dlshie pri nejakej cinnosti, ale chce to cas. Ja si myslim, ze robis vela pre svoje dieta a venujes sa mu. 2-rocne dieta sa napr. este ani nevie hrat cielene s druhymi detmi.

dadis
23. sep 2010

@sjuzocka v podstate som mala podobny rozdiel medzi surodencami, 23 mesiacov...v zime, kym bolo babato malicke a pocasie zle, boli sme casto doma, som mala naozaj pocit, ze sa venujem synovi dostatocne (teda nie nejako strukturovane ako to popisovala vyssie Eva)...no bolo toho dost - knizky, kreslenie, tancovanie, spievanie, pravidelne prechadzky, plus 1x do tyzdna cvicenie v kolektive...prisla jar, z babatka sa stal lezun - menej spinkalo, vsetko ho zaujimalo, vsetko bralo...bolo stale menej prilezitosti s v klude so synom "posediet" a nedajboze vybrat plastelinu ci vodovky 😲 ...vela sme boli vonku, kym sme odisli von, musela som v domacnosti vsetko postihat (aspon povrchne pospratavat, navarit, nahadzat do pracky, ranna hygiena, obliect sa)vacsinou sa zabavil sam v izbe, vonku sa mi vetroplach vacsinou "stratil" z dohladu, nehovorim, ze sme sa od jari nic nenaucili, ale uprimne si musim dat na srdce, ze sme si spolocny cas nasli iba predlzenim vecierky z 20.00 na 21.00, kedy sme sa hrali hry (domino, pexeso), citali sme si knizku (uz len staaaaaaaaale dookola jednu 😠 ...Cars...vrrrr...no co uz), pretoze to bol jediny cas, kedy sme mali na seba klud...som uprimne rada, ze sme mali moznost sa dostat do skolky, aj ked je pre mna velmi tazke vyrovnat sa s odlucenim, ale viem, ze nie som supermatka a chcem dat mojim detom co najviac...raz do tyzdna s nim este chodim na anglictinu, je to rovnake, po anglicky viem slusne, no ja by som ucite 45 minut nedokazala udrzat pozornost mojho dietata a som rada, ze opat mame so synom aktivitu, na ktoru chodime iba my dvaja a obaja si to vzdy uzijeme...

evabb35
24. sep 2010

@sjuzocka to akoby si písala o našom dieťati v takom veku. Presne tak. Keďže nie som ani pedagogicky ani psychologicky ani medicínsky študovaná chodievam sa radiť so skúsenými dlhoročnými odborníkmi. Odborníci nezisťovali, či mám čas, chuť, náladu na napr. grafomotorické cvičenia či na trénovanie sústredenosti. Vážim si každú radu od nich. Keďže som vedela, že nikto to za mňa neurobí, musela som si nájsť čas aj chuť na všetky činnosti, ktoré mi poradili. Samozrejme zmena u dieťaťa nepríde zo dňa na deň. Možno aj niekoľko mesiacov sa budeš domnievať, že všetka Tvoja snaha je márna. Dieťatko sa vyvíja, mení zo dňa na deň a usmerňovanie vo vývoji sa podľa mojich skúseností oplatí. Pomaličky, postupne, denne, systematicky, vždy len jednu činnosť. Teraz je taká rýchla doba, ani si to neuvedomujeme. V jednom okamihu deti zabávame, kŕmime, varíme, sledujeme TV. A toto nie je na detskú sústredenosť dobré. Na sústredenosť sa nám osvedčilo: riešiť nejaké úlohy /v magnetickej knižke, pracovnom zošite/ alebo pohybové riekanky sme robili, didaktické hračky /triedenie, prevliekanie, doplňovanie obrázkov, puzzle jednoduché/. Úlohy sme robili spočiatku úplne jednoduché, denne napr. len jednu stranu z pracovného zošita /sú aj pracovné zošity pre deti od 3 rokov s jednoduchými úlohami/, ale vždy zadanú úlohu dokončiť. Veľa sme si opakovali denne - riekanky, pesničky, rozprávky. Každý deň v rovnakom čase sme sa k tým úloham vracali a riešili a postupne, pomaličky sa to sústredenie z mesiaca na mesiac zlepšovalo. Ono to príde, že sa začne zaoberať jednou činnosťou, ale treba ho k tomu pomaličky už viesť.

evabb35
24. sep 2010

@sjuzocka ale veď keď budete robiť aktivity, ktoré sú uvedené na stránke montessori, tak tiež budete trénovať koncentráciu na jednu činnosť. Však mnohé aktivity tam uvedené sú dosť náročné na koncentráciu a dosť náročné na prípravu. My sme napríklad so strihaním začínali tak, že sme strihali slamky na nápoje. Potom sme tie nastrihané slamky navliekali na šnúrku. Robili sme slamkami dierky do modelovacej hmoty. Takže začínali sme s úplne jednoduchými činnosťami.
Všimla som si, že mnoho rodičov, ktorí majú neposedné, nesústredené 5-6 ročné deti, prihlásia ich do pohybových krúžkov. Lenže aj v pohybovom krúžku učiteľ potrebuje, aby deti vnímali jeho slová a spolupracovali, aby sa na aktivitu sústredili. Tak si aj podľa tohto môjho pozorovania dovoľujem usúdiť, že k sústredenosti treba dieťa doma aj pomaly viesť a robiť s nimi činnosti, ktoré deti upokoja a naučia sústredenosti.

zuzana76
24. sep 2010

My napriklad obcas robievame uz take skolacke ulohy, kedze babina je ucitelka na ZS 1-4 rocnik, tak mame doma vselijake knihy, pocnuc slabikarom, matematikou , hudobna, dopravna vychova, maly ma najradsej dopravnu vychovu. Tam su nakreslene rozne situacie, deti, co prechadzaju cez cestu a aku chybu urobili a tak podobne, no a ja to so synom spolocne riesim, obcas zabrdenem do matematiky, ale to len tak , ze doteraz sa naucil cisla do 10, vie ich aj vymenovat, no a do 5 vie aj spocitovat. Proste ma taky prehlad o com asi matematika je. Taktiez prvouku mame, pozna rocne obdobia, mesiace este nevie vymenovat, ale pozna a vie, ze ked sa ho opytam na mesiac v roku, tak povie napriklad august, lebo vtedy sa narodil. Pozna celu abecedu a rad si " cita" pismena, slovo este neposklada.

Vsetky aktivity ho nenutim robit ja, maly sam prinesie nejaku knihu a z tej si citame, alebo " sa ucime" - teda robime uluhy, ktore uznam,ze by uz mohol pochopit, vela veci vypustam, som pedagofgcky vzdelana a tak viem, co by uz bol schopny pochopit a to mu vysvetlim, to co viem,ze nie je schopny porozumiet, mu vysvetlim zlahcenou formou, ale pozornost upriamim na temu, ktoru chape.

dadis
24. sep 2010

@zuzana76 to je pekne, mozno za 3 roky s tebou doma, ked pojde do skoly, uz pojde rovno na druhy stupen 😀 ...ale vazne, urcite je velmi sikovny, niekedy by sa taka kniznica zisla aj u nas doma, ta dopravna vychova by mala urcite aj u nas uspech 🙂

zuzana76
24. sep 2010

@dadis no my mame to stastie, ze ja aj babina sme ucitelky , kazda mame svoje predmety, na ktore sa orientujeme, ja jazyky, estetika, zemepis, babina skor matematika, slovencina, prvouka. A dalsie stastie je,ze maly je velmi sikovny, rozumny a zvedavy, zaujima sa o vsetko a vela sa pyta. V podstate mozem povedat, ze sa mu usta nezatvoria cely den.

zuzana76
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
24. sep 2010

@dadis a aj my ficime na knihe Cars 😀 dost casto a myslim,ze ju uz pozna naspamat, pretoze ma niekedy aj opravuje, ked nieco vynecham 😀

kamilecka
24. sep 2010

Odporucam precitat si clanok v casopise Dieta ....su tam napisane ake vyhody ma to ked je dieta doma...je ich tam dost a velmi pekne napisane.....kedze ani moj 3 rocny syn nechodi do skolky,kedze som doma s dcerkou.

elinka27
25. sep 2010

Ahojte ja som syna do skolky nedala aj kvoli tomu ze som zasa na materskej aj kvoli tomu ze berie inhalatory.Citim sa ale zle,nakolko on este nieje samostatny je maly a bol zvyknuty ze som sa s nim hrala a venovala sa mu.Teraz nemam cas,mala sa chce stale nosit,place boli ju brucho,kojime a je to dost narocne,na nic nemam cas ani sa poriadne najest.Maly tym trpi vidim to,je zly trucovity,a ja nestastna,nehrala som sa s nim ani nepamatam,som nervozna a kricim lebo mala stale vrieska.Darmo mu vysvetlujem,ze to prejde on to este nechape 😖

jankamanikova
25. sep 2010

Ahojte!
No, musím skonštatovať, že je to zaujímavá téma a všetky príspevky veľmi obohacujúce. Mám pocit, že v tejto téme sa mamičky prirodzene budú "deliť" na dve skupiny - tie, čo deti nedávajú do škôlky a tie, čo deti dávajú do škôlky; ale toto nie je téma tejto diskusie.

Myslím si, že všetko závisí od danej mamičky, jej názorov na výchovu; či musí alebo nemusí ísť do práce; či má pocit alebo nemá pocit zvládnutia dieťaťa doma ...

My máme 4 detičky a už pri prvom sme s manželom vedeli, že ak som na materskej, tak naše deti do škôlky nepôjdu. Nepotrebujú, vystačia si sami a ja na nich tiež sama stačím 😀 . Janík šiel tento rok do predškolskej, aj to len na 4 hod. a už teraz má sám pocit, že mu škôlka nedáva nič zmysluplné - ale on je mimoriadne nadaný, sám číta, píše, študuje encyklopédie, spieva, kreslí, je samostatný a veľmi pomáha mladším súrodencom. Keď sme doma s deťmi, mám pocit, že čas strávený spolu je pre nich to najvzácnejšie, čo im ešte môžem dať. Učia sa byť tolerantné, samostatné, navzájom si pomáhajú a povzbudzujú sa; čítame si knižky, spievame, kreslíme (toto môžem s nimi robiť, aj keď kojím). Spoznávame prírodu, zvieratká, chodíme na výlety. Spolu nakupujeme, varíme, umývame riad (chalani sami vysávajú, lebo mi chcú pomôcť; umývajú kúpeľňu ...).

Keď mal Janík rok a pol, tak sa nám narodil Matúško a mám pocit, že pre Janíka to bol najkrajší darček, aký sme mu mohli dať (život a súrodenca). Doteraz sú nerozlučná dvojica, sú veľmi súdržní a pre nich je to najlepšia investícia - vzťah s nami a medzi sebou navzájom. Teraz sa nám narodilo bábetko, tak mi pomáhajú s prebaľovaním, umývaním; pusinkujú ho a vidia ma pri dojčení a všetko spolu rozoberáme (aj pôrod sme už prebrali :o))))). Neodháňam ich od seba, ľahnú si ku mne hocikedy a rozprávame sa. Mám pocit, že im to oveľa viac dáva, akoby sedeli niekde v škôlke.

Ja považujem jasličky a škôlky za "vývarovne detí". A mám pocit, že to nie je o škôlke ale o ľuďoch. Ak dieťa "natrafí" na dobrú p. učiteľku, kt. sa stará o jeho duchovné a duševné zdravie; kt. robí maximum pre deti a využíva ich prirodzený talent a schopnosti, tak je všetko ok. Ale nie v každej škôlke to tak je. A aj preto sme sa rozhodli s manželom, že budem doma s deťmi tak dlho, ako sa bude dať. Poznajú kopec piesní, riekaniek; sú pokojnejšie ako ich rovesníci (Janík nám napr. pri nástupe do škôlky vôbec neplakal); majú menej stresujúcejších okamihov (napr. ranné vstávanie do škôlky, neustále presúvanie sa hore-dole); sú samostatnejšie ... Ale všetko je vec názoru danej mamičky. Každá mamina ma právo sa rozhodnúť, čo chce a čo nechce pre seba a svoje dieťa. Je to na nej ...

jankamanikova
25. sep 2010

No, ešte som zabudla jednu dôležitú vec - sama som vyštudovala predškolskú pedagogiku a psychológiu a odbor Pg-Hv a mám za sebou niekoľkoročnú prax v školstve 😉 . To bol tiež dôvod prečo budem s deťmi doma ...

lindulak
25. sep 2010

@jankamanikova paci sa mi co pises a suhlasim. Krasne mat 4 deticky a super, ze si a budes s nimi doma, ked vam to vyhovuje. veru skolky a ucitelky v nich su rozne...

co sa mi zda ale fakt divne, ako tu niektore popisujete co s detickami robite - niekedy je to pekne uznavam - tie aktivity ale niekedy je to fakt prehnane myslim. napr. robit skolacke ulohy uz s 3 rocnym dietatom?! To je fakt bud genialne dieta, ked potrebuje tolko podnetov alebo to dana mamicka to prehana a dieta zatazuje. mozno si to ani neuvedomje. ja osobne si nemyslim, ze je prosesne tak programovo rozvijat dieta - teda v takejto prehnanej miere. 😝

no ale proti gustu ziaden disputar - kazdy si je za svoje dieta zodpovedny sam ako uz bolo povedane 😉

sjuzocka
autor
25. sep 2010

@lindulak ja myslim, ze kazdy so svojimi detmi robi to, co zvladaju, ved predsa keby nieco im neslo, tak ich k tomu nedotlacis, ale ked dieta o nieco javi zaujem alebo mu nieco ide, tak mu predsa podnety poskytnes, nie? Napriklad take citanie, teda, nas sa to zatial netyka, ale keby napr. moj syn prejavil zaujem o to, aby sa ucil citat, aby poznal pismenka, tak sa do toho pustim. Aj ked si myslim, ze ked sa to zacne ucit az v skole, o nic nepride. Toto bol len priklad. Skratka riadis sa individualnymi potrebami dietata, skusas, ci ho nieco nechyti, nezaujme a ak ano, rozvijas to dalej aj ked to moze znamenat nadstandard oproti tomu, co je bezne

zuzana76
25. sep 2010

@sjuzocka presne tak sjuzi

@lindulak ja mojho syna do nicoho nenutim, uz ked mal rok a pol, tak sa zacal zaujimat o pismena, na hasicskej stanici mal napisane SOS STATION a ked som mu povedala,ze su to pismena a ake pismena, tak som po tyzdni zistila,ze si to zapamatal a poznal ich , no a stale sa ma pytal aj na dalsie pismena a takto uz ked mal 2 roky a 2 mesiace poznal celu abecedu.

Rozhodne svoje dieta nepretazujem, ako som napisala, vyberam ulohy, ktore viem, ze zvladne a su pre neho vhodne, to neznamena, ze ho necham riesit ulohy z pracovenho zozita z matematiky pre 2 rocnik napriklad, ale ak mi ten zosit prinesie, tak si napriklad pozerame obrazky a necham ho, nech mi porozprava co na obrazku vidi, nech napriklad spocita jablcka - vie napocitat do 10, takze zvladne par jablcok spocitat, rozhodne mu nedavam ulohy ako 7-3= , rozpravame sa a preberame veci, ktore ho zaujmu v knihe
😉

A zaroven suhlasim s jankoumanikovou, snazim sa v synovi rozvijat aj empatiu, tiez mi pomaha mladsieho prebalovat, zahadzuje plienky, chodi mladsieho " kontrolovat" ako spinka. Ukazuje mu hrklaky a mladsi syncek na neho s uzasom pozera. Podla mna je pre mojho syna teraz ovela viac, ze moze byt s nami doma a vidi rast svojho braceka a neberie ho, ako nejakeho votrelca, ktory by mu ukradol moju lasku.
@jankamanikova

zuzana76
25. sep 2010

@elinka27 eli, neviem ci sa ti da, skus mu citat z knizky pri dojceni mladsej dcerky, ja to tak robim, Samka to este nevyrusuje a pekne papa, aj ked citam a Patko je rad, ze si citame.

zuzana76
25. sep 2010

@jankamanikova mas super chlapcov, dufam,ze aj ja mojich naucim, aby mi pomahali 🙂

Patko sa snazi, tiez si zoberie maly vysavac a vysava, ale to musim po nom aj tak znva urobit, ale hlavne,ze sa citi byt napomocny.