icon

Dieťa odmieta jesť v škôlke, čo robiť?

anicka777777
4. sep 2024

Dobrý deň dcéra teraz nastúpila do škôlky ne tam kľudná hra sa ale ako náhle ma ísť k stolu a vidí tam jedlo je to katastrofa kričí plače... co by ste mi poradili?

Strana
z3
nikaeli
4. sep 2024

Ja by som vám všetkým mamičkám poradila, aby ste sa na informácie od učiteliek nepozerali ako na sťažnosti. Jednoducho vám referujú deň. Ak dieťa nejedlo a nechcelo sedieť pri stole, tak ti to povedali ako fakt. Či čo - bola by si radšej, keby ti klamali, že všetko pojedla, hoc ty podľa jedálnička vieš, že to isto nedá do úst?? aj ja som dnes povedala 2 mamkám, že dieťa nezjedlo vôbec nič, ani neochutnalo. Šlo domov o tretej. Od rána hladné. Ja ako matka by som takú informáciu ocenila.

Dnes som čítala iný príspevok, kde sa mamička rozčuľuje, že sa učiteľka sťažovala, že jej ani nie 3-ročná dcéra už tretí deň neustále plače a keď sa k nej priblíži, začne ju kopať a opľúvať.. tak ja neviem.. má ju za to pochváliť? také veci sa riešia hneď. Nie po mesiaci. Potom sa zas mamky sťažujú, že mesiac nebol problém 🤷🏻‍♀️ skúste sa na to pozrieť inak a hlavne si prosím uvedomte, že vaše dieťa tam nie je jediné.... a nemyslite si, že v súkromnej škôlke by to bolo inak. Aj tam jedia deti pri stole 😉 a nesmú kopať učiteľku. Alebo sa mýlim?

mogaa
4. sep 2024

@anicka777777 ono je to problém...4 ročné dieťa musí vydržať sedieť pri stole aj keď nič neje....čo tam akože učiteľka s ním má robiť keď odmieta sedieť pri stole? ína nemože nechať jedno dieťa nech beh kade tade kým ostatné musia sedieť...potom nebude chcieť pri stole sedieť žiadne dieťa..... vysvetlovať, vysvetlovať, vysvetlovať.....môže revať ale musí sedieť za stolom ako ostatné....povedz učiteľkám že nemusí jesť aby ho nenútili a aj dieťaťu to vysvetli že tam sedieť MUSÍ

abbey1
4. sep 2024

@anicka777777 Je úplná hlúposť nedávať dieťaťu raňajky. Chceš jej vypestovať nejakú fóbiu ci eating disorder? Také rady vôbec nepočúvaj.
Ak chodí do škôlky len na pol dna, vták ju ber domov pred obedom.
Alebo teda skúsiť v kľude hodiť reč s učiteľkou, aby zvolili iný prístup. V žiadnom prípade ju nesmú nútiť jest. Nech jedlo len ponúknu, ona časom začne ochutnávať. Keď jest nechce, nech len ticho sedí. To sa musí aj iná naučiť, aby nerušila ďalšie deti.
Ja chápem, že je to pre učiteľky náročné, ale ved ešte len škôlka začala. Musia aj ony mat trochu pochopenia a nájsť si cestu k dieťaťu.

monika2605
4. sep 2024

@anicka777777 ja som učiteľka v škôlke, je to úplne normálne a v poriadku, keď to učiteľka nechápe je problém v nej

luccija
4. sep 2024

@anicka777777 sú deti, ktoré iba sedia a pozerajú a najedia sa po týždni.Ty tiež v novej práci máš stiahnutý žalúdok atď. si neistá.Ranajky jej určite daj doma.Ja som vždy povedala jedol, nejedol dajte mu doma nech mama vie ..uvidí, že deti jedia tak ochutná budeš to riešiť potom, keď sa to bude opakovať dlho.Ale sedieť s ostatnými musí.Nemysli si, že v súkromnej by jej chutilo tak isto sme mali jogurt a polka deti ho vrátila, lebo on zje iba čokoládový a nie jahodový.Ja som mala dieťa, ktoré nikdy ani doma nejedlo ani maslo, syr nič vraj len suchý rožok a šunku u nás nezjedlo ani chlieb, lebo on chce rožok.

svetlonos
4. sep 2024

@lienka.7
neurobí s tým zial nič. Sú takéto "specialne" deti. Kamoska mala ten istý problém. Dieta jedlo zopar jedál. Dala mu niečo iné, vracali a neraz.
Po návšteve psychologycky po roku dieta zjedlo jedno nové jedlo. Potom ďalšie. Dodnes to nie je veľká výhra, do nedávna malo tak 15 svojich jedál, teraz už rastie a je hladne tak začalo jmskusat aj iné. Ale v tých 4 rokoch by sa mohla po... A radsej bolo hladné.
Bavila som sa s jednou zdravotnou sestrou v nemocnici, bola okrem pri pirodoch aj v laktacnej poradni. Ma 3 deti, prvé dve zjedia všetko, u tretieho to vzdala. Nikdy v rodine nie je vyberali a to tretie des a hruza. Tiez ma 10 jedál a nepohne s nim. Dievca ma 14 rokov.
Ďalšia kamarátka vari klasickú Slovensku stravu - zdravšie varianty, nie litre oleja a masti. Dcéra je všetko, syn 10 jedál. Muz zje uplne všetko a rad. Chakan chodi na športové gymnázium, výsledky aj zdravitne ma dobré...
Náš ma 4 a tuez zmaturoval. Ôk, nič iné nedostal a hlad ho donútil. Ake fakt ma par veci, ktoré nezje, môžem sa rozkrajat.
U toho prvého dietata psychologička povedala, že mu to musí akoby preklenúť v hlave a pôjde to. Ale nútení ani hlasovaním nehrozi. Tam ešte chápem, mana tiez dosť veci nejde od malička. Ale u tých ostatných dvoch neviem, bo oni jedia celá rodina uplne všetko okrem toho jedného dietata 😁.

colsami
4. sep 2024

@mogaa suhlasim s Tebou.

Fascinuje ma, ako sa vsetky sprchli na ucitelky, lenze uvedomte si ze mate na starost 20 deti ktore mate prevadzat urcitymi cinnostami. A tu sa nejedna o to ze "dievcatko nechce jest" kedze tam je prvykrat, ale podla vsetkeho len co ucitelky deti zavolaju k stolu, dieta nehne, spusti rev a nenecha si nijako vysvetlit ze sa musi aspon k tomu stolu presunut. A to uz je prekazka pri praci - takze sa vobec necudujem ze ju tam zatial chcu len na 2 hodiny. Ci podla vas, matiek ostatnych deti je to fajn, ze na druhu ucitelku ostane 2xviac deti len kvoli tomu, ze ta 1 ucitelka musi kvoli 1 dietatu ostat mimo a riesit iba jeho? Lebo je doma naucene jest pizzu, rezen a bryndzove halusky a nie je ochotne ani sadnut k ostatnym detom?
Takze ano, niektore veci potrebuju cas - ved ten cas dostala, moze chodit do skolky, zvykat si na kolektiv, ucitelky, a ty mas cas jej doma dohovorit ze musi s nimi aspon sadnut k stolu ked aj neje. V lepsom pripade mas cas ju na tie jedla naucit...

Nevidim na tom nic zle zo strany uciteliek.
A ak sa Ti nepaci ze sa treba trosku prisposobit, tak je na mieste zvazit opatrovatelku. Ta moze vsetko prisposobit Tvojmu jedinemu dietatu doma.

lilope
4. sep 2024

@svetlonos a niekedy je chyba len v rodičovi. Dieťa nič za deň nezjedlo, pretože to neľúbi a mama po obdržaní informácie, jáj ty musíš byť hladná, poď, ideme na kebab 🤦 a celkom častá záležitosť, polievky deti neľúbia, pretože im mamy polievky vôbec nevaria, pomazánky ani nehovoriac. Potom naučiť dieťa jesť škôlkarske jedlá, normálne jedlá, je neuveriteľná úloha.

lienka.7
4. sep 2024

@lilope presne tak, deti nie sú naučené na klasickú stravu, jedlá... už sa opäť teším na rodičko a výmysly matiek ci by sa nedalo hento, toto, jej dcerenka toto ale nepapa... ona privarky doma nevari, nemôžu jej dat radšej nejakú čerstvú zeleninku namiesto klasickej obeda? Omg 🤣🤣🤣🙈🙈🙈
@colsami presme tak, nepáči sa ti niečo, prepáč, zaplat si teda opatrovateľku... plus sa mi paci, ako si niektoré myslia, ze v súkromnej skolke jedia niečo iné...jasne, objednávajú si deti z a la carte jedálneho listku🤦‍♀️👌

svetlonos
5. sep 2024

@lilope
toto je určite tiež bežná prax u mnohých. Aj keď ten kebab bude o niečo lepšie ako dodať alebo sladke pečivo od hladu.
Kamoska napriklad od malička nezje mliečne jedlo, klidne by si ju doraziť mohla ake radsrj to. Ona ani lyžicu do úst nedá na vyskúšanie. Maly jej to jedáva rad, ale vari mu to babka.
O tých co som pisala, boli dve rodiny, kde netušia odkiaľ sa to vzalo keďže fakt jedia aj polievky aj všetko.
Ja osobne na to nemám nervy. Nechceš jesť? Budeš hladny, zješ si to potom. Ale aby som vymyslela namiesto toho šišky a iné sprostosti, takže nehrali. Ono 2,5 rocne dieta hlasom neumiera keď sa najje o niečo neskôr. Teda keď špekuluje, ze neľúbi. Ok beriem, ze niekto je haklivy na určité konzistencie akebo fakt nezje par veci. Ale som rada, ze moje sa nezasekli a jedia normalne, teda vacsinou. Keď som vedela, ze len špekuluje, nič iné nedostal a nakoniec zjedol co mal. Ale mam pochopenie aj pre rodičov, ktorí sa môžu roztrhnut, normalne varia aj spolu jedia pri stole a dieta zje 5 jedál.

anicka777777
autor
5. sep 2024

Dievčatá vy si asi myslíte že som jej nevarila iné jedla ako teraz je? Áno varila skúšala som skoro vždy sa pozvracala tak som stým prestala nechcem jej vyrobit blok aby mi už vôbec nič nejedela tie deti ktoré vám pekne jedia to nepochopite už od prikrmov sa snou trápime

anicka777777
autor
5. sep 2024

Ani nevyskkušala veľa jedál a keď už aj vyskusala išlo to von čiže snažili sme sa veľmi žiaľ sú aj takéto deti

gaja78
5. sep 2024

Môj starší syn keď bol škôlkár, tiež mal obdobie že nič nechcel jesť, aj doma bol veľmi zlý jedák, ani neochutnal a hneď odstrčil že mu to nechutí. Potom tam prišla jedna nová učiteľka, taká staršia škola a ona ich neviem ako vedela presvedčiť aspoň ochutnať. Takto sa naučil jesť chlieb s maslom, paradajkovú a brokolicovú polievku a hlavne, tie jedlá aspoň ochutnať a dať si z nich aspoň 2-3 lyžice. Veľmi som to ocenila, mne sa hlavne to maslo doma vôbec nedarilo do neho dostať.

Strana
z3