icon

Dieťa odmieta škôlku

3. máj 2025

Chcem sa opýtať či niekto mal skúsenosť s tým,že dal dieťa do škôlky, nechcelo ísť a potom keď ste išli po neho tak bol ako keby ustrachaný,bál sa a Odmietol ísť ku vám? Ďakujem

Strana
z2
mamamasama
3. máj 2025

Jasné. Bežná reakcia. Pre dieťa si bezpečný prístav. Vravelo ti, že tam nechce ísť, nerešpektovala si ho, dala ho tam, aj proti jeho vôli. Jasné, že sa bojí. Zničila si jeho dôveru, zradila ho. Teraz potrebuje vedieť, že ti môže opäť veriť.

vler
3. máj 2025
@mamamasama

Jasné. Bežná reakcia. Pre dieťa si bezpečný prístav. Vravelo ti, že tam nechce ísť, nerešpektovala si ho, dala ho tam, aj proti jeho vôli. Jasné, že sa bojí. Zničila si jeho dôveru, zradila ho. Teraz potrebuje vedieť, že ti môže opäť veriť.

@mamamasama Znicila doveru, zradila dieta?!-trocha extrem

hipuska
3. máj 2025
@mamamasama

@mamamasama to čo je toto za výmysel?

kavasmliekom
3. máj 2025
@mamamasama

@mamamasama preboha 😳 ako z hororu. Nepreháňaj.

colsami
3. máj 2025

@vler @hipuska @kavasmliekom
To su reci matiek co maju deti na domacom vzdelavani (aj tato konkretna), takze principialne potrebuju vsetky institucie a rodicov, ktori ich vyuzivaju, takymto sposobom zhadzovat.

mamamasama
3. máj 2025

Naštudujte si niečo predtým, ako tu budete vyšokovane reagovať. 🤦🏻‍♀️

ankare
3. máj 2025

Chudiatko 😔

viestta
3. máj 2025
@mamamasama

Naštudujte si niečo predtým, ako tu budete vyšokovane reagovať. 🤦🏻‍♀️

mamamasama
3. máj 2025
@viestta

@viestta a všetky vyšokované matky. Toto je základ vyvinovovej psychológie. (podľa Gábora Matého, Alethy Solter, Neufelda...) Popisujú, že ak dieťa opakovane zažíva separáciu, ktorú nevie spracovať, môže sa uzavrieť alebo odpojiť ako obranný mechanizmus. Nie preto, že škôlka je zlá, ale preto, že sa cíti opustené. A keď vás potom odmieta, nechce vám ubližovať, ale nevie, či vám môže veriť. Tak už toľko neprevracajte očami, vcítte sa do toho dieťaťa a študujete.

luccija
3. máj 2025

To bola prvá návšteva či už chodí dlhšie?

hipuska
3. máj 2025
@mamamasama

@viestta a všetky vyšokované matky. Toto je základ vyvinovovej psychológie. (podľa Gábora Matého, Alethy Solter, Neufelda...) Popisujú, že ak dieťa opakovane zažíva separáciu, ktorú nevie spracovať, môže sa uzavrieť alebo odpojiť ako obranný mechanizmus. Nie preto, že škôlka je zlá, ale preto, že sa cíti opustené. A keď vás potom odmieta, nechce vám ubližovať, ale nevie, či vám môže veriť. Tak už toľko neprevracajte očami, vcítte sa do toho dieťaťa a študujete.

@mamamasama áno? No to by som rada videla, kde konkrétne toto- zradila si ho, oni píšu....

mamamasama
3. máj 2025
@hipuska

@mamamasama áno? No to by som rada videla, kde konkrétne toto- zradila si ho, oni píšu....

@hipuska Napísala som ti mená psychológov. Chceš aj konkrétne publikácie? Mám ti poslať aj knihy? Čo je na tom tak neuveriteľné? Chápem, že ťa to asi vnútorne škrie. Že je v tebe bolesť, lebo si to evidentne urobila aj ty svojím deťom, ale za to ja fakt nemôžem. 😳

sandyka90
3. máj 2025
@mamamasama

@mamamasama ja súhlasím. Moja dcérka sa na mna hnevala tiež zo začiatku, ani ku mne nechcela prísť poobede a hovorila nech idem naspäť do práce....to máloktorá matka pochopí.

viestta
3. máj 2025
@hipuska

@mamamasama neviem co ta opravnuje robit psychoanylyzu inym ludom? Jednoducho ludia maju na rovnaku vec rozny nazor. Tvoj je tvoj, ale vsak co uz, mas na neho pravo. Tak ako ma pravo na svoj nazor @hipuska , moze byt aj diametralne rozdielny ako tvoj a nemusi to byt hned z traumy...

mamamasama
3. máj 2025
@sandyka90

@mamamasama ja súhlasím. Moja dcérka sa na mna hnevala tiež zo začiatku, ani ku mne nechcela prísť poobede a hovorila nech idem naspäť do práce....to máloktorá matka pochopí.

@sandyka90 A pritom to nie je vec, ktorá sa nedá napraviť. Dôležité je vcítiť sa do dieťatka, pochopiť ho a pracovať na tom. ♥️ Je naozaj veľa spôsobov, ako dieťatku opäť navrátiť dôveru.

mamamasama
3. máj 2025
@viestta

@mamamasama neviem co ta opravnuje robit psychoanylyzu inym ludom? Jednoducho ludia maju na rovnaku vec rozny nazor. Tvoj je tvoj, ale vsak co uz, mas na neho pravo. Tak ako ma pravo na svoj nazor @hipuska , moze byt aj diametralne rozdielny ako tvoj a nemusi to byt hned z traumy...

@viestta Až na to, že ja tu nepíšem svoj názor, ale konkrétne vyjadrenia detských psychológov. Nie každé dieťa má však šťastie mať uvedomelú, otvorenú a vzdelanú matku, ktorá sa zaujíma o jeho emócie. 😉

pl2y
3. máj 2025
@mamamasama

@viestta Až na to, že ja tu nepíšem svoj názor, ale konkrétne vyjadrenia detských psychológov. Nie každé dieťa má však šťastie mať uvedomelú, otvorenú a vzdelanú matku, ktorá sa zaujíma o jeho emócie. 😉

@mamamasama ja som napr takéto mudra ešte necitala..ja som zas čítala, že aj dieta sa potrebuje socializivat a práve v tom veku cca 3 roky začína mat potrebu kolektívu a osamostatňovania sa..v zmysle vášho nazoru je ake riesenie?byt s dieťaťom 24/7 až do 18 rokov alebo ti psychológovia aj pisu návod ako dieťa naucit osamostatniť sa..lebo myslim, že autorke išlo najmä o to, aby jej niekto poradil ako pristupovať k tomu dieťaťu, aby to zvládlo..ako napr pri radení sa o odplienkovani je lepsie poradit ako napísať netrap ho a nechaj mu plienky do 6 rokov..lebo zatiaľ som sa od vás nedočítala návod ako postupovať v prípade adaptácie dieťaťa na skolku/skolu, lebo tu sa asi nebavíme o malom bábätku, ale o dieťati co dosiahlo škôlkarsky vek a mamičke skončila rodičovská..takze máte aj navod a radu alebo len nazor?

autor
3. máj 2025
@mamamasama

@mamamasama dúfam,že tie narážky nenarážajú na príspevok. Zaujímam sa a preto som odmietla dať ďalej do škôlky kým nebude 100% pripravené. Išlo prvý krát, nebolo opakované. Väčšina detí čo poznám a išli prvý krát do škôlky alebo na ďalší krát tak nechceli ísť, báli sa byť zrazu samé. Nevravím, že má odmietalo ale prišiel mi taký nervózny, ako keby ustrachaný čo vo mňa vyvolalo veľa otázok a nepokoja. Nemyslím si ,že vo mne stratil dôveru. Tým, že ho rešpektujem a vnímam jeho pocity,emócie tak sa riadim podľa toho a preto sme dali odklad. Ďakujem . Len som chcela vedieť či niekto mal aj s týmto skúsenosť,

nika11103
3. máj 2025

Dievčatá … ja som bola ako možno trojročná a zrejme možno aj menej v nemocnici . Ale už vtedy som bola vnímavá . Hovorila som sestričke , že sa strašne teším na maminku príde na návštevu a nechcem aby odišla . A sestrička mi povedala - čím skôr maminka odíde , tým skôr pre teba príde a pôjdeš s ňou domov . Prišla moja maminka, všetky deti sa rodičom tešili a ja som jej vo dverách obratom povedala chod už preč maminka . A nemyslela som to zle . A nikto z toho traumu nemá . Skôr sa nad tým pousmejeme .

marryliese
3. máj 2025

Dala si mu odklad? je to úplne normálna reakcia, je to nové, je to šok. Ale dieťa si zvykne. Treba mu to vysvetliť, či to sa ho budeš po týždňoch pýtať či už chce ísť? To by nešiel nikdy.

andreatytler
4. máj 2025
@mamamasama

Tak baby, zavrhli ste vysvetlenie co dala @mamamasama, ale svoje vlastne vysvetlenie ste nedali. Skuste este raz.
Autorka, ja som dala dieta do jasli ako 1.5 rocne. Plakal ked ho tam rano muz vodil a plakal ked som po neho prisla. Utekal ku mne ale s velkym placom. Nechapala som a ucitelka len poznamenala ze to vidi bezne, ze tym dieta mame vravi ze sa na nu hneva ze ho tam nechala. Ale to bolo 1.5 rocne. Neviem ci 3 rocne to prezivaju rovnako.
Syn prestal s rannym aj poobednym placo asi po mesiaci.
Skus sa o tom s dietatom porozpravat.

hipuska
4. máj 2025
@mamamasama

@mamamasama budem veľmi rada, keď tu dáš fotku tej stránky, kde píšu vyslovene že rodič zradil dieťa...pretože oni vyjadrujú podporu rodičom a hlavne neobvinuju zo zrady. Konkrétne, tvoje vyjadrenie: nerešpektovala si ho, dala ho tam proti jeho vôli....sú priame obvinenia rodiča, čo určite vyššie spomínaní pani nerobia. Čiže tvoja interpretácia je zlá. To, že dieťa prejaví nechuť voči škôlke, odmietne ísť k rodičovi, neznamená, že rodič zlyháva. Znamená to, že dieťa prežíva emócie, ktoré má s ním rodič spravovať. Často deti musia robiť veci proti svojej vôli (upratanie hračiek, atď), to by potom podľa tvojho vyjadrenia deti cítili ako zradu a stratili dôveru voči rodičovi

Ja nemám žiadnu traumu z toho, že moje dieťa odmietalo škôlku. Skôr u teba sa zdá, určitý spôsob traumy, pretože ty píšeš o zlyhaní rodiča. Ale, rodič nezlyhava tým, že dieťa umiestni do škôlky. To potom tak vyzerá rešpektujúca výchova, keď vychádza z výčitiek rodiča....
@andreatytler

anketkarka
4. máj 2025

Však sa to stalo len raz. Veľmi to prežívaš. Stačí byť oporou dieťaťa. Pokaždé prvýkrát to pre neho bude náročné a stres. Keď čakáš, že si ho necháš doma a pozdejšie to bude iné, tak možno ani nebude, keď si ho na to nedokázala pripraviť doteraz. Každé dieťa si to potrebuje spracovať po svojom.

hipuska
4. máj 2025
@andreatytler

Tak baby, zavrhli ste vysvetlenie co dala @mamamasama, ale svoje vlastne vysvetlenie ste nedali. Skuste este raz.
Autorka, ja som dala dieta do jasli ako 1.5 rocne. Plakal ked ho tam rano muz vodil a plakal ked som po neho prisla. Utekal ku mne ale s velkym placom. Nechapala som a ucitelka len poznamenala ze to vidi bezne, ze tym dieta mame vravi ze sa na nu hneva ze ho tam nechala. Ale to bolo 1.5 rocne. Neviem ci 3 rocne to prezivaju rovnako.
Syn prestal s rannym aj poobednym placo asi po mesiaci.
Skus sa o tom s dietatom porozpravat.

@andreatytler ja som nezabrala jej vysvetlenie, vadi mi jej interpretácia

kuggis
4. máj 2025

Autorka koľko má dieťa rokov? Lebo ty si neuviedla, ale akosi diskutujúce vedia, že tri..to je akože štátna škôlka? Ešte som nepočula, že by brali niekde nové deti na adaptáciu v máji. Adaptácia to je to ,čo chýba tvojmu dieťaťu...v každej škôlke majú zaužívaný iný postup..

andreatytler
4. máj 2025
@hipuska

@mamamasama budem veľmi rada, keď tu dáš fotku tej stránky, kde píšu vyslovene že rodič zradil dieťa...pretože oni vyjadrujú podporu rodičom a hlavne neobvinuju zo zrady. Konkrétne, tvoje vyjadrenie: nerešpektovala si ho, dala ho tam proti jeho vôli....sú priame obvinenia rodiča, čo určite vyššie spomínaní pani nerobia. Čiže tvoja interpretácia je zlá. To, že dieťa prejaví nechuť voči škôlke, odmietne ísť k rodičovi, neznamená, že rodič zlyháva. Znamená to, že dieťa prežíva emócie, ktoré má s ním rodič spravovať. Často deti musia robiť veci proti svojej vôli (upratanie hračiek, atď), to by potom podľa tvojho vyjadrenia deti cítili ako zradu a stratili dôveru voči rodičovi

Ja nemám žiadnu traumu z toho, že moje dieťa odmietalo škôlku. Skôr u teba sa zdá, určitý spôsob traumy, pretože ty píšeš o zlyhaní rodiča. Ale, rodič nezlyhava tým, že dieťa umiestni do škôlky. To potom tak vyzerá rešpektujúca výchova, keď vychádza z výčitiek rodiča....
@andreatytler

@hipuska
...."nerešpektovala si ho, dala ho tam proti jeho vôli"........
Ja to nevinam ako obvinenie rodica alebo vycitky. Podla mna je to fakt. Ak dieta povie mame ze do skolky ist nechce a mama ho tam da, tak ta mama nerespektovala to dieta.
Nemyslim si ze respektujuca vychova je o tom ze rodic by mal urobit vsetko co dieta povie.

hipuska
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
4. máj 2025
@andreatytler

@hipuska
Ja to nevinam ako obvinenie rodica alebo vycitky. Podla mna je to fakt. Ak dieta povie mame ze do skolky ist nechce a mama ho tam da, tak ta mama nerespektovala to dieta.
Nemyslim si ze respektujuca vychova je o tom ze rodic by mal urobit vsetko co dieta povie.

@andreatytler áno dieťa nemá byť bohom v rodine. Bohmi sú rodičia a tí musia dávať dieťaťu mantinely. Ak ale dieťa zjavne nezvláda odlúčenie, lebo bolo oddelené priskoro, tak rodiča netreba obviniť, ale dať mu možnosť a informácie na prehodnotenie rozhodnutia.

viestta
4. máj 2025
@andreatytler

@hipuska

@andreatytler a ako riesit taky pripad, ze to dieta jednoducho do tej skolky musi ist, aj ked tam ist nechce? Svet nie je idealny a jednoducho dieta potrebuje jest, obliekat sa, mat kde byvat a na to treba peniaze a kedze tie nepadaju z neba mama ich potrebuje zarobit a ist do prace, dieta do skolky. Toto sa tu vyhrotilo na Sophinu volbu. Bud "zradis" dieta a das ho do skolky alebo mu budes oporou, ale nebude co jest. Tu sa mamicka pyta ako riesit to, ze ju dieta odmieta. Miesto toho aby sa z tych mudrych psychologickych knih, ktore su nastudovane vybrali rady ako dieta ukludnit a ako mu vysvetlit nevyhnutne veci sa obvini matka, ze ho zradila. Co ak nema inu moznost ako to dieta do skolky dat? Cele zle. Cele zle.

Strana
z2