icon

Dieťa odmieta svoje meno a vymýšľa si iné

danula.ch
26. nov 2013

Ahojte, nikde na fore som sa o takomto pripade nedocitala, tak pisem, mozno mi budete vediet poradit 🙂
ked mal Davidko 3 roky, zacalo mu vadit, ked sme ho volali jeho menom. najprv bol asi mesiac patka, akoze cislo 5, potom asi 3 mesiace Y, Slimak, Ajka, Cicuska, Mama....cokolvek sa mu momentalne zapacilo, take meno si dal. Ak mu povieme jeho menom, hned nas opravi, aj v polospanku a ak ho presviedcame ze je David, tak to by ste mali vidiet ten hystericky zachvat 😕 . poslednu dobu je schopny aj 10x denne si zmenit meno, to je uz nad moje sily si to vobec pametat. dovolim mu preto uz iba jedno meno denne, ale ma s tym problem, kvoli tomu mame denne niekolko vystupov. dokonca aj v skolke ho musia volat tak, ako on chce, inak im tam tiez robi vystupy.
berie to strasne vazne, raz este na zaciatku ho s tym moj otec tak strasne vyprovokoval, ze som sa o neho az bala. v skolke sa to ucitelkam tiez nepaci, vraj ho v tom nemam podporovat, tak mi to povedali dnes, aj ked suhlasili, ze ho budu volat Mama. ani ostatne deti to nechapu, ucitelky im to nedokazu vysvetlit.
Prve tyzdne, mesiace, sme to brali ako srandu, az do toho spominaneho incidentu s mojim otcom. vtedy som pochopila, uz to prestalo byt vtipne. rozpravala som sa o tom s detskou psychologickou, vraj on je o tom skutocne presvedceny a nemame mu v tom branit, lebo by sme mu mohli uskodit a vlastne meno by znenavidel.

som z toho zelena, aj nas to vsetkych strasne psychicky vycerpava, aj mam starosti o neho sameho, ako ho beru deti. neviem co s tym robit, ako sa spravat, ako reagovat, dokedy mu to vydrzi. no a hlavne, preco to robi. naozaj sa nedokaze stotoznit so svojim menom, alebo je to cisto jeho fantazia? len ta fantazia je taka intenzivna a trva uz takmer rok.

mate niekto s niecim takym skusenosti? uz dlhsie zvazujem navstevu psychologa, mame niekolko podobnych veci, ktore ma trapia, ale toto momentalne najviac. chcem mu iba pomoct, ale neviem ako. takto sa vsetci iba trapime

maribell
26. nov 2013

@sharonik mno vidis a aki ludia s nas vyrastli ..nije ako teraz ..deti su velmi zle .. a to podla mna nieje dobou ale rodicmi .. ja by som si naprikald nenechala skakat pohlave ..vsak dobre ..vyberie si ine meno a mozem ho tak volat pri hre ale nije menit ho 10x za den a mysliet to smrtelne vazne .. ja nehovorim ze je zle ked je ine ale nepaci sa mi ze dieta v podstate manipuluje s rodicom a vymaha si to zufalym placom lebo on to proste chce... toto mi nepride normalne absolvovavat to niekolkokrat denne... evidentne nieje nieco v poriadku

zuzkaanicka
26. nov 2013

@danula.ch mne to trochu pripomina to, ako ked si dieta vymysli imaginarneho kamosa (nie vsetky deti to robia, ale niektore ano) a nikto mu nevyhovori, ze je to len vymysel-pre neho proste existuje a basta ... casom pridu na to, ze je to blbost, ale ten cas treba vydrzat ... s tym menom je to horsie, lebo ak nepomaha ani "neoslovovat", tak potom velakrat denne musi nutne dochadzat k sporu ... isto, asi sa to nejako malo zarazit na zaciatku, ale ktovie ... do tych detskych dusiciek nevidime a zase neda sa vsetko riesit razne, ja som skor za citlivy pristup ... ale proste, obcas treba nieco aj odignorovat ... este by si mohla skusit mu povedat, ze sa ti nieco stalo s pamatou a nevies si tie vsetky jeho mena (skor nazvy) zapamatat, takze musite sa spolu dohodnut napr. na tom Slimakovi-ze aj Tvoja pamat je teraz taky slimak, tak si to lepsie zapamatas 🙂

simca06022011
26. nov 2013

@maribell no vies, podla mna je to vekom,dobou.. vsade ospevuju kazdeho prava, rodic a dospely clovek uz nema pravo na nic iba poskakovat okolo kazdeho, aby nahodou zle nebolo 🙂)

zuzkaanicka
26. nov 2013

@maribell nechcem sa s Tebou hadat, ale kazdy clovek je iny a potrebuje aj iny pristup ... v skole sa to tazsie realizuje, lebo tam je naraz dost vela deti, ale aspon doma by sa na tu individualitu malo hladiet ... samozrejme, tym nemam na mysli, ze nam maju deti skakat po hlave, ale nie je dobre "zahanat ich do kuta" 😉

kararinka
26. nov 2013

@danula.ch ty ako mamiicka vidis najlepsie ci to syn robi len aby "cvicilio" s rodicmi alebo treba za tym hladat nieco viac. Skus ako jedna mamicka tu radika, ze ku kazdemu menu pridas aj jeho ako napr. slimak davidko, ypsilon davidko s tym ze jedno meno si moze vybrat on, ale druhe mu vyberas ty. skus ci sa da podplatit, teraz pojde mikulas, balicky nedate do ciziem, ale na kazdu date menovku, ci bude ochotny akceptovat svoje meno. Este by ste mohli vymysliet nejaku rozpravku s tym, ze ujo postar nenasiel s dolezitym balikom dietatko alebo kamarat, ktory nieco potreboval, lebo ono si stale menilo mena. Alebo este hladat pozitivny vzor s jeho menom.

bosoriak
26. nov 2013

@danula.ch No myslim, ze su dve moznosti:
1.) Ma nejaku jemnu formu autizmu. Mozno aspergerov syndrom. Na to treba odbornika, nie anonymnu tlchubu z fora ako ja 🙂, takze by som isla v prvom rade za psychologom, nech sa vyluci tato alternativa.

2.) Je to citlivy a mudry chalan, ktory zistil, ako sa da pekne vykyvat s maminkou. Si cela nestastna, ze nie je po jeho, vyhoveju mu dokonca aj v skolke (!). Pises, ze jeho sestricka je uplny anjelik a nemate s nou ziadne problemy. Nuz, mozno tam je problem. Nie je mozne, ze si takto ziskava pozornost? Ked on zacne robit cirkus, ze sa nevola tak, ale inak, vtedy pre teba prestane dcera existovat, pretoze riesis JEHO. Skus pouvazovat nad tym. Ci to nie je z jeho strany vykrik po pozornosti, ktoru nejakym sposobom nedostava. Aby bolo jasno, neobvinujem ta, ze sa mu nevenujes. Si iba jedna a do rodiny pribudlo druhe dieta, takze sa vsetci musia naucit s tym zit. Niektorym to trva dlhsie, niektorym sa to nepodari nikdy. To len aby si bola pripravena.
Nijak inak, nez pevne a s laskou sa to zvladnut neda. Konkretne metody ti neporadim, pretoze ty vies, co v danom momente zabera a co nie. Ale ja by som rozhodne takuto hru nehrala, aby som bola ja vystresovana, ako ho mam oslovit. Jednoducho to nie je normalne. Nezalezi na tom, ze on je presvedceny. Dieta moze byt presvedcene aj o tom, ze existuje Jezisko, co nosi darceky a pritom to tak nie je. Proste nastal cas riesit realitu. A urcite, urcite, by som nepodporovala taketo spravanie aj v skolke. Nemozes predsa cely svet prisposobit tomu, aby nahodou neplakal, co ako velmi by si chcela.

Velmi ti drzim palce.
Az sa vam to podari poriesit, napis sem, prosim, velmi ma zaujima, ako ste dopadli.

sono2
26. nov 2013

@danula.ch ahoj, mňa to tiež pobavilo. Som taký prípad ešte nepočula. Ja som tiež názoru, že by ste ho mali nechať tak. Neviem, prečo to v škôlke tak prekáža. Ja som neni psychológ, ale intuitívne viem, že to treba čas nie mu robiť výstupy. Skús sa aj ty nejako pomenovať nejako tak ako nemá rád a predtým mu povedz, že sa ti jeho meno páči a že mu pasuje nejaké omáčky čo naňho zaberá, keď mu niečo vysvetľuješ pri jedle alebo tak. No a potom ak by nepomohlo povedz teda , že aj ty sa zmeniš čo ja viem na 😀 mi je to smiešne no niečo zas aby sa ťa nebál, neviem trebárs nejakú zeleninu čo nemá rád. No a ak by mal pindy skús na tom trvať, keď začne hystéria proste vydrž nejakú hranicu aby zas toho nebolo moc. No toto ma tak napadlo. Že by mohlo zabrať. Všetko ale kľudne. Veľa šťastia

sono2
26. nov 2013

Hej, je to moje blbosť baby nadomnou majú lepšie nápady...

marianqa
26. nov 2013

možno by som skúsila na všetky mená reagovať negatývne fuuuj ta to je škarede meno a keby povie Dávidko by som začala meno vychvaľovať

babulina
26. nov 2013

my sme riesili tento isty problem, nasa dcera si zvolila sice len jedno meno, namiesto Ninka si nechala hovorit Bibka, psychologicka nam odporucila to nijako neriesit, odporucila nam pristupit na jej hru, lebo pre nu to bola len hra, dovodom preco chcela byt Bibka je rozpravka, ktoru mala rada, ako sa jej omrzela rozpravka tak sa sa jej omrzelo aj to meno, trvalo to sice par tyzdnov ale ako prislo tak odislo, drzim paste

bettynka222
26. nov 2013

@danula.ch aj my mame doma tvrdohlavca 🙂 kto nezažil, nepochopí 😝 v škôlke mi tvrdia, ze je nadpriemerne inteligentný, tak uz si z toho všetkého hlavu nerobím. Ale teda posledný rok materskej bol pre mna zabijak 😝
Nás maly napríklad vobec nechce chodit von. Začalo to ked mal rok a pól. Dovtedy sme boli celé dni len vonku a zrazu toto. Ked som sa zaťala, nasilu ho obliekla a vyniesla von, tak sedel na zemi a cely čas plakal-až sa z toho dovracal (to sa stalo naštastie len raz).cely rok a pól som s ním bojovala a nútila ho chodit von. Po polhodinovom reve som ho cela spotena dostala z domu a ďalšiu hodinu naháňala po okoli. Samozrejme potom nechcel ísť domov,takze som ho ďalšiu polhodinu vliekla na rukách. Ked mi odišla z toho všetkého chrbtica, konečne som to vzdala. Teraz si uz nechá vysvetlit (ma 3 a pól), ale stále s ním musím bojovať ked niekam ideme. Jemu je doma jednoducho najlepšie. Ked sa niekam presunie a zvykne si tam, zas nechce ísť inam. Aj zo skolky chodíme medzi poslednými 😀
A co sa týka oslovovania, my mame doma raz čerstvo vyliahnuteho dinosauricka, inokedy mačicku, zajaca ale aj pavúka 😀 ale teda nehnevá sa na nás ked ho oslovime jeho menom, skôr sa mu nepáči ked mu poviem ty moj maly...(astronaut, miláčik atd). Vtedy povie ako sa vola (meno aj priezvisko) 😀
Čítala som, ze ste sa mu jeho alternatívne mena snažili vyhovoriť. Prečo? To Vám babky poradili? (Mna tie moje nútili ťahať malého nasilu von). Nespustili sa tým tie hysaky? Jedine co ti možem poradiť je, ze sa s tým musíš zmieriť a prestať to riešiť - ako tu uz niekto povedal. Jednoducho ked začne plakať preto, ze si ho nesprávne oslovila, povedz mu prepáč slimacik, kvetinka atd., ja som sa pomýlila. Časom to celé odozneje a uz sa na tom len s mužom zasmejete 🙂

lucinocka
26. nov 2013

predvcerom isiel pekny romanticky film, kde deti mali do 10 rokov svojich vymyslenych priatelov, ku ktorym sa spravali ako keby skutocne existovali a rodicia ich vodili po psychologoch🙂 Myslim si, ze ked ma dieta nadmerne vyvinutu predstavivost, tak tomu veri akoby to bolo realne, lebo je to dieta, pozera sa na svet inak ako my dospeli, pre nas su take veci somariny, vymysleniny..ale v jeho malom nevinnom svete je to skutocne tak..preto verim, ze ked maly pride s tym, ze je dnes Kvetinka, tak tomu fakt veri, akoby ho tak rodicia od narodenia volali.. ja osobne sa stale vytocim, ked ma niekto koho stretavam denne, vzdy povie nejake ine meno / vacsinou stare skleroticke zenske/ a tym, ze on tomu fakt veri tak sa hneva..
Bohuzial ako to riesit neviem, ale myslim ze s vekom to odide samo...detsky svet ma bohuzial obmedzene trvanie:(

marissenka
26. nov 2013

@danula.ch ahoj.pristupili ste na jeho hru a teraz neviete ako s tym seknut.skus sa s nim dohodnut,ze odteraz sa bude volat len davidko a nijak inak..a hovorit mu len menom..a ked zacne vyvadzat,tak si to nevsimaj...do tyzdna ho to urcite prejde.a netreba na to upozornovat...pisala som si s kamaratom-psychologom.jemu sa to vidi takto.ale ked mas pochybnosti,nechaj ho vysetrit.a moj maly robil taketo sceny tiez okolo 3 roka...reval jak tur,ale neznesitelne,a bez priciny....nic nezaberalo,az som sa s nim dohodla,ze ked bude takto revat,zakazdym mu vezmem jedno auto.auticka boli jeho najoblubenejsie hracky..a casom pochopil...len treba byt dosledny a nepovolit.drzim palce 😉

sharonik
26. nov 2013

@maribell Ale teba nevychovávali pred 50 rokmi, ale len pred 20🙂. Každá generácia hovorí o tej nasledujúcej, že je horšia ako bola tá ich, že je drzejšia, lenivejšia a neviem čo ešte. Ver tomu, že ja by som si tiež po hlave skákať nenechala, ale zároveň by som chcela zistiť prečo to robí.
Jedna známa mi rozprávala o synovi škôlkarovi, ktorý nechcel ani za svet jesť, skúšali po dobrom, po zlom a nakoniec z neho vyliezlo, že nechce zomrieť. Nepochopiteľné? V hlavičke si spojil infomráciu, že keď bude jesť narastie a časom bude dospelý, dospelý zostarne až nakoniec zomrie. Tak si povedal, že keď nebude jesť bude stále dieťa🙂 Tiež ho mohli odbiť s tým, že vymýšľa a cvičí s nimi a on nešťastník by sa asi nakoniec asi naozaj najedol, ale pri každom jedle by myslel na to, že zomrie. Takto si o tom podebatovali a chalan je v pohode. Takže nesúhlasím s tým dovoliť deťom všetko, ale snažiť sa pochopiť ich strachy, pohnútky atď.- najmä tí menší sa ešte nevedia vyjadriť slovne čo ich "trápi" a musia s atiež naučiť vysporiadať sa s rôznymi aj nie príjemnými pocitmi.

danula.ch
autor
26. nov 2013

@sharonik dakujem, tak nejak to vidim aj ja. sme si takmer isti, ze je nadpriemerne inteligenty, nemame to este potvrdene od psychologa, na to je este cas. ale uz ako babatko ho ludia, co robia s detickami videli o vela krokov vpred pred ostatnymi detmi a tie rozdiely su stale vacsie. s nim nebolo nikdy nic jednoduche a take, ako to mali moje kamosky so svojimi detmi. vzdy mal svoje specialitky. pre jedneho rozmaznany spratek, co cvici s rodicmi, pre ineho citlive a intelignetne dieta, proste ine ako vacsina, automaticky potrebuje iny pristup. ako som uz pisala, kto nezazil, nepochopi. ani ja sama som si to najprv az tak neuvedomovala, potom ked sa mu narodila sestricka som zistila, co je to vychovavat bezne dieta, aky obrovsky rozdiel to moze byt. s malou je to brnkacka, akoby som ani druhe dieta nemala. pritom je normalne, zive, tvrdohlave dieta, pre inych az prilis ziva. vobec nie typ dietatka s tupym pohladom, kam ho polozis, tam ho najdes 😀

danula.ch
autor
26. nov 2013

@maribell jasne, ved mozeme to z neho aj vymlatit, ake jednoduche. tak to ale riesit nechceme, ako si uz spominala, tak by to riesili nase stare mamy. nie som proti bitke, ale dokazem rozoznat, kedy robi dieta nieco na truc a kedy je to problem, s ktorym ono same bojuje. v tom pripade potrebuje pomoc, nie bitku

danula.ch
autor
26. nov 2013

@crissie uz vyssie som pisala, co vsetko sme skusali. okrem tej moznosti aby sme to z neho vymlatili, alebo ho nasilu volali jeho menom, nech sa deje co sa deje, sme skusili uz vsetky mozne strategie, aj tie co pises. najprv nam to bolo jedno, ze ved fantazia, nebudeme ho brzdit. potom sme s tym chvilu bojovali, a nakoniec prisla rezignacia. aj to, ze nutenie do jeho mena by mu mohlo psychicky ublizit. ked mi psycholog povie, ze je to ok, len potrebuje uputat pozornost, tak si vymysla mena, pojdem do toho a budeme ho volat iba David, ale co ho ja poznam, takto to nie je

danula.ch
autor
26. nov 2013

@hameeda uz na zaciatku som vedela, ze fantazia u deti pracuje na plne obratky, tak sme to na zaciatku nebrzdili. okrem toho si nemyslim, ze by to nieco zmenilo. akurat by este viac odmietal svoje meno.

suem
26. nov 2013

@bosoriak palec hore !

belasy_motylik
26. nov 2013

@danula.ch nie je to začínajúca forma schizofrénie? Prvé prejavy môžu začínať už v tomto veku. Alebo to pravdaže môžu byť aj obyčajné detské "vymýšľance" a vtedy to treba naozaj zaraziť. Určite neodporúčam za to žiadne fyzické tresty. Len treba zvoliť vhodný prístup, lebo z toho môže byť skutočne veľký problém. Oporúčam navštíviť viacerých odborníkov a získať viaceré pohľady na vec, lebo sami už asi na nič neprídete.

danula.ch
autor
26. nov 2013

@svetielko_babinetka v takych veciach ako ukladanie hraciek a podobne problem nevidim, to nerobi. asi narazas na autizmus, aj to som si chvilu myslela, ale nastastie to asi tak nebude. na to ma az prislis zivy pohlad 😀 . meno si zacal menit, ked uz mala sestricka takmer rok, to asi nebude mat suvis

danula.ch
autor
26. nov 2013

@sono2 to tvoje sa mi praveze paci, to jedine sme este neskusali, dakujem za tip 😀

danula.ch
autor
26. nov 2013

@belasy_motylik so schizofreniou ma nestras.....mas s tym skusenosti, poznas niekoho?

zara13
26. nov 2013

@danula.ch - osobne skusenost nemam, ale tiez si myslim ze navsteva psychologa neuskodi. ak je najaky problem poradi ako nan, ak nie je - tak budes kludnejsia.
este mi napada, je to sice dieta, ale 3 rocne, vravis je sikovny a tak - neskusali ste sa s nim nejako rozpravat, ze preco sa chce tak volat? preco mena meni ? nejakym sposobom ktory vies ze funguje. s 3 rocnym by sa zvacsa da uz celkom rozpravat. (teda ak nema nejaku diagnozu ako autista a pod.)
Kazdopadne drzim palce. a tiez by ma zaujimalo ako dopadnete.

k_a_j_k_a
26. nov 2013

@danula.ch necitala som celu diskusiu, ale mam rovnaky nazor ako @anjelicek26 a @maribell. Aj moje deti takto vymyslali. Ale stopli sme to radikalne na zaciatku. Aj s MM. Kazda ma svoje meno, my sme im ho vybrali a su pekne, nam sa pacia, tak nevidim dovod volat ich inak-Sabinka, Emka a pod. - podonasali to zo skolky. Keby sme im chceli dat ine mena, tak by sme im ich dali. A takto sme to aj vysvetlili detom. 3r. dieta by to malo uz pochopit. Takisto sa museli naucit, ze ja som maminka nie babi alebo pani ucitelka. A vedia, ze doma s tym nepochodia. A to, ze reve a ma vystupy? No a? Musi sa naucit, nemoze predsa s Vami mavat. Urcite pravidla platit musia, aj keby traktory padali. Pre pokoj v rodine a aj pre Tvoje dusevne zdravie. Sama pises, ze si z neho na nervy. Ked huci, poslat do izby, nech pride ked bude dobry chlapec. U nas to pomaha. Ci sa jedna o meno, jedlo, hracky, obliekanie, proste o cokolvek. Teraz chcu vsetcia vsetko riesit psychologom, pritom obcas staci byt na deti tvrdsi a disciplinovanejsi. Je to mozno pre niekoho tvrde, ale funguje to.
Neviem, ci si pisala, alebo som citala niekde inde, ze si vymysla kamratov. To je klasicka detska fantazia. Ja som mala dlhe roky kacicku a som ok 🙂 A tiez by som mu povedala, ze sa s nim nebudu chciet deti hrat, lebo nevedia ako ho maju volat. 🙂

danula.ch
autor
26. nov 2013

@bettynka222 stadium, ked sme sa mu to snazili vyhovorit je uz za nami. najvacsie hysaky mal prave vtedy, ked sme sa ho snazili presviedcat ze je David. uz nas to preslo, neviedlo to nikam. uz mesiace mame taktiku, ze sa mu snazime vyhoviet. aj na zaklade odporucania psychologicky, aj na zaklade nasho presvedcenia, ze to nerobi z trucu, alebo potreby putania pozornosti. vtedy robi ine veci. takze sa snazime oslovit ho tak, ako chce, v nadeji, ze ho to takto rychlejsie omrzi 😅
mate to aj vy vesele, viem si predstavit, ake prijemne prechadzky ste mali a hlavne tie pohlady ludi. dalsia matka, co nezvlada svoje dieta, treba mu dat jednu vychovnu, ved on sa nauci 😀 😀 . okolo 3. roku sa u nas vela veci ulahcilo, to bol zlaty vek, ale tak nieco sa upravi a ine zase pride, len aby sme sa nenudili 😀

danula.ch
autor
26. nov 2013

@zara13 jasne ze sme sa ho pytali, preco sa chce volat inak. povie len to, ze lebo je slimak. tak to je predsa jasne, ze ked je slimak, musi sa volat Slimak, co na tom ti dospeli nechapu? 😀

danula.ch
autor
26. nov 2013

@k_a_j_k_a my predsa nemame doma liberalnu vychovu. nechat ho revat ked nedostane co chce, alebo mu nieco zakazeme, s tym som sa vyrovnala uz daaavno. v najhosom posielame aj do tej izby. vobec to na nas nie je tvrde, bez takychto metod by sme uz boli sedivi a kyvali sa s tupymi pohladmi niekde v kute. to je vsetko ale cajovy odvar proti tomu, co zazivame s menami. nepisala by som sem, keby to malo take jednoduche riesenie

sono2
26. nov 2013

@danula.ch a ešte zapoj aj tatina môžete byt aj zvieratá nejaké. A treba povedať.a že ste neni viac mamička a otecko lebo on tiež neni to čo by mal byť a vy žiadneho janka ani iné meno vášho chlapca nemáte. Teším sa, ak by ti to vyšlo. Len nebuď to, čoho sa bojí ako napríklad doktorka, zubár, čert !

babulina
26. nov 2013

Povedzme si ale uprimne volate svoje deti iba menami, obcas ich neoslovite bambulka, zlaticko, drobcek? Preco by sme to nemohli dovolit to aj vopacnom garde, tak sa proste citi urcite momenty ako slimacik, no je tam toho, vymyslat prapodivne diagnozy je zcestne, psychologickou nic urcite nepokazis @danula.ch ale bude to ok, nasa psychologicka nad tym dost mavla rukou, dala nam par rad ale nic viac 🙂