icon

Dieťa s autizmom v škôlke

niki78281
25. mar 2025

Je tu niekto, kto má dieťatko autistu a chodí do škôlky? Naša malá je autista. Ako fungujú takéto škôlky, môže tam byť rodič s dieťaťom keď dieťaťa sa bezomňa alebo manžela nikam nepohne? Určite by tam sama nezostala nakoľko jej cudzí ľudia veľmi vadia, schováva sa pred ľuďmi. Dokonca veľakrát chytí záchvat keď sa jej niekto prihovorí alebo sa na ňu viac krát pozrie. Búcha si hlavičku a kričí až je bordová. Trošku sa ukludní až keď ju chytíte do náručia. Už mala 3 roky a neviem si predstaviť ako to funguje pre takéto detičky v škôlke. Neviem si predstaviť ako bude chodiť do škôlky a nie to ešte potom do školy. Ani vyšetríť u lekára sa nedá🙈 mysleli sme si aj so psychiatričkou že sa to bude postupne lepšiť ako bude staršia ale je to naopak horšie. Ako to bolo pri vašich detičkách s PAS?

tana999888
25. mar 2025

Zariadte si domace vyucovanie a bude to v poriadku, da sa to zvladnut aj takto.

terezkaarthuramax
25. mar 2025

Pozri instagram autizmusnasnezadtavi

niki78281
autor
25. mar 2025

@tana999888 to by nebol problém, len teda doktorka vravela že by jej to možno pomohlo trošku v tom socializovaní. Tak ma zaujíma ako to chodí v tých škôlkach.

niki78281
autor
25. mar 2025

@terezkaarthuramax ďakujem pozriem

nikpa
25. mar 2025

@niki78281 treba ju socializovat, aj za cenu, že to bude zo začiatku ťažké. Ideálne keby ste mali poblíž špecifikálnu MŠ pre deti s PAS ale viem, že to je väčšinou rarita. Takže ak má uzavretú diagnózu od pedopsychiatra, vybaviť papiere na asistenta a pobehať škôlky, ideálne tak aby boli naklonení a vzali vám ju bez problémov. Lebo tlačiť niekde takéto dieťa nasilu nie je dobré pre nikoho. U nás v MŠ mame autistov, riaditeľka je empaticka žena a pokiaľ je dieťa len trochu prispôsobive a nie je agresívne na iné deti, nemá problém ho prijať. Potom dieťa funguje podľa individuálneho študijného plánu s asistentkou a podla rozvrhu pre ostatné deti. Samozrejme podľa potreby sa už dá už upraviť viacej vecí... Chápem ta ako matka, že si to teraz nevieš predstaviť ale aj takýto ľudia sa vzdelávaju, chodia do rôznych centier a je to pre ich dobro. Nemôžeš ju celý život pri sebe držať doma. No keď máš pocit, že to ešte nie je pre ňu, ešte je malá, môžeš si ju nechať doma a dat ju do MŠ až od 5 rokov. Držím palce 🧡

henka123123
25. mar 2025

Zahlasit ju do specialnej skolky.kde je maly kolektiv a postulne adaptovat.najprv hodina denne a postupne zvysovat..do bezne ms isto nie..velky kolektiv plus ked je nesamostatna to isto nie

thereisabear
25. mar 2025

Chodí na terapie? Náš si takto od 2 r. zvykal a v 3 r. nemal nejaký veľký problém v škôlke. Inak tiež iných ľudí nemusel. Treba ju systematicky zvykať na cudzích, chváliť a odmeňovať za pokrok.

hopeja
25. mar 2025

Náš malý chodí do škôlky,odporucila by som hladať nejakú špeciálnu škôlku pre autistov,ale je ich veľmi málo. Tam to s detičkami vedia. Nebude to zo začiatku lahke, ale treba skúsiť. My sme tam chodievali najprv na terapie, takže keď nastúpil už to tam poznal.Teraz už chodí do škôlky rád a zvláda tam aj veci, s ktorými mal problém. Tiež nie je najľahším prípad,je neverbálny. Chodievate na nejaké terapie?

terezkaarthuramax
25. mar 2025

https://www.instagram.com/autismus_nas_nezastav... to to je ono.je to uzasna rodinka

niki78281
autor
25. mar 2025

@nikpa tak dali by sme ju určite do škôlky pre autistov aj keby bola nejaká súkromná aspoň na hodinku. To že by mala asistenta tak tomu neverím že by spolupracovala nakoľko ani s mojou maminou nevydrží pokým idem ja na záchod a vôbec ju netoleruje a ani zvyšok rodiny. Podľa psychiatričky má veľký strach s odlúčenia nakoľko k nám prišla keď mala 4 týždne a doslova sa na mňa prisala. Už ako bábätko keď som ju dala niekomu podržať tak začala plakať až bola bordová a ukludnila sa až keď som si ju zobrala do náručia. Často sme boli hospitalizovaný v nemocnici aj pre iné zdravotné problémy a lekári vraveli že takéto silné puto s niekym kto nie je bio matka ešte nikdy nevideli. Dokonca keď ju vysetrovali jej veľmi klesala saturácia ani kyslík nepomáhal tak som im ju doslova vytrhla položila som si ju na hruď a v momente začala krásne dýchať. Všetci ostali ako obareny že to predasa nie je možné..... minulý rok už ako tak bol pokrok vošla aj do víťahu keď tam bol nejaký človek ale v januári nastal veľký zlom keď mala po dlhom čase stretnutie s bio matkou ktorá sa asi chcela predviesť pred novým frajerom malú objala a na veľmi dlho. Musela som zasiahnuť lebo malá doslova stuhla chytila záchvat a od vtedy je to horšie ako kedykoľvek predtým. Už ani do toho víťahu nevôjde... Proste celé zle. Veľmi jej chcem pomôcť len už neviem ako. Ona je úžasné stvorenie ale výnimočne citlivé.

niki78281
autor
25. mar 2025

@hopeja chodili sme do rata centra pre autistov ale bol to na ňu veľký nátlak a počet záchvatov sa neskutočne zvýšil tak sme toho nechali. Psychiatrička povedala že ona je veľmi citlivá a akýkoľvek nátlak to len zhoršuje takže tak.😔

iqoska
25. mar 2025

@niki78281 vieš jak im je v špecke fajne? Po pol roku možno ani domov nebude chcieť ísť. A ešte dievčatko - to budú vláčiť po rukách jak mačiatko zo začiatku. Tam ju nenechajú plakať neboj. No na začiatok ti ju zoberu a plačúcu odnesú do triedy. Dohodnete sa kedy po ňu prídete - o hodinu, o dve... Prídeš po dieťa, povedia ti ako to išlo, či revala, či sa pohrala. Další deň to isté. Učitelka ti povie či si trúfa aj na dlhšie. Zlatík pýtaj si od psychiatričky lieky - to jej pomôže pri nástupe do škôlky. Treba pred nástupom aspon mesiac začať dávať. Ideálne aj dva tri mesiace. Muž nech si zoberie v septembri dovolenku aspon dva týždne - budete chodiť dvaja ako psych. podpora. Len sa snou nelúč dlho v školke. Prezuť, pusu a čau. U nás asistentky zo začiatku s deťmi pomaly bežali do triedy. Tie dva týždne sú také kritické, hlavne to netreba prerušiť.

niki78281
autor
25. mar 2025

@iqoska Povzbudivé ďakujem. ☺️

pininka1
25. mar 2025

@niki78281 pracujem v špeciálnej školke pre autistov a mnoho detičiek je ako ta tvoja keď prídu a veľa rodičov je aj takých uzkostlovych ako si ty a neber to prosím ako urážku, je to pochopiteľné. Sama by si bola prekvapená ako rýchlo by sa menila a začala napredovať. Čím skôr ju dáte do špeciálneho zariadenia, tým to bude ľahšie a lepšie. Určite ale bez vás, pretože ak by si s nou chodila všade ty, tak by sa nič nezlepsilo.

andrejka1974
25. mar 2025

@niki78281 sú špeciálne škôlky, treba najprv skúsiť terapie , veľa by vám pomohli v centre včasnej intervencii, každá škôlka funguje ináč zo začiatku je to ťažké ale postupne si zvykne niektoré skôr iné neskôr moja chodí do dss je to špeciálne zariadenie pre autistov len pozor všade sú poradovníky