icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

rutie
11. nov 2013

@zuzkaanicka jasne, ze som sa stazovala. Na socialnom odbore, oficialne riaditelke, nepomohlo, takych rodicov co sa stazovali tu boli desiatky. Pomohli mi kamosky - co mali deti v tej skolke, ze sa za mna prihovarali. Takze deti mi zobrali. Syna v septembri riadne ako predskolaka, baby postupne pocas roka, ked sa nieco uvolnilo. Najprv trojrocnu, potom strednu, ako 5-rocnu. Tej mamicke s predcasniatkom nepomohol nikto, ja som sa o jej situacii dozvedela az dalsi rok, ked uz jej najstarsia bola v predskolskej. Musela poslat na rok deti k starym rodicom 400 km daleko a starat sa o babatko a manzela. Deti u starych rodicov skolku dostali zo dna na den.

aristka
11. nov 2013

@rutie rodičia robia veľkú chybu ,ak sa cítia diskriminovaný a vedia ,že pravda je na ich strane a drobča im nezobrali ,treba obísť riaditeľku a riešiť situáciu cez zriaďovateľa škôlky a vec sa dá vyriešiť ....vedenie v škôlke bohužiaľ si robí čo chce a preto tu dochádza k čomu dochádza a nazvem to diskrimináciou ....

zuzkaanicka
11. nov 2013

@rutie Ak to ale funguje tak, ze hoci su kriteria, nie je poradovnik-cize tam sa protekcia doslova ponuka, tak to nie je normalne ... tu som sa s niecim takym nestretla, ale myslim, ze by som to tak nenechala ... to vyzera tak, ze na Slovensku su riaditelky skolky hlavne sefky miest a obci 😝 ... na ministerstve skolstva o tom vedia? ... co takto zacat pisat peticie? 😉

rutie
11. nov 2013

@zuzkaanicka u nas vznikla peticia, aby mesto vytvorilo dostatocny pocet miest v skolkach. Podpisalo ju vyse tisica ludi, neviem ci nie aj viac. Bola aj "demonstracia". Ono to uz normalne vytvaralo dusno medzi rodicmi, neprijati rozmyslali o kazdom stastnom, cim uplatil, koho pozna... Vysledok bol, ze sa vytvorilo asi 100 miest, ale ani to nestaci. A ludom, ktori boli najaktivnejsi v prticnom vybore prijali deti, tak je zase ticho... A rodicia potichu sonduju, v ktorej skolke maju aku sancu, a za akych "podmienok". Ale aby som bola spravodliva, naozaj casto staci, ze riaditelka rodicov pozna, napriklad, ze tam mali dieta pred diasiatimi rokmi, nie je to vzdy len o sponzorskom.

zuzkanik
11. nov 2013

@spachtos Myslím, že mamičky nedávajú do škôlky dieťa preto, že ho chcú odložiť, ale preto, aby sa zahralo s rovesníkmi. Môže tu na mňa vravieť kto chce, čo chce, ale keby som bola na materskej s mladším dieťaťom, určite by som to staršie dala do škôlky. Samozrejme, až vo veku, keď je dieťa z psychologického hľadiska na kolektív riadne vyzreté. Ja nie som totiž pre dieťa ten správny partner na hranie. Moje mladšia dcéra napríklad do škôlky chodí veľmi rada a dokonca, keď je chorá, je smutná, že nemôže byť s kamoškami. Keď po ňu o pol štvrtej prídem, je šťastná, že ma vidí, ale vždy mi povie, že by sa ešte zahrala.
Čo sa týka nutnosti čerpať dovolenky, je mi jasné, že aj učitelia majú na ňu nárok, ale potom nech fakt tí rodičia, čo majú dieťatko doma, za škôlku neplatia. V škôlke, kam chodila staršia dcérka, to tak jednoducho bolo: Dieťa musí zostať doma, ale rodiť poplatok za MŠ normálne platil.

zuzkaanicka
11. nov 2013

@rutie V CR sa takyto problem so skolkami a kriteriami na prijatie nakoniec vyriesil u ombudsmana, mozno to je cesta, snad nie zarubana 😉

zuzkaanicka
11. nov 2013

@zuzkanik absolutny suhlas 😉

mima595
11. nov 2013

@rutie ...100 miest..ved to strasne vela...ved to je normlane jedna skolka..v nasej skolke je 5 tried..v 4 je po 25 tried, jedna ma 10 deti..to cela skolka ma zhruba tolko deti, ako u vas novovytvorenych miest...

ale zase uznajme, ze ak sa nepodari zobrat 100 deti..co je rozhodujuce pre poradovnik??? datum podania prihlasky?? to aby sme deti prihlaovali este pred narodenim...

rutie
11. nov 2013

@mima595 Ale tych 100 miset pokrylo akurat dopyt tych aktualne neprijatych 4 a 3 rocnych. Tneto rok sa opat prihlasy o 1/3 tinu viac deti ako odide predskolakov. A pocet narodenych deti stale neklesa, stale sa nove rodiny stahuju. Je to zlozity problem. Suvisi to s uzemnym planovanim, podmienkami pre developerov, vytvaranim rezerv v rozpocte podla demografickeho vyvoja a tak

zuzkaanicka
11. nov 2013

@mima595 V tej mestskej casti, kde byvam ja, ostalo visiet takmer 200 deti, ktore mali aspon 3 roky ... a poradovnik je na to, aby bola spravodlivost ... tam aspon ludia mozu dufat, ze ked im to nevyslo tento rok, tak ten dalsi to vyjde ... zopakujem-v poradovniku sa bral na prvom mieste trvaly pobyt v prislusnej mestskej casti, potom vek dietata (to sa da krasne usporiadat) a body boli za surodenca v skolke ... samozrejme, predskolaci mali absolutnu prednost-tam bolo jedno, ci ma alebo nema trvaly pobyt.

mima595
11. nov 2013

@zuzkaanicka - a nie je to potom disktňriminacne..vlastne sa rozhoduje iba podla veku..lebo za trvaly pobyt ma kazdy bod, za surodenca bud ma alebo nema...a vlasten rozhoduje iba datum narodenia...

tak podla mna nie je celkom spravodlive, ze prijmu dieta, nar. 10.9., ktoreho mama je doma na MD a dieta, co sa narodilo 12.9..uz neprijmu...aj ked mama pracuje...
ale ja sa nehadam..iba tak filozofujem 😉 😉

mima595
11. nov 2013

@rutie - ja viem velmi presne, o com pises...lebo mam kamaratky, ktore presne toto riesia....nove satelitne mestecka a infastruktura ziadna...

myslim, ze v Pezinku to riesia tak, ze tam sa ziadosti nepodavaju v skolkach, ale na mestskom urade a potom si vraj riaditelky sadnu a prijimaju deti..aby sa nestalo, ze niektore dieta prijmu do 2 skolok....

ono je to velmi tazka a diskutabilna tema....kazdy ma pre a proti....

zuzkaanicka
11. nov 2013

@mima595 trochu sa mylis ... tu to nie je tak, ze ma kazdy trvaly pobyt v mestskej casti, kde byva ... je dost takych, co byvaju napr. v podnajme ... takze toto dost zredukovalo pocet ... a mne sa zda spravodlive prave to vekove kriterium, lebo ak Ti ho nevezmu tento rok, tak v dalsom uz bude vdaka veku presunuty vyssie a dostane sa ... znovu opakujem, skolka je pre deti a nie pre rodicov 😉

zuzkaanicka
11. nov 2013

@mima595 A u nas sa to nakoniec celkom dobre vyriesilo postavenim tzv. kontajnerovej skolky ... je to taka "rychlostavba"-priznam sa, ze som neverila, ze to mozu stihnut, kym dcera nastupi, ale stihli🙂 ... tiez sa nedostala v prvom kole, az tesne pred zaciatkom sk. roka nam dala riaditelka vediet, ze je konecne nad ciarou ... v tom case uz mala 3 roky a ja som uz pracovala (a nemame ani jednu pouzitelnu babicku) 😉
Este doplnim, v tom case som uz pracovala na plny uvazok, lebo aj cez MD som pracovala, ale iba na polovicny🙂

zuzkaanicka
11. nov 2013

@mima595 A vies, tazko sa najde system, ktory sa bude pozdavat kazdemu, takze ta spravodlivost-to je take diskutabilne 😉 ... ale mali by byt stanovene pravidla a tie sa maju dodrziavat ... samozrejme, tie pravidla nema vymyslat sama riaditelka, u nas su napr. pre cele Brno rovnake (v inych mestach su ine, neskumala som rozdiely) ... ale ak nie su pravidla, tak potom funguje protekcia ... a jasne, aj ked su pravidla, tak moze byt protekcia ... ale tu je elektronicky system a v case "prijimaciek" sledujes, ako Ti dieta stupa v poradovnikoch jednotlivych skolok 😉

zuzkaanicka
11. nov 2013

@aristka Absolutne suhlasim, netreba sa nechat odbit ... ak som si ista, ze mam pravdu, tak o nu zabojujem🙂 ... aj ked teda prave v tejto debate je obcas lepsie cusat, lebo aj nevinna otazka je tu chapana ako rypanie 😕 😀

siska53
11. nov 2013

Ja neberiem skolku ako odkladisko dietata,ale ako priestor pre jeho socializaciu,nadobudanie socialnych zrucnosti bez rodicovskeho dozoru. A tie 3 roky su uz vek,kedy to dieta samo vyhladava kamaratov,ale veku primeranych - ci uz v rovnakom veku,alebo starsich. Videla som to,teraz,kedze maly chodu do sukromnzj,na viac ho dat nemozem a nechcem,mal volny den,boli sme na ihrisku,same male deti okolo veku mojej mladsej,s nikym sa teda nehral.behal si tam sam po ihrusku a preliezkach a jedine so mnou. No ja som musela aj s malou sa bavit,cize som lietala od jedneho k druhemu,lebo kazdy mal svoju predstavu o hre. To nie je staznost,len,ze je uplne ine,ked tam ma svojih kamaratov,ja len sledujem,ci sa nieco nedeje a hram sa zatial s nou.ked ma kamodov,mamu nepotrebuje.
a zas to,ze chodi do skolky,je aj pre mna ucenie sa,ako zverit dieta inej,ako mne pribuznej osobe. A to som mala dlho problem aj s tym.ked siel maly s niekym von (babka,dedko..),som bola cela nesvoja.to istz,ked som ja sla k dr.. No na to som si uz zvykla. Len sa teraz potrebujem naucit,ze aj cudzi ludia sa mi on dobre postaraju,ze on sa potrebuje tiez otukat.
samozrejme,keby bol daky velky problem,necham ho doma,nemam s tym najmensi problem. Aj teraz je,lebo je trohu nachladnuty. A preventivne s nim teraz idem k dr.,v skilke kaslqli,na cbicdni tiez,asi,to nachytal.

keysi
11. nov 2013

@mima595 Rozhodnutie o prijatí dieťaťa je právoplatné počas celej dochádzky dieťaťa do MŠ. Rodič/zákonný zástupca dieťaťa potvrdzuje jeho prevzatie podpisom. Preto sa nemôže stať, že bude po roku zrušené, aby na to miesto mohli vziať iné dieťa. Ukončiť dochádzku dieťaťa má právo riaditeľka vtedy, ak došlo zo strany rodiča k závažnému porušeniu Školského poriadku, s ktorým má byť oboznámený každý rodič, čo tiež potvrdzuje svojím podpisom. Za závažné porušenie sa považuje napr. zámerné zatajenie zdravotného stavu dieťaťa pri prihlásení, keď sa v priebehu dochádzky dieťaťa zistí, že môže ohrozovať práva ostatných detí a MŠ mu nevie vytvoriť podmienky na výchovno-vzdelávací proces (na to potom slúžia obdobné inštitúcie), alebo nedodržiavanie príchodu, odchodu detí, čím značne narúša chod MŠ. Ak ani po predchádzajúcom upozornení - písomnom rodič nerešpektuje Šk. poriadok, riaditeľka môže pristúpiť k ukončeniu dochádzky dieťaťa do MŠ.

@kristinaanna Potvrdenie od psychologičky - také niečo v praxi existuje len pri deťoch 6 ročných, ktoré neboli prijaté do ZŠ a teda dostali zo strany ZŠ a po vyšetrení psychologičkou odporučenie na tzv. OPŠD (odložená povinná školská dochádzka) alebo laicky odklad. Keďže v SR nie je povinná predškolská výchova - iba odporúčaná, nemôže psychologička rozhodnúť o tom, aby riaditeľka prijala dieťa 3 ročné. O nejakom zaškolení nemôže byť ani reč, povinnú školskú dochádzku má dieťa začať plniť, ak spĺňa podmienku, že k 01.09. príslušného roka dovŕši 6 rokov veku.

@zuzkaanicka Existujú kritéria stanovené platnou legislatívou - bibliou pre riaditeľky. Prednostné právo pri prijímaní detí do MŠ majú deti s OPŠD (odložená povinná školská dochádzka), dodatočne OPŠD, deti rok pred plneným školskej dochádzky (5-6 ročné). Ostatné kritériá sú dohodnuté a schválené na pedagogických radách a tu už zohráva úlohu aj ľudskosť, ale sú to najmä rozumné kritériá ako: dieťa s trvalým pobytom, dieťa zamestnaných rodičov, v prípade 2 dieťaťa, že už má v MŠ staršieho súrodenca, aby rodičia nebežali do dvoch rôznych škôlok...a pod.
Zápisy do MŠ prebiehajú spravidla vo februári-marci. Po tomto dátume musí vydať rozhodnutia o prijatí/resp. neprijatí dieťaťa, ideálne tak, aby mala túto dokumentáciu kompletnú najpozdejšie k 15.09., kedy píše výkaz o deťoch a na tieto zaradené deti budú pridelené financie. Takže si často krát nemôže dovoliť nechať škôlku poloprázdnu a k tomuto dátumu už zväčša nemáva volnú kapacitu. Preto je ťažké, takmer nemožné prijímať deti v priebehu školského roku. Kapacity detí v jednotlivých triedach sú určené Vyhláškou MŠ SR o materskej škole. Takže áno, prednostne prijíma podľa kritérií spomenutých vyššie a tak postupne sa dostane k deťom dvojročným, ktorých mamičky sú na RD. Ak má voľnú kapacitu, môže prijať, ak nemá, nemôže, to by bolo porušenie platnej legislatívy. A to už nie je diskriminácia, ale ZÁKON. Pekný večer Vám všetkým. 🙂

zuzkaanicka
11. nov 2013

@keysi Neviem, ale mam pocit, ze si celkom nepochopila, co som tu ja pisala 😉 ... tu sa kocky stazovali, ze kriteria su a poradovnik sa nerobi-a to je zivna poda pre protekcie ... ale hadat sa nebudem, mna system prijimania na Slovensku v podstate nezaujima, nezijem tam 😉

zuzkaanicka
11. nov 2013

@keysi Ja neviem, ze by som nieco pisala o prijimani pocas skolskeho roku, mozno si si ma s niekym pomylila 😉

6katka10
11. nov 2013

@yyyyanula skusim s tebou nesuhlasit... nakolko si nemozem vziat volno kedykolvek sa mi zachce, dovolenku ako ucitelka mam presne urcenu... ale zase zeby som mamicka hovorila kedy si maju prist pre dieta nie je normalne... a co sa tyka dni prazdnin a podobne.... MS pracuje v setriacom rezime.. preto sa uprednostnuju deti s ktorymi nevedia rodicia kam... alebo maju zavriet ako skoly? a nestarat sa o nic?

keysi
11. nov 2013

@zuzkaanicka Ja som sa zasa neprišla s Vami hádať dievčatá, ani s tebou zuzkaanicka, všetko som veľmi dobre pochopila a iba prezentujem moje profesionálne vedomosti z tejto oblasti, keďže v nej pôsobím.Nikomu tu nič nevyvraciam, neurážam, iba hovorím fakty.

keysi
11. nov 2013

@zuzkaanicka Skôr si nepochopila ty mňa, poradovník sa robí práve na základe kritérií - to je poradovník, tie kritériá. Zdá sa mi, že si nečítala môj príspevok, ja viem, bol dlhý... 😉

zuzkaanicka
11. nov 2013

@keysi Prepac, ale tu sa prave kocky stazovali, ze sa to neberie do uvahy ... ja sa tiez nemienim s tebou hadat, ale vyzera to tak, ze v niektorych skolkach je ina prax-aspon take prispevky tu boli ... ja som si Tvoj prispevok dobre precitala, ja s textom preoblemy nemam, hoci by bol aj poriadne dlhy 😉

yyyyanula
11. nov 2013

@6katka10 Každá minca má dve strany a vždy je pravda niekde uprostred. Môj manžel má taktiež vymedzenú dovolenku, a nepracuje v školstve. Samozrejme, nie celú, ale to nemajú ani učitelia, pokiaľ mám správne informácie. Zhodou okolností mi dnes pani učiteľka v škôlke povedala, že zajtra si berie dovolenku. A väčšinou si rodič berie dovolenku vtedy, keď majú deti prázdniny, čiže v tomto vidím v učiteľskom povolaní veľkú výhodu. Čo sa týka prázdnin - rodičia si za škôlku platia, škola je zadarmo. A dieťa - školák už predsa dokáže ostať pár hodín samo doma.

barcelona94901
11. nov 2013

@yyyyanula škola stojí viac než školka ,tam predsa tiež platíš
a školáka doma nemožeš nechať samého,máš predsa zodpovednosť za dieťa 🙂

kristinaanna
11. nov 2013

pri tých 5-6 ročných deťoch sa tie kritéria musia dodržiavať, lebo by to bolo porušenie zákona, ostatné je naozaj na riaditeľké 😉
@zuzkaanicka

yyyyanula
11. nov 2013

@barcelona94901 Jasne, že stojí viac, ale neplatíš to priamo škole, drahé sú školské potreby a celá výbava 🙂
No, a samozrejme, že máš zodpovednosť, ale keď raz niekto nemá babičku na babysitting počas voľných dní, tak inú možnosť asi nemá. Myslela som to tak, že 2 ročné dieťa asi samo doma nenecháš, 6 -7 ročné je už predsa trošku rozumnejšie.

zuzkaanicka
11. nov 2013

@keysi Vacsina mojich dnesnych prispevkov v tejto teme sa tyka toho, ako prijimanie do skolky funguje v CR, konkretne v Brne-bola to reakcia na to, ze sa tu kocky stazovali, ze na Slovensku toto v poriadku nie je, ze tam vladne protekcia-neviem, mozno si to vymysleli 😨 ... takze dakujem za info, zrejme je to tak, ze by to malo aj na Slovensku fungovat slusne-spravodlivo, ale ak kocky neklamali, tak to tak asi nefunguje 😉
Dalsie moje prispevky sa tykali toho, ze ak je dieta prijate na celodennu dochadzku, tak nikto nema pravo mame urcovat, kedy si ma pre dieta prist-alebo ma? 😉 ... a celkom budem rada, ak mi ako profesionalka odpovies na tu moju hlavnu otazku v tejto teme: ci je skolka pre deti, alebo pre rodicov? ... resp., aky je vyvinovy rozdiel medzi detmi, ktore maju mamu doma na MD a tymi, ktore maju mamu pracujucu? ... a pomozem Ti-toto sa pred par rokmi riesilo v CR a prave ombudsman to vyriesil tak, ze sa medzi tymito detmi rozdiely robit nemaju a preto v CR kriterium zamestnanosti rodicov zmizlo 😉 ... ja som sa sem neprisla hadat, dala som par otazok, ale kedze nikto nevedel odpoved, tak mi vysvetlili, ze vyryvam ... osobne nemam skusenost s tym, ze ja som na MD a dieta mam v skolke, vyslo mi to s mojimi detmi inak, takze ma toto v podstate trapit nemusi ... ale chcela som vediet odpoved 😉

zuzkat1
11. nov 2013

@yyyyanula nechat doma same 6-7rocne dieta? V zivote by mi to nenapadlo.