Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom
Ahojte,
mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.
@maruska123 Teraz je to tak, aspoň u nás v KE. Tu máme 2 štátne jasle. Jedny sú zavreté celý júl a druhé celý august. Takže ak máte svoje domovské jasle počas letných prázdnin zatvorené a nemáte kde svoje dieťa dať, tak ho môžete dať na ten čas do tých druhých štátnych jaslí. To sa stále dopredu nahlasuje pred letnými prázdninami vedúcej jaslí, že ktorí rodičia by mali o to záujem. A s prijímaním detí do jaslí je to u nás tak, že prijímajú sa iba deti zamestnaných matiek a to z toho dôvodu, že sú štátne jasle kapacitne obmedzené. Je tam možno dokopy 40-50 miest pre celé Košice. Štátne jasle sú samozrejme cenovo výhodnejšie ako jasle súkromné. U nás musíš priniesť pečiatku od zamestnávateľa, že si zamestnaná. Údajne je to príkaz mesta, aby prijímali len deti zamestnaných matiek a že sa to kontroluje. Neviem, čo je na tom pravdy.
@elise ved píšem,záleži od každej školky,u nás neboli ani nočníky ,ani plienky 😉
@maruska123 Neviem to isto, ale myslim si, ze v jasliach robia zdravotne sestry a v skolke ucitelky. Skolky patria pod skolstvo a ucitelia maju asi viac dovolenky ako zdravotnici.
co mam ja informaciu, tak zriadovatel skolok je povinny zabezpecit fungovanie skolok cez prazdniny..takze ak su v meste 3 skolky, tak tie si delia prazdniny tak, aby bola prevadzka pocas celych prazdnin aspon v jednej....
v PO je skolok mozno aj 10, a kazda skolka ma otvorene cez prazdniny po 2 tyzdne...az v maji sa deti nahlasuju, kedy a kde budu chodit...
je pochopitelne, ze ak su v meste iba 1 jasle, tie si musia vybrat iba tie 2 tyzdne...inak ich nema kto suplovat...
Prázdniny sú pre deti, nie len pre učiteľky. Hlavne pre predškolákov je pravidlo psychohygieny, to znamená, že dieťa tiež potrebuje "oddych" od bežného režimu škôlky. I preto sa odporúča i pre deti určité voľno počas prázdnin. Nie je to len z dôvodu dovoleniek pani učiteliek.
ja som za to, aby pri prijimani deti do skolky uprednostnili pracujucich rodicov, lebo sama som ako pracujuca nedostala skolku a musela som platit strasne peniaze za sukromnu. ale ked uz je dieta prijate, tak ma rovnaky status ako ostatne, ucitelky su rovnako platene za starostlivost o neho ako za ine a ci si matka pride po dieta o tretej alebo o stvrtej je len jej vec, oni jej to nemozu nariadovat. ak je v lete skolka zavreta a oni maju len nejaky nahradny rezim, v poriadku, nech uprednostnia pracujucich. ak je ale skolka normalne otvorena, nemozu rodicovi nariadovat, ze ma dieta nechat doma.
@abbey1 ja s tebou uplne suhlasim...kym som bola doma, deti cez prazdniny do skolky nechodili....a teraz, ked uz pracujem, sa to snazim poriesit s MM, alebo s pomocou babiek, aby cez prazdniny do skolky nemuseli...boli akurat 1 tyzden v zbernej triede...a bolo mi ich luto...vonku krasne slnieco svieti a oni v skolke...
o tomto ma nikto nepresvedci, ze je to len zle zorganizovany cas, ak sa mama s jednym zdravym dietatom na materskej doma vyhovara, ze sa veci nedaju stihat, ak druhe nedava do skolky...
@valy v podstate s Tebou suhlasim 🙂 ... pri mladsej dcere sa nam tiez stalo, ze ju do statnej skolky nevzali, tak sme zohnali sukromnu, aj sme zaplatili prvy mesiac a este nejaky celorocny poplatok-nebolo to malo ... par dni pred zaciatkom sk. roka ju prijali do statnej skolky ... aj sme vahali, ale prvy den sme ju zaviedli do statnej a mali sme stastie-jedna z uciteliek ucila starsiu dceru a bola vyborna, tak sme ju nechali v statnej ... chapem, ze zamestnani rodicia skolku potrebuju viac, ale skolka nie je pre rodicov-tu to mnohe chapu ako odkladisko deti ... skolka je pre deti ... a dieta, ktore ma matku na MD s mladsim surodencom ma na nu taky isty narok ako dieta, ktore ma mamu pracujucu ... ja som nikdy nebola v tej situacii, ze starsie dieta v skolke a ja doma, lebo mam 7-rocny rozdiel ... ale hoci som bola na MD, tak som aj pracovala a pracu som vacsinou zvladla urobit po nociach doma, takze kto ma blizsie nepoznal, tak ani netusil, ze pracujem ... a uplne s Tebou suhlasim v tom, ze ak je raz dieta do skolky prijate na celodennu dochadzku, tak nikto nema pravo urcovat matke, kedy si ma pre dieta prist 😉
Kocky, ja som sice nikdy netvrdila, ze dieta potrebuje za kazdu cenu kolektiv. Mojim detom bolo doma dobre, ale oni boli fakt sami sebe kolektiv. Ale ked mi nezobrali do skolky moju 4,5 rocnu dceru, ktora v tom case vedela citat aj pisat - aj male pismena a videla som, ze prijali 2,5 rocne decko s cumlom, plienkou na spanie a absolutne nezrozumitelnou recou, lebo to bola dcera ucitelkinej najlepsej kamaratky a my len obycani pristahovalci (s trvalym pobytom samozrejme), tak ma siel trafit slak. A to som pracovala na autorsku zmluvu popri MD, lebo sorry, ale 200 eur pri 4 detoch je fakt zobracenka (Niektore budu namietat, ze naco su mi 4 deti, ked ich neuzivim - uzivim, ale preco mi institucie musia pritom hadzat polena pod nohy, netusim.). Do akeho veku by mali byt podla Vas uprednostnene deti pracujucich matiek a od akeho veku skolku vnimate ako vzdelavaciu instituciu a narok maju aj deti s mladsimi surodencami? Ak chcem dat dieta skor zaskolit, tak v podstate ani do skolky chodit nebude...
@rutie presne, ja som si to s mojimi dcerami na materskej uzivala a myslim, ze aj ony so mnou🙂 ... netvrdim, ze keby som ostala este rok doma, tak by sa so mnou nudili, isto by sa toho aj hodne naucili a isto by sme to aj financne zvladli ... dala som ich v troch rokoch a som so svojim rozhodnutim spokojna ... som zvedava, aku odpoved dostanes na to, do akeho veku treba uprednostnit deti pracujucich matiek 😉 ... podla mna vyvinovy rozdiel medzi tymi detmi nie je a maju rovnake pravo na socializaciu 😉
@rutie škôlka musí zobrať deti predškoského veku - 5-6 ročné, ostatné deti si môže vyberať, a p. riaditeľky radi berú malé deti aby si ich mohli "vychovať" 😉
@kristinaanna potom by ma zaujimali kriteria na prijatie ... lebo podla toho co pises, by mohlo byt trojrocne pred 4-rocnym, alebo som to zle pochopila? 😉
@rutie
@zuzkaanicka - podla mna je to len take rozhodovacia balicka pri nedosattku volnych miest v skolke..lebo ak si napr. vezememe pripad...dieta v 3 rokoch zacne chodit do skolky, pekne sa adaptuje, ale mamina otehotnie a v dalsom roku by dieta mali "vyhodit" zo skolky??? lebo jeho mamina je doma a oni potrebuju to miesto pre 2,5 rocne - 3 dieta, ktorej mama nastupuje do prace???
toto by uz podla mna bolo brutalne tozhodnutie a s tym absolutne nesuhlasim....inak je asi vsetko, vsetko podmienene volnym miestom v skolke...v BA toto absolutne neriesia..tam je taky nedostatok volnych miest, ze deti do statnych skolok, ktore nemaju 3 roky, alebo maju mamu na RD ani neprijmu...
zato napr. v nasej skolke je v malej triede snad 5 deti, ktorych mamy pracuju...ine sz bud doma na MD, alebo nezamestnane....
Mne tiež pri nástupe staršej dcéry do predškolskej bolo oznámené, že keďže som na MD musim po ňu chodiť do 15h. Najskôr som sa snažila po ňu vždy skôr chodiť, ale asi 2x sa mi stalo, že som prišla o 15,30h (inak škôlka je do 16,30h) a dcérina triedna ma tak zjazila ako sirotu, že ako si to predstavujem, že oni majú veľa detí a že mi bolo oznámené, že keďže som na MD ....... No vtedy ma tak dožrala, že som jej povedala čo si o ich nepísanom pravidle myslím, že si prídem po dieťa vtedy, kedy to bude vyhovovať mne... Veď predsa nenechám doma mladšiu dcéru samú, alebo ju nebudem budiť keď spinká len preto, aby som prišla do škôlky o polhodku skôr. Bola celá červená a len pozerala čo jej to hovorím. Od vtedy sa mi nestalo, že by niekomu vadilo, že som prišla po dcéru aj keď pred zatvorením škôlky.... A keď boli nejaké dni, že potrebovali znížiť počet detí v škôlke, napr. že vypadli nejaké učiteľky, tak to som pochopila a samozrejme po poprosení z učiteľkynej strany, či by som ten a ten den nenechala dieťa doma, som ju doma nechala. Len si treba otvoriť ústa, lebo v niektorých škôlkach mamičky na MD naozaj len diskriminujú.... Nie je na to nijaký zákon, nikde to nie je napísané, že mamičky na MD musia chodiť po deti skôr. To len v škôlkach si učiteľky zaviedli nejaké nepísané pravidlo.
@rutie ozaj ešte ma napadlo že keby ste mali potvrdenie od psychologičky, že malá môže byť skôr zaškolená museli by ju zobrať 😉
@mima595 V Brne je tiez vela deti a malo miest v skolkach-myslim, ze je to porovnatelne s BA, mozno este horsie, tu nemas problem stretnut 4-detnu maminku🙂 ... pri prijimani do skolky sa berie do uvahy trvaly pobyt v prislusnej mestskej casti, vek dietata a ci ma surodenca v danej skolke ... nikoho nezaujima, ci je matka doma, alebo pracuje ... proste v CR sa skolka chape ako sposob socializacie deti a nie odkladisko deti, takze sa v prvom rade pozera na dieta a potom na rodica 😉
@zuzkaanicka určite je to na rozhodnutí riaditeľky pri tých maličkých deťoch, ja si myslím, že to záleží aj od toho koľko majú tých detí rovnakého veku v triedach, lebo tiež nemôžu prekračovať normy, a ak majú veľa 4 -5 ročných, asi by si nechcela aby ju dali medzi 3-4 ročné,
@kristinaanna na Slovensku to teda nefunguje tak, ze su dane kriteria a podla nich sa urobi poradovnik a potom sa urobi vodorovna ciara a kto je nad ciarou, tak je prijaty? ... je to tak, ze o tom rozhoduje riaditelka? ... nemam so slovenskymi skolkami skusenost, ale toto sa mi nezda 😉
@kristinaanna a v CR su zmiesane triedy, takze je uplne bezne, ze su v jednej triede deti 3-rocne aj 5-rocne.
@kristinaanna Bohuzial, je to tak, ja som z toho nerobila ziadnu tragediu, ked mi deti neprijali ako trojrocne. Povedala som si, ze aspon ich naisto vezmu v styroch rokoch, budu lepsie pripravene, este si ich pomojkam doma. Ale ked mi ich nezobrali ani potom, lebo uprednostnili trojrocne, "aby si ich mohli vychovat", tak ma slo porazit. Navyse, u nas akosi zafungovalo, ze "ked maju za 2,5 roka tri deti, a to su urcite socky, problemova rodina." - ani nevedeli, ze stvrte na ceste. Nepozreli si uz, kde pracuje manzel, vysokoskolske tituly, jednoducho "tri deti za 2,5 roka" ich soklo tak, ze zabudli citat. Viem to, lebo to riaditelke skolky, kde nam ich nakoniec zobrali, povedala riaditelka, ktora nas odmietla. A tu 2,5 rocnu babiku s cumlom a plienkami zobrali v situaciii, ked v meste odmietli 1/3 ziadatelov o miesto v skolke, prijali ju pomimo, potichu v septembri, ked niekto nenastupil. Popri tom tam mala neprijate dve deti - 4 a 3 rocne mamicka, ktora mala v nemocnici predcasniatko - 29-tyzden tt. a doma manzela onko-pacienta.
@rutie Takze fakt nie su poriadne kriteria a poradovnik? 😕
@zuzkaanicka
@rutie
neviem kde to je ale ak SC ci PK tak tam je poradovnikom znamosti a sponzorske 😉
@zuzkaanicka Su kriteria, ale poradovnik sa nerobi. Rozhoduje riaditelka. Podla mna by mala mat pravo, pridelit nejake miesta mimo poradovnik - vid moj mail vyssie, ale mala by si ich vediet obhajit. Toto, co je tu je absurdistan. Najhorsie je pristahovat sa do maleho mesta, kde kazdy kazdeho pozna, vsetci chodili spolu do skoly, alebo do tanecnej. Ak nie oni, tak ich babky, tety, svokry. A vsetko, o co je vacsi zaujem ako ponuka si delia medzi sebou. Tam naozaj mozes mat pracu, deti nad tri roky, super narocne predcasniatko a manzela na chemoterapiach a po infarkte a aj tak tu skolku nedostanes, lebo si "pristahovalec".
@maznacik007 mas pravdu 🙂
@rutie Ach, jo ... tak to je fakt bordel 🙄
@zuzkaanicka aj tu sú na niektorých škôlkach miešané triedy, ale tam tiež majú nejaké kritéria na počty detí nejakého veku,
treba podať žiadosť znova a už rovno pre všetky tri deti naraz 🙂 a ak nepríjmu odvolať sa
@rutie Neskusila si sa stazovat u zriadovatela? ... alebo je to tak prehnite, ze ani tam by si nic nezmohla?
@kristinaanna Som rada, ze nie som na Slovensku ... tu to funguje inak a myslim, ze spravodlivo🙂
ahojte.. ja mam tiez starsieho v skolke, normalne na cely den, s mladsou som na RD a NIKTO mi nikdy nepovedal ze si mam prenho chodit hned po 15tej, lebo som doma ... chodievam pre neho medzi prvymi, hned po olovrante ide domov, hoci sa uz neraz stalo ze som tam na neho este cakala lebo si malovali alebo sa hral 😉 . a v triede je minimalne 6deti, co ma doma mladsieho surodenca a maminu na MD alebo RD...

@maruska123 ok.tak asi nerobis...neviem...