icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

kaja73
12. nov 2013

@zuzkaanicka http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/domace/dieta-d...

takze do 10 rokov ta asi ani zakon nedovoluje-podla tohoto clanku.
Ale neviem ci to tak je naozaj.
ja osobne som st.syna nechala sameho doma az ked mal cca 11 rokov aj to len na pol hodku.
Mame doma blbe schodisko a mam vzdy nervy-ked bol maly tak sa z nich strepal ,ze sme skoncili na pohotovosti a neurologii.
Ale poznam dve baby-osobne-co nechavali doma bezne predskolakov a ta aj chorych,dali im telefon a mali zavolat ak nieco. Jeden mal dokonca zlomeninu nohy a nik z rodiny nemohol byt tak dlho s nim doma-som nechapla. Ale co uz.
Chudak lezal cely cas v posteli oblozeny jedlom,ovladac od TV v ruke a mobil na nocnom stoliku.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 Ja sa trochu usmievam, lebo v porovnani s ostatnymi matkami, ktore poznam, som mozno najuskotlivejsia, ale uplne v pohode som 7 rocnu nechala doma pisat ulohy a isla som s malou na prechadzku ... netvrdim, ze by som ju nechala cely den, to nie ... a priebezne som ju kontrolovala mobilom ... teraz ma 11, uz dost davno chodi sama elektrickou do skoly a na kruzky ... mame dohodnute casy, kedy ju bud niekto niekde caka, alebo sa hlasi, ale treba aj trochu samostatnost pestovat, nie im stale za zadkom obiehat 😉

zuzkat1
12. nov 2013

@kaja73 chuda ved to je snad aj trestne.

kaja73
12. nov 2013

@zuzkat1 tak ak je ozaj zakon ze do 10 rokov dieta nesmie byt same-tak to trestne je.

zuzkat1
12. nov 2013

@zuzkaanicka tak to si ty. Dnesna doba nie je stvorena na to aby deti same behali po vonku. ja ju doma samu do 10nenecham. A tiez som pocula ze to je aj trestne.

zuzkat1
12. nov 2013

@kaja73 ja som o tom tiez pocula a dokonca som si myslela ze do vyssieho veku. Ale to s tym malym a zlomeninou...no neviem...ja by som radsej nejedla ale nenechala by som ju doma.

kaja73
12. nov 2013

@zuzkat1 inak to bola uplne normalna mamicka-rozumna,mila baba...len to proste nevedeli vykryt doma-maly bol doma 3m ,starych rodicov nemaju k dispozicii a obaja muz aj ona uz boli po mesiaci doma a ten treti mesiac bol maly sam. Prachy na opatrovatelku nemali. Proste blba situacia,ale ja si aj tak neviem predstavit nechat tak male dieta same. Neviem ako by som to riesila. Im uz hrozil vyhadzov z prace-obom.

zuzkat1
12. nov 2013

@kaja73 neviem.asi by som nejaku susedu poprosila. Neviem si to predstavit. Toto by ani manzel nedovolil.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 Tak najskor k mojmu prispevku-mam tam preklep, ponahlala som sa ucit a uz som to neopravila🙂 ... takze najuzkostlivejsia 🙂
K Tvojej reakcii ... budes ju vodit do skoly a zo skoly do akeho veku? 🙂

sonagolisova
12. nov 2013

@sammy to je o tom ako si to vie ktora zena zorganizovat den a kedy chce pre to svoje dieta ist ( myslim, tym, zeny ktore su doma na materskej s druhym dietatom...je mi jasne, ze zamestnane matky by priajli skolku aj do 18 hod. ) sama som doma s mladsou a syn chodi do skolky a cele 3 rocniky som pre neho chodila o 15 hod. z vlastnej vole aby tam tolko netrcal a bol radsej s nami vonku... vsetko je to o tom ako si matka na materskej nastavi priority 🙂

zuzkat1
12. nov 2013

@zuzkaanicka ja varim,periem upratujem,preklep som si ani nevsimla🙂
Budem aspon pocas 1ho stupna zs. Vsetky zname tak robili a tie deti su v pohode a su aj samostatne.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 Ja som si preklep vsimla (z, s su nejako blizko na tej klavesnici 🙂 ), ale uz som musela frcat prec🙂 ... vies, ale predstav si, ze jej skonci vyucovanie a bude mat napr. hudobnu a bude sa tam musiet presunut a Ty v tom case nebudes moct ist s nou, co urobis? ... my sme mali tento problem a riesime to tak, ze sadne pred skolou na trolejbus a vystupi o par zastavok, pred manzelovou pracou a potom idu spolu (ja v tom case ucim a nemam sancu to nijako stihnut) ... ked je manzel v zahranici, co byva casto, tak to proste zvladne sama ... kym som bola s malou dcerou doma, tak som nemala problem, odkedy ucim na cely uvazok (cize od jej stvrteho rocnika), tak to zvlada sama. A moja dcera ma tych kruzkov viac 😉

zuzkat1
12. nov 2013

@zuzkaanicka kruzky vacsinou zacinaju po 2hej. To stihnem🙂 chcem ju dat do skoly k robote mojej tak ako aj do skolky tam chodi.takze nebude problem.

zuzkat1
12. nov 2013

@zuzkaanicka a ty si tiez 3 roky pre nu chodila tak aky rozdiel? 1 rok. Mne inak skonci materska ked ona bude koncit 1 rocnik.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 A este k tomu, ze co si pisala, ze tak to robim ja 🙂 ... mozno je v Brne inak, ako v BA, ale ver tomu, ze ine deti sa tu pohybuju same ovela castejsie ako ta moja ... a kedze ma dcera dost kamosiek, tak niektore ani tak rodicia nekontroluju, to som uz mala moznost vidiet a celkom som cumela ... netvrdim, ze je to dobre ... my mame aj kontrolu, ja som ju dokonca zo zaciatku aj tajne sledovala🙂 ... a hned v prvom rocniku sme ju dali na judo 😉 ... teda, aby som to upresnila, ona si to vybrala ... sice to uz vymenila za zenskejsi sport, ale aspon nejaky zaklad dostala a hlavne vie, ze sa s nikym cudzim nema bavit. Nie je to tak, ze by sme to nechavali len tak na nahodu 😉

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 Takto, este to upresnim ... do skoly a naspat sme ju vodili v prvom rocniku, ale po prvom polroku chcela chodit sama tam aj naspat (vtedy sme si to parkrat vyskusali-"tajnym sledovanim") ... kruzky mala vtedy vacsinou v budove skoly ... to sme ale mali skolu 10 minut od domu. Od 3. rocnika chodi do inej skoly-bus+elektricka ... zo zaciatku chodila rano s manzelom, potom som pre nu isla ja ... takto to bolo par mesiacov, ale jej spoluziacka je takmer nasa suseda, tak potom zacali chodit rano spolu-bez dozoru a poobede to zaviselo od toho, ake mali kruzky-tam uz spolu nechodili ... takze ak nic nemala, tak prisla sama domov, alebo sme sa stretli v meste, ak nieco mala, tak som ju na striedacku odviedla ja, alebo manzel.

zuzkat1
12. nov 2013

@zuzkaanicka ak ju dam pri robote tak to je hodina cesty. A Urcite vela ludi to tak robi,z mojich znamych sice do 10rokov nikto,ale urcite sa najdu taky. Minule sme akurat videli take 5 rocne dievcatko ako sa same bicykluje. A moja sa pyta ze kde ma mamu.. ja ze neviem. No tak to by som urcite nedovolila. V mhd vidam same deti ale pod 10 nie. Mozno len vyzeraju starsie.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 A este k tomu, ze nechat samu doma ... uplne v pohode ... verime jej, ze nam nepodpali dom a mame zabezpecenie, takze zlodej by sa najskor "stretol" so sirenou 😉 ... samozrejme, doma ju tiez nenecham cely den samu, ale kludne idem na nakup, kludne idem s malou vonku.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 patrocne dieta same na bicykli (alebo aj bez bicykla), to je ale nieco uplne ine 😉

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 a dnesne 10 rocne deti vyzeraju uplne inak, ako pred 20-timi rokmi 😉 ... zvycajne by si tipovala aspon 13🙂

zuzkat1
12. nov 2013

@zuzkaanicka Ved kazda sme ina. A to na bicykli bol priklad toho ze to kazda inak berieme.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 Ziaden extrem nie je dobry ... vies, ked pride prvak na VS rovno spod maminej sukne, tak zvycajne to zle dopadne 😉 ... takze, tak ako je odvazne nechat 5-rocne dieta behat same napr. po Bratislave, tak nie je dobre byt neustale dietatu za zadkom ... potom zrazu nevie, co so sebou 😉

zuzkat1
12. nov 2013

@zuzkaanicka ja si myslim ze 10rokov v dnesnej dobe je skor spodna hranica. Ja mam 30 a tiez som tak nejak sla 1x sama domov a to sme to mali 5minut peso.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 Ja som starsia, byvali sme hned pri skole-jednu cestu som musela prejst ... chodili sme spolu dve kamosky a od druheho dna same-mamy sme mali doma na materskej a kontrolovali nas z balkona 😉

zuzkaanicka
12. nov 2013

@zuzkat1 ale najlepsie je rozhodovat sa podla svojho vedomia a svedomia a nie podla toho, kto Ti co poradi, napr. na MK 😉 ... ked som bola po cisarskom, tak som sa dozvedela uzasnu infosku-po cisarskom nikto nekoji ... neodradilo ma to a kojila som 🙂 ... ked som uz kojila vyse roka, tak som zacala pocuvat-odstav ju, bude nesamostatna, zamamickovana ... kojila som prvu tak dlho, ako Ty (niekde som zachytila, ze si nedavno odstavila, snad si to nemylim s niekym inym 🙂 ) ... je to jedna sebavedoma, samostatna baba ... takze pri druhej dcere som uz take kravinky nemusela pocuvat, lebo vsetci vedeli, ze si aj tak urobim po svojom 😉 ... ono, ak bude mama stat cely zivot dietatu za zadkom, to este neznamena, ze sa mu nic nestane (bola som meter od dcery a rozbila si usta) 😉

yyyyanula
12. nov 2013

@zuzkat1 Ako vidíš v ďalších príspevkoch, existujú také mamy. Niekedy nie je na výber a nie každý si môže dovoliť opatrovateľku. Ty žiješ v hlavnom meste, ja som taktiež z veľkého mesta, ale momentálne žijem v malinkom mestečku. Každý deň chodievam na prechádzky so synom a bežne vidím deti mladšie ako 10 rokov samé bez rodičov vonku. Ja by som tak syna nenechala, ale tunajší to berú inak. Nie je tu taká kriminalita ako vo veľkých mestách, na akú sme zvyknuté.

zuzkaanicka
12. nov 2013

@yyyyanula Brno tiez nie je prave dedina 😉

yyyyanula
12. nov 2013

@zuzkaanicka Super si to vystihla 🙂 Hlavne sa riadiť vlastným inštinktom, a nie radami cudzích, prípadne knižkami. Ja som malého kojila do 2 rokov a posledný rok som počúvala presne to isté. Už je veľký, už ho odstav, to už sa nemá... Nakoniec sa prirodzene odstavil sám, choroby ná obchádzajú na míle a ja som šťastná, že som nikoho nepočúvala a riadila som sa sama sebou a synom 🙂

yyyyanula
12. nov 2013

@zuzkaanicka Česi majú inú náturu, oni všetko berú s nadľadom 🙂

zuzkaanicka
12. nov 2013

@yyyyanula Takto by som to nezovseobecnovala (navyse v Brne su vacsinou Moravaci 😉 ) ... tiez tu poznam maminku, ktora je uz deviaty rok doma, uz ma obe dcery v skole, a vsade s nimi chodi ... pracovat sa nechysta, hoci ma VS ... no, ale je to jej vec 😉 ... a poznam hodne maminiek aj na Slovensku a su isto benevolentnejsie v tomto smere ako ja 😉