Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom
Ahojte,
mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.
Asi ma ukamenujete, ale moje deti - 7 rokov a 6 rokov chodia (nie vzdy) same do skoly a obcas aj zo skoly - maju to 200 m, viem kedy zo skoly odchadzaju, cakam ich doma. Ak by neprisli do 15 minut, zacnem riesit. Klucik od domu nemaju. Moje 5 rocne dieta sa bezne same bicykluje po nasej a vedlajsej ulici. A ani zdaleka nie je jedine, bezne su na ulici 3-4 rocne deti pod dozorom 7 rocnych surodencov. Poznam vsetky deti z nasej lokality, bezne im napustam vodu do flase, lepim rozbite kolena, obcas k nam zajdu na wc a podobny servis su pripraveni poskytnut nasi susedia mojim detom. Niekedy som davala aj 6-rocnej malu do kocika, vozila ju okolo domu po ulici, kym mala nezaspala, potom som ju zaparkovala na zahradu. Moja 6 rocna dcera uz rok chodi sama do obchodu so zoznamom, ked mi pri peceni alebo zavarani nieco zachyba. Vie si precitat zoznam, spociat celkovu sumu, spociata vydavok. Je na seba pysna. Moje baby dokazu moju malu dcerku nakrmit, prezliect, osprchovat. Cely den by som doma deti nenechala, ale bezne necham doma 7-rocneho pisat si ulohy a idem odviezt dievcata na kruzok, trva to tak 1/2 hod. A najmensia spi doma v postielke. Ked sa nahodou zobudi skor, syn si k nej vlezie do postielky a cita jej knizky, kym nepridem. Vediem moje deti k samostatnosti, spolupatricnosti. Su sebavedome a vedia si poradit, podporit sa navzajom. Vdaka tomu mozem napr.pracovat, mam viac casu napriklad na vecerne citanie pribehov, zavarm, staram sa o zahradu, pravidelne peciem, deti mozu mat viac kruzkov. Mozno podla niekoho nezodpovedne, ale podla mna sa doba az tak nezmenila, ja som v desiatich obcas vyberala sestru z jasiel, vzala ju 1 km na zahradku poliat hriadky, potom domov ohriat veceru. Neubudlo zo mna, mali sme krasne detstvo. Podla mna lepsie, ako krutit sa deckam 12 hodin okolo ritky a potom vyplakavat, ze nic nestiham.
@rutie ty máš teda ale odvahu?!?! Nie preto, že vedieš svoje deti k samostatnosti, ale že si to sem napísala!!!! No počkaj, na supermatky!!! Tie ti dajúúúúúú!!!!!! Ja by som konala asi podobne, len by tie deti museli byť o rôčik, dva staršie. Keď sú správne vedené a upozornené na všetko, čo im môže hroziť, je to v poriadku. Budú oveľa samostatnejšie. Len by som nenechávala dve deti doma, kým odvezieš tretie na krúžok. tu nejde o pol hodinu, niekto ti nadá prednosť a čakáš hodinu aj pol na policajtov, alebo môže v dome vypuknúť požiar. Viem, sú to extrémne situácie, možno máš niekoho, kto býva blízko a mohla by si mu v prípade potreby zavolať a on má od vás kľúče, ale ja by som sa bála. Ale tiež mi chodil 5 ročný syn nakupovať do potravín, ktoré boli od nášho vchodu 50m. Dve, tri drobnosti zvládol. A niekedy dieťa neustrážiš, ani keď ho držíš za ruku...Čím deti viac vedia, tým sú samostatnejšie, čím sú samostatnejšie, tým sú sebavedomejšie a tým aj lepšie zvládajú extrémne situácie. A s deťmi, ktorým mamičky všetko podajú do ruky a nenechajú ich nič riešiť samé, sa to väčšinou vlečie celý život. Máme rodinného priateľa, ktorého mama vodila za ruku hádam v 14....a keď sme boli na lyžovačke a jeden pán tam dostal epileptický záchvat, tak ušiel!!!! Nechal ma tam s ním samú...hrdina....
@mamavera Mamavera, stalo sa mi, co pises. Nastastie, mam tu niekolko susediek, susedov, aj dochodcov, ktori mozu byt do 2 min u nas, ked im zavolam. Deti ich poznaju. Navyse, ked odchadzam z domu a nechavam deti same, vzdy volam manzelovi, kamoske, alebo mame, ze tam su a ze ak im do 1/2 hodiny, nezavolam, ze som doma, nech to zacnu riesit. Mozem si to dovolit aj vdaka vztahom, ktore mame ako susedska komunita, v panelaku som sa akosi bala ist aj vysypat smeti bez deti.
@rutie tiež sme bývali na ulici, kde bolo more detí, mali tam úžasné detstvo - bunkre, lozenie po stromoch, tenisové a futbalové turnaje, hry na skrývačku po celej ulici a vždy u niektorej maminy tanier koláčov, alebo ovocia. Mala som šťastie na úžasných ľudí, ktorí tam žili, nikdy nevznilkol žiadny konflikt, alebo, že by niekto chodil žalovať, ale presne všetci vedeli, čo smú a čo nie. Nezriedka som mala na terase súkromnú materskú školu - aj osem detí. Susedka išla s deťmi na výlet, zobrala aj moje a naopak, doteraz sú naši chalani veľkí kamaráti a to sú už dospelí. Spomínajú na to, ako ich sem-tam niekto z rodičov vymákol, ako skúšajú ľad na mlákach, či je dosť pevný a v škole už pomaly vyučovanie začalo, tak si ich naládoval do auta a zaviezol ich ten kúsok, aby stíhali. Tiež mali starší na starosti mladších a učili sa tak zodpovednosti a ohľaduplnosti. rada na tie roky spomínam 😉
@mamavera Ja som mala podobne detstvo akurat, ze sme si museli davat pozor na jednu strasne konfliktnu susedku, co neznasala vsetky deti 🙂. Velmi som to chcela doprijat aj svojim detom, preto ma strasne tesi, ked pridu zvonku s tym, ze mali zabie preteky (urobia drahu, nachytaju zaby a potom ich usmernuje po drahe, koho zaba doskace prva do ciela vyhral), robia pasce na zlodejov zo stavebneho materialu, vyrobili fantasticky katupult minule. Niekedy zistim, ze mam na zahrade a v dome 10 cudzich deti len podla bicyklov, co nam parkuju pred domom. Pomahame si s inou viacdetnou maminou, ktora tiez pracuje, takze niekedy mam na olovrant a veceru 9 deti a ona obcas tiez. Je to iny sposob zivota, v spolocnosti je dnes zauzivany jeden model, co je spravne a vsetko ostatne sa ludom zda divne, nenormalne, nezodpovedne len preto, ze si to nevedia predstavit
@oktobermimi tak to by som v tej škôlke ako matka porobila také poriadky, e by sa pani riaditeľka nestačila čudovať....je mi ľúto, že to tu musím napísať, to viac, že som sama učiteľka v MŠ, ale všetko to, čo tu opisujete, sa bohužiaľ v niektorých škôlkach deje. 😝 😝 😝 😝 😝 Maminy, bráň sa!!!!! Zverili ste tomu zariadeniu to najcennejšie, čo máte!!!! Nemyslím v žiadnom prípade také hlúposti, ako ukameňovať učiteľku za to, že zabudla dať Zuzke na fotenie mašle do vlasov, alebo, že si deti vymenili bundy....to sa dá prežiť, ale tu občas maminy opisujú také veci z materských škôl, že sa mi tomu nechce veriť. Lenže mala som na návšteve mamičky z jednej materskej školy a to, čo som sa podozvedala......
@zuzkaanicka @keysi Ja som ho citala, len neviem, co na to povedat. To je sice pekne a mozno to tak funguje niekde, kde je miest tak akurat, ze mozno nezoberu deti, ktore maju tri az v januari a neskor a rataju sa za dve. Ale v mestach pri Bratislave a BA-mestskych castiach, kde sa bezne stane, ze riaditelka prijme predskolakov, surodencov a ostane jej 5 miest na 30 ziadosti (mimochodom neduplikovanie ziadosti je zabezpecene prechodom prihlasok cez mestsky urad) je to utopia. A ak si keysi mysli, ze kecam, tak jej mozem do sukromnej spravy poslat oskenovane Rozhodnutia ako mi rok po roku nepoprijmali 4,5 rocne deti.
@rutie No, ja som Ti to radsej poslala, kedze nemusi kazdy vsetko citat a v podstate to bolo adresovane mne, ale pre mna uplne nepotrebna infoska, kedze na Slovensku nezijem 😉 ... ja som tu vtedy isto nechcela rypat, mna len sokovalo, ako to na Slovensku je a preto som pisala, ako je to napr. v Brne, ale potom som ostala na pochybach 😕 ... som si pripadala ako hlavny vyryvac, ktory si vsetko vymyslel 😝 😉
@zuzkaanicka Ja ti rozumiem. Keysi podla mna len chcela ukazat, ze ma nastudovane a vyzna sa. A kolegialne sa zastat uciliek, ktore by si v ziadnom pripade nedovolili pretlacit svoju kamosku pred maminou, ktora by mala byt podla vsetkych ludskych kriterii na 1. mieste v poradovniku.
@rutie A samozrejme, tym vyryvanim nemam na mysli debatu s Tebou 😉 ... ta bola fajn 😉
@rutie Presne 🙂
@rutie Len je to take ... odvazne? ... ja by som ruku do ohna za vsetky ucitelky nedala, hoci ucitelka som 😉
@zuzkat1 moja vtedy pätrocna dokazala mojej mame zavolat zachranku, potom zavolala mne. Je to o vedeni deti k samostatnosti a o vyspelosti dietata. Inak ja si ako dieta pamätam, ze do prvej triedy v prvy den sla so mnou mama a potom od druheho som chodila sama. Moja dcera zacala chodit sama do skoly v druhom polroku prvej triedy. Do vela veci som ju zapajala. Dnes je to samostatna baba 🙂
@cecil36 Mame to podobne 😉
@zuzkat1 a na 10 alebo 14 rocne baby uchylaci uz nepozeraju? Ci to ju chces vodit do 18? Zuzi, no ja neviem, ale cim skor sa dieta zacne osamostatnovat, tym lepsie. Moj brat ma skoro 40 a dodnes nie je samostatny, nevie nic vybavit a aj ked vybavuje spravi totalnu kravinu, co ludom az rozum zastavuje. Nasi ho narozdiel odomna vodili stale za rucicku, lebo ved on este nevie, je maly, slaby.... bla bla bla (ja som od brata starsia o necele dva roky).
@cecil36 ked treba nieco vybavit tak mama vola mna a to som sama von nechodila min.do 10rokov. Viest k samostatnosti sa da aj inak. Uchylaci pozeraju aj na 30ky,no 6 rocne dieta je predsa len lahsia obet. okrem toho-este nie som uplne rozhodnuta-ale asi ju dam do skoly k mojej robote.t.j.hodina cesty.
@zuzkat1 Zuzka, pockaj, kym mala podrastie ... ono to moze dopadnut aj tak, ze ona sa bude dozadovat toho, ze bude chciet ist sama ... samozrejme, nemusis jej to dovolit, ale ona potom moze nadobudnut dojem, ze maminka jej nedoveruje ... takze je lepsie tak nejako postupne ju pripravovat ... raz proste bude musiet ist sama ... ja som tiez chcela chodit s nou, ale ona mala iny nazor ... pravda je vsak taka, ze prve dva roky sme skolu mali blizko ... az od tretej triedy zacala dochadzat-bus, elektricka-to uz je narocnejsie, ale aj to jej vadilo, ze chodime s nou a tak zacali chodit spolu s kamoskou ... zo skoly mi zavolala, ze je v triede 😉
Ja som chodila od druheho dna sama, ale teda bolo to v minulom storoci a v mensom meste ... vonku som chodila sama dost skoro, ale mohla som byt jedine tam, kde mama dovidela z okna ... nikdy som nebola sama-bolo nas aspon 5 deti v rovnakom veku a neboli sme ziadni tulaci-paradne sme sa vyhrali. Tak, ale bola to trochu ina doba a ine mesto 🙂
@zuzkaanicka tak smola,ale taku malu ju iste samu nepustim a ani si nemyslim ze to bude chciet. Normalne jej vysvetlim ze jej sice verim ale ludia su zli.
@zuzkat1 Uvidis 😉 ... nikdy nehovor nikdy 😉
@zuzkaanicka ano viem ako to chodi...tiez som vela veci urobila inak,ale toto fakt nerisknem...aj skola najblizsie k nam je 15min.peso a teda ja mam obcas problem ist tade sama bez zleho pocitu...
@zuzkat1 tak ono zalezi aj od toho, kde byvas ... my sme to tie prve dva roky mali do skoly blizko, taka dost priama cesta ... ale jasne, kazdy sa musi zariadit podla seba 😉
@zuzkaanicka inak ja sa obavam ze budem mat co robit ked uz ju budem chciet pustat samu...lebo podla manzela je mala snad na vsetko... A uz teraz vidim ze ju nebude chciet pustit...
Tento isty problem so skolkou mame aj my, dokonca mam pocit, ci nie sme z rovnakej 🙂 U nas tiez visi oznam o tom, ze skolka je do 16:30 (záverečná) otvorená len pre pracujúcich rodičov, ostatní si majú pre deti chodiť do 15:30. V ten deň, keď som tam ten oznam uvidela, som urobila taky cirkus a ak by mi ešte niektora učiteľka dala najavo, že chodím neskoro, tak okamžite volám na mestský úrad, ktorý je zriaďovateľom škôlky, nech si tam urobia poriadok. 🙂
@sniezka správne!!!! Tvoje deti nemajú byť čo diskriminované pre jeden hlúpy oznam. Je preň tak isto otvoren materská škola ako pre ostatné deti. Riaditeľka si len tak nemôže vycapiť takýto oznam na dvere. existuje predsa vnútorný poriadok materskej školy, ktorý podpisujú všetci rodičia a pochybujem, že tam takéto niečo bolo. By ma ohromne zaujímal dôvod toho oznamu....
@sniezka ak je raz dieta prijate na celodennu dochadzku, tak je prijate na celodennu a pre vsetky taketo deti musia platit rovnake "otvaracie hodiny" ... netreba sa dat takto manipulovat, dobre si urobila 😉

@zuzkat1 A este taka poznamocka ... tiez som si kedysi nevedela niektore veci predstavit a hovorila som, ze toto by som ja isto nerobila ... ale od istej doby sa drzim toho znameno-Nikdy nehovor nikdy 😉 ... moja dcera sama prisla s tym, ze chce chodit zo skoly a do skoly sama ... trvalo mi, kym som sa s tym zmierila ... preto som ju aj tajne sledovala ... proste su veci, ktore aj tak neovplyvnis a vyvrbia sa uplne inak-a vobec to nemusi byt horsie 😉