icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

luciahromadkova
5. nov 2013

Kazda MS ma mat podla legislativy skolský poriadok MS, kde su upravene prava a povinnosti rodicov, deti zamestnancov a vztahy medzi nimi. Tento skolský poriadok musi byt vypracovaný v zmysle legislativy a skolskeho zakona, a aj v sulade s principmi skolkeho zakona. Zakonný zastupca urcuje, ci dieta bude na poldenný, celodenný pobyt / s vynimkou ak je dieta prijate na adaptacny pobyt do MS, najdlhsie na 3 mesiace/ ako aj dennu dlzku dietata v MS na zaklade svojich potrieb. Samozrejme riaditelka MS moze odporucat dennu dlzku pobytu na zaklade osobitosti dietata a na zaklade dohody s triednym ucitelom MS a rodicom. Nemozno ale urcit, ze dieta bude v MS do..., ak je urcena dlhsia prevadzka MS.
V skolskom poriadku MS v nasej MS mame urcene, ze v case prazdnin navstevuju MS spravidla deti zamestnaných rodicov z dovodu cerpania dovoleniek zamestnancov a upratovania. Spravidla znamena, ze v odovodnených pripadoch na pisomnu ziadost mozu navstevovat MS aj deti rodicov na MD a RD. Aj z tohto dovodu sa zistuje zaujem a dochadzka deti do MS v case prazdnin vopred, aby riaditelka skoly mohla zabezpecit prevadzku MS. Taktiez je potrebne, aby rodicia boli oboznamení so skolským poriadkom MS riaditelkou skoly alebo prostrednictvom triedneho ucitela, co potvrdia podpisom, zaroven aj kazdu zmenu skolskeho poriadku formou dodatku.
Prava vsetkych rodicov aj deti su rovnake.

zuzkat1
5. nov 2013

@sashabb moja tam nerada spava. A ako mam brat ohlad na ostatne deti ze chudata tam musia byt tak aj moja nech tam je dlho?? toto nechapem. A napodiv nema problem s kolektivom.maju ju radi.

evelynm
5. nov 2013

tak mi napadlo, ze panie ucitelky v skolke su tiez mamy, ktore si potrebuju vycerpat dovolenku, tiez potrebuju ist z prace domov a byt so svojimi detmi. V skolkach sa zvyknu po urcitej hodine zlucovat deti do tzv. zbernych tried a ostava tam menej uciteliek, ostatnym konci pracovna doba.

anjelicek26
5. nov 2013

@maruska123 - ja tu diskriminaciu chapem, ked som pracovala ma vytacalo riadne, ked maminy na materskej mali deti cely cas v skolkach a ja som zbernu skolku musela hladat o par dedin dalej, lebo nasu cez prazdniny zatvorili. Vtipne mi to veru neprislo. Teraz som doma na materskej a ked je volno, beriem maleho domov. Rovnako ho teraz beriem pri prvych soploch, unave ci comukolvek. Deti mame tri a aj tak si to viem zariadit. Som rada, ze ucitelky maju priestor na deti mamin, co musia naplno pracovat a moje ich nenakazi alebo im neberie v tom momente miesto. Je to cisty egoizmus - lebo tebe je to privela postarat sa o dve vlastne deti, ja nechapem ten problem. Ved prazdniny nie su stale, ale len obcas... to s tym vyberanim o tretej nechapem, to by som tiez nesuhlasila, to nedava zmysel. Aj ked teda tebe prijde od siedmej do tretej kratko 😕 Ja ho bravam o jednej, lebo mi prijde, ze spolu ani nie sme..

veki23
5. nov 2013

@maruska123 Treba povedať, že aj popri materskej môžeš zarábať a preto máš rovnaké práva a povinnosti ako ostatní rodičia. Treba na ne ostro, lebo potom učiteľky nevedia, čo od dobroty. 😉 Chápem, že učiteľky ( nielen v MŠ,ale aj v ZŠ) chcú mať voľno, ale ve)d školstvo je taký istý zamestnávateľ ako každý iný. U nás napr. tiež všetky mamičky nedostávame dovolenku cez krátke prázdniny, musíme sa striedať. Prevádzka musí fungovať a preto aj v škôlkach by to tak malo byť! Ja som v takejto situácii nebola, lebo aj pri staršie som skončila materskú skôr a vrátila sa do práce a teraz mám mladšiu v jasličkách a tiež chodím do práce. Našťastie sme mali super škôlku a takéto obmedzenia neboli. To skôr mamičky na MD narúšali harmonogram, keď deti nosili ráno až pred 9,00. Bolo to komplikované keď sa napr. detičky presúvali na štadión na korčuľovanie,alebo mali naplánovaný výlet.

mavisim
5. nov 2013

Takže ja by som chcela k tomu len toľko, to že vám nariadili chodiť si pre dieťa o 15, 00 hod sa mi nechce veriť, podľa mňa to bolo skôr odporúčanie, mám totižto tiež staršiu dcérku chodí do škôlky a som na rodičovskej s mladšou, bola som rada že pri tom množstve detí mi vôbec moje umiestnili, pri stave škôlok momentálne... a prišlo mi úplne normálne že som bez toho aby mi to niekto nariaďoval prišla po ňu hneď ako sa vyspinká a naolovrantuje 😉 veď predsa je to moja dcéra učiteľky tam majú aj tak dosť iných detí, áno je to ich práca byť tam s nimi ale prečo by som si ja svoju keď som doma nezobrala k sebe a k svojej sestričke nech je aj s nami, je to to najprirodzenejšie čo môže byť. Veď aj tak sa poobede už len hrajú a to sa môže aj doma alebo vonku na ihrisku. Taktiež nedá mi nereagovať na mamičky typu " učiteľky nám nemajú čo prikazovať a nech si robia svoju prácu aj tak majú voľna viac než dosť" 😠 Tak toto snáď nemyslíte vážne, nie som učiteľka ale toto povolanie by akiste nerobila ani jedna z vás, ktoré tu tak na učiteľky ktoré častokrát vaše deti vychovávajú reagujete, kto z vás by za taký plat robil to čo oni, tak si to s nimi vymeňte 😉 Moja mama je učiteľka v MŠ a práve to ako celý život sledujem jej prácu to čo nám doma vravievala a čo vraví teraz a to ako sa rodičia menia dobou, ako si o nich s prepáčením o-ierajú h-u-y dnešní rodičia uponáhľaní dobou a honom za zárobkom a popri tom zabúdajú na to že práve deti sú ich budúcnosťou, to ako sa im budú oni venovať takí budú neskôr ich deti. Mama je už pomaly pred dôchodkom, miluje túto prácu a deti ale veľakrát práve rodičia sú tí čo ju psychicky vyčerpávajú, to že práve mamičky na MD si chodia po deti posledné častokrát po otváracej dobe alebo presne ako písala veki23 prinášajú deti už po zatvorení škôlky ráno, a ak sa niekomu nepáči, nech si zaplatí súkromnú škôlku, tam ich nikto v ničom nebude obmedzovať 🙂

maminka11
5. nov 2013

@mavisim palec hore 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
maruska123
autor
5. nov 2013

@fidka79 nikto Vám nezakazuje tu napísať Váš názor ale to aká ja som či som rozmaznaná alebo nie, to je už trochu moc, kto Vy ste, že si dovoľujete ma hodnotiť?????

elise
5. nov 2013

@maruska123 máš rozhodnutie o prijati na celodennu starostlivosť? je napisaná otváracia doba škôlky od do? ak ano nerieš to máš právo rovnaké ako ostatný, nik ti nemôže prikázať (nie je na to zákon) že musiš prisť pre dieťa o 15 hodine ak je prevádzkova doba do napriklad 16,30

elise
5. nov 2013

môj syn chodil do škôlky aj ked som bola po cievnej mozgovej prihode rok na PN, nikto sa nepozastavoval nad tým že som doma otehotnela som v rámci PN a mala sa narodila v januári toho roku do juna chodil do škôlky normálne býval tam do konca prevádzkovej doby do 16 hodiny, ráno som ho s malou vodila na 8 . chovali sa uplne normálne a nikto sa nbad tým nepozastavovala. dieťa bolo prijaté na celý den tak sa to rešpektovalo.

maruska123
autor
5. nov 2013

@elise ja to všetko po právnej stránke ovládam som právnička, ide o princíp, a to , že je to diskriminácia, nech sa na to z ktoréhokoľvek pohľadu pozriete, vôbec nejde o to, či ja budem alebo nebudem o tretej chodiť, a či ja som alebo nie som na materskej, či sa doma deťom venujem alebo nevenujem, či chodím po kávach a pod. keď raz je dieťa v škôlke a škôlka ho prijala, má mať rovnaké práva, platím rovnako tak rovnaké práva, už je to na každom rodičovi ako sa osobne k tomu postaví, ale nemala by škôlka po rodičoch také niečo žiadať

fidka79
Odpoveď bola odstránená
elise
5. nov 2013

mna skôr naštvalo v škôlke u nás na dedine kde chodil pred touto poslednou škôlkou že tie čo boli na materskej doma , mali aj aj babky a tak chodili pre deti už o 15 a potom tam môj syn (ja som vtedy pracovala v meste 6 km na druhom konci mesta do 16 s pracovnou dobou a to som chodila skôr čo som si musela nadrábať ) musela som cez celé mesto sa autom hnať 80 utekala som s vyplazeným jazykom a zdžubali ma že si neviem dieťa vyzdvihnuť že chodim 16,05. tie na materskej ma na začiatku školskeho roku vysmiali že ked nestiham nech dám výpoved že oni stihahu pre deti prisť. inak tie deti sa spolu hrali boli radi v škôlke ale našťastie som ho z tej škôlky dala do druhej čo som pisala vyššie v prispevku a na pôvodnej škôlke spravili že tie čo su na materskej budu deti iba do 12- končiť obedom- tie matky neprotestovali a normálne dobrovolne chodili aj ked mali rzhodnutie o celodennej starostlivosti.

elise
5. nov 2013

@maruska123 ja s tebou suhlasim ja osobne by som tak argumentovala.

sorciera24
5. nov 2013

@maruska123 ak si pravnicka, tak kde je problem...staci len otvorit usta.....ak ti skolka dieta zobrala na cely den, ty mas pravo ho tam kludne nechavat dovtedy, dokedy je skolka otvorena...nik ti nemoze nic prikazat....to kde sme?platis si za nu? platis.....ucitelky su za to platene, tak ja envidim jediny dovod nakazovat niekomu, aby chodil po dieta skor.......a presne je tovja vec, ako cas vyuzivas, ci si s mladsim dietatom, ci kavickujes, ci cvicis, ci varis......

sorciera24
5. nov 2013

@fidka79 to je vsetko ok, ale preco by mali mamicke nutit, chodit po dieta o 15tej (alebo hocijaky iny cas)? aky je ich dovod? toto nechapem.....

svetlusska
5. nov 2013

@maruska123 ahoj..my do skolky este nechodime ale od znamej viem ze ked bol s mladsim synom na materskej tak starsi tiez nemohol chodit cez pradzniny do skolky, kedze nepracovala..ako je to v inych veciach neviem.

dejnas
5. nov 2013

ja osobne som žiadnu diskrimináciu nepociťovala... bola som v rovnakej situácii, a stalo sa, že som pre malú došla aj o 15,30, občas aj neskôr.... proste, ak mi malý doma neskôr zaspal, nestíhali se presne na 15tu.... ale - žiadne takéto "nariadenie" u nás nie je - že treba deti vyzdvihnúť do 15tej, takže sa nad tým, nikto nepozastavoval... takisto sa ma vždy pýtali, či dám dieťa do škôlky počas prázdnin (napriek tomu, že vedeli, že som na MD s mladším)
na druhej strane - tým, že som bola doma, malú som nikdy nedávala do škôlky počas prázdnin, pri prvých náznakoch choroby som ju nechala doma, niekedy sme urobili "voľno" od škôlky len tak - chcela som napr. stráviť celý deň s malou - urobili sme si náš "babský dník"... ja s tým nemám absolútne žiadny problém... tých prázdnin nie je až tak veľa, vždy viem vopred, kedy škôlka nebude fungovať, tak sa zariadim a v konečnom dôsledku - medzi deťmi mám rozdiel 17,5 mesiaca, čiže minimálne rok a pol som naplno fungovala s dvoma deťmi sama, bez pomoci škôlky, blízkych, či okolia a zvládala som všetko 😉 je to hlavne o organizácii času

zuzkat1
5. nov 2013

@sorciera24 dovod? Mozno sa uz vtedy spajaju triedy. U Nas je od pol 4tej len 1trieda a vsetky deti su tam.

limoncino
5. nov 2013

@dejnas ja by som dodala, že je to hlavne o tom chcení 🙂

sorciera24
5. nov 2013

@zuzkat1 neverim, ze sa o 3tej spajaju triedy, vacsina pracujucich rodicov nema sancu ist po dieta o 3tej........u nas az o 4tej napr. ....ale keby aj ....tak nemaju pravo to nariadovat.... (mala by sa oboznamit so skolskym poriadkom....to ako prve....a potom slusne v ramci moznosti reagovat...)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
ava11
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
5. nov 2013

@sorciera24 tiez si nemyslim ze to dostala prikazom.podla mna ju poprosili.neviem ako inde ale u nas ako som uz pisala od pol 4tej sa spajaju.

sorciera24
5. nov 2013

@ava11 nemusis ich chapat, ale nesud, kym nevies, ako dopadnes ty 😉 to myslim v dobrom......kazdy je nejaky.... a my mame to najmensie pravo starat sa do druhych.....ty nechapes, ok, halvne, ze to chape ten, co to tak robi a je to jeho vec....my sa na tom mozeme akurat tak pozastavit, zamysliet, ale neodsudzovat...

sorciera24
5. nov 2013

@zuzkat1 napisala, ze musia si chodit po deti o 15tej.....takze ja z toho neviem vypatrat ci jej to nariadili ci poprosili...ty hej?......ak nam to objasni +objasni skolsky poriadok (sapjanie tried) budeme mudrejsie....zatial nie...

zuzkat1
5. nov 2013

@sorciera24 nie nenapisala to ale dost o tom pochybujem ze to bol rozkaz...

ava11
5. nov 2013

@sorciera24 nesudim, len nechapem a je mi luto toho dietata, ktore tam pravidelne sedava posledne. Tej mame som nic nepovedala, prave preto, ze nemam pravo sa starat do druhych, len som vyjadrila svoj pocit z danej situacie.

koniarova
5. nov 2013

@maruska123 Ty si právnička? A nevieš si dať rady s takýmto problémom? 😀 😀 😀 To mi ani nevrav. To si asi slabý právnik, keď si už dávno nepodnikla "právne" kroky. 😉 😉