icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

sorciera24
6. nov 2013

@arasidka11 nikdy nesudte podla topanok ineho, kt. ste nikdy nemali obute 😒 tolko k tomu.....ja nechapem zas matky, kt. stale riesia niekoho ineho.....zeby sa tak nudili....alebo maju nejaky problem, ked potrebuju riesit vysostne sukromne veci.....

danim
6. nov 2013

@maruska123 ved keby to bolo o tom, ze sa detom nevenujes.. tak ich bachnes do jasli a si v praci.. ci ? 😉 kto zazil MD, vie a chape, ze to o ziadnom dovolenkovani predsa nie je !

erina098
6. nov 2013

@macamac ahoj sukromna materska škôlka je v čachticiach

hajajanka
6. nov 2013

@maruska123 U nas to nie je nijako obmedzene, co sa tyka vyzdvihovania deti. Ani nerozumiem, co tym ziskaju, ak si prides pre dieta o tretej a nie o stvrtej. Podla mna mas pravo ho tam mat cely den, skus zajst za zriadovatelom skolky, tam urcite povedia to iste.

Ale, co sa tyka prazdnin, volna a pod. som zastanca toho, ze matka, ktora je na materskej s mladsim dietatom, si lahsie zariadi, aby bola doma (co aj je) a preto maju skutocne prednost pracujuce mamicky (aj tie, ktore pracuju na rozne dohody popri materskej). Ja sama som na rodicovskej s mladsim dietatom a starsi syn (5) mi chodi do skolky. Ak by ma skolka poziadala, ze cez prazdniny mam mat dieta doma, aby mali co najviac miesta pre deti pracujucich matiek, tak to akceptujem (ja pracujem na dohodu z domu, da sa mi to zariadit. Ak by som pracovala na dohodu a chodila normalne do prace, tak som povazovana za pracujucu matku).
Mamy, ktore pracuju, maju skutocne prednost pred matkami na materskej dovolenke. Lebo u nich nie je hlavnym problemom, ci zobudit mladsie dieta alebo nie a ist pre starsieho do skolky, ale ich problemom je udrzat si pracu, zivit rodinu. Ja osobne som na rodicovskej vybavovala maximalne tak pridavky na deti, prispevok pri narodeni a zdravotnu karticku. Inak som po uradoch nechodila, takze to je nic-moc vyhovorka. A nakupy stiham rano. Musim povedat, ze teraz s jednym dietatom doma mam fakt veget (sak preto tu teraz sedim, mala spi).

monikapd1
6. nov 2013

ja nechapem ako mozete osocovat jedna druhu, ze ktora ma ako svoje dieta rada, ja som tiez na MD a starsia mi chodi do skolky a neviem preco by tam nemala byt ked su prazdniny a su otvorene triedy, bola tam napr. aj min. stredu a stvrtok a nik nenamietal, ze preco tam je ked som ja doma s mladsim, synom, normalne nechapem, preco by tam nemala byt, len preto, ze ja som doma. chodim pre nu okolo 15,15 ci 15,30 a tiez to nikomu nevadi, keby tam bola aj do 16,30 ako je otvorena skolka.

prasiatko30
6. nov 2013

@hajajanka typujem ze maju ucitelky ktore prichadzaju skorej aby otvorili skolku a privitali deti rodicov ktori chodia skoro rano do skolky a tie potom koncia o 15.00 a potom maju ucitelky ktore chodia trosku neskorsie typujem po 8.00h a tie su ptom do tej 16 -17h tym padom po 15h uz nemaju tolko dozoru ako by potrebovali na vsetky deti

maruska123
autor
6. nov 2013

@danim no staršia dcéra bola od 11. mes. v jasličkách, naša rodinná situácia si to vyžadovala, ja som mala dobrú prácu čakali tam na mňa nechcela som o ňu v dnešnej dobe prísť, bolo to dosť náročné obdobie, teraz plánujem byť na MD dlhšie, ale ani na MD to nie je jednoduché, preto neodsudzujem ani matky, ktoré idú do práce skôr, ani tie čo na MD ostávajú dlhšie, je to každého vec, ako som už písala je to o tej kvalite času stráveného s dieťaťom

fidka79
Odpoveď bola odstránená
rosienka
6. nov 2013

@dejnas podla mna tu neslo len o nejake nepatrne odporucanie, to by tu maruska nezakladala temu, ale by kludne chodila po dieta, ked jej to vyhovuje. Asi ze jej to davali miestne vychovavatelky direktivnejsie najavo. Takze to bola diskriminacia, resp. Nespravny postup. Tu posdlednu vetu tiez nekomentujem, ono je tu dost supermatiek...

macamac
6. nov 2013

@erina098 😲 ty brďo, to som nevedela, to je super 😵
a je rozdiel medzi štátnou?

prepáčte,že od témy
ak chceš, napíš IP 😉

ďakujem 🙂

maznacik007
6. nov 2013

pracujem doma dieta do skolky pocas prazdnin nedavam, nam povedali na rodicovskom ze pokial by chodili vsetky deti do skolky pocas letnych prazdnin, tak bude skolka otvorena iba jeden tyzden, inak by nemali ako cerpat dovolenky. takze bud sa zredukuje pocet deti do jednej triedy a potom bude skolka otvorena cely jul.
a nie je to zalezitost ani uciteliek ani riaditelky proste tak je to, rozhodol zriadovatel.

normalny clovek pochopi a nebude robit prieky ... ono je to aj o tolerancii. 😉

rosienka
6. nov 2013

@zuzkat1 ked nema tvoje dieta "trcat" v skôlke do neviem kedy, tak ho tam ani nadavaj. Z psychologickeho hladiska to nerobi dobrotu voci ostatnym detom. Preto u nas sa mozu deti NAJSKÔR vyberat o 17h, pretoze predtym maju spolocny program, najaku tu dennu strukturu, spolocne hry, vychadzky apod. Keby si mal kazdy zo skolky robit holubnik, tak to nech je radsej s nim doma, pripadne to da niekde postrazit za hodinovu mzdu. Bud mi zobrali teda dieta do MS a tym padom ma take iste prava ako deti pracujucich rodicov, alebo mi ho nezobrali a uprednostnili tie druhe, co je pochopitelne. Takze ja rozhorcenie marusky CHAPEM.

erina098
6. nov 2013

@macamac z môjho pohladu super,oni fungujú už dlho,lebo tam chodila aj staršia a tá má 17.Chodila tam do predškolskej,oproti mestu lepšie,povedala by som komfortnejšie.Teraz platíme 8,50 plus strava čo je neviem presne,ale tuším 1,50.Raz ročne 12eur plus rôzne krúžky,časopisy a pracovne listy.Tento rok už boli v divadle v Pieštanoch...

zuzkat1
6. nov 2013

@rosienka Samozrejme ma rovnake prava.ale nechapem preco mam brat ohlad na cudzie deti na ukor svojho.s prepacenim cudzie su mi ukradnute. A v skolke idu o 12tej spat do 3tej potom olovrant chvilu hra a uz sa spajaju o pol 4tej. Strukturovany program maju doobeda

macamac
6. nov 2013

@erina098 😲 tak to platíte menej, ako my v štátnej
ale ja sa nesťažujem, máme tiež super škôlku 😉
pozriem na nete tú vašu 😉

macamac
6. nov 2013

a baby, aby som bola aj k veci 😀
veď sa tu nehádajte a nechytajte za slovíčka 😉
a už vôbec sa neporovnávajte na základe ničoho, ktorá ste lepšia matka 😉
napr. JA som pre SVOJE deti NAJLEPŠIA MATKA na svete 😀 😀 😀 a skúste tvrdiť opak 😉 😀
veď sa ich opýtajte - inú by nechceli 😀 😉

a
@maruska123 veď v podstate o nič nejde 😉
ony ti to len len ústne navrhli a ty si to mohla tiež kľudne vydiskutovať ústne 😉
ako právnička vieš, že sťažovať sa nemôžeš - nemáš to písomne, môžu to poprieť....a vlastne načo by sa okolo toho robil zbytočný cirkus?
veď jednoducho im povedz, že ti to nevyhovuje, aj ty pracuješ a ak sa ti bude dať, tak prídeš aj o 15h 😉

veď to je len o ľuďoch všetko 🙂 😉

erina098
6. nov 2013

@macamac mne sa tá škôlka páči pani učitelky sú super,je to sice staršia budova ale vybavenie výborné.Každá trieda má svoju hernu a sú štyri.Dve velké spalne a jedálen.Pekné nové skrinky,samo vždy sa niečo najde,pretože penazí nieje nikdy dosť,ale je tam taká rodinná atmosféra.

rosienka
6. nov 2013

@zuzkat1 ved potom to tak v spolocnosti aj vyzera, kazdemu je ten druhy ukradnuty a hladi len na seba, fakt smutne. Nechapem, ako tu moze nejaka napisat, ze cudzie deti su jej ukradnute a neberie na ne ohlad. Uplne do placu...Dalej nemam k tebe co dodat.

zuzkat1
6. nov 2013

@rosienka ty keby si mala moznost ist pre dieta skor a vies ze to tam spat nechce..tak ho tam napriek tomu nechas kvoli ostatnym detom? Ak hej tak tiez nemam co dodat.

rosienka
6. nov 2013

@zuzkat1 nie nenecham, ale nie preto, zeby mi boli cudzie deti ukradnute ako to ty prezentujes.

zuzkat1
6. nov 2013

@rosienka no vidis,takze tvoje je to dolezite,a o tom cely cas rozpravam.

rosienka
6. nov 2013

@zuzkat1 ale iste, ze pre kazdu matku je to vlastne to najdôlezitejsie, o tom sa nikto nespori, len treba brat ohlad aj na ine deti, ine matky, aby to nebolo cele o tom, ja ja ja a zas len ja, potom dlho nikto, potom ja a az nakoniec vsetci ostatni... ale nechajme to uz tak.

sashabb
6. nov 2013

@zuzkat1 neviem o tom, že by deti v škôlke spávali od 12 do 3 😕 u nas ich už o pol 2 budili, nakoľko mali okolo 2-hej olovrant. Potom mali samozrejme hry, tancovanie a pod.
A pokiaľ máš takýto prístup, že nechce tam spať tak pre ňu prídem ... to akože keď nastúpi do školy a nebude tam chcieť sedieť tiež pre ňu prídeš? neviem, trochu zvláštny prístup.
A tiež som tu spomínala rovnaký "problem" ako píše @rosienka. Môj chodil velmi rád do škôlky, už ráno ma "hnal" aby tam bol čim skôr. No jeden chlapec chodil zo zdravotných dôvodov (cukrovka) domov na obed a veru deťom to vrtalo v hlave, prečo on chodí a ony nie. Pritom im tam bolo dobre. Ale jednoducho deti su male, vidia že niekto ide domov a už su otázky.

zuzkat1
6. nov 2013

@sashabb neviem mozno starsie spia menej.ale prvaci a druhaci spia takto.
A ako ja som doma a necham ju nasilu v skolke ked nechce spat.nechodi sama domov o 12tej.

maruska123
autor
6. nov 2013

@macamac išlo tu o princíp nie o to či ja si to u nich viem vybaviť alebo nie, samozrejme mám to s nimi vydiskutované a myslím, že v dobrom, ide o základný princíp, že to vôbec od matiek na MD žiadajú

maruska123
autor
6. nov 2013

inak poniektoré čo už stojíte pred škôlkou o druhej, môžem sa opýtať, Vaše deti sú tam bité, revú tam alebo im nejako inak robia zle??? lebo moja dcéra sa hnevá ked pre ňu prídem o tretej, a vraví, že by sa so svojimi kámoškami ešte chcela pohrať, Vy tu píšete, že sa ženiete pre deti do škôlky akoby tam boli za trest

zuzkat1
6. nov 2013

@maruska123 moja je tam rada,ale nechce tam spat a poobede len spia.
Inak ja ako dieta som brala skolku ako trest...neznasala som ju

rosienka
6. nov 2013

moja je tam tiez hrozne rada, dokonca o 17:15 ju musim odtial krvopotne tahat, lebo sa chce este hrat 😀 Keby si to tam mala "odtrpiet", tak by som ju tam vôbec nedavala a nechala jej trochu viac casu. Ale len tak bezat pre dieta uz o 14h, lebo ze tam "uz len spi"... 😅

maruska123
autor
6. nov 2013

@zuzkat1 ja som písala o deťoch, ktorým sa tam páči tak ako mojej, tiež keby sa tam mala zle tak by som to nejako riešila resp. by bola doma, ale ak sa tam teší a má tam svojich kamarátov tak prečo by tam nemala byť, doma sa s polročnou sestrou ťažko zahrá

dejnas
6. nov 2013

@maruska123 teraz ten posledný príspevok - ohľadom vašej škôlky, už vyznel úplne inak...
že to vôbec od matiek na MD žiadajú.... no , zrejme niekde žiadajú, a ja to vcelku chápem....
u nás to tak nie je, no ak by bolo, tiež by som si to zariadila podľa seba.... ale už to neznie tak prísne - diskriminačne...
moja malá chodí do škôlky rada, ale takisto sa veľmi teší, keď po ňu prídem skôr.... a takisto je smutná, resp, bývala smutná, keď tam, ostávala do záverečnej, v čase, keď sa mi nedalo skôr po ňu chodiť.... akokoľvek rada má škôlku, je veľmi nerada, ak tam ostane medzi poslednými, či dokonca posledná... ak by to netrápilo ju, samozrejme by som s tým problém nemala, ale deti neradi ostávajú dlho, najmä keď kámoši, kámošky chodia domov skôr 😉
ja sa snažím ísť po ňu skôr aj preto, že mi proste chýba a chcem byť s ňou 😉 kým je ešte malá, kým chce aj ona tráviť čas so mnou a najmä kým sa jej môžem venovať... (dúfam, že túto vetu nikto neprekrúti a inak nezinterpretuje 😝 )