icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

dejnas
6. nov 2013

@rosienka no, ja osobne pre deti idem skôr preto, že môžem.... a chcem byť s nimi, kým sa dá.... nepríde mi to vôbec choré...
neskôr, keď to nebude možné, budú aj oni dlhšie v škôlke... ale kým sa dá - a na MD sa dá - chcem byť viac s nimi 😉
sorry, ak toto niekto berie ako chválenkárstvo 😒

mirkave
6. nov 2013

By ma zaujimalo,ze ako ma donutia k hore opisanym veciam? Pre dieta by som chodila podla toho ako mi povinnosti dovolia.dieta by som nechavala doma vtedy,kedy by som ja chcela.viem,ze niekedy ucitelky naznacuju alebo dokonca narovinu povedia,ze by bolo dobre,aby dieta do skolky neprislo. Ale to je vsetko.rozhodnutie je len a len na rodicoch. Urcite to neni spravne.viem,ake dokazu byt ucitelky "mile",ak sa im v niecom oponuje. Ale treba tiez jednat narovinu-ak nemozem nechat dieta doma,tak to jasne poviem....

rosienka
6. nov 2013

@dejnas nejde o to, ze ty MÔZES a ze chces byt s detmi, na tom nie je nic zle, ale citala som tu x nazorov, ktore tu matku zhadzuju, ze NECHCE byt s dietatom, ze jej asi vadi, ze co je vôbec za matku, ked ONI sa idu dolamat z prace o 16-tej, aby tam ich dieta nebolo same... to je podla mna chore, nie to, ze niekto chce byt s detmi kolko sa da a môze. Snaz pochopit pointu. Ide najmä o princip a nespravny pristup skôlky, nie o to, ci niekto chce, ci nechce byt s dietatom, to tu podla mna netreba rozoberat...

dejnas
6. nov 2013

@rosienka pointu som pochopila a nemyslím, že ide o diskrimináciu, nakoľko v konkrétnej škôlke ide len o "odporúčanie", nie o direktívne nariadenie
preto je v konečnom dôsledku na matke/rodičovi, ako sa zariadi...
sú škôlky, v ktorých takéto dieťa ani nepríjmu, pretože matka je ešte stále na MD.... v tomto prípade by som už skutočne uvažovala nad diskrimináciou
a sú aj také matky, ktoré nedokážu predýchať, ako si vôbec iné matky na MD s mladším dieťaťom dovolia dať staršieho do škôlky - to už ani nekomentujem 😝 😀

rutie
6. nov 2013

Nemam cas citat diskusiu, ale napisat ti chcem. Ja som mala doma tri deti, kym nemal najstarsi 5,5 a druha 4,5 a tretia 3 roky. Jednoducho mi ich nezobrali do skolky, preto ze som na materskej. Popri tom som po nociach pracovala, ci som bola tyzden po porode alebo nie. Babka a dedko daleko, stavali sme dom. Syn ma ADHD a s duhou dcerkou som cvicila Vojtovku. Tie roky boli strasne tazke, ale nelutujem to. Spatne som rada, ze boli doma. V predskolskej patrili k najsikovnejsim detom, na besiedkach vzdy tahali ostatne deti. Dcerky od 4-rokov citaju. Nie som supermatka, pocas toho narocneho obdobia bolo mnozstvo situacii, na ktorych nezvladnutie naozaj nie som hrda. Ale zblizilo nas to. Tie pyzamkove dni, ked vonku prsalo a fukalo a my sme stravili den pri knizkach a rozpravkach. Tie neskutocne dlhe jarne prechadzky, ked sme isli vonku akoze na hodinu a vratili sa po piatich. Je to vzacny cas, ked dieta prijme vsetko co donho vlozis - hodnoty, informacie, zrucnosti. Su to Tvoje hodnoty. Dieta nepotrebuje kolektiv 5-krat do tyzdna. Potrebuje si budovat vztah so surodencom, ucit sa nacuvat potrebam druhych, to ho naucis lepsie ako 22 clenny kolektiv - v skolke je to fakt tak troch dzungla. Ked nastupis do prace, vsetko sa strasne zmeni. Je to naozaj hrozne byt so svojimi detmi 3 hodiny denne, z toho dve hodiny len zabezpecovat tie prakticke veci okolo. Uz nebudes pozorovat ich zivot zblizka. Som teraz doma so stvrtym dietatom, ale predskolacku si nechavam doma kazde prazdniny - aj ked to odo mna nik nechce.

K praktickemu problemu - ja sa vzdy snazim vyjst skolke v ustrety a ulahsit im situaciu, ked to ide. To znamena, ze ak maju ucitelky chore deti a potrebuju ist na OCR a potrebuju zlucit triedy, necham si to svoje doma. A naopak, ak mam doma malu v horuckach, necham skolkarku v skolke do 17.00 a skolakov v druzine detto a nemam preto najmensie vycitky. Ked musim ist so starsimi na vysetrenia, ci odbery, mala otvara skolku o 6:30 a ak by mi to niekto vycital, co i len pohladom, tak stropim taku scenu, ze uz si netrufnu ani len mrknut.

Este k tomu, ze skolku si vsetci platime - neplatime, platime smiesny poplatok, za ktory sa skolka prevadzkovat neda. Skolku plati zriadovatel a to je vacsinou mesto. Takze bohuzial musime akceptovat, ze si urcuje podmienky. Ano ide to z dani, ale o ich smerovani taktiez nerozhodujeme svojvolne, ale iba raz za styri roky vo volbach...

zuzkat1
6. nov 2013

@rosienka ako prepac,ale toto je co za kra...inu...? Moje dieta ma trcat v skolke do neviem kedy kvoli inym detom? Pre mna je prvorade MOJE dieta a nie cudzie.

maruska123
autor
6. nov 2013

@arasidka11 tento príspevok patril mne? ??? asi ste sa pomýlili

maruska123
autor
6. nov 2013

@arasidka11 je veľmi zaujímavé, ako ma tu niektoré odsudzujú, dokonca by som asi ani matkou nemala byť za môj názor🙂)) a možno väčšina z Vás mi ani nesiaha vo výchove a starostlivosti ani po členky, ako ste z jediného názoru na pobyt dieťaťa v škôlke vyjadrili názor, že ja snáď ani nie som matka, ale ruku na srdce všetky: ja som kojila svoje dieťa do 3 rokov v noci 100x dávala prsník, nespala som niekoľko rokov, popritom chodila do práce, teraz kojím opäť a ani raz nedala fľašu, koľko z Vás tu dokonalých matiek takto kojilo????? a aj takýmto spôsobom sa venovalo dieťaťu, možno ani polovica, určite ste " nemali mlieko ".... takže myslím, že by sa všetky tu dokonale matky mali hlavne nad sebou zamyslieť a neodsudzovať a neposudzovať matku na základe jej názoru a za dĺžku času stráveného s dieťaťom, dôležitá je kvalita nie kvantita

zuzkat1
6. nov 2013

@maruska123 kojenie tiez nie je meritkom kvality keby hej tak ja som uzasna... Odstavila sa sama pred tyzdnom. Mala 3 roky a 9a pol mesiaca.

zuzkat1
6. nov 2013

@maruska123 a nielenze nepozna flasu ale ani umele kase atd.
Myslim ze vacsina tu reagovala tak ako reagovala kvoli tomu ze ten uvodny prispevok skutocne vyznel tak ako by ta dieta obtazovalo...

maruska123
autor
6. nov 2013

@zuzkat1 nebudte vzťahovačná, bolo to písané všeobecne, opäť zdôrazňujem moje deti ma neobťažujú, zle ste si to vyložili, samozrejme máte pravdu kojenie tiež nie je merítkom

arasidka11
6. nov 2013

@maruska123 veď ste sa už rozlúčili nie?
no ja som kojila 2,5 roka, ale určite by som nehovorila o kvalite matky, tým koľko kojila, ale nechápem prečo ste kojila 100 x za noc, ja som určite toľko krát za noc nekojila, a hlavne, keď už bola malá tak ročná a viac.....tak v noci si našla prsník jeden dva krát a bolo to, ale to je asi aj o psychike matky, lebo nervozita sa cez mliečko prenáša, a keď som bola vyrovnaná , spokojná ja, bolo aj moje dieťa, neplakalo bez dôvodu, nechcelo cuckať len tak 100 x za noc....
ja som len chcela reagovať na túto tému, lebo tiež poznám jednu matku, čo by svoje dieťa najradšej nechala v škôlke od 6.00 do 17.00 keby sa dalo a aj celé prázdniny by ju tam šupla, a pritom je doma na materskej, a z toho som smutná, ale vás nehodnotím, je to vaše rozhodnutie, aj spôsobom vášho vyjadrovania mi ju úplne pripomínate, veľmi direktívne správanie, bez empatie, a tie jej deti sú stále uplakané, a to má dievčatko 5 rokov, a stále plače, je nervozna, a prečo asi? veď také dieťa sa má smiať, radovať,,,,byť spokojné, samozrejme keď nie je choručké.....

zuzkat1
6. nov 2013

@maruska123 ja nie som vztahovacna...len som sa snazila objasnit ze ten prispevok (hoci mohol byt mysleny inak) proste vyznel zle... A kojenie je zly priklad lebo vacsinou ta tema len hadky vyvola.

zuzkat1
6. nov 2013

@arasidka11 to nie je o psychike matky...ale o povahe a potrebach dietata...moja sa do 2rokov budila 10x za noc.

@maruska123 vidite...pre toto je kojenie zly priklad😉

rutie
6. nov 2013

@maruska123 Preboha, Maruska, nekop tolko okolo seba. Tak ako nie je spravne, sudit matky podla toho, ktora ma ako dlho dieta v zariadeni, tak sa materske zasluhy nemeraju podla dlzky kojenia. Ja som vsetky deti kojila, dokonca aj ako tehotna, no nepovazujem to za zasluhu, ale za vysadu. Urcite je jednoduchsie otocit sa k decku, dat mu cucnut a pritom spat dalej ako ohrievat mlieko, a sterilizovat flasky a cumle. Cestovanie a vylety v horucavach si s UM neviem predstavit.
Pozri skusme sa menej ohanat pravami a narokmi a byt viac ludmi. Preco sa na slusnu poziadavku so skolky nepozriet tak, ze ak im to ulahci situaciu a mna to nic nestoji, tak im vyjdem v ustrety. Ale zaroven im dat najavo, ze je to tvoja ustetovost a ta nie je samozrejma. Jasne, ze je chore aby su budila dieta, ktore ti tazko poobede zaspalo a utekala do skolky na 15.00. Ja mam naozaj dobru skusenost s tym, ze vela veci sa da slusne vykomunikovat a vyriesit k spojnosti oboch stran. Len pritom nesmie chybat strana pochopit druhu stranu a jej dovody. Ohananie sa pravami zo strany tvojej a pravidlami zo strany skolky je cesta k zbytocnemu konfliktu, nie k rieseniu.

A este k tomu "venovaniu sa." Casom a vekom prichadzam na to, ze detom sa netreba vela venovat. Ze niekedy sa viac naucia jeden od druheho, alebo pozorovanim dospelych. Je je pre nich uzitocne, ak vidia, ze rodicia maju svoju pracu, svoje povinnosti a deti samotne nie su stredom vesmiru. Ale je skvele, ak pritom mozme byt spolu.

Ja ta neodsudzujem. Napriek tomu, ze mam rada deti doma a pri sebe, a dva mesiace so styrmi detmi do 7 rokom mi nerobia problem, obcas na jar necham malu spat poobede tri hodiny a ja sa opalujem na terase - deti v skolke a druzine do 16:30. Som tie clovek a nie stroj. Ja len citim potreby vyvracat myty o tom, ze sa to z viac demi neda a ze detom je lespie v kolektive a ze svet sa toci okolo nasich prav a narokov.

prasiatko30
6. nov 2013

tiez som necitala celu diskusiu ale chcem sa vyjadrit k prispevku ktory otvoril diskusiu - ja neviem u nas je skola/skolka do 14,00 - ked moja starsia zacala chodit do skoly (mala 3r) tak mladsia mala 2m - a ja som o 14h bola pri dverach skoly aby som ju vyzdvihla, mladsej som upravila rezim tak aby spala v kociku a hotovo.

co sa tyka toho ze treba vela veci povybavovat - urady a vysetrenia na sk su v drvivej vacsine do 15h vybavitelne - vsak urady a lekari su vacsinou o15h zatvorene - takze ja by som to tak az dramaticky nevidela - proste zariadit sa tak aby si vyuzila co najlepsie cas do 15h a nedramatizovat viac by ma nastvalo ak by som ako pracujuca matka musela hladat niekoho kto mi bude vyzdvihovat dieta o 15h lebo skolka mi nechce mat moje dieta az do tej 16,30 - 17,00 - to by ma teda poriadne nastvalo, ver mi

arasidka11
6. nov 2013

@ritusuk máš môj obdiv, tri deti tak maličké...si super 🙂

danim
6. nov 2013

Vsetky, ktore mame doma aspon 2deti ( z toho jedneho skolkara ) vieme, ze mame co robit a urcite nesedime na zadku cele dni, kym je starsie v skolke. co je na tom, ked si zena konecne najde chvilu a ide s kamoskou na kavu ( + s mladsimi detmi ) a potom v normalnom case po kave pojde po to starsie do skolky.. ( ked je starsie v skolke spokojne medzi svojimi rovesnikmi ). Vieme ake su to ozaj vynimocne situacie ( aka frekvencia je realna ? raz za stvrtrok ? 🙂) sa k tomu dostaneme... ), ked sa konecne dostaneme na taku kavicku 😉 , je to urcite vynimocny relax a vysledok je, ze sme vsetci spokojni.
ja nevidim problem vobec ( a v nasej skolke to ani problem nie je ), ze dieta je do 15.45 v skolke - a letim po nu, ked sa vyspi mladsie dieta. Ak s detmi travime cas, tak sa im isto vsetky venujeme najlepsie ako vieme. Vsetky to mame cca rovnake, tak sa tu nepredbiehajte, ktora je viac..

maruska123
autor
6. nov 2013

@danim myslím, že ste to presne napísali ako to je, úplne s Vami súhlasím, ale vidíte sú tu aj také , ktoré to nevedia pochopiť

danim
6. nov 2013

@maruska123 pravidlo MK je, ze si tu vsetci tykame, tak v pohode tykaj 😉 tak neviem.. ja na kave nebola ani nepamatam.. mozno pred pol rokom ak vobec 😀 vzdy ked sme si na to spoluziacky z vysky nasli cas, tak to bolo ozaj dookola dohodovacky a kazda vzdy cosi mala ( kedze aj s mensimi chodime do materskeho centra na kurzy- doobedu ) a kazda do ineho, cize sa terminy prekryvali... tak to fakt trvalo, kym sme sa dohodli- vzdy to bolo doobedu ( co sme uz den predtym chystali- varili doma a vsetko, aby sme mohli ist na tu hodku a pol .. mozno 2,,, a to sme leteli vsetky ako o dusu- lebo vies, kym sa vychystas, prides.. si tam.. potom rychlo domov na 12tu, obed dietatu, potom spi.. a potom "o zlomkrky" do skolky po starsie... 😀 tak ake nevenovanie, ci vylihovanie ??? lebo ja nemam veru ziadne 😉 a ked si zeny co maju min 2 deti polozia ruku na srdce a budu uprimne, zistia, ze to maju cca rovnake.... ( jasne, ak nesupnu mladsie, alebo aj starsie k babke... )
ja so starsou ( mladsiu bravam so sebou ) chodim aj 2x do tyzdna do mesta na tanecnu.... tak to idu tu nejake mamy sudit, ze tym, ze po dieta pridem 15.45 ( ak tanecna o 15 hod, aby sme stihli tanecnu ) , tak sa mu akoze nevenujem, ze je do 15.45 v skolke ??? ( podotykam mladsia mi dovtedy spi, ak tanecna... tak mi spi von v kociku.. aby som to stihala )
ci co sa to tu dookola tie zeny hadaju ?

mimake
6. nov 2013

cim dlhsie som na mk tym viac zistujem kolko dokonalych matiek tu na Slovensku mame. Matky ktore nikdy nestratili nervy, ktore si nikdy od deti nechceli oddychnut ani na den, ktore ak by mohli by kojili az do 18tich a hlavne ktore absolutne necitaju obsah temy. Dokonale matky ktore dokazu z jedneho prispevku dokonale zhodnotit situaciu v domacnosti inej zeny,ktore dokazu odsudit z jedineho prispevku. Nemam dieta v skolke a stale kojim ale ak raz budem chciet prestat tak uz teraz viem ze sa o tom tu na mk radsej ani nezmienim, pretoze ak by som hodila otazku ako prestat s kojenim hned by som mala minimalne 20 odpovedi ako s tym neprestat. Co na tom ze otazka znela inak,dokonale matky su natolko dokonale ze si tu otazku v mysli zmenia na obraz toho ako nemilujem svoje dieta, ako prenho nechcem to najlepsie a aka som nezodpovedna matka. Nevadi ze ma vobec nepoznaju, obraz je uz urobeny tak podme dalej.Ps: viem ze toto nie je tema o kojeni. to bol len priklad....

danim
6. nov 2013

@mimake asi preto, ze maju v ociach ten vysneny ideal- ako by to chceli ( mozno sa tak aj vidia 😀 , ale v zivote sa pasuju dookola s tym istym ako vsetky 😀 😀 ( nemyslim nejakeho tyrana napr.. ale klasika, ze sme unavene, deti aj placu aj vzdoruju, sem tam vymyslaju s jedlom, nemame dokonaly poriadok... nestihame a tocime sa dookola v tom istom- a aj ked sme spokojne, nie je to mnohokrat sranda take male deti , co ? 😉 proste vstrebavame to, ako nam deti zmenili zivot 😉

prasiatko30
6. nov 2013

Nejedna sa o to ci je niekto supermatka alebo nie ja som ti napisala moju vlastnu skusenost - moje deti chodia do skoly od 3r a chodi od 9.00-14.00 a ja som sa musela pripsposobit alebo som si este mohla vybrat medzi skolou kde by bola od 9:00-13.00 a potom este pobede od 15.30-17.30 - cize behat ako splasena cely den takze ja ti z vlastnej skusenosti hovorim ze do 15.00h sa da toho vela stihnut a vobec sa clovek nemusi prduskat za to ze musi ist po dieta o 15.00

valy
6. nov 2013

@maruska123 platis menej za skolku, ako ostatne mamy? Lebo ak nie, tak to vobec neries a prid si po dieta, ked Ti to vyhovuje.

maruska123
autor
6. nov 2013

@danim ved presne mne od začiatku o toto išlo, ja sa na kávu dostanem tak raz za dva mesiace aj to len na hodku cez víkend ak je manžel náhodou doma a nerobí veci okolo domu a postráži deti takže ani počas školky nechodím, dokonca ani na kurz s mladšou presne kvôli tomu, že nikdy neviem čo bude so staršou, lebo raz je chorá raz to raz tamto raz prázdniny, skutočne šlo len o to, že mladšia mi v posl. čase väčšinou okolo tretej ešte spáva - a kedže mi celkovo cez deň málo spí som rada, že aspoň trochu ,tak mi príde nelogické, ak by som ju v tom čase musela budiť

maruska123
autor
6. nov 2013

@mimake dakujem za podporu

macamac
6. nov 2013

@erina098 môžem sa spýtať, kde v okolí Nového Mesta n/v je súkromná škôlka?
alebo je už priamo v meste?
díky 🙂

matozazzo
6. nov 2013

@maruska123 Nemaju pravo ti prikazovat, ze musis chodit o 15 hod, pokial sa o 15 hod skolka nezatvara (kvoli nej. padnym dovodom). Ak je skolka otvorena do 16, tak mozes chodit aj pred 16... Co sa tyka uzavierky kvoli volbam, to plati asi vsade, podobne ako prazdniny a havarijne stavy. Toto je v kompetencii zriadovatela a ten o tom rozhoduje.

mimikas
6. nov 2013

@maruska123 ak zdriadelovatelovi platis plnu sumu za skolku tak mas pravo ju aj plne vyuzivat a v tom ti nikto nemoze klast obmedzenia, pokial mas zmluvu o starostlivosti o dieta tak ta plati, je podpisana oboma stranami, poskytovatelom a aj pouzivatelom (neviem ako to presne nazvat). Cez prazdniny je zriadovatel povinny zabezpecit pre deti nahradu miesta. Ak su ucitelky nekomunikativne tak chod za riaditelkou, ak sa nebude dat ani s nou tak za zriadovatelom (mesto, obec) a potom vyssie 😀 . Drzim palce, nemaj vycitky svedomia, je normalne ze deti maju chodit do skolky a len za to ze si na materskej neznamena ze budes suplovat ucitelku a pod.

danim
6. nov 2013

@maruska123 ja by som na tvojom mieste sa o tom porozpravala s ucitelkami tvojho dietata, vysvetlila im ten spanok... a isto pochopia.. dohodnete sa... v tejto diskusii podla mna nenajdes riesenie
( este by som dodala, ze ja napr cez prazdniny dieta do skolky nedavam- nechcem ich tym otravovat, skolku cez prazdniny povazujem za nutnost pre rodicov, kt. pracuju ), takze ak ide len o to, ze v bezne dni prides po dieta napr o 15.30 tak no problem.. dohodnes sa urcite ( ak vysvetlis dovod )