Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@mima4 7 rocne nie je zrele pre kolektiv? neviem, moj mal rocny odklad a tak nastupi ako 7 rocny. cigancata maju bezne odklad, takze nastupuju ako 7 rocne do skoly.
co potom take krajiny, ako anglicko alebo holandsko, kde je povinna skolska dochadzka od 4 rokov a poviem ti, maju ovela striktnejsiu povinnu dochadzku ako nase decka. tam nefunguje ospravedlnenka od rodica: "dieta malo teplotu, alebo z rodinnych dovodov nemohlo prist do skoly."
nase biele decka su tiez na kolektiv väcsinu zvyknuté pretoze vacsina chodi do MS - pokial mozne od 3 rokov.
@mima4 nechapem absolutne ludi, co daju na predsudky okolo jogy. odkial to mas? jedine od fararov a z katolickych novin zrejme. mam za to, ze ak by vam to netlacili ako nazor, tak o tom katolici ano nevedia.
ved hodina powerjogy trva 60 minut, zbalis karimatku a ides domov. nie je tam pristor na ziadne vnucovanie "vychodnej filozofie" ako hovoris. takze obavy katolikov nie su absolutne na mieste. skus si pozriet zopar videi na jutjb 😉
@mojkamojka ja som to tu už písala. Nie do tejto témy. Mám skrátka na výchovu iný pohľad. Keď ju bude baviť každý polrok niečo iné, nech to každý polrok mení. Keď bude chcieť účtovať len dodávateľské faktúry, nech účtuje. Keď ju vyhodia, pocíti dôsledok.
Ja to zhrniem: dcére verím. Verím, že sa naučí všetko čo bude chcieť vedieť a v čase kedy to bude chcieť vedieť. Nepotrebuje žiadnu spätnú väzbu, robí to pre svoju radosť. Chtič niečo vedieť ide z jej vnútra. Ja spätnú väzbu zo školy.nepotrebujem tiež. Je nenormálne tendencna a nevidím na nej nič objektívne.
Dcéra robí aj veci, ktoré nechce: 50% vstáva ráno do školy, umýva si zuby, občas uprace a pod.
@blumka viem. Ad 1/ nijako to Nevychádza finančné, 2/dcéra potrebuje kolektív, 3/ absolútne má neuznáva vo funkcii možného pedagoga, resp. radcu, 4/ potrebuje byť socializovana - asperger, 5/ sama sa nudí, ani PC už nestaci. Vyhovovalo by niečo ako pokračovanie škôlky. No, skrátka unschooling ale v kolektíve. Najradšej rôznorodom aj vekom.
@moni73 ja by som to pomenovala jedným slovom: ROZMAZNANOSŤ naozaj nedokážem pochopiť túto filozofiu, robiť si čo chcem, kedy chcem, ako chcem
@moni73 boze dobry ty tej malej nakladas teda do zivota a vsetko v mene lasky k dietau
@tortelinka absolutne mimo. vsimni si, ze
@moni73 ma doma aspergerku. take dieta ma v kazdom posudku od psychologa a specialneho pedagoga, ze za "vykyvy v spravani " moze dg. aspergerov syndrom. taketo dieta, aj keby si umlatila, zohnala mu najprisnejsieho ucitela, dala najrpeisnejsie tresty, tak s nim nepohnes, nezlomis ho. s takymto dietatom, musis chodit do prahy cez kosice.
a taketo dieta sa musi naucit zit v socialnych skupinach, nemozes ho nechat vyrastat doma, pretoze to bude mat negativny vplyv na jeho ucinkovanie v jeho buducom zivote. ale ano, su aj deti, ktore proste nezvladnu vyucbu v skole, tu je na mieste DV. moj nazor vsak je, ze pokial je to mozne, dieta s AS by malo byt uplne inegrovane a chodit do skoly.
@maca_p však každý ako uzná za vhodné, ale zasa všetko hodiť na diagnozu, to je najlepšie
@tortelinka prisla si uz do styku s takym dietatom?
samozrejme, najlahsie je povedat vetu - zhodime to na diagnozu. odporucala by som ti na tyzden si pozicat take dieta. ja by som ti ho vsak nepozicala, podla tvojich slov by to nedopadlo s nim dobre...
@mojkamojka to by bolo uplne idealne. vies aky je boj o ucitelskych asistentov? a dieta s AS v skole bez asistenta, to je ako strateny v raji... 😝
@mircalla
@tortelinka
@mojkamojka ach baby, ani neviete ako ste vedľa. Sťazujem sa, že mi dieťa skáče po hlave? Čím ju rozmaznavam? Mam pocit presného opaku. Všetko co prešvihne si sama "vyzerie". Čo jej nakladam?
Dúfam a verím, že z nej vyrastie slušný, spokojný a empaticky človek.
@maca_p ja uz som v synovej triede autistov videla zaradene vselico pod diagnozou autista, dokonca aj chlapca s ADHD, takze ani s tou diagnostikou to nemusi byt vsetko koser.
@moni73 uprimne? ak ma naozaj aspergera tak velmi empaticky clovek z nej nevyrastie...btw mam dieta v auti triede
@mojkamojka ako to myslis?
AS ma dost odlisnosti od bezneho ADHD.
@maca_p co ako myslim? Chlapec realne s diagnozou ADHD bol oznaceny ako autista a je v auti triede...
@maca_p prišla som.. 😉 , som pedagóg, mala som také v triede
@mojkamojka u nás ani asistent nie je riešenie. To by ju odlisovalo od ostatných, a to by nedala už vôbec. Ona to v škole "pretrpi", doma to na ňu dolieha. Niečomu skrátka nerozumie, časom sa naučí.
@tortelinka tak mi potom vysvetli, ako to myslis, ze "zvalit na diagnozu"
neviem, ale ako profesionalka, prichadzajuca do styku s detmi s roznymi osudmi a diagnozami - proste nechapem to.
@mojkamojka ale ona empaticka je. Keď pochopí, že si smutná, bude smútiť s tebou. Problém je pre ňu pochopiť, čo práve ten druhý cíti. A baviť sa o tom nechce.
@moni73 no ale inak ako skolou ci uz s asistentom alebo bez ju nezosocializujes, hold musi to pretrpiet, teda ak ju chces normalne zaradit do zivota resp. v ramci moznosti. Ak ju chces mat stale za zadkom...
@moni73 kartickujete?
Nie je to o mojej dcére, sorry.
Ja som do tejto témy prišla, lebo téma školstvo je mi blízka. Nebudem odsudzovať, ani hodnotiť formy vzdelávania. Chcem len, aby mali rodičia možnosť si vybrať pre svoje dieťa systém/spôsob, ktorý im je blízky.
@mojkamojka nie, nepokladala som to za potrebné. Baby sa vraj snažia zapadnúť a pokiaľ sú mentálne OK, darí sa im handicap veľmi maskovať. Ja som vedela v podstate od malička, že niečo nie je OK, ale pas mi vôbec nenapadol. 😊

@moni73 ja som vystudovana ucitelka prveho stupna, ucila som kratko ale ucila, momentalne riesim prestup najstarsej dcery do DV, a keby bolo na mne znamky zrusim. Slovne hodnotenie nie, ale take ake v skutocnostu ma byt. Popravde maloktory ucitel vie ako ma vyzerat slovne hodnotenie a uz vobec nie rodic a preto si myslime ze vyjadrenia vyborny, chvaliteby a podobne su slovnym hodnotenim.
Na znamkach nie je nic motivacne. Su subjektivnym vyjadrenim ucitela na danu vec. Nic motivacne nevidim na tom ze dieta ktore z roznych dovodov nedokaze pochopit matematiku dostava z nej vkuse trojky...ak sa nezmeni pristup, metoda, forma, tak stale tie trojky mat bude...kde je tam motivacia???...a co taky jednotkar? Su deti, ktore jednotky dostanu lavou zadnou ale zistia ze naucit sa na jednotku staci dve strany, tak preco by sa ucili styri ked netreba, jednotka aj tak bude. Znamky zabijaju vnutornu motivaciu, ktoru ma v sebe kazde dieta ked vychadza zo zdraveho prostredia do skoly, a ak ste vsimavi tak si vsimnete ze vacina deti uz na konci prveho rocnika tu vnutornu motivsciu nema...naco...zistili ze aj tak sa nemozu ucot to co ich zaujima ale to co niekde niekto povedal ze je dolezite...nemozu sa ucit stylom akym ony chcu, lebo niekto niekde nakazal ze je lepsie sediet 4 hodiny v triede...a velmi rychlo zistia co treba urobit aby bola jednotka ale za to uz nejdu, alebo sa trapia a nedostanu sa na tu jednotku a ich obrovsku snahu nevidi nik...