Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
Ked si dovolite napisat takyto nazor, chcem sa vas opytat, s kolkymi rodinami a detmi z domaceho vzdelavania ste sa realne stretli, kamaratili, poznali a pod.. Nechapem, odkial beriete tieto nazory, cim su podlozene.. Ak by ste chceli nejake info, tak si lahko na nete najdete.. Na SK su sice tie statistiky takmer ziadne, ale vo svete vychadzaju homeschooleri po vsetkych strankach lepsie, ako deti zo skol. Ci sa to tyka vedomosti, alebo socialnych zrucnosti, zaradenia sa do zivota a pod.. Takze mna by ozaj zaujimalo, ci vase nazory vychadzaju z vasho poznania, skusenosti, vedeckej studie a pod.. Alebo si to len myslite na zaklade toho, ze sa vam to "nepaci", nepoznate to, nestretli ste sa s tym, nemate ziadnu skusenost.. Ozaj ma to zaujima..
@akvi tym, ze citam tuto diskusiu a este jednu podobnu, ktoru tu bola - mnohe z Vas - nehovorim, ze vsetky - maju vlastne negativne skusenosti so skolou - ako som uz spominala vyssie pripadne same mali domace vzdelavanie.
Osobne poznam jednu mamicku, ktore svoje dieta nechcela dat do skoly ani skolky. Trpela chorobnym strachom o svojej dieta, bola posadnuta neustalym upratovanim, tym, ze sa dieta nakazi, vsade boli bakterie a virusy. Takze tam bol dovod tento.
@mircalla ok, cize poznas jednu takuto rodinu, mas jednu priamu skusenost a par tu na fore..Nemyslis, ze to je trochu mala "vzorka" na to, aby si si urobila nazor? Nechcem nijako rypat a pod., len ma to fakt zaujima, pretoze sa pohybujem v takychto kruhoch a mam pocit, ze obavy a podobne nazory, ako mas aj ty, vznikaju len z toho, ze ludia nemaju skusenost, nemaju informacie, pride im to ako nieco divne, ba az uchylne.. Ale len na zaklade svojich vlastnych zaverov plynucich z neznalosti a neskusenosti.. Ja sa hybem v skolstve a silne citim strach z neznameho.. A mam pocit, ze s tym treba nieco robit.. Ale to uz su len take moje uvahy..
@akvi Nemyslim si, ze musim mat skusenost, aby som si to vedela predstavit. Cas, co dieta stravi v skolke ci skole trci doma s mamou a domacim ucitelom.
Tiez viem, ako mal moj syn skolku rad (teraz je prvak, ma rad skolu), kolko mal zazitkov z kolektivom, kolko veci sa naucil, ako napredoval.....
O toto vsetko by bol ciastocne ochudobneny.
Dalej si myslim, ze nie je mozno zabezpecit rovnaku kvalitu vzdelavania ako zabezpeci skola. Pomocky, kolektivne myslenie, spatna vazba od spoluziakov...moznost porovnat sa, sutazivost, a tiez ziadny rodic ci ucitel neobsiahne vsetko....ono domace vzdelavanie je aj tak len obmedzeny pocet rokov, potom co?
Tiez len nazor. Ale o to mi ani az tak nejde, pre mna je podstatne, ze nie je v kolektive. Ano, mozes teraz argumentovat tym, ze to moze po domacom vzdelavani.....ale nemyslim si, ze to je rovnake.
tazke ako ja nemam skusenost s tymto. tak ani vase deti nemaju (v mnohych pripadoch) skusenosti so skolou ci skolkou, pripadne ste to po kratkej dobe vzdali, takze rovnaka pozicia
@mircalla ok, vsak ja ti nazor neberiem, len som chcela vediet, na zaklade coho je utvoreny.. Vsetko, co opisujes, to su veci, ktore tak mozu, ale aj nemusia byt.. Nebudem tu obhajovat DV, nie je to mojim cielom.. Ja sama mam dieta v skole, aj ked nie kasickej.. ale intenzivne spolupracujem s DV a moje skusenosti su vysoko pozitivne..Ale to je jedno.. Je zbytocne tu niekoho o niecom presviedcat.. Len ma zaujimaju nazory.
@mircalla nie!!!! Skola urcite nezabezpeci lepsie vzdelanie. (Tiez to nemam nijako podlozene, len moj osobny pocit). Mojmu dietatu nedala skola za 4,5 roka okrem pisaneho pisma nic. Suhlasim s tebou ale v jednej veci. Ani podla mna to nie nie je zdrave. Skola je pre mna ale tak chora, ze radsej by som zvolila dv.
@dia6 to by aj mňa zaujímalo
@moni73 co je na skole chore? skus definovat. pripadne, co je chore na skolke. ked uz vsetky skoly a skolky su davas na jednu uroven
pripadne ma skus presvedcit, co je dobre na tom, ze je dieta pri cely cas doma pri matke namiesto skolky ci skoly? a ako zabezpci lepsiu vyuku rodic? napriklad ak na to stratka povedzme nema. ved aj tu najdes dost matiek, co neovladaju ani zakladnu gramatiku, to uz neriesim ani cudzy jazyk.
@nikomutonepoviem tu vidím to, že rodičia prenášajú na deti traumy z detstva. Inak vy čo učíte deti doma, ako sa k tomu stavajú vaše deti?nechodili do školy vôbec, alebo ste to po nejakom čase vzdali? a čo potom? na druhý stupeň už chodiť musia, nie?
@tortelinka uz nebudu musiet, bude zmena zakona
@zuzana76 nesledujem to, čo sa chystá?
@mircalla nemám super nadané. Mám dcéru, ktorá začala abnormalne skoro čítať a ako "samouk" má super anglinu.
Ja nevidím domáce vzdelávanie ako úžasné, len chápem tých, ktorí ho vyberajú ako menšie zlo. Už len to, že rodina prichádza o jeden príjem.
Dcerina obyčajná štátna sídliskova škôlka jedna báseň. Perfektná učiteľka, ktorá ich mala celé 3 roky, 2 super sa pri nej prestriedali a jedna, no, povedzme, že s absolútnym nezaujmom o deti.
Škola? Ja nemám z detstva žiadnu traumu, mne bolo v škole fajn. Bola som medzi "hviezdami"😊 triedy, nikdy som sa nemusela učiť, išlo to samo.
Dcéra do školy ísť nechcela z jediného dôvodu - milovala škôlku, učiteľku, najkamosa... No a to co s nou škola spravila... kôpku nešťastia, s odporom voči škole, s odporom voči každej jednej informácii... Skrátka zle
som ucitelka a sama mam 4 deti, do skoly sice zatial chodi len najstarsia, ale keby to nebolo take "divne" a este stale prebyrokratizovano komplikovane / oproti napr. CR, co som pocula, ja by som sa na to kludne dala...
argument kolektivu odpada uz pri viacerych detoch v rodine, pripadne ak sa daju dokopy viacere rodiny, deti si vytvoria rovnako priatelske vazby ako v beznej skole, ved si vezmi ze ani v klasickej triede Ti nikdy nesadne 100 percent spoluziakov.
bavis sa mozno realne so stvrtinou triedy
ja som skolu mala rada, ved aj preto je zo mna ucka, a moje dieta tiez nema problem so skolou, napriek tomu su veci, ktore by som chcela inak v idealnom pripade, no je mi jasne, ze aj moje deti skolu preziju a bez nejakej traumatickej ujmy.
ale v nasom slovenskom bordeli je veru co menit, a to tam uz kolko rokov osobne nie som, staci mi, co pocuvam od exkolegov a kamosiek....
@moni73 nepresvedicla si ma vobec. ak nebola stastna v skole, mozno bo bola chyba konkretnej skoly, mozno tvoja dcera nebude stastna v ziadnej skole a je to skor o nej, mala by tu traumu vsade...to nevieme
to neznamena, ze ine deti stastn byt nemozu
Domace vzdelavanie si viem prestavit jedine ak je to mala skupinka deti a maju aj spatnu vazbu medzi sebou. A kvalitny ucitel. Nie matka bez prislusneho vzdelania ci skusenosti
@margarita male pravdepodobne byt napriklad 3 deti v takmer rovnakom veku
mat
@moni73 Inak chapem, ze si na zaklade negativnej skusenosti skepticka.....ale nemyslim si, ze na zaklade toho sa da zovseobecnovat.
Ale ked vidim ten uvodny prispevok - bez vaznych agrumentov preco ano, matka nema vzdelanie ale chce deti ucit, a uz ten nazov Nechcem dat dieta do skolky ci skoly - pride mi to o tazka snaha o nejake ochranarstvo.
Takze nemozem inak ako nesuhlasit hned s pravym prispevkom v tejto diskusii.....
Necitala som komenty...mozno tak 3...ale napadlo mi...fajn, domace vzdelavanie namiesto MS...ok, potom dalej a dalej...ak s domacim ucitelom jedine. Ale ak by ucil len rodic...ak bude mat na to cas...a dieta bude chciet ist na VS alebo do zamestnania...aky doklad o vzdelani uvedie a predlozi? 😊 nic v zlom...len mi to napadlo.
@marrie5385 bude mať predsa skúšky v škole, takže známky aj vysvedčenie dostane
@zuzana76 tak jedine ale realne si zatial neviem predstavit bezne dieta do 18 rokov ktore to nebude tahat do kolektivu a k zazitkom v nom 😉 dakej nepisem lebo iny nazor na MK sa tresta ukamenovanim 😉
@akvi
je to len moj subjektivny nazor.
a je vytvoreny aj na zaklade toho, ze ludi, co poznam a uvazuju o tomto type vzdelavania, robia to zo strachu, prave strachu zo systemu, kolektivu, deti drzia skor izolovane v urcitej sterilite. Su to laskavi rodicia, skvele sa staraju, ale az prehnane deti izoluju od vonkajsieho sveta, kde je toho vselicoho.
@margarita kolekvit v rodine a v skole sa neda porovnavat vzhladom k homogenite vztahov, charakterov v rodine. Dieta v jednej rodine nema sancu spoznat to, co spozna a uvidi vo vacsich kolektívoch, na chodbe skoly.. na kruzkoch, na výletoch s detmi, v skole prirode atd...
... a hlavne, dieta je MIMO. Vztahy sa vytvaraju hlavne v skole medzi detmi, potom decka chodia na kruzky, obedy, skolske kluby a ked sa stretnu von na ihrisku, poznaju sa, hraju... kym dieta, ktore je mimo kolektivu, je skor iba pozorovatel a ma problem sa zaclenit, lebo vela veci nezdiela s týmito detmi.
@margarita pekné argumenty, ale oponujem čo sa týka skupiny, neviem či v realite je možné nájsť viac rodín s deťmi čo by do toho šli, možno vo veľkom meste,
@moni73 tak to je problém zlej školy, nie?
mňa zaujíma tá technická vec, matka je teda nezamestná, či ako?
@mima4 ok, beriem nazor.. Ale to, co pises, tak takto to u vacsiny Dv nefunguje.. Zase je to nieco, co si ty myslis na zaklade dohadov.. Vacsina deti DV chodi na spominane kruzky, praveze ovela viac, ako bezne deti, cize kolektiv si najdu aj tam, chodia medzi ludi podstatne viac, ako deti, co trcia cely den v skole.. .. A trieda ako taka - to je totalne umely kolektiv, kde deti ak nenajdu spriaznenu dusu, tak su nutene byt s tymi istymi ludmi niekedy celych 9 rokov a castokrat tam nenajdu skutocne vztahy.. V zivote to predsa tak nefunguje.. Ja ked sa dostanem do "zleho" kolektivu, mam pravo odist..kedykolvek..ale dieta v skole to pravo nema.. Ano, moze zmenit triedu, skolu..ale vzdy to budu len deti toho isteho veku, v tych istych "umelych" situaciach.. Uz len ta vekova segregacia, uz to je cele chore.. Ked deti nechas na ihrisku volne si vyberat, co chcu robit..Tak deti prirodzene tiahnu k roznym vekovym skupinam, od starsich sa ucia, o mladsie sa "postaraju"..Zazivaju rolu starsieho, aj mladsieho, zazivaju rolu vodcu, aj outsidera.. To v beznej skole nezaziju..V jednoliatom nemennom kolektive, pri viac-menej nezazivnych a stereotypnych cinnostiach toto mozne nie je.. Dostanu sa do jednej role, ktora sa s nimi tiahne celu ZS..
A mohla by som samozrejme pokracovat, ale ako vravim, absolutne tu nemienim nikoho presviedcat a vyhodach DV a hanit klasicku skolu.. Patologia sa da najst aj v DV..ale myslim, ze viac, ovela viac jej je v skole..A preto si myslim, ze sice DV nie je ideal, ale zaroven viem, ze je to v tomto momente pre mnohych jedine mozne riesenie..Ani ja by som do klasickej skoly decko nedala..
@mima4 tvoj posledny prispevok ma dost pobavil 🙂 ze dieta, ktore nechodi do skoly, je mimo... Nuz, moje najstarsie dieta, socializovane v skolke od 3r, v skole od 6r. bolo prakticky celu ZS MIMO, napriek tomu, ze do skoly chodila. Snazila sa zapadnut, ona naozaj nie je ten typ, co kasle na to, ze ju ignoruju, ale nedarilo sa jej. Kruzkov navstevovala vzdy tolko, kolko chcela (niektore roky mala kruzok denne, inokedy 2x tyzdenne) skolsku jedalen navstevovala len par mesiacov, lebo taky tsp stravovania proste nezvlada, ale bola aj v skole v prirode a prezila to (ano, toto je najvhodnejsie slovo, moc si to veru neuzila, tesila sa domov). Teraz je uz na gympli, ani s jednym spoluziakom ci spoluziackou zo ZS nie je v kontakte. Ake vztahy si tam na tej skole vytvorila? Ona s detmi v skole nezdielala spolocne hry a pod., lebo od malicka mala ine zaujmy, ju nebavilo sediet s babami na lavicke a tukat do telefonu... vyclenena nebola, ale ani zaclenena. Nik jej neublizoval, ale to je tak vsetko...
Nehovoriac o tom, ze prevazna vacsina deti v domacom vzdelavani sa pravidelne stretava s inymi detmi na kruzkoch a aj mimo kruzkov. To nie je len o tom. Niektore deti su vacsie individuality, a niektore nepotrebuju tak spolocnost. Ale to nesuvisi so sposobom plnenia skolskej dochadzky...

@mima4 tiez si myslim