Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@zitaje cize je v podstate mimo inymi slovami...proste je to v nej a nechce sa socializovat, su len urcite typy ludi ci deti, s ktorymi si sadne. to ale neznamena, ze teraz budeme zatracovat skolu ako taku. to je problem tvojej dcery a mozno aj tvojej vychovy a nie skoly ako takej
@janickacrazy tak vies, ale prave o tom to je 🙂 ze nie sme vsetci ako cez kopirak a su vynimky. Mozno vacsine vyhovuje chodit do skoly. ALe niektorym moze byt lepsie doma. Nastastie to legislativa dovoluje, nastastie domace vzdelavanie na Slovensku existuje a som si ista, ze to nikdy nebude mainstream. ALe o to predsa nejde. Len umoznit tym, ktori chcu vzdelavat svoje deti inak, aby to mohli robit inak a akceptovat to.
@mircalla precitaj si prosim pozornejsie, co som pisala. Ona sa socializovat vzdy chcela. Myslim si, ze je normalne, ze si clovek sadne len s urcitymi typmi ludi. Ved ani ty si nesadnes so vsetkymi, vsakze 😉 Ona s tym nejaky extra problem nemala. Neopisovala som tu problem mojej dcery, ale situaciu, v ktorej prezila celu ZS. A ja osobne som ani na skolu nic zle nepisala. Len nechapem, preco je pre niektorych neakceptovatelna inakost.
@zitaje moj cely problem s domacim vzdelavanim je ze zial si cez toto vaecsinou rodicia len nieco dokazuju pripadne riesia vlastne komplexy a strachy... o dieta ide az na poslednom mieste☹
ja uplne tuto formu akceptujem ak rodic ma nato vzdelanie plus vystudoval psychologiu etc. a napr. cestuju po celom svete, sem tam komisionalne preskusanie... fakt ale je ze deti vypadnu zo systemu touto formou a ak sa nieco zle deje v rodine ( najviac nasilia je prave v rodinach nie v skole ) tak to nema sancu nikto zistit ( velakrat domace nasilie je odhalovane v skolach )... to ze deti si neziskaju siroke vztahy, nenaucia sa riesit realne socialne problemy ( jasne , interakcia v ramci rodiny je, na kruzkoch je, ale to nikdy nie je ten normalny svet vo velkom kolektive kde ta nemojka mama ) a pod. je uz len taky klincek do rakvicky...
@akvi studovala som vyvojovu psychologiu a rada si pozeram studie na tieto temy ( socializacia deti, dolezitost sirokeho kolektivu v zivote dietata, citam vela literatury o tom co vplyva na zdravy vyvoj deti, ci ako rozvijat niektore vlastnosti typu schopnost vyjadrit vlasny nazor, schopnost kritickeho myslenia a argumentacie, budovanie zdraveho sebavedomia etc. - pri tomto vsetkom zohrava kolektiv nezastupitelnu ulohu )
Poznam v Cechach 1 rodinu co takto deti vzdelava, moja krstna ma k tomu velmi blizko a dlho sa tymto zaoberala - nakoniec prave na zaklade toho co videla v tej 1 rodine od toho upustila...
@dai aha, tak toto je opacny nazor - skola ma chranit dieta pred domacim nasilim, doteraz tu bolo skor, ze rodicia deti v domacom vzdelavani sa snazia chranit svoje pred skolou 😀
Ale zaujimalo by ma, ako si ziska dieta siroke vztahy medzi 25 rovnako starymi detmi? Taky kolektiv mimo skolu nikdy nikde viac nezazije. V praci sa ludia nedelia podla veku.
@zitaje nemam problem s inakostou. nemam ani problem s DV - ak je na to padny dovod
Ale myslim si, ze v mnohych pripadoch je dovod pre DV ochranarstvo, iziolacia a snaha drzat deti doma pri mamicke.
Naozaj si myslim, ze v mhohych pripadoch je to ako som uz napisala par stran dozadu a ako pisali @dai a @mima4 riesenie si vlastnych komplexov a strachu.
@zitaje ale prosim ta... jasne, vzdelavanie doma chrani pred kontaktom s inymi detmi.... nie pred domacim nasilim - dufam ze nemas klapky na ociach a trochu sledujes svet okolo seba - najviac domaceho nasilia je pachaneho na detoch ktore su bud odtrhnute od realneho sveta alebo este do skoly nechodia ... kedze takto sa najlahsie utaji...
bola si niekedy v skole?🙂 ako prepac ale ten argument o rovnako starych detoch hadam nemyslis vazne... ved tie decka su v skole medzi kopu inymi detmi, do druziny chodia deti 1-5 aspon v nasej skole spolu, u nas je dokonca spojena skola so skolkou cize sa casto deti stretavaju vonku ci v telocvicni... Moja dcera aj syn maju kopu kamaratov starsich aj mladsich od seba v skole ( a to teda nehovorim o tom ze sa podporuju surodenci, casto su akcie kedy napr. skolaci chodia citat skolkarom, chodia spolu na vylety starsie deti s mladsimi etc. ... )
a este na zaver - porovnavat to ako si vytvaraju vztahy dospely ludia v praci s tym ako si ich vytvaraju deti je tiez uplne divne... 2 roky pri napr. detoch 3 a 5 rocnom je rozdiel celho svetu, pri 10 a 12 rocnom dievcati velakrat tiez... pri 30 a 35 rocnom ak su normalny tak necitis rozdiel uz viac menej ziaden...
@zitaje No len tiež ten rodič možno dopredu ani nevie, ako bude to dieťa zvládať školu a nikdy sa to ani nedozvie, ked ho bude vzdelávať doma. Ja mám niekedy pocit, že je to skor o rodičoch ako o deťoch. Moj prostredný syn je tiež MIMO, chodí síce do školky, ale vačšinou sa hrá sám, lebo je taký individualista a má svoje špecifické hry, ktoré ho bavia a ostatné deti nie, ale zase kvoli tomu ho nebudem vzdelávať doma. Ja osobne by som na to asi nemala nervy. Ale teda nech si každý robí ako vie.
@zitaje dieta si v skole a v skole ziska taketo vztahu uplne PRIRODZENE. pokial nie je nejaky problem, ze dieta je specificke alebo ta skola je ozaj problematicka a deti tiez....
inak uplne PRIRODZENE. mozno takze pochopit, ale u vacsiny deti to spolahlivo funguje. nastastie. Moj syn si tie vztahy ziskal aj v skolke aj v skole.
Proste si prirodzene vyberie z tych 25 deti tie, ktore su mu blizke. Otazka je, ci dieta na DV vobec za cele detsvo spozna 25 deti
@zitaje nerozumiem otazke - samozrejme, ze ano. akurat rodinne prostredie je velmi limitovane. moja sestra ma napriklad 2 deti vo veku 2 a 15, rodina otca mojich deti zije v irsku a stari rodicia z jeho strany neziju.....takze nasa socializacia ma pozostavat so vztahov s mojimi rodicmi a sestrinou rodinou a to ma stacit?
@mircalla ale ved ja ta nepresviedcam! Ja si nemyslim, ze typ vzelavania - domace vzdelavanie je idealny. Vobec! Ja som zastanca kolektivu, ale chapem dovody dv. Domacemu vzdelavaniu sa dokonca branim, hoci je dcere navrhovane.
Ty si ale mozes dat dieta do skoly (statnej) so systemom, ktory ti vyhovuje.
Ja chcem ale pre dieta iny system a moznost vyberu nemam...
Pri povinnej skolskej dochadzke je nemoznost vyberu zla. To musis uznat.
@moni73 akoze nemas moznost vyberu? nie si dokonca z BA? samozrejme, ze mas. my sme sa tiez hlasili aj do skok, co sme si vybrali, lebo sa nam pacili, zial syn je s tych mladsich deti (koniec leta) a nevzali ho. aj nestatnych
precitala som si par tvojich statusov - vsetky o skole, nuz myslim, ze problem je ozaj niekde inde a dost to prehanas co sa skol tyka, to uz mi pride ako taka posadnutost
Mam pocit, akoby som sa snazila o niecom presviedcat nejaku sektu, co rozhodne nechcem. Ale precitala som si ozaj tvoje statusy na temu skola, a celkom som si utvorila nazor....
@tortelinka
hej, citala som ze niekde v Anglicku je takychto skupiniek dost.
ano, kolektiv triedy je kolektiv, ale napr. nase decka maju kruzky, stretavaju sa s inymi rodinami, dnes idu na akciu "Noc na fare" 🙂 maju tam prespavacku spojenu s gulovackou a ine, takze nemyslim si, ze inde ako v skole dieta nie je v kolektive,
u nas konkretne ta moznost je, pri fare je fungujuce materske centrum, co robi kopec akcii, a nielen pre deti do 3 rokov a mamicky na MD.
napr. moja dcera odmietla chodit do druziny, tak chodi zo skoly sama domov.
druzina je len strazenie deti, aj tak kamosky isli napr., na kruzok a nudila sa tam, lebo s tymi, co ostali sa beztak nekamarati.
no ale ona je cela tak trochu ina ako ostatne deti, tak to bude asi aj tym....
@margarita druzina je na strazenie deti? mylna predstava. nasi chodia do kina, muzei, boli v divadle, kniznici....mali dva krat karneval, vianocnu akademiu, teraz maju akciu na fasiangy, vo februari idu na exkurziu ohladom triedenia odpadov, dalej na vylet na nejaku farmu pri jelke...bezna statna skola
v maji do twistova - skola v prirode
okrem toho ma 3 kruzky tyzdenne v ramci druziny, chodi napriklad na fit kids - maju ich treneri studenti FTVS a je to super a pochvaluje si, je tam aj sranda
tiez sme prispeli ako rodicia na zbierku hraciek a spolocenskych hier, nieco si vyrbaju atd....
v ramci skolky mali hudobnu, anglictinu (uznavam, ziadny zazrak), lyziarsky, korculiarsky, skolku v prirode kazdy rok, 2 krat karneval, dokonca v skolke 2 krat aj spali, v lete tam mali aj bazen
celkom by ma zaujimalo kolko takych kruzkov funguje na nejakej dedine ci mensom meste- teraz nechcem rypat, ale na vacsine dedin ci mensich miest skratka skapal pes...mam tam rodicov, bratranca a sesternicu, zila som v mensom meste, dost cestujem... myslim si, ze nejake vyzitie pre deti je mimo vcasich miest velka bieda
plavecky som zabudla
@mircalla tak tiez ma prekvapil ten nazor na druzinu... nase decka zase z druziny nevieme dostat - ja teda pracujem , ale mame dost mamiek doma a aj ich deti su v druzine lebo chcu byt s ostatnymi - presne ako pises - na vyber vramci druziny kopu kruzkov - druzina ma krasne obrvoske priestory - 4 spojene miestnosti - kazde dieta si moze vybrat co bude robit - 6 druzinarov sa im neustale venuje, k tomu su tam nejaky studenti co pomahaju - kreslia si, vystrihuju, hraju hry, mozu si citat, kto chce moze ist von, do telocvicne, hrat ping pong, alebo do kniznice... tiez deti mavaju kino v ramci druziny a vychadzky, vystupenia, pripravu na tie vystupenia etc. ...
@mircalla tak ta vyvediem trosku z omylu, lebo zas sa neda pausalizovat..nie je dedina ako dedina a skola ako skola...my sme na dedine, syn chodi to dedinskej skoly, klasickej 9 rocnej...a mame to podobne ako vy...nas z druziny nechce ist domov, chce tam ostavat do konca do piatej, aj ked je nahodou posledny,....lebo maju tiez neskutocne mnozstvo aktivit, tiez chodia na korculovanie, na plavanie, na vylety, maju rozne sutaze napriklad v bicyklovani, dnes sa sli bobovat...vyrabaju, hraju spolocenske hry, chodia na koncerty, do muzea, mame dni zdravia, stretnutia s odbornikmi, Haloween party s lampionovym sprievodom- uzasna akcia, Vianocna akademia, vyrabali budky pre vtaciky, sami zdrobili vianocny stromcek...v ramci skoly chodi na karate, kde tiez chodi trener z normalneho klubu, pripravuju sa na paskovanie..maju aj futbal, venuju sa keramike, strelecky kruzok pre vacsie deti na urovni slovenskeho top - chodia po sutaziach...skola aj druzina su uplne uzasne co sa tyka aktivit, ja som az neskutocne milo prekvapena..mam pocit ze to je hlavne o tom ako si to riaditelia vedia zariadit, zorganizovat aj financne rozplanovat, lebo u nas to riaditelka ma krasne pod palcom..dobre vybavenie, pocitacove triedy, vynovena telocvicna - to je len zlomok...syn chodi este na tenis a anglictinu mimo skoly, tak ked ho musim vyberat skor z druziny, tak je nahnevany, on to tam zboznuje...a nie je sam, vacsina rodicov len caka na chodbe kym sa ratolesti stihnu vymotat z druziny, lebo kazdy ocami prevracia ze musi ist domov...takze akoze na odkladanie deti???? To su zas osobne skusenosti niektorych mamiciek, tak si myslia, ze je to tak vsade..lebo viem si predstavit, ze nie kazda skola a kazda druzina je taka...tiez mam kamaratky co ich deti nechceli chodit do druziny..ale tam ozaj vychovavatelka vypustila deti von a ani nevedela kde ktore ma a ziadne aktivity, ziaden zaujem...len sa tam bilo a sikanovalo..u nas nic take...maju tak nabity program, ze na vilomeniny ani nie je cas
Ja to proste nechápem tieto nové "trendy". nedám dieťa do školky, aby neviemčo. nedám ho ani do školy, aby neviemčo. a vlastne ho asi zamurujem, aby neviemčo. Ste fakt dobré, ak si trúfate na homeschooling. ja by som na to nemala. zo žiadnej stránky. a to mám vyštudovanú VŠ. za prvé, že ja sama nechcem byť zavretá doma a venovať svoj život deťom. už sa neviem dočkať kedy mi skončí materská a pojdem znova do práce, medzi ľudí, žiť a nie sa ponevierať po dome. a to si hovorím že som ešte dobrá matka. ale ked vidím, čo sa starší syn v školke všetko naučí, tvorí... doma, kde treba variť, prať , upratovať a neviemčo všetko... sú to také výmysli pre tie, ktoré chcú byť silou-mocou odlišné. nasilu koľkokrát. mám také vo svojom okolí. jedna nedáva deti do školky ale sedí vyšťavená už 11 rokov na materskej. druhá už 3x menila od septembra prváčikovi školu, lebo žiadna nebola dosť dobrá. najskôr bola super tá, čo je vzdialená 50 km od domu a chodia z družiny na bylinky. potom preskočilo a bola dobrá tá, kde chodí väčšina detí mojich bio-eko kamošiek. a kde nemajú žiadne úlohy. uvidíme čo príde dalej, aká škola... hrúza a des táto nová doba. hrabe už všetkým. ako im chcete dať doma vzdelanie? ste snád učitelia? chcete sedieť pri deťoch do 15 rokov doma? ani na strednú ich nedáte? a čo ak sa na tú strednú po vašom home schoolingu ani nedostanú? až potom vám budú vďační...
@m.i.r.i asi sme sa nepochopili.
ja som pisala ohladom mimiskolskych aktivit, nie skol a skolok na dedinach
narazala som na prispevok od @margarita o materskom centre a bohatom programe v ramci MC.
praveze si myslim, ze na dedine a v mensom meste je tych kruzkovych a inych aktivit malo, takze pre to dieta je skola duplovane dolezita a vsetky aktivity a kruzky poskytuje jedine skola. takze tak som to myslala, ze nie tych aktivit je menej v skole ci skolke, ale ze prave jedine tam tie aktivity su.
@chovancova27 mam samozrejme ku skolstvu mnoho vyhrad, kto nema...vela veci je zlych...ale v podstate si myslim, ze mnohokrat uz niektore deti a ich rodicia by nevedeli co od dobroty, maju dlhy zoznam nerealnych poziadaviek a nic im nie je pochuti....
a ešte niečo som chcela. môj kamarát, najvyšší manager v mega firme v BA pri tejto téme múdro prehlásil: všetky tie montessori, naturálne a neviem aké školy - deti nepripravujú do dnešného sveta. Lebo v dnešnom svete musíš byť dravý, musíš sa vedieť prebiť. musíš vedieť odrážať útoky a byť v pohode. dnešný svet je hnusná svina, kde prežijú len silní. a to sa naučíš od ZŠ. kde je šikana, buzerácia, kde denne odrážaš útoky. To ťa posilní. nie izolácia od "zlého" sveta. Toto je reálny svet. začína to už v školke - kto z koho, kto má koľko a akých kamarátov, a nekončí to ani v práci... stále je to kto z koho... a vyhrávajú tí najlepší. ak si izolovaný, ono si ťa to všetko počká, neskôr. a o to to bude horšie.

@zitaje Ale to, čo popisuješ, je skor výnimka ako pravidlo. Ja mám už 40 na krku, ale mám kopu kamošiek práve zo ZŠ a zo strednej školy, s mnohými z nich som v kontakte. Čo sledujem aj v okolí, tak vačšinou také tie dlhé priateľstvá vznikli práve v škole, či už na ZŠ, SŠ alebo VŠ, to je jedno. Tvoja dcéra je len výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo.