Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
Pokecam a na druhy den moze pisat test. Tu sj a matiku som nepozerala, ale zda sa mi, ze cela tretia trieda boli slovne druhy a matiku, ja neviem, ked pochopia zaklad, tak to uz ide same, nie?
Ja by som nasim asi neodpustila keby ma drzali doma a ucili ma sami. Keby ma pripravili o spoluziakov, kamaratstva, zazitky...
@moni73 ano, matika, ked je logicke myslenie tak sa to da, aj spominana vlastiveda, ved to aj nas vie len z rozpravania a vie kopec veci navyse, ale podla mna jazyky su vyslovene o precvicovani a pouzivani, vy ste uplne specificky pripad napr. na jazyk, ale vacsina deti to nepochyti tak lahko, ja si napr. dovolim tvrdit, ze som tiez jazykovo nadana, ale teda urcite sa to na mna nelepi asi ako na tvoju dceru a potrebujem dril
@moni73 slovencina mi tiez pride ,ze to treba dost precvicovat ci uz citanie, pisanie, napr moj syn je lavak, straaaaaasne pomaly, slovne druhy a vsetko co ma logiku si lahko zapamata, ale take pisanie a citanie to treba s nim do nemoty a snazi sa z toho stale vykrutit, keby to napr bolo na mne ho ucit doma, tak by som namäkla a urcite by som mu polavovala a keby naliehal a chcel tu SJ stale odkladata, tak by sme sa asi daleko nedostali, jeho napr. nebavi ani citanie, vyslovene neznasa, ani ziadne knihy, bavia ho, ked mu citam ja, to ano, ale sam ani za svet, moj muz ako decko neprecital asi ani jednu knihu beletrie, ale pocitacovu literaturu ano
@zuzana76 u nás celkom sranda... Diktátu v druhej triede otrasne, v tretej výnimočne s jednou chybou, inak bez (nerozumiem ako sa to stalo, ani cez prázdniny nečítala ani nič...), v štvrtej zase horšie - nie tragické, uvidíme teraz. Podľa postupky by to malo by tento rok OK. Dnes napísala rýchli rys - ale zas 4,5 bodu z 5. Inak, ja flegmaticka matka si potrpim na gramatiku. Nenadavam, nepíšeme diktáty ani nič podobné, len jej vždy poviem, čo si myslím o ľuďoch, čo gramatiku nevedia. Sama neviem prečo si na to tak potrpim.
Moja tretiacka robila v juni komisionalky zo slovenciny - cely rok chodila do skoly v zahranici, tak preto. Druhacke ucivo zo sloviny je: tvrde a makke spoluhlasky, i y po nich, a okrem toho uz len take temy ako pisanie adries, pisanie listu, druhy viet.
Nevravim, ma to menej nacvicene ako jej spoluziaci. ALe dala to, a to nie je zrovna citatel-pisatel, toho uciva vobec nie je vela. My sme sa tomu venovali mesiac tak obcasne a mesiac intenzivnejsie, ak sa dobre pamatam, ale mozno aj menej. Pocas sk. roka sme nestihali, to sa slovencinu neucila vobec.
@zuzana76
@papricka33 ahoj ani predskolska ten posledny rok nemusi dieta chodit vobec do skolky?
@r1000 nie nemusi....prednostne vziat musia ked ty chces, nemozu tvrdit ze nemaju miesto ale at nemusis 😉
@r1000 nie, je to len právo, nie povinnosť
@angelina1003 a co poviem na socialke iba ze dieta nedavam do skolky pojde hned do skoly?tvrdia ze ten jeden rok pred skolou je povynny.dakujem
@papricka33 takze ma nebudu nejako nahanat ze musi ist do skolky?
To fakt ?! Mne to pride chore?! Z jedneho dovodu dieta potrebuje kolektiv neviem si predstaviit takuto izolaciu dietata pred ostatnymi pred zazitkami ktore ich v skole cakaju... Kamaratou bude mat akych ? tych co poznate vy a chcete aby sa s nimi kamaratil ? alebo ? neviem mozno nechapem tomuto celemu ale pride mi to trosku ako trest pre to dieta...Ved dieta musi zazit aj hadky s detmi v uvodzovkach bitie sa pre lasku skamaratit sa s kym chce trosku sklamania discipliny respekt aj pred druhymi ludmi ako rodic... ja by som toto svojmu dietatu nikdy nespravila... sama by som to nechcela pre seba nie to este pre druhych
@laduska79 Viem, ze niektore maminy to riesia cez nejaku cesku skolu, ktora umoznuje domace vzdelavanie a potom na Slovensku len deti robili rozdielove skusky, ktore pokial viem, po novom uz nemusia.
Ja nad tym pravidelne rozmyslam, skoro denne, ked stretavame ine deti a rodicov. Len predtym som mala uplne ine ambicie a rada by som aspon niektore naplnila.
Nebojte sa toho, ze by ste nevedeli po prvej triede, ze ako dalej, ved vam daju osnovy, podla ktorych pojdete. Kolektiv viete detom zabezpecit. Uz neviem, ake nevyhody tu maniny dalsie spominali, ale to su len predsudky.
@hankaop je tu skupina Domace vzdelavanie tak v nej nie si😉
@hankaop oprava - ak
@belasy_motylik Dakujem, mozno niekedy skusim. Ja akurat bojujem s tym, ze nechcem byt "iba" zienka domaca a ani nechcem strcit deti do pekla institucionalneho vzdelavania :( Cas ukaze
@laduska79 tvoj nápad je skvelý,mňa v škole kvôli "zvláštnemu" zamestnaniu rodičov v škole šikanovali a to i učitelia, dala by som všetko na svete za to aby ma učili doma. Nemyslim si,že by som kvôli tomu mohla byť izolovaná,moje kamarátky nechodili na moju školu...A ak by som bola izolovaná od tých debilov,s ktorými som s v škole stretla bolo by moje detstvo oveľa krajšie.
baby, keď učíte dieta doma, tak nechodíte do práce? Či ako to je?
@nikomutonepoviem - ty jo, to co muselo byt za zamestnanie, ze ta kvoli tomu sikanovali?
@nikomutonepoviem nuz zjavne zijes v tom, ze peklo su zvdy ti druhi, kedze vsetci boli debili....mozno je problem skor v tebe.Clovek, ktory ma pocit, ze mu vsetci ublizuju ...na to je diagnoza....
Nejako sa mi nechce verit, ze ta ucitelia aj deti sikanovali kvoli zamestnaniu rodicov
@mircalla napr. Ja si pamätám zo strednej jedno dievča, ktorej rodičia pracovali na jatkách.
@lululilien podla mojho nazoru - a teraz sa niektore neurazte - dovod izolovat dieta a nechat do bez skolky ci dokonca skoly prameni vo vacsine pripadoch z nejakej vlastnej traumy ci komplexov z detstva - matka bola bud sikanovana alebo vyclenena z kolektivu, pripadne sa jednoducho necitila v kolektive dobre z roznych dovodov dobre. O tom to cele je. Snaha o nejaku izolaciu ci ochranu sa moze nakoniec dost vypomstit, to dieta sa s rozmymi zivotnymi situaciami aj tak stretne. Plus prichadza o mnoho pozitiv. Tot moj nazor.

@zuzana76 ja som ju ved mala doma nejaky cas a mam pocit, ze tu vlastivedu jej precitam, troska o tom pok