Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@celasapremenim ok, každá máme svoj okruh známych. Títo moji môžu byť veľkým vzorom všetkým. a dúfam že také budú raz aj moje deti.🙂
@chovancova27 jasne, treba naucit aj deti, aby boli hnusne bezohladne svine, lebo len tak sa v zivote prebiju... no keby to nebolo na zaplakanie, bolo by to smiesne.
Jasne, kto chce, moze volit aj takuto cestu. Ja vo svojom osobnom ani pracovnom zivote nemusim bojovat a odrazat utoky. Ja so svojimi klientmi komunikujem na uplne inej urovni, je medzi nami isty druh dovery, robim pre nich maximum a oni su ku mne slusni. Ale je pravda, ze nepracujem v mega firme - a ani nikdy nebudem, dobrovolne. Divna je ta sucasna doba a tie nove trendy, s tym suhlasim.
@chovancova27 mas pravdu (podla mna). vyhybanie sa skolke s skole je v podstate aj vedome selektovanie ludi, s ktorymi moje dieta ma byt, ci chce byt....vybera si alebo rodicia mu vyberaju okruh ludi, ktory vyhovuje. ale v zivote to tak nefunguje....tak si nevyberas
@celasapremenim myslim ze je to len zle napisane - chapem co mysli chovancova - proste mat deti co preziju... to nie je o tom ist cez mrtvoly ale o adaptacii, schopnosti komunikovat, argumentovat, prezentovat tak aby iny pochopili, hladat vychodiska a riesenia ( nie vyhovorky ako sa vsetko neda ), predat svoj nazor - toto z teba spravi cloveka ktory prezije ... agresia nie, ani zakernost ( tej maju aj mnohi chudaci az az, aj zelezniciary🙂 )
ja robim tiez pre takuto firmu a poviem ti ze moj sef ( a teda ja som uz dost vysoko ) je totalne super clovek - mimoriadne ludsky, velmi chapavy, nenormalne sa od neho ucim ...
@zitaje Zjavne si je jej prispevok nepochopila. Myslela to tak, ze treba naucit deti vediet reagovat na rozne siuacie a vediet sa s nimi vysporiadat. Treba im vysvetlovat s cim sa stretnu. Co sa v tvojom sterilnom hermetickom prostredi nestane, nakolko sa snazis take situacie minimalizovat svojich ochranarstvom....
Dokonca su skoly (napriklad Narnia ma taku filofiu), kde maju kazdy ked taku komunitu, ako sa pekne spravat k spoluziakom, ako byt dobry kamarat, ako neublizovat....pracuju aj na tomto
ano, uznavam, ze nas bohaty program je v Bratislave, ale mam aj kamosky s detmi na dedinach v pazi pazovitej, a tam samotne tie matky sa realizuju a robia detom kruzky, aktivity, divadielka, by ste sa niekedy divili.
u nas je druzina najma o tom, ze chodievali von, ale inak je to rozbite, kedze na skole funguje kopec kruzkov, a ak moja prave nebola na nejakom, a ine najkamosky boli, tak fakt len cakala, kedy pre nu uz pridem...lebo ju "kolektiv" nezaujima, radsej sa sama rozhoduje ako sa nechat organizovat kolektivne...
ja ale fakt nechapem, a to som tu uz nejake to desatrocie,
preco sa na MK vzdy vsetko hned zvrhne na BUD ALEBO, bud si s nami alebo si proti nam,
ved to ze ja nerobim homeschooling neznamena, ze inej matke, detom to nemoze vyhovovat, ale zato sa nemusim do nich navazat.
cim viac deti sama mam, tym menej sa citim kompetentna vyjadrovat sa do zivota inych matiek, lebo uz aj vramci mojich je kazdy trochu iny, ma inu povahu, temperament, zaujmy a potreby,
a dovolim si tvrdit, ze pre dieta so specialnymi vych.vzdel. potrebami je homeschooling isto lepsi, lebo aj pri najvacsej snahe viem, ze ucka tam ma 20 inych, a tam sa neda inak ako orientovat na priemer....
priklad zo vcera> moja druhacka ma na anglictinu temu Farby. jasne, ze uz ich vie zo skolky, z minuleho roku, len zase dookola a rozsirene. v skole si robia z ucebnice, no ziadna slava...kedze mam na to skolu, pripravila som jej rozne zabavne prac.listy, plus asi 5 hier online z netu. stalo ma to asi 5 min.casu, ju to bavilo,a po 3 hre mi hovori, ze dalsiu si uz ani nezahra, lebo ved uz to vie, podme robit nieco navyse.
myslim, ze toto v tej skole rozhodne mat nikdy nebude....preto je pre mna ideal prave riesit s detmi co ich zaujima doma,
aj nad ramec skoly a uloh.
lebo nezamerne ucenie a ucenie hrou je podla mna tisickrat zabavnejsie a aj efektivnejsie nez to stare klasicke institucionalizovane frontalne, co sa od Marie Terezie meni casto len obsahom a obrazmi prezidentov na stenach...
@chovancova27 osobne si myslim ze to v akom svete budeme zit je len na nas... dnesny svet je aky je... podla mna na Slovensku super - nie je tu vojna ani hlad, zijeme v teple, mame auta, telefony, viac veci ako potrebujeme...
ako som pisala vyssie, som obklopena ludmi ktori mi vela davaju - nie vsetci su ale hodnotni z pohladu ludskosti ( od nich sa ucim ine veci obycajne🙂 mozno hlavne to ako s takymi ludmi vychadzat a ako aj ich presvedcit a trochu zmenit...) - ja napr. tiez nechcem aby moje deti isli cez mrtvoly, chcem akurat aby boli sebavedome, nezakriknute a aby sa uplatnili tam kde ich to spravi stastnymi - teda aj na tej zeleznici mozno🙂 ale aj tam chcem aby neboli krcmovy politici valajuci sa doma a nadavajuci na zly svet, ale aby to robili s nadsenim lebo ich to bavi a vybrali si to😉
@zitaje ano, celé zle je to... no my to nezmeníme. taký je svet. a lepšie to už nebude myslím. asi netreba nad tým nejako špeci uvažovať. možno stačí len správny výber školy. v BA toho máte neúrekom, my máme jednu v meste. čo narobíme. nič. môžeš ho špecializovať, na jazyky, dať ho na jazykovú školu, čínštinu, na čokoľvek aby bolo v niečom výnimočné... toto je cesta podľa mna. a nie selektovať deti od spoločnosti.
@mircalla
sranda, ja si prave myslim, ze si v zivote vyberam okruh ludi, ktori mi vyhovuju, vybrala som si tak manzela, pracu, sefku, mamicky z materskeho centra, kamosky, ktore si volavam na navstevy.
ano, nevybrala som si svokru, deti ani susedov, k tym som skratka prisla.
a vychadzat s ludmi bud vies, lebo Ta tak vychovali, alebo je niekto socialny odlud, a tam potom uz nic nepomoze.
@margarita opytam sa: aku spatnu vazbu dostava dieta pri homeschooling? kto ho pochvali? okrem ucitela? s kym sa vie porovnat? dieta je sutazive, nemyslis, ze mu toto chyba - napriklad najlepsie napise pisomku a ma dobry pocit.
za druhe. co nejake kolektivne myslenie, napady, posuvanie sa dalej navzajom, spatna vazba, kritika, vrodena sutazivost, kreativita?
dieta zarecituje, neskor mozno napise basnicku pochvali ho matka ci ucitel.....staci? alebo sa potrebuje v niecom zlepsit, nieco od niekoho naucit, aky spoluziak ho potiahne ci motivuje?
@dai ano ano, moja reč. doma pri mamke do 14-tich toho sebavedomia moc nenájdu, možno z jej pochvál...
@chovancova27 neviem, ja zjavne zijem v uplne inom svete. Nie je zly. Mam fajn susedov, kopec napomocnych znamych, dobru rodinu. Mam zopar priatelov a aj na nete som vacsinou v spolocnosti ludi, ktori mi vyhovuju. Na ulici na mna nik neutoci, nenadava, od strednej skoly mi nik neukradol v elektricke penazenku. Jasne, obcas sa stavaju aj nie idealne veci - ale svet je hnusna svina? Nemyslim si, je to vec pohladu. Nezijem izolovane, za svojho zivota som dlhodobo (roky) zila v 5 krajinach a nemam pocit, ze by bol svet taky hnusny.
ja som za skolku aj skolu...bez ohladu na to co je kvalitnejsie, asi by mi prdlo v hlave byt cely den s dietatom doma- roky rokuce ...zda sa mi ovela kvalitnejsie straveny caspoobede ak ho kazdy travi doobede inde:D ona v skolke a ja v praci:D
@margarita hm... pre mna su jazyky dost dolezite, tak som rada ze mame fakt super ucitela na aj - krpata sa uci len rok a hovori lepsie ako ja po 8mich rokoch v skole🙂 ( ona ma AJ az od 3tej triedy kedze vyucovaci jazyk je NJ )
potom u vas naozaj zostavas uz len ty... toto sa ale moze stat pri kazdom predmete - a stale neverim ze tie mamky co sa rozhodnu pre homeschooling su vsetky polyhistoricky... velakrat aj ten najhorsi ucitel im da mozno viac ako ta mama...
osobne ti poviem ze ja tiez vidim ze hlavne to co malej neide - staci ze ja som len s nou hodinu a naucim ju viac ako v skole za tyzden... ale ja teda nevidim vedomosti ako hlavny prinos skoly - to sa kedykolvek douci ked sa rozhodne comu sa chce venovat, alebo VS alebo zamestnanie ju nauci... pre mna je to hlavne hlavne tie soft schopnosti ktore tam ziska a ktore nema sancu ziskat ked bude doma...
@mircalla
u vas sa chvalia decka v triede navzajom? ja som zazila ako ucitelka skor zavist a posmech, a to som ucila vek od 3 az do 65 rokov...
a co ked ma najlepsiu pisomku v triede? hmm?
mozno v skole v Hornej Marikovej alebo Zborove nad Bystricou je lumen, ale uz v okresnom meste by bol trojkar...
chodila by si radsej na individualnu hodinu konverzacie s lektorom, alebo na skupinku, kde by si bola povedzme najlepsia, a nikam by ta to neposuvalo? mne dobry pocit osobne nestacil a to som mala cely zivot same jednotky, aj na vyske, no neviem na tomto stavat stastie ani dobry pocit.
asi som divna🙂
zivot je otazka priorit, a pre mna ako ucitelku a matku skolske vysledky prioritou nie su.
chcem hlavne z deti vychovat samostatne mysliace bytosti, ktore neprepadnu tlaku okolia, len preto ze cela trieda uz ma mobil a pod., skratka pre mna stado nie je ciel.
@margarita kazdy si vybera okruh ludi, co mu vyhovuju. ale stretne sa v zivote aj s ludmi, co mu nevyhovuju....a to uplne vsade.....to bola moja pointa
Tiez mi to slo ako po masle a mala som tazky gympel aj vysoku. A ano, spatna vazba a pochvala boli pre mna dolezite - od ucitela od spoluziakov....posuvalo ma to vpred. Asi strasne cudne podla teba
@mircalla
ved ja chapem, len som pisala, ze cim si starsi, tym viac a skor si vyberas, dokonca aj pracu zmenis, ak je tam vazny osobny problem s kolegom, sefom, atd...aspon teda ja som to urobila...
a s tymi ostatnymi ta naucia vychadzat aj surodenci, vies kolko konfliktov medzi nasimi cez den vznikne? a tiez sa sami seba nevybrali a aj ziarlia obcas, ale to je taka skola do zivota, ze az...
@mircalla
nie , mne to nie je cudne, len pisem, ze mne stacila moja vlastna vnutorna motivacia, a aj mojej dcere to staci, niekto nepotrebuje cukriky, pochvalu, a jednotky, uci sa pre samotnu radost z ucenia...a ucim sa nove veci aj na materskej, deti same ma nenormalne posuvaju vpred, co je zase asi divne inym, podla ktorych rozvija len kariera, ja mam take nenormalne soft skills a logistiku pri 4 krpcoch, ze pred detmi som ani nesnivala
ale uz musim padat, idem ich balit na tu prespavacku.
@dai ja som ale vobec neriesila chovancovu, tuto diskusiu som necitala, ani sa mi nesce
:D
mne uz sa dnes nic nesceeeee
@margarita naozaj naozaj nemozes porovnavat surodencom a spoluziakov
Od cca 6 rokov som sa zdrziavala bud v skole alebo vonku. To nie preto, zeby mi bolo doma zle. Za nic na svete si neviem predstvit, ze by som mala byt vacsiu cast doma s rodicmi. A to sa ozaj nepovazujem za extroverta, ale urcite by som trpela
@margarita ja mam tiez tri :D som za skolu a skolku, oni sa tak strasne tesia zo vztahov v skolach, ze si neviem predstavit ich o toto ukratit, na cely zivot si tam ludia tvoria priatelstva :D a je to podstatne
@margarita ja teda mam len 2 deti, som z 3och, casto ale strazim netere a synovcov a vtedy mam najmenej 4 kusky... ono vela mamiciek pise ze na materskej sa ucia logistiku... len ono je to taka ina logistika ked matka vlastne planuje lebo moze🙂 uplne ina ako ked matka planuje lebo musi, ci uplne meni plany, nici plany, rusi, vytvara nove etc. ... co je normalne ked pracujuca matka planuje🙂
tym len chcem napisat ze planovanie na materskej nema viac menej nic spolocne s tym ako sa planuje ked zena pracuje a popritom riesi detsku logistiku... a to teda pisem ako clovek ktory nezaznava mamicky a rada ich po materskej beriem naspaet do prace lebo obycajne su zodpovednejsie k praci a efektivnejsie ako mnohi mlady bezdetni😉
@celasapremenim moja reakcia bola na tvoju reakciu na chovancovu😀 tak myslim ze ked si na nu reagovala tak jej prispevok si hadam precitala😉 viacerym sa nam dnes moc nechce... preto som tu teraz☹ ale tiez asi letim zas...
@celasapremenim ja odkedy zijem v ba ( uz dlhsie ako doma...) tak vidim co robia tie vztahy zo skoly , ked su dobre tak sa ludia casto tahaju cely zivot... kamarat pomoze tu so stavbou, tam s pracou... ako toto nie je rodinkarstvo, skor dovera a poznanie cloveka... zabrdnem do politiky - nadavat na fica ze si vybral spoluziaka cizmara... ako leze mi to na city, na druhej strane ho chapem... moj muz studoval to iste co on a jeho kamosi zo skoly mu milionkrat pomohli, tak ako on im... detto mne moji...
velakrat zial prave tie vztahy este zo zakladnej, strednej urcuju aj kde sa clovek pohne.. teraz uz poznam vela starych ba obyvatelov , na skole mojich deti ich stretavam - a to vidis ze decko je zrazu v reklame, lebo kamoska zo skoly robi v telke, to ma super ucitela hudby lebo muz ma spoluziaka ktory .....v nasom cinzaku napr. sa pozna z detstva polovicka ludi zo skol🙂 a byvanie si navzajom poodporucali, pomohli si s nim... my sme museli tvrdo bojovat aby sme tu byt nasli🙂
@dai hej potom som si pozrela kto to pisal, ten jeden prispevok som myslim pochopila VELMI DOBRE :D
inak nepotrebujem aby mi niekto vysvetloval, viem citat
ale inak dobre
a prva cast tvojho prispevku, toho predposledneho, to je maly horor :D
vy akoze nemate co riesit baby?
@mircalla ja aj ked tiez suhlasim so vzdelavanim v skole, tak napriklad mam velmi vela vyhrad na skolky system...a jeden z nich napriklad prave to porovnavanie, sutazenie a akoze tym motivovanie...s tymto ja absolutne nesuhlasim..ani so znamkovanim.....tento sposob vyucby a hodnotenia a valania domacich uloh by som urcite zmenila....vidim co to robi s detmi...frustracia ked nie som najlepsi, vysmievanie zo strany lepsich...porovnavanie..pritom mozno byt v inej triede, tak hviezdim, ale u nas som priemer...neucime sa preto aby sme sa porovnavali s inymi..a aby sme boli najlepsi, lebo to je tiez strasne neobjektivne -- v com najlepsi? Ked mam 20 jednotiek a iny len 10, tak ja som ten super, lebo ich mam viac? Ci ide o to co viem...ci som rychlo vykrikol a nabiflil sa, alebo rozmyslam?
Taktiez musim uznat napriklad, ze pri takom homeschoolingu sa co sa tyka vedomosti/informacii urcite naucia deti ovela viac ako za ten isty cas v skole...otazka je, do akej miery je to dobre...
Priklad som si uvedomila sama napriklad minuly tyzden, ked synova spoluziacka marodovala a mne jej maminka kazdy den zavolala, co brali v skole a co sa maju doucit...syn je prvak...suma sumarum, v pondelok za 4 h v skole precitali jednu stranu v slabikari a vypocitali jednu stranu prikladov z matiky...v utorok napisali jednu stranu v pisanke..uz na SJ necitali, lebo pisali....k tomu nejaky diktat pisali...a mali vytvarnu..v stredu zas tak jedna stranka v matike atd...uz v stredu mi hovorila, ze oni sa doma totalne nudia, ze jej mala v pondelok si precitala, napisala stranu..potom este aj stranu naviac dopredu, ku ktorej sa ani nedostali..vyratala 2 strany dopredu...a ze nic ine?? ze ona to mala za pol hodinu spravene to, na co mali v skole 4 vyucovacie hodiny...no samozrejme, lebo v triede je 20 deti, kym kazde co to precita, kym kazde co to vyrata...tak neni sanca...a pritom by tie deti zvladli ovela viac.takze podla mna co sa tyka vedomosti a toho co sa budu ucit a akou formou -- na prvom stupni ma homeschooling plus
Kazdopadne, na druhej strane, podporujem tvrdenia o vsetkom tom ostatnom co det v skole zaziju..prave ten kolektiv, tie problemy, to spravanie sa v cudzom prostredi...reagovanie na rozne situacie...vytvaranie vazieb, zvladanie nezdarov, prehier, vyzmievania...vediet sa s tym popasovat..doma maju deti len to idealne prostredie...
Homeschooling iste nie je pra kazde dieta....moj by sa doma zblaznil a ja by som visela na strome...zvladnut ucivo by som zvladla ho naucit, myslim, ze na tie prve rocniky nejake extra vzdelanie netreba.....ale nezvladla by som to psychicky, nemala by som autoritu a nikdy by som ho neizolovala od okolia taktymto sposobom...a este k tomu ked je jedinacik...stale mu vyhladavam deti aby mal rovesnikov co najviac pri sebe..kdeze doma ho zavriet...skor sa priklanam k tomu co spominala scasti aj margarita -- doplnam skolske ucivo doma inou formou..tiez tu anglictinu, tiez sporty, matiku...mame encyklopedie, vyrabame, ucime sa...a to je zas tiez o tom, ze rodicia by nemali mysliet, ze cele vzdelavanie a vychovu ma na starosti skola....zabudaju aku cast hrajuv tom oni...ale zas uplne bez skoly, aj ked z vyhradami, to nie

@chovancova27 v tom pripade nech su moje deti zelezniciari, mam v pi pozicie, kde sa ide cez mrtvoly, to este nikoho stastneho neurobilo, potom doma fukaju do papierovych sackov a drbu do zeny
hajzlici sa sice maju financne dobre, ale slusny clovek ma krajsi zivot