icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

margarita
28. jan 2017

@mircalla
nepytala som sa, KTORA konkretna skola je podla vas dobra, ale AKA...?
neviem, ale ja mam skor z Tvojich prispevkov pocit, ze o argumenty nemas zaujem, lebo vsetko okrem DV je v poriadku a toto su nejaki cudaci...

ja ako matka aj ucitelka zaroven mam rada uz diskusiu samotnu, lebo aspon zistim, co si myslia ine matky. ale uz pred rokom pri tom strajku som s hrozou zistila, ze diskusia na SVK a na MK zvlast znamena, "Ja Ti poviem, co si mas mysliet alebo preco to, co si myslis, je hovadina."
a aj preto si myslim, ze filozofia a umenie diskusie by sa malo ucit uz na ZS a urcite je pre zivot podstatnejsie ako vrasnenie tretohor ci clankonozce.

dakujem vsetkym, ktore sa k tomu nahodou vyjadria a nemaju okruzny listok len po hraniciach svojho vlastneho obzoru🙂

chovancova27
28. jan 2017

Baby a to ten homeschooling robite celych 9 rokov? mate nejake osnovy, co musite prebrat s dietatom? a co zaujmove kruzky? cudzie jazyky? min. 2? hudobny nastroj? co ine kruzky? nerypem, fakt ma to zaujima ako fungujete. do prace nechodite? obetujete svoj zivot detom?

mircalla
28. jan 2017

@margarita Ja uz som na to odpovedala aka par stran dozadu - taka,co uci deti aj hodnotam,respektu a tolerancii.

mircalla
28. jan 2017

@margarita samozrejme, ze aj ja sa bojim veci ako sikana, trapne porovnavanie spoluziakov, kto co ma a nema, nechcela by som skolu, kde maju ziaci znamku zadarmo, len preto, ze si rodicia zaplatia, ani skolu, kde maju ucitelia nulovu autoritu, nie je tam disciplina a za to, ze ucitel da ziakovi napomenutie, tak ide na neho rodic podavat trestne oznamenie. nemam naivnu predstavu, ze tieto veci neexistuju.
tiez sa bojim, ci na deti nebude mat negativne vplyvy, ale davam tomu sancu
snazila som sa vyberat skolu, kde funguju hodnoty a disciplina a je tak spon trochu kvalitna vyuka
zatial verim, ze to moze fungovat, niektore nazory tu su pre mna az prilis negativisticke
ja som chodila do skoly za sociku dokonca aj na strednu (skoro celu), takze to bola ina doba

moni73
28. jan 2017

@margarita
@mircalla
Vrasnenie tretohor - ha. Ja som sa prednedavnom dozvedela od dcery, ze zem je geoid, ze saturn je jedina planeta pomenovana podla nepamatam sa akeho ci rimskeho alebo greckeho boha (skratka vsetky ostatne su podla tych druhych), aky ma polomer/priemer zem. Doma sa nepripravuje absolutne, takze toto si na pisomku zapamatala z hodin. Ale ubohe dieta nevedelo kto a kedy vymyslel globus! Tipujem, ze 99,99% ludi z mojho okolia (uplna vsehochut) by to nevedela a ta stotina by si mozno na to spominala dlhsie ako by tym 99% trvalo natukat to a dostat odpoved z mobilu!
Toto je to, co pokladam za tragediu skolstva ja!
To, ze znamka je cennejsia ako hocico ine. Dcera bude mat 4 z matiky. V piatej triede. A? Podla mna ma vedomosti na 5 a ucitelka sa nad nou zlutovala. (Dcera ma zanedbanu matiku cely cas co je v skole - antipatia voci ucitelke. Lenze zrazu je ucitelka nova, ktoru ma rada a zacalo nam "horiet pri zadku", tak sa do matiky pomaly pustame...
Viete co ma na tom tesi? To, ze jej vobec nevadi, ze ma 4, 5 ale to, ze nevie a ze jej nieco nejde. Toto ma byt motivacia - chciet vediet.
Kto preboha urcil, ze bezstavovce su dolezitejsie ako olympijsky vitazi?
Kto urcil, ze menavka je dolezitejsia ako brad pitt?
A este jedno k tomu ma napada... malej ucitelka matiky ju uci aj techniku (v ponimani skoly taky uvod do fyziky) a z tej jej dava 1. Sklanam sa pred uckou, ktora ju nezaskatulkovala podla matiky ako blbu. Velmi sa tesim, ked mi dcera povie, ze technika je super, lebo ucka okrem toho co sa stane, povie aj preco a ako.

Neporovnavajme socik bez internetu s dneskom. Podla mna internetom malo dojst k uplnej zmene vzdelavacieho systemu. A nechcem sa hadat a som si vedoma toho, ze vela rodicom tento system vyhovuje, tak ok, nech je. Ale fakt si nemyslite, ze stat by sa mohol pozriet aj na tych ostatnych rodicov?
Kam to skolstvo dospelo, ked sa ma ucitelka pyta ci ma klasifikovat? Ked je strach uzavriet inu znamku ako 1, 2 a donekonecna sa davaju moznosti na opravu a oznamuju sa datumy a okruhy testov... Predsa ucitel je ucitel! A ako na mna pozeraju, ked toto odmietam...
Rozumiete? Ja sa so skolstvom nestretam v ziadnom stycnom bode! Tym padom skodi skola dietatu, dieta skole atd... Tak nam vadnym dajte nejaku schatralu budovu a pometenych ucitelov a bude pokoj.

celasapremenim
28. jan 2017

Ja som vnorena v úplne inej úrovni vedomosti a záujmov, ako je spoločnosti prijateľné, zaujímavé a vitane. Mam výnimočný vzťah aj výnimočné deti. Nepotrebujete posudky. Podľa mňa si každý nájdeme cestu, ktorá bude tá naj pre nás. A našťastie nie je identická, tak ako sme všetci iní. Inak by to bola nuda až katastrofa. Najzdravie!

zuzana76
28. jan 2017

@moni73 preco by ju mala skatulkovat, ja mam tiez kopec deti co maju z NJ 3-4 a z AJ 1-2

toto nie k tebe, ale ja fakt niekedy nechapem, ako skatulkuju rodicia, tiez vsetci co so skolou ani nemali skusenost a hned odsudzuju, odsudzuju skolstvo, vyucovanie, urcuju co by malo a nemalo byt dolezitejsie, ked uz teda, nech si vyberie dieta a nie rodic

namornicka
28. jan 2017

@moni73 Chápem tvoj uhol pohľadu ale zas na druhej strane ako si predstavuješ strednú školu pre tvoju dcéru? Ja tiež vidím aký je sk školský systém katastrofa. Len jednoducho asi budem syna aj tlačiť trochu aby nemal vyslovene zlé známky, lebo to potom znamená učňovka a tam aj tá spoločnosť nie je nič moc, proste tá sociálna vrstva (nechcem byť blbá). Aby si ma správne rozumela, u môjho syna podľa mňa záleží do akej spoločnosti sa dostane, on je taký čert a ak by sa dostal do partie grázlov tak by išiel s nimi dole. Ak sa dostane na náročnejšiu školu a bude trochu sekať disciplínu a nútený učiť sa tak ho to pohne smerom hore. A keď raz bude dospelý a rozumnejší tak nech má popri svojej inteligencii aj dobré vzdelanie a nie je povedzme v partii flákačov a nezamestnaných a podobne. Samozrejme, hocijako môžeme dopadnúť, ja teraz trochu zovšeobecňujem.

namornicka
28. jan 2017

@celasapremenim Výnimočné deti môžu byť v rámci našej debaty v zmysle na výnimočne dobrých a kvalitných školách (čo znamená dobrý prospech v našom školskom systéme, vzorný žiak) alebo výnimočné v zmysle "známky a prospech nič moc", ale sú výnimočné a inteligentné a ja to viem že sa v živote nestratia. Na to druhé treba mať "gule", ako píše moni73, ani ja by som nemala odvahu nechať dieťa zanedbať predmet do takej miery, že má z neho štvorku. Ako jednotkára neurobíš z niekoho kto na to nemá, ale zas štvorku pri troche snahy nemusí mať nikto podľa mňa.

moni73
28. jan 2017

@namornicka neviem ake velke mas dieta, ale to co pises bol presne moj strach a scasti aj pretrvava. Bojim sa, ze dcera moze skoro otehotniet, brat drogy, prepadnut depresii,... A presne preto, ze svoje dieta za 6 rokov aspon trocha spoznas, starostlivo som vyberala zs. A dopadla som takto.
Ja na to "gule" asi mam, ale urcite to nie je sebaiste. Bojim sa stale a dufam a verim, ze sa nieco zmeni... Mozno skolstvo, mozno dcera, mozno...
A verim dcere, ze na to ma. Takze by som mozno nenechala takto "klesnut" kazde dieta. Je to blby pocit, mozes mi verit. podla toho co si napisala, tak si asi vies predstavit. Poslednou moznostou je zahranicie😔. A poviem ti, ze mi je to velmi luto a nic taketo som necakala....
Ps tiez si myslim, ze piatacku matiku da kazdy. Uplne kazdy.

moni73
28. jan 2017

@zuzana76 zuzi, u dcery to bolo za 5 a za 1. Toto skatulkovanie mam ale mozno len ja z detstva. Dokonca ani neviem, ci skatulkovali ucky alebo mu deti.

A mas pravdu, ja by nechala vyber na deti. Oni by v nejakom veku pochopili, ze robenie kolacikov z piesku ich dovedie len napr. cukrarcine, stavebnictvu a co ja viem. Ucitel by im mal len otvarat oci.

Zuzi, co by bolo zle na tom, zeby sa vobec nehodnotilo. Ty by si len ucila, sposobom a tempom, ktore by vyhovovalo deckam a oni by si mozno na konci nejakeho uceleneho obdobia: polrok, cely rok alebo dokonca stupne pamatali viac ako teraz. Ja si myslim, zeby to tak bolo. Potrebujes dat znamku a znamkovat pisomky? Ved ty bez toho dobre vies ako na tom to dieta je. Urcite mas takych, ktori maju dobru znamku (v jazykoch je to aj dobre vidiet), ale tym jazykom nebudu vediet hovorit ani po vychodeni ss. Takisto musis vidiet opak...

namornicka
28. jan 2017

@moni73 Ja mám syna štvrtáka a on je zatiaľ jednotkár, no teraz bude asi mať prvú dvojku, ale vidím že ten jeho pravopis a diktáty, že to bude katastrofa. No a potom memorovanie sa vlastivedy a prírodovedy, čo bude neskôr geografia a dejepis, no ani si neviem predstaviť. Proste jeho toto nebaví, minule v škole zaspal na čítaní (hlava na lavici) a keď som sa ho doma pýtala, či bol unavený, tak že nie, ale že to bola strašná nuda 😀 Jeho baví matika a bude skôr na tie logicko-technické disciplíny. Ale keby som ho nechala tak a akceptovala jeho zlé známky tak by bol spokojný, bolo by mu sveta žiť... Ja ho vidím v budúcnosti ak bude chcieť ísť na výšku na nejakej technike, on na to má, ale ako sa prekúsať tými všeobecnovzdelávacími bifľovacími predmetmi bez ujmy na mojom psychickom zdraví?

namornicka
28. jan 2017

Ešte som chcela k tej slovenčine, že diktáty píše na trojku a podľa mňa to sa môže na druhom stupni na štvorku ľahko prehupnúť. Neviem či máš aj iné dieťa ešte, ja mám dcéru, je siedmačka, to je vzorná žiačka, vie sa zaťať a naučiť, ja neviem ani čo preberajú, teda občas príde že nech ju z niečoho vyskúšam, ale nie že by som ja zisťovala čo sa majú učiť. Chce ísť na gymnázium, chce chodiť na doučovanie aby sa tam dostala. Proste dve rôzne deti jednej matky 😨

zuzana76
28. jan 2017

@moni73 no ja konkretne nepotrebujem, ale su deti, ktore to vyslovene potrebuju, same si to ziadaju, napr ukazovala som im na hodine kde sme preberali anglicky a americky skoslky system video o summerhill a sudbury school a im sa to nepacilo, prislo im to neorganizovane, vraj toto by nechceli, napr. urcite sud eti a rodicia, ktorym by to vyhovovalo, ale su aj taki, ktorym nie, takze za mna, nepotrebujem pisat pisomky o robotu menej s opravovanim

celasapremenim
28. jan 2017

@namornicka
su jednoducho vynimocne a neprehanam
a mame taky aj zivot samozrejme, kedze nam na nich velmi zalezi :D

moni73
28. jan 2017

@zuzana76 a este raz... aj ty ako ucitelka by si mohla mat volnost a neviem ci mas pravo vybrat si ucebnicu, podla ktorej idete - tak tu brat len ako namet.... a ked je tam napr. o londyne (byva casto) a mozno ty si tam nikdy nebola. Preco nerozpravat napr. o viedni alebo prahe alebo o tom kde si vyrastala. Deti radi pocuvaju pribehy "ako to fungovalo, ked sme boli decka my". A veci, ktore ich mozu bavit. Ked mas deti (alebo to uz vies aj z praxe) big ben, time square (neviem aj, tipujem...😊) ta neviem aka ulica 22 tusim atd nie je velmi pre decka. A urcite su tam aj veci, ktore by ich bavili... Celkovo mam pocit, ze ucebnice a aj jednotlive temy nie a nie trafit vekovu kategoriu. Bud je to pre deticky alebo mladych dospelakov.

sesilia
28. jan 2017

@myzma prosim pridala by si ma do skupiny? Dakujem

moni73
28. jan 2017

@zuzana76 az neskor citam tvoj koment. Nie je to len preto, ze to hovoria tebe ako ucitelke? Nepaci sa summerhill ani tvojim detom? Tiez som si vedoma, ze niekde sa otestovat musi. Maturita by nemohla byt ten zlom? Uz aj z ekonomickeho hladiska. Pretoze keby vsetky deti bez hodnotenia isli az na medicinu, potom by sme ich asi vsetkych operovat nepustili... Nemam to premyslene, nikdy som nic take nestudovala, len uvazujem.
A mozem aj ten odhad? Myslis, zeby sa v konecnom dosledku nenaucili viac? Keby neboli zviazane a stresovane skuskami a ty by si mala volnost vo svojom predmete?
Inak moja dcera ma testy rada. Vtedy sa nekontroluju a nedavaju du a berie ich ako testy v casakoch "budete dobra manzelka?" 😀

margarita
28. jan 2017

@mircalla
tesim sa, ze sa este vzdy aj chapeme🙂
ja som tiez pisala, ze som so skolou problemy nemala, dokonca som ju tak milovala, ze som sa sama stala uckou aj napriek podivu okolia, kam inam som to so svojim IQ a prospechom mohla dosiahnut, ked sa nas v poslednom rocniku na zapise pytali, kolki realne pojdeme po skonceni ucit na skoly, prihlasili sme sa 4. z asi 150 tich anglistov, smutne, nie? ☹

ano, vsetko je individualne, ale prave preto mna inspiruju aj niektore nazory o DV tu, lebo veci nie su cierno biele, a sivej je podla mna viac nez 50 odtienov 😅

ja mam deti v systeme, nemam strach, ci ho zvladnu a viem aj o pozitivach aj negativach. ale napriek tomu si dovolim kritiku aj do vlastnych radov, lebo ako tu uz niekto spominal, svet je inde uplne ako nam tu tvrdili za sociku, a dnes nejde o to, namemorovat sa vedomosti naspamat, co si na mobile vyguglis za 4 sekundy, ide o to vediet hladat a najma triedit a kriticky hodnotit informacie, ucit sa nove veci, dokazat spolupracovat s ludmi virtualne cez pol zemegule atd...

mna hrozne ubijalo, ked moji ziaci a studenti nerozumeli ani otazke, lebo nebola typu Kolko Kde Kto a pod., ale Preco, Co si myslite vy a tak.

moni73
28. jan 2017

@namornicka vidis... je to cudne, lebo to vseobecne zakladne vzdelanie zemepis, biologia, dejepis,... to je v skole cista papagajcina. Rozhlad je podla mna o inych informaciach ako o tom aky stat ma aku rozlohu a kolko obyvatelov a co sa stalo 15.5.1627. Stalo sa vtedy nieco? Ja mam v dejepise otrasne medzery a pritom je to tak zaujimave: historicke romany, filmy,... a vzdy som ho mala za jedna. Ako dieta som bola "ovca" zistujem kolko veci z matiky som vedela len naspamat a vobec nerozumela (a mna ani nenapadlo, zeby som tomu rozumiet mohla). Ja som to uz niekde pisala, ja chcem vediet ako napr. dosli na "pí" - to bude na univerzite tretieho veku.
Bohuzial mam len jednu dceru (vdaka bohu za nu), tipujem, ze keby som mala druhe dieta, bude uuuplne normalne s posahanou matkou. Ked by bolo prve "normalne" a potom dcera, asi si sklbem vlasy😀

moni73
28. jan 2017

@margarita ja ta zboznujem😊

chovancova27
28. jan 2017

prečo mi žiadna homeschooling mamina neodpíšete? na str. 24 som položila nejaké otázky...

bonaquaba
28. jan 2017

Zaujimava tema

margarita
28. jan 2017

@moni73
😎
az vas bude viac, zalozim si politicku stranu nieco ako "Sme skola" 🙂

@chovancova27
nechcem hovorit za druhe, ale mozno tie nase dristy obcas aj dost zabiehave od temy, co sme tu na poslednych stranach rozbehli, ich uz natolko vydesili, ze nemaju silu a chut sem ist citat.

ale vsetky temy na MK sa najneskor po 2.az 3. strane zvrhnu, to je zakon netovych diskusii...

zuzana315
28. jan 2017

Rodme doma,ucme sa doma,liecme sa doma,pestujme si doma.....nechcem aby to vyznelo extremisticky ale niekedy sa mi zda,ze sa z niektorych stavaju "vseznalci".Neznevazujem temu domaceho vzdelavania a obdivujem maminky,ktore sa na to daju a beru to naozaj aj zodpovedne...

namornicka
28. jan 2017

@moni73 presne, ja si sklbem vlasy, lebo dcera mi nastavila latku 😂

namornicka
28. jan 2017

Nechcete niekto mojho syna ucit doma? Ale nedavajte mu ulohy, ja na ne nemam nervy 😀

zuzana76
28. jan 2017

@moni73 ale ved tak to robime, ze ten londyn ako povinna jazda, si precitame, ci vypocujeme a potom napr referaty, plagaty PP prezentacie o akomkolvek inom meste

zuzana76
28. jan 2017

@moni73 nie, myslim, ze vôbec sa neboja mi povedat akekolvek veci, preco by sa bali hovorit o skole, mnohi sa vyjadrili,ze ten summerhill bol zmätok, vyzeralo to tam ako v dome sedacky, deti vynasali smeti a robili podobne ulohy, niektpri za PC a pod. v podtstae ako na intraku, kazdy si robil co chcel, ucit sa sme nevideli nikoho, zariadenie vyzeralo dost obstarozne, pravdupovediac ani mna to neoslovilo

zuzana76
28. jan 2017

@moni73 a deti mi povedia o hocicom, ako sa napr doma hadaju rodicia pri nedelnom obede a pod. tak preco by akurát tu nevraveli pravdu,ze sa im to nepaci