icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

zuzana76
28. jan 2017

@moni73 sorry, sudbury to bolo, toto video

https://www.youtube.com/watch?v=PmYZ9WUePP0
dayanare
28. jan 2017

@moni73 Nie Saturn, Urán

moni73
29. jan 2017

@dayanare dakujem za upozornenie, ale dolezitost tohto udaja nebola podstatou komentu. Prepac, ucitelka?

mircalla
29. jan 2017

@moni73 socik vobec neporovnavam, praveze som chcela povedat, ze vsetko bolo uplne ine, nejde len o internet

@margarita ja nie som proti DV ako takemu, i ked si celkom neviem predstavit ako to funguje. Ty si ucitelka, ale niektori rodicia si trufaju na DV, sama viem, ze je rozdiel nieco vediet (ano, to ucivo 1.-4. rocnik zvladne takmer kazdy,) a rozdiel to byt schopny dietatu spravne vysvetlit (ucila som sukromne anglictinu a to najma deti a stredoskolakov).

Ale som proti DV z "nespravnych" dovodov, ktore pre mna jednoznacne su

1. riesenie si nejakej vlastnej traumy zo skoly z detstva, bol tu taky prispevok strana dozadu, na ktory som reagovala, ta matka to preniesla na dieta a uci to nenavidiet deti aj ucitelov. Istoze poznam pripady, ze dieta navstevovalo skolu, kde sa trapilo, doslo k zmene skoly a fungovalo
2. prilisny strach o dieta, dieta nenavstevuje ani skolku ani skolu, snaha o ochranarstvo, izolaciu a drzat ho co najviac pri rodicoch (poznam osobne)

moni73
29. jan 2017

@margarita podla mna by sa nasiel kopec deti a rodicov. Myslim, ze ucitelov ako ty svk potrebuje a bola by skoda, keby si ucit uz nesla. Vznika viac sukromnych skol, ktore sa priblizuju "nasej", resp. inej predstave o skolstve a uplatnenie by si nasla. Ja na tie skoly zial nemam...

moni73
29. jan 2017

@zuzana76 to video je fakt chaoticke (teda ja mu ani nerozumiem, tak nemozem celkom posudit). Summerhill som videla film (je v cestine😊) a mna to teda oslovuje. A ten rozdiel medzi maddie a ostatnymi detmi...
Prefo by ti to deti nemali povedat? Pretoze si pre nich predstavitel systemu, ktory by mali odsudit. Ale mozno nie. Mozno su uz tak "zdeformovane". Videla som ako bola v 2.triede mamicka prosit ucku, aby nedala dietatu do zk 2 z angliny. Wtf?
Vsetci dobre vieme ako to fungovalo za nas a vela sa toho nezmenilo. "Sikovni" sa hlasia na zaciatku roka, dostanu za 1, vedia, ze este raz odpovedat budu, tak sa ucia este priblizne v case, kedy na nich moze prist rad, potom sa oznami, ze 15.1. sa pise polrocny test, ktory bude z a, b a c a mame vystarano. K tomu plusove body za nejaky du projekt a pod. Vysledna znamka podla mna nema nic (alebo len velmi malo) spolocne s realnymi vedomostami. Co by sa stalo, keby sa test pisal bez oznamenia terminu, bez oznamenia okruhov a prip. rok po prebrati daneho uciva? Tipujem, ze v sj, jazyku a matike vcelku podobne, lebo su to predmety, ktore sa postupne "stavaju", ale biologia, geografia, dejepis? Myslim, ze toto by dopadlo ale ze dost zle.
Tiez nemozme tvrdit, ze je vsetko ok, ked vidime vysledky tych testovani. Preco nase deti nemaju tak radi skolu, preco nevedia citat s porozumenim, ...? Nechcem tym testom verit absolutne, ale bez vetra sa ani listok nepohne.

zuzana76
29. jan 2017

@moni73 ja zase nechapem preco by mali byt zdeformovaní? pretoze sa im paci nieco ine? mne tiez, tiez sa mi nepaci volne vzdelavanie, je mi to proti srsti, proste mam rada klasicku skolu, ktora ale aj tak uz s tou uplne " klasickou" v sucansoti ma pramalo spolocne, ja mozem za seba povedat,ze ja som mala skolu ako dieta rada a ani nie kvôli kolektivu, mala som rada skolu, ucenie, ucitelov, som zdeformovana? preco? pretoze to tvrdia ti druhi? ze toto nie je normalne? a co je normalne, ked uz sme pri tom?

zuzana76
29. jan 2017

@moni73 ale deti odsudzuju, kludne odsudia a povedia hocico, nie sme v socializme, takze by mi to kludne povedali, tomu ver, jednoducho treba prijat fakt,ze taka skola nevyhovuje kazdemu, tak ako kazdy nie je vegan, vegetarian a pod...

zuzana76
29. jan 2017

@moni73 a mam rada fakty, rada sa ucim fakty, pozeram dokumenty, citam encyklopedie, udaje sa teda neucim naspamat, ale teda ma zaujima ci Saturn ci Uran , napr. toto je len na porovnanie, ludia su rozni, aj tej druhej strane treba pochopenie a prijat, ze niekoho iného toto zaujimat moze a moze na tom bazirovta, jednoducho na to ma pravo, samzorejme ako vy mate pravo na svoj styl vzdelavania

moni73
29. jan 2017

@zuzana76 prepac, to bolo zle zvolene slovo. Skor by som mozno pri detoch zvolila slovo zaslepeni, co uz ale pri tebe nie je pravda. Neviem co je normalne, za normalne sa predpokladam rozumie vacsinove, co asi vo fasistickom nemecku sa vacsinove nerovnalo normalne. Tazko filozoficka otazka pre mna.
Ucenie je prirodzene, ucenie po navstevu skoly a nasledne po skole je znova prirodzene - "ucis sa" co potrebujes, co ta bavi... Skola je taka zvlastna vsuvka. Ved ja sa tiez rada "ucim", najma ale zrovna takymito diskusiami, ktore ma nutia rozmyslat, snazit sa pozriet na veci z ineho ako svojho uhla. Fakty su pre mna dost nudne, snad okrem pikanterii typu najviac, najdalej, najmenej, ...🙄

zuzana76
29. jan 2017

@moni73 ale prave ta skola ma vyprofilovala, ze co ma bavi, zaujimave, prave vtedy som zistila co chcem

zuzana76
29. jan 2017

@moni73 tym ze som mala spoznat viacere predmety, specifika , predmet studia daneho predmetu

zuzana76
29. jan 2017

@moni73 dalsia vec , co je potom praca? ty pracujes rada? myslim, keby si mohla zostat doma, mat dostatok vsetkeho, resp. mat tolko ze by ti nic nechybalo na prezitie, nemusel by to byt luxus, ale mat zabezpecene zakl. zivotne podmienky, pracovala by si? co je praca? ako by sme pracovali? kazdy doma na svojom policku ako kedysi? ja by som sa ucila jazyky, cestovala, hackovala, vysivala, varila, lebo by som sa chcela dobre najest, ale do prace by som asi nechodila, nemala by som potrebu vyucovat niekoho okrem mojich deti vsetko to co viem ja. Takze to robime kvôli platu, myslim, ze vacsina a detom ideme vstepovat, ze vsetko aj cele ucenie je vlastne zabava, co je fajn, ale nebudu mat kde zistit, ze potom pride nieco o dost odlisne, nie kazdy bude podnikat z domu a pracovat na internete, predavat hackovane vecicky a uzivi sa z toho...

miselkawm
29. jan 2017

@chovancova27 Kazda rodina je ina. Niektore mamincky nepracuju, niektore sa striedaju s manzelmi na smeny, niektore si privyrobia aj z domu popri povinnostiach. Neexistuje nejake vseobecne pravidlo, ci matka robi alebo nerobi popri homeschoolingu. Ja poznam otca, ktory uci styri deti namiesto manzelky lebo ta pilne studuje.
Na Slovesnku deti chodia na polrocne preskusanie a dostavaju osnovy co treba zvladnut za dany cas. Ja zijem v Britanii. Tu su domskolaci klasifikovany ako privatna skola, cize robis si osnovy sam, nepodliehas klasifikovaniu ci rozvrhu, prisposobujes si plany, ako to vyhovuje tvojim detom alebo nasledujes dobrovolne osvnovy MS - cize tak ako na kazdej inej sukromnej skole (vyplyva to zo zakona).
Ako dlho rodic dieta vzdelava doma je zase induvidualne. V niektorych rodinach to moze byt zmiesane, jedno dieta chodi, dalsie nie, niekedy su doma vsetky deti. Niektori rodicia potiahnu len jeden rok ci zakladne roky a potom su aj taky, ktory ucia celu zakladnu a u americanou nic neobvykle, ucia dokonca aj strednu..ak chcu.
Mnoho mamiciek nieje len s detmi a nevenuje sa len detom (hlavne ked su uz trosku vacsie a samostatnejsie), ale aktivne sa zapajaju do diania komunity, dobrovolnych prac, dokonca socialny prac, kde chcu byt uzitecne aj svojimi skusenostami. Hlavne ak maju aj postihnute dietatko v rodine, tak citia tuzbu pomahat tym, ktori si prechadzaju tym istym. Ine sa zase zaradia do prac na aspon polovicny uvazok. Takze skutocne neexistuje nejake meradlo ci pravidlo, kde a ako to v rodine funguje.

miselkawm
29. jan 2017

@zuzana76 zial ani ta skola, ktoru sme zazivali aj my, este ako deti uz nemala s klasickou tradiciou vzdelavania vela spolocneho. V skutocne klasickej skole neslo ucitelovi o to, kolko ziaka nauci a kolko informacii po vyucbe ziak vie. Ucitel si dal zalezat na tom, aby to co vyucoval sa stalo sucastou ziaka, a tak sa utvorili v ziakovi cnosti, ktore mu mali sluzit pre dobry charakter v spolocnosti (zdroj Plato). Cnosti sa mali stat skutkom a to bol vrchol vzdelavania v skutocne klasickom ponimani. Vzdelavanie je vzdy formovane a definovane nejakou filozofiou a vzhladom na filozofiu sa menia pojmy, co vzdelavanie je, a ake metody sa pouziju, aby splnili tu filozofiu. Aka je filozofia moderneho skolstva? Ako definuje cloveka samotneho? V tomto vidim v modernom skolstve medzere. Stale sa chce nieco v latat alebo skusat, vraciame sa ku klasikam, lebo vtedy to fungovalo tak dufame, ze aj teraz to zafunguje, ale zakladnu otazku nikto nekladie. PRECO? kedysi vzdelavatelia robili to co robili. A ked najdeme tuto odpoved, vieme aj preco metody tej doby fungovali. Potom prisla nova filozofia, nove metody a takto to pokracuje aj dnes.
A ja ako doma vzdelavajuca mama sa opieram tiez o jedinecnu filozofiu a z toho vyplavajuce metody a ovocie vidim kazdy den. A casto krat by som sa rada podelila aj s mojimi vedomostami a skusenostami s inymi (mam aj ucitelov v rodine). Zial vzdy narazim na nejaku formu radikalneho odmietnutia. A bolo by to asi az prilis krasne snivat o dobe, kedy skoly a domaci vzdelavatelia vzajomne spolupracuju, obohatcuju a doplnaju sa navzajom. Sme zakonmi postaveny do dvoch taborov a akoby sme sa museli "bit" argumentami o prezitie, ktora cesta je spravna ☹

vavrenka
29. jan 2017

@laduska79 uz mas poriesene?moja sestra vzdekava svojho posledneho syna doma. Zaklacnu majy v banskej bystrici,ak by si chcela vediet viac-pidmienky,sposob atd.. pisni mi ip

mircalla
29. jan 2017

@miselkawm ako doma vzdelavajuca mama by si mala vediet ze 1. pad mnozneho cisla pridavnych mien je VZDY makke i - takze sme zakonmi postaveni....taky uplny gramaticky zaklad.....

miselkawm
29. jan 2017

@mircalla dakujem za upozornenie

moni73
29. jan 2017

https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fw...

Dufam, ze to pojde.

Na margo @mircalla na konci dokumentu pisu zs ucitelia "pisomku", podla vsetkeho maju vsetci za 5
Tym ziadnym sposobom nechcem dehonestovat vedomosti ucitelov, skor poukazat na marnost a povedat, ze aj majster tesar sa utne

zuzana76
29. jan 2017

@moni73 zachytila som koniec, ze tradicna skola nepovoluje aby vstali a isli sa s ucitelom poradit, to co je za blbost, bud pridu za mnou, alebo kedykolvek vstanu ak potrebuju nieco zahodit, ist zastruhat ceruzu, alebo sa napit a ked zdvihnu ruku a mju nejaky problem pridem za nimi, to co je

mircalla
29. jan 2017

@moni73 v pripade gramatiky podla mna bud vies alebo nevies. a toto je taky uplny zaklad

moni73
29. jan 2017

@mircalla suhlasim, je to zaklad. Ja tu ale robim tolko chyb... je asi pravda, ze i/y velmi nie, ale telefon mojmu pisomnemu prejavu velmi nepomaha😔

sisaka
30. jan 2017

@moni73 to musel byt velmi stary dokument. Podla toho, co som tu kedysi citala v nejakych temach o skole , tak sa tvrdilo, ze tak sa uz neuci a vyucovanie prebieha interaktivne, presne ako v tom dokumente, kde ukazovali ten iny, modernejsi sposob, preto celkom nechapem, co si tym videom chcela povedat.

moni73
30. jan 2017

@sisaka dokument ma 20 rokov, mozno nejake kozmeticke upravy prebehli...
A chcela som tym povedat, ze sa nic nezmenilo

mircalla
30. jan 2017

@moni73 uprimne - kedysi som vedela gramatiku na 100%, ziadne zavahanie
neviem co sa stalo, ale normalne sa pristihem, ze obcas vaham a to som si myslela, ze to sa neda zabudnut....hroza.....na 90% pouzivam anglictinu, nie slovencinu, mozno je to tym

kvetulienka253
30. jan 2017

@miselkawm mnozne cislo od medzera nie je medzere ;) a castokrat sa pise spolu, dva razy/ dvakrat ;) Plus to, na co uz upozornila @mircalla.
Ja nemam pochybnosti o domacom vzdelavani, hoci som vystudovana ucitelka. Ziadne argementy na "kolektiv"pre mna nie su relevantne. Ale mal by sa klast doraz na to, aby ti rodicia, ktori doma vzdelavat chcu, vedeli tu gramatiku na 100%. To je zaklad, ako uz bolo spomenute.

miselkawm
30. jan 2017

V nasom pripade nepotrebne, ucia sa vylucne v anglickom jazyku.

Niekto poklada za dolezite vediet poucky a ovladat vyborne gramatiku. Ineho urobi stastnym pochopenie kvantovej teorie.
100% gramatika sa nerovna vyrovnanost v zivote, s tym co mam, co som, ci istota pracovneho miesta a staleho zamestnania.
PS: kazdy moj oblubeny ucitel na skole bol ten, ktory si vedel priznat aj chybu

moni73
30. jan 2017

Ja totálne laxný rodič sa od gramatických chýb neviem odosobnit. Toto nedávam, a opravujem dcére v správach čo mi píše každú jednu (teda tie, ktoré viem).😳

kvetulienka253
30. jan 2017

Písal niekto, že gramatika prinesie človeku vyrovnanosť v živote? Alebo pochopenie kvantovej teórie istotu pracovného miesta?
Za celý život má neučil nikto, kto si nevedel priznať chybu. Nevšimla som to ani v diskusii ako argument domáceho vzdelávania.
Ale pekný filozofický príspevok 😉

mima4
30. jan 2017

@zuzana76
no ja by som pracovala, mozno v niecom inom ako teraz, urcite by som viac sa venovala aj dobrovolnictvu, ale urcite by som chcela byt prospesna v niecom, byt aj s ludmi...