icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

janickacrazy
30. jan 2017

@miselkawm To ich neučíš vobec po slovensky? Ja neviem, asi som divná, ale podľa mna by každý zdravý Slovák mal ovládať gramatiku, samozrejme okrem tých, čo majú nejaké poruchy učenia alebo niečo také. Je to proste základ a aj ked si hladáš robotu, tak píšeš CV a iné veci, tak ked tam urobíš dáku chybu, tak hned ťa vyradia. No dnešné deti sa teda čím chváliť nemajú, moj syn tiež nie je génius, ale gramatiku ovláda, na tom som jednoducho trvala.

sisaka
30. jan 2017

@janickacrazy a na co by bola dieťaťu v Anglicku slovenska gramatika? Tam je oveľa dôležitejšie, aby vedelo anglicku, ak vie slovensku, dávam klobúk dole pred týmito rodičmi a este hlbšie sa skláňam pred ich deťmi.

janickacrazy
30. jan 2017

@sisaka Lebo je to Slovák, my sme tiež žili aj v zahraničí a viem aj anglickú aj slovenskú gramatiku a čo? Hádam zo mna neubudlo. No ale asi som moc náročná.

mircalla
30. jan 2017

@sisaka miminalne z pragmatickych dovodov ak sa jedneho dna vratim na slovensko, pri dnesnej politickej situacii je mozne vselico a okrem toho poznam x rodin, co sa po rokoch v anglicku alebo usa na slovensko vratili. teraz som stretla byvalu kolegynu, co sa po 15 rokoch zivota v kanade vracia s 3 detmi domov aj s manzelom (slovakom).

dai
30. jan 2017

@sisaka myslim ze je to uplne v pohode ked zatial nevie, hlavne aby vedeli rozpravat... aj v sr ked chces trosku lepsie zarabat tak vaecsinou po slovensky uz nekomunikujes😉
osobne ked vnimam technologie a ich vyvoj tak aj tak vsetko smeruje k tomu ze pisat sa bude menej a menej, ustny prejav je omnoho dolezitejsi... ja poznam vela ludi co by sa v boji za gramatiku a pravopis aj zabit nechali na nete a v realite v ustnom prejave skutek utek - vaecsinou su na nete vaecsi hrdinovia ako v realite a pusu ani neotvoria a ak tak ledva nieco suvisle zo seba vysukaju☹ aj tu na konovi poznam jednu maminku v realite - pomaly v kazdom jazykovom okienku supnuta ale v spolocnosti totalne zanika lebo jej sebavedomie jej nedovoli realne nahlas nieco povedat☹

maciatkolulu
30. jan 2017

@dai v niecom suhlasim, najma s tym zarabanim, ale pokial chces teda nieco naozaj dosiahnut VS dajme tomu a myslim normalnu VS nie nejake platene pseudo VS, tak by si mala ovladat top gramatiku, pisomny prejav nezmizne, to je iste, maily atd, je to prejav inteligencie, ze nepleskenes Y, tak kde patri I, ja si hned utvori mnazor na takeho cloveka, samozrejme stat sa moze, ale nie v nejakej oficialnej komunikacii. A za mna, ked je raz dieta lsovak, ma ovladat aj SK gramatiku, nase male je bilingvalne a uplne prirdzene sa zatial uci spisovne hovorit a to v oboch jazykoch, muz ho opravuje ked hovori jeho a ja ked mojim, ma z toho este gulas, ale nevadi😉 pekne zakazdym opravim a je to, bude sa to tykat aj pisaneho prejavu, jednoducho bude musiet oboma a nie je to vobec zlozite, pre dieta je to nejako prirodzene. Ale je to teraz tak, proste AJ je vsade a ten kto chce viac zarabat ju musi vediet ovladat, uz aj upratovacky, ale nemeni to nic na tom, ze proste ovladat materinsky jazyk a to spisovne a bez chyb je podla mna aj o urovni toho cloveka....

sisaka
30. jan 2017

@mircalla no tak ked sa uz náhodou vrátia, tak sa tu gramatiku naučia a budu ju vediet minimálne tak dobre, ci lepšie povedané rovnako zle ako ostatní, ja ked tu niekedy čítam, co ľudia, ktori žijú na Slovensku 30 rokov a vychodili všetky školy su schopní napísať ... a o skloňovaní ani nehovorím, skratka hanba

m.i.r.i
30. jan 2017

@maciatkolulu som tiez zastanca dobrej gramatiky a nemozem prekusnut aj tu ked vidim tie tvrdky v statusoch....kazdopadne, cim dalej tym menej na tom ludom zalezi a zas o tej VS..neviem aku konretne mas na mysli, pretoze ja mam kamaratov lekarov aj pravnikov, ktori napisu tvrdku aj na recept a pravnik ma na to sekretarku aby po nom opravila tvrdky v korespondencii 🙂 vystudovali dobre skoly, ten druhy aj v zahranici a co..uz na skole z diktatov stvorky...ale pritom to je super chirurg ci pravnik..
samozrejme ked tvrdku spravi ucitel - je jedno ci uci dejepis, matiku a neviem co a nie slovencinu, tak si myslim, ze to je uz katastrofa, ucitelia maju byt ziakom prikladom a gramatiku ovladat..ale zial, v dnesnej dobe ked pisane pismo je na ustupe, vo vyssich sferach sa uprednostuje anglictina, ludia ziju roky v zahranici a podobne - ten doraz na gramatiku upada..je to skoda, u mna to tiez vzdy bolo iste meritko inteligencie, ale nie je to tak.....poznam vela ludi s vysokym IQ co im gramatika nic nehovori...nepodstatne...
Ved staci napisat na PC a hodit si tam opravu gramatiky a sme tam kde chceme byt 🙂
Kazdopadne, o tom je cele nase skolstvo teraz si myslim...aj ked je pekne na jednej strane, ze by sme chceli zachovat stare sposoby, ci uz pisane pismo, ci uz dokonalu gramatiku, Hviezdoslav Kubin a vedomosti ako kedysi, doba sa meni....ale skolstvo nie...nereaguje tak ako ma na zmeny ake nastavaju vsade okolo nas... ked naozaj uz viac tukame do pocitacov ako piseme..ked uz niektori pomaly nevedia co je kalkulacka, ved staci excel alebo ina aplikacia v pocitaci..ked knihy nahradzaju elektronicke..a vsetkos a docitame na nete...a preto biflovanie rokov a mien kralov a pohori na Aliaske je absolutne neadekvatne...tak ako ked sa pravnik musi drilovat naspamat paragrafy, pricom pointa je v tom, aby vedel kde si ma dany paragraf najst a ako sa dopracovat vysledku a nie citovat zakon spamati...teraz by sme mali deti ucit ako sa v tomto svete obracat, ako komunikovat, ako reagovat v roznych situaciach a ako vyuzivat technologie ktore mame...studium cez internet, samostudium, vyhladavanie informacii+ zazitkove ucenie by som brala...

maciatkolulu
30. jan 2017

@m.i.r.i hej pravda, dolezite je naucit deti vediet si vyhladat spravne informacie na spravnych miestach, ale rozhodne nie iba na nete, ale vediet pouzivat aj knihy, encyklopedie atd, moje deti su absolventi waldorfu a cuduj sa svete, mali take vedomosti, ze na strednej skole kukali ako puci a nikto ich nenutil drilovat a napriek tomu sa naucili, hovori sa tomu vseobecny rozhlad, to, ze ovladas nazvy pohori je super, to, ze pravnik vie vysypat z rukava citaciu zakonov je super, rychla reakcia napriklad na pojednavani atd, takze zaklad je, cije taka, alebo onaka doba vediet zaklady a dobre, to sa tyka aj gramatiky a teda napisat na recept hrubku si neviem predstavit, kedze recepty su vacsinou v latincine a teda nazvy liekov a meno atd😉 a dr a hrubky, hmm no neviem, ale teda dobre, mna moja matka a otec v 40.tke "drbu" za kravinky, ktore poviem a nieto napisem... rovanko ako aj ja moje deti, ked napisu nieco blbo do sms.... Clovek by mal ovladat svoj rodny jazyk, vypadne prud a ludia budu😅 v prdelke to len ako usmevny priklad

mircalla
30. jan 2017

@sisaka myslim si, ze ked sa niekto nenauci slovensku gramatiku ako dieta, tak v dospelom veku to uz nedozenie, na to je to prilis tazky jazyk, ktory ma pomerne zlozite pravidla. laicky nazor.

dai
30. jan 2017

@maciatkolulu neviem , ja som vystudovala germanistiku v nemcine - slovencinu sme tam nepouzivali, pri studiu historie aj psychologie som pisala rocnikove prace na pocitaci - skontrolovane pocitacom ... v praci slovencinu na komunikaciu nepouzivam vobec - v mojom teame su viac menej len Slovaci prip. ludia co rozumeju dost po slovensky ale firemna rec je anglictina cize aj tato komunikacia je v anglictine, detto prezentacie - vlastne slovencinou len komunikujem ...
ja som to tu viackrat spominala - moj brat vydal zbierku basni, teraz aj ocenenu knizku rozpravok ktoru mu uz prelozili do anglictiny, moj muz vydava pravidelne odborne knizky - ani 1 z nich nie je freek v pravopise, moj brat mal v sj velke problemy kvoli pravopisu, ja cely zivot citam, moja maturitna praca bola uverejnena v okresnom casopise, moja rocnikova historicka vydana jednym radom ktory ju pouzivaju na svoje predstavenie - a teda v pravopise som lepsiu ako 3 mala malokedy ( napriek tomu ze som precitala viac knih v 8 rokoch ako moja slovencinarka za jej zivot ...) proste nie kazdy nato ma bunky... a s inteligenciou to ma pramalo spolocne - poznam ucitelky sj ktore ovladaju pravopis ako nikto ale debatit s nimi o celospolocenskych temach nepojdem lebo maju argumenty na urovni facebooku a noveho casu☹

maciatkolulu
30. jan 2017

@dai ja to nepisem v zlom, ale ved to nie je taky problem naucit svoje deti gramatiku v ich rodnom jazyku, zakladnu, vybrane slova a tak, pretoze SK gramatika je podla mna dost tazka

mircalla
30. jan 2017

Nam manazerka obcas posle mail v slovencine (je slovenka zijuca na slovensku) a robi tam brutalne hrubky. Je to inteligentna zena, ale toto vyzera ozaj velmi zle.

dai
30. jan 2017

@maciatkolulu ved ja tiez nie... ono ja nie som nejaky milovnik pravopisu ale tiez mi udrie do oci ak je v nejakom prispevku strasne vela hrubiek... ale zas necitim potrebu korigovat kazde y v pridavnych menach v mn. c. lebo viem ze na nete sa aj milionkrat pomylim - proste v hlave mam nieco, pisem , kolkokrat zmenim formulaciu vety v priebehu pisania a potom zmenim aj jed. cislo za mn. a neuvedomim si ze som neprisposobila y/i - tym ze nesedim pred netom cely den, len chekujem ci nieco mam zareagovat tak len precitam, odpisem a zatvorim - nekontrolujem si prispevky, neprepisujem ( co v normalnej pisomnej komunikacie robim - ak sa teda k nej nahodou dostanem - robim to v kazdej reci...) ale tu na nete mi ten cas zato nestoji... takze preto aj nemam rada ked niekomu na konovi dojdu argumenty a zacne sa navazat do pravopisu prispievatelov lebo uz hold nevie co by povedal - a par takych ludi ( volam ich slovencinary bez mozgu kedze vaecsinou k teme nic nenapisu len pravopisne okienko riesia 🙂 ) sa v kazdej teme najde😉

jasne - mat vseobecne zaklady podla mna charakterizuje rozumneho cloveka - ja som teda za aby sa deti ucili aj pohoria a rieky, aj rastlinky a neviem co... co v konecnom dosledku mozno v zivote nevyuziju v praci ale bude im to pomahat pochopit geopoliticke, ci celospolocenske dianie... cize by som z toho nevytahovala gramatiku ako nejaky zaklad a pod. ... praveze mne pride gramatika ako nezive nieco - co neviem pouzit na vytvorenie nejakeho nazoru, mozno len tej assumption o tom ako je alebo niekto nie je inteligentny - a ako vela domienok aj tato moze byt veeeeelmi nespravna🙂 gramatika sa neustale meni - moja dcera sa napr. uci ine veci ako som sa ja ucila - a ona je pre mna aj dokazom ze niekto to hold v krvi ma a iny nie - moja dcera ma cele vyucovanie v nemcine a napriek tomu pise v slovencine diktaty bez chyby - nepripravuje sa na ne, nedrvi ich... moja neter je na klasickej slovenskej skole, citaju s mojou dcerou rovnako = veeeelmi vela obe... a napriek tomu ze s neterou svagrina trenuje diktaty denne tak ma problem napisat na 2-3...

sisaka
30. jan 2017

@mircalla ako myslíš. Niektorí ľudia majú cit pre jazyk, dcéra sa gramatiku nikdy neucila, píše zrozumiteľne, y/i ako sa jej páči, často sa aj trafí, v Slovenčine sa píše foneticky, angličtinu nemáš šancu bez znalosti určitých pravidiel správne vyspelovat.
Zato v zivote moje deti nepovedali - dieta sa hraje, vonku je horko, mame radi kekse, daj si boty, toto je o kus lepšie .... a podobne perly. Vysvetli mi ako 50% Slovákov nedokáže vyčasovat slovo hrať sa! Este to človek počuje aj v tv a rádiu. Čia je toto potom vizitka?

moni73
30. jan 2017

Az tak daleko nie... segriny chalani po slovensky hovoria aj obstojne citaju, tu by som na gramatike netrvala. Vdakabohu aj za to, ze o sebe prestali hovorit v zenskom rode, nakolko slovencinu pocuju viac-menej len od segry. Takze hovorili v prvej osobe, ja som spadla, ja som zjedla... Jeden na druheho hovorili spravne. A ta sranda, ked sme ich opravovali, ked povedal to napr. ja som spadla, opravis ho: hovori sa ja som spadol a on na to: ano, spadol som, to som sa len pomylila😂

mircalla
30. jan 2017

@sisaka tak to ja netusim. asi tak ako 50% a viac native speakerov neovlada poriadne anglictinu....to mam z dost spolahlivych zdrojov - ucitelov anglictiny zo zahranicia, ktori roky ziju na Slovensku ci v CR a dokonca to aj sama pocujem ci precitam si aj u native speakerov. nie som nejaky linquista, ale tak ako mnohi z nas "prznia" nas jazyk, robia to aj oni

mircalla
30. jan 2017

@sisaka pre mna su na MK asi vychytavky "s vysackou", "decky" a "uzastny".....to T som doteraz nepochopila, nakolko ho tam ani pocut nie je. tiez som mala priatela z kosic, IQ 160 ale dva a dve bol vzdy problem....dve chleby, dva knihy atd

sisaka
30. jan 2017

@mircalla ja som ale neporovnávala ako prznia Angličania ako Slováci, ja tým chcem povedať, ze je smiešne od dieťaťa, ktore sa ani len nenarodilo na Slovensku, nechodí do slovenskej školy, nepoužíva slovenčinu v písomnom prejave, hovorí s ňou pár hodín denne (ak vôbec) aby ovládalo Slovensku gramatiku v písomnom prejave tak, ako deti, co s tým jazykom vyrastajú a denne sa to driluju na hodinách, píšu diktáty, slohové práce, učia sa v tom jazyku a este sa pritom čudovať, ze niečo tak prirodzene mu rodičia nevstepili. Ak niekto nema co doma po poobediach robiť a drví deti Slovensku gramatiku všetka česť a sláva, ja na to nemam cas a ani v tom nevidím zmysel.

kvetulienka253
30. jan 2017

Len taký bonus. Ja na MK najviac zbožňujem Neodcudzujte ma za to 😂

mircalla
31. jan 2017

@sisaka ano, mas pravdu

margarita
31. jan 2017

@mircalla
urcite nie si linquista, ked, tak uz lingvista 😉

mna osobne ovela viac vytoci ludska hlupost a obmedzenost, nez obcasne preklepy a hrubky.

margarita
31. jan 2017

a ked uz tu riesite native speakerov, tiez ich zopar poznam, a ja im zavidim, ze hoci mozno maju medzery v anglickom spellingu, to za nich dnes vyriesi oprava slov vo Worde,
no ucili ich odmalicka sa vediet vyjadrit, napisat svoj nazor, nase decka drilujeme diktaty a slohy su cista katastrofa, lebo sice bezchybne gramaticky, ale stylistika a vobec nejake myslienky a synonyma pouzivat, cest vynimkam...

ucila som na vyske a mnohi studenti aj v slovencine dostali zo seba ledva holu vetu...

mircalla
31. jan 2017

@margarita narazas tym na mna? myslim tu ludsku hlupost a obmedzenost? vsak nabuduce mozes aj priamo.

margarita
31. jan 2017

@mircalla
preco myslis?

pisem len, ze mne sice tie slova tiez kolu oci, ale nepovazujem to za AZ tak dolezite mozno ako Ty.

mircalla
31. jan 2017

@margarita ako som uz povedala, kludne priamo, mne to nevadi. bohuzial sa nasa nazory ohladom DV znacne rozchadzauju a rozchadzat budu.

margarita
31. jan 2017

@margarita
ja to kludne skopirujem>
mne sice tie slova tiez kolu oci, ale nepovazujem to za AZ tak dolezite mozno ako Ty.
mna osobne ovela viac vytoci ludska hlupost a obmedzenost, nez obcasne preklepy a hrubky.

margarita
31. jan 2017

no tak uz si pisem sama sebe, predosly prispevok bol pre
@mircalla

ak potrebujes, aby Ta na MK niekto urazal, bohuzial, nemozem posluzit.
nemam na to zaludok, ja sem chodim len diskutovat.

mircalla
31. jan 2017

@margarita ale nepotrebujem. na modrom koniku ma nemoze za tie roky urazit nic. je tu par zien, ktore si vazim, a ktorych nazory ma zaujimaju a inspiruju, tak snad jedine od nich by ma nieco take zamrzelo.

pielka
31. jan 2017

@mircalla píšem ti ku komentáru o tej tvojej manažérke, ja tiež som v živote stretla viacero ľudí, mnohí vysoko postavení ale spisovná slovenčina im nič pomaly nehovorila. Bez akýchkoľvek problémov robili hrúbky, rozprávali ako keby na Slovensku žijú snáď len pár rokov, ale mám pocit, že je to aj o tom aký vzťah má človek k tomu, ja si na slovenčinu dávam veľký pozor a keď náhodou sa nájde niečo, v čom si ešte nie som istá tak googlim aby som do budúcnosti vedela, ale sú ľudia, ktorých aj opravíš a im je to jedno. Podstatné je, že pointu človek vie pochopiť aj keď je v nej miliarda gramatických chýb 🙂 ľudia sú rôzni