Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@laduska79 mna by velmi zaujimalo, ako to v skutocnosti prebieha, neviem si to predstavit v realnom zivote, ked uz budes mat nejake skusenosti, budem rada ak by si mala cas mi to vysvetlit, ked aj do IP. Nerypem, naozaj ma to zaujima. Neviem si to totiz celkom predstavit ako by to cele prebiehalo, kedze ja sama som rada ked stihnem deti rozvozit rano do skol s vyplazenym jazykom doletim vzdy neskoro do prace a poobede pozbierat, nieto sa s nimi cele dni ucit, sledovat kedy co maju ovladat a to uz ani nehovorim o tom ze ked vidim ucivo mojho stredoskolaka, tak normalne rozmyslam ci sme to vsetko aj my preberali, no vela som uz zabudla, je pravda ze uz 30 rokov co som skoncila skolu, no netrufla by som si. Este prve roky zakladnej skoly mozno a potom? No a ku skole patri aj nejake zaclenenie do kolektivu, ked aj nie je vsetko dokonale, ved cely zivot bude taky, ani zamestnanie nebude dokonale, deti sa ucia aj prebijat sa a presadit si svoje. Skor by som si to vedela predstavit ze rodicia rozvijaju nejaky vseobecny rozhlad dietatu po skole. Predpokladam ze niekto ti dava nejake osnovy, alebo budete chodit do skoly na nejake preskusania, ci vobec nic? No ale ak ty toto zvladnes a mas na to dost casu, preco nie, drzim palce.
Fuha, vsetko ma svoje za a proti. Mne by dieta urcite nechcelo zostat doma, on sa na deti tesi, asi by to chapal ako nejaky trest. A potom, co ponorka?
Mna by konkretne zaujimalo ako sa zabezpeci v domacej vyucbe ako prekonavat nastrahy zivota. Ako tu uz niekto pisal.
Co konfliktne situacie? Prave take, od ktorych sa deti snazite doma chranit, nehovorim akurat o sikane, ale dokazat prekonavat prekazky bezneho zivota (sutazivost, empatia, dlhodobe socialne vazby - to kruzok predsa nezabezpeci). Co ak sa chce ist po skole bicyklovat, s kym? Spoluziaci sa poznaju, vacsinou su z jedneho sidliska, ale na kruzky chodia deti z roznych casti mesta, alebo aj z dedin.
Ako sa zisti, v com dieta vynika nad ostatnymi?
Viem ze sa snazime deti co najviac a najdlhsie chranit od vsetkeho zleho co v zivote mozu stretnut, ale je to tak spravne? Oni predsa zvladnu vela, viac nez si myslime. Len sa s tym musia stretnut a naucit sa to zvladnut. Na strednej, ci vysokej sa ich nikto nebude pytat, ci stihaju pisat, ci stihaju ucivo atd.
A preco by vlastne na ZS mali mat individualny pristup? Mozno prave tam sa zacnu ucit viac byt samostatni, a ze nikto ich v zivote nebude moct chranit a musia sa to naucit sami.
Ja by som celkom chcela poznat nazor tych co realizuju DV ze ako sa vysporiadavaju s tymto.
Chcem len povedat, ze nikto v zivote nefunguje len sam so sebou, kazdy sme sucastou nejakej komunity a to denne (ci uz skolka, skola, zamestnanie, ...cely zivot), ucime sa ako fungovat v spolocnosti, ako vychadzat s ludmi, byt empaticky, pochopit ze nie vzdy ide len o mna, nacuvat druhym, pomahat si navzajom, alebo aj spolocne zdielat negativne aspekty zivota (koli niekomu nestihame, tak dnes budeme dlhsie vsetci) atd atd. Neviem to tak uplne presne vsetko vyjadrit a zhrnut, ale....ma sancu dieta celit tomuto pri domacej vychove?
To co bude z tych deti ked ich chces odstrihnut od civilizacie? Myslis, ze im staci, ze ich budes vzdelavat ty? Ziadny socialny kontakt, ziadny kolektiv. Neviem si predstavit, co z nich akoze chces mat. To je taka blbost, davno som taku kravinu necitala.
@yollanda a podla teba sa s tymi detmi prestahuju na nejaky neobyvany ostrov? Ved su rozne kruzky, sporty, tanec, ihriska, detske centra...
@laduska79
tak na základe takýchto argumnetov je poriadna blbosť riešiť DV...ked sa s deťmi poctivo doma neučíš denno denne všetky predmety tak nečakaj čisté 1.
a tobôž chalani majú školu v paži a učiť sa im nechce,čiže nieje na vine škola..
bud na to hlavu majú alebo nie..nedávaj vinu učiteľom..
a vyderanie s kým sa musia kamarátiť?
toto počujem prvý krát...deti sa samé začleňujú tam kam chcú a s kým chcú,
a ked budú doma kam sa začlenia?
vidíš že aj samotné učiteľky by doma neučili vlastné dieťa...
@dominika6 myslím si, ze žiadna nečakáme, i ked naoriklad môj syn ma na to predpoklady😁 ale čisté jednotky v živote nič nepomôžu, sama som bola čistý jednotkar a osobne necitim žiadnu pridanú hodnotu, dokonca by som povedala,z eparim medzi šedý priemer v spoločnosti..... ale späť k pointe, na známkach nám toľko nezáleží,to však neznamená,ze budem povoľovať a nechcieť vidieť prácu a výsledky.... 😉
@dominika6 ono ano, mizive % chlapcov miluje skolu..uz viac krat som citala nazory na to, ze skoly a zvlast tie nase nie su urcene pre chlapcov, ale pre dievcata...vyzaduje sa tam disciplina, sediet v lavici, kreslit, ucit sa basnicky, citat knihy, najlepsie sa nic nepytat, nevystrajat, usmievat sa...v chlapcoch to potlaca vsetko na co boli stvoreni -- na vymyslanie, tvorivost, fyzicku aktivitu...kazdy sa s tym potom popasuje inak, su vynimky na kazdej strane a vsetci sme tym presli..preto ale chlapcom skola nevonia....ale to neznamena, ze z nich nevyrastu sikovni jedinci -- pretoze presne ako to tu bolo viac krat spominane, kolektiv a zivot v nom - ci uz skusenosti s vlastnymi rovesnikmi, ako aj doma s inymi generaciami nas formuju a davaju zrucnosti a skusenosti...ja mam predskolaka, do skoly len pojde, ale chodi 4 roky do skolky a kym zo zaciatku sme riesili len to ci sa ma v skolke s cim hrat, kolko papa a kolko spinka, tak posledny rok-dva su to uz vztahove veci...ten sa vysmieva, ten sa chvasta, ten ma vsetkooo a ja nie, preco tanto nema doma ocka, preco iny ma 2 surodencov a on ziadneho..riesime konfikty v kolektivnom sporte, v sutazivosti ked sa prebieha aj v tom ci bude prvy v rade na obed..gentlemanstvo ku dievcatam, preco sa pobil s kamaratom, ako pozicat hracky atd..a viem, ze v skole sa to bude posuvat na dalsiu uroven medziludskych vztahov....jedna vec su vedomosti- druha vec su rozni ludia a situacie ktorym musi celit -- a tiez si osobne myslim, ze na kruzku moze zazit len cast, nieco doma v rodine, ale v skole su deti vlastne mozno aj viac ako doma.je to institucia, ktora ma pripravit do zivota a robi to aj tymto sposobom -- tiez v mnohych veciach vychovava k samostatnosti -- zvladat skolksku jedalen, prezliekat sa na telesnu vychovu, chystat si doma veci, knihy, davat si pozor na vlastne veci...nie je proste maminka stale po ruke aby pomohla, vybavila...akoze mozno niektori rodicia maju doma taku super autoritu, ze dieta poslucha, vsetko samo porobi, je samostatne uz od malicka, moze byt...mozno ma surodencov a siroku rodinu v ktorej riesi konflikty a chodi do komunit rozneho druhu, ma kamaratov na ulici a tak...urcite to nie je izolacia ani pri domacom vzdelavani, nemyslim, ze su potrebne prilis extremne komentare diskutujucih, lebo nikdy to nie je cierne ani biele..je to forma vzdelavania, niekomu mozno vyhovuje, zakladatelke mozno aj preto, ze je doma, ze nepracuje a takto sa bude citit uzitocna, vyplni si cas a zaroven bude mat pocit, ze svojmu dietatu dala maximum...preco nie..ale tazko posudit ako by sa take dieta vyvijalo v normalnej skole a ako doma..
@m.i.r.i
plne súhlasím...od začiatku som písala že škola nieje o vedomostiach..je o spolužití a príprave do života..
a mať doma stále deti od rána do večera,kedy ten rešpekt sa stráca s vývinom a rodič má problém prinútiť dieťa sa naučiť aspoň pred tou písomkou tak doma vlastne to samoštúdium bude benevolentné...
nechce sa mi,nemusím vstávať,ísť niekam,učiť sa,pripravovať,ísť na spolužiakovu oslavu,ísť na školský výlet,pobiť sa pre lásku 😀...atd atd...
toto všetko deti potrebujú zažiť...a tie spomínané krúžky..dať ho na hodinu niekam len aby bol s deťmi?
vymýšľať doma výlety,lebo mu chýbajú kamoši?
ak je autorka doma zo zdravotných problémov ok,ale dieťa by malo vyrastať a žiť vlastný život 🙂 môj názor..
@miriam11 a to sa vylucuje, kruzky, kamarati, vylety s domacim vzdelavanim 😉 ?
@segga ahoj, ja som len na začiatku tejto cesty 😉 to @akvi je to skúsená 😉
Zákon je postavený tak, že pokiaľ rodič nespĺňa kvalifikacne predpoklady, mal by si zabezpečiť garanta, výkon a rozsah jeho povinnosti voči rodine či škole nie je definovaný, čo dáva veľkú voľnosť rodinám, ako sme napríklad my. Deti budem ucit ja, tak ako doposial a po dohode s mojim garantom mu budem zasielať ase výstupy, pokroky. Bude to pre mňa metodicka podpora, priateľ a telefónne,s kým mozem prejsť nejaku vec, ktorej nerozumiem, či si nie som istá....
Následne je dieťa preskúšanie v kmeňovej škole, zvyčajne dvakrát do roka. Forma skúšky je na dohode. Ustretova škola vytvorí podporu, škola, pre ktorú by sme boli bremenom, bude trvať na zaužívaných spôsoboch.
@mawka no hej, viem si to predstaviť, moj najstarší má 16 a tiež som sa s ním musela dlho učiť, lebo inak by sa na to úplne vykašlal, proste čistý flegmatik. No dievčatá sú iné, len to mne moc nepomože, lebo mám 3 synov. 😀
@laduska79 Myslim si ze sa nespravne pozeras na skolstvo ako take. Ucitelky idu podla osnov a genialita a vnimavost dietata sa posudzuje ci sa dokaze v priemernom prostredi presadit lepsie ako ostatne deti. Pretoze je jedno ako ucitel uci ak dieta nema zaujem a schopnost porozumiet. Dalej si myslim ze keby si ucila doma tak ak maju tvoje deti vynimocni talent na urcity smer ako je IT, Fyzika, Chemia, tak ich tym pripravis o sancu na lepsie vzdelanie - taketo deti dostavaju moznost kruzkov a su vzdy v zaujem ucitelov aby isli na olympiady a maju radi ked sa deti zaujimaju o predmet. Posledna vec je, ze dieta pripravis o socialne kontatky s inymi detmi. A vo finale socialny kontakt a schopnost plavat v kolektivoch je dolezitejsi ako samotne informacie.
@dominika6 bolo by super, keby si si pozrela napríklad tento dokument 😉 je krátky 😉
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/10094/77427
O rodine, ktorá sa rozhodla pre domáce vzdelávanie. Vierka a Braňo túžili po väčšej rodine, no nejako sa nedarilo. Nakoniec sa im pošťastilo a sú rodičmi 6 detí. Venujú sa im naplno, sú oddaní, obetaví a pozorní. Pani Vierka dokonca ostala doma a sama učí štyri svoje deti. Najprv sa toho obávali, ako to všetko zvládnu, no problém ich syna ktorým je dysleksia, bol nakoniec rozhodujúci. Prišli prvé úspechy, pozitívne výsledky a tak sa rozhodli, že aj ostatné deti ostanú v domácej škole. Ovplyvnilo to samozrejme celý spôsob ich života, dopad na rodinu je značný, lebo sú finančne odkázaní na jeden príjem, no deti sú spokojné a šťastné. Domáca škola im ponúka možnosť vyučovať podľa ich záujmov aj individuálnych schopností, spájať predmety, rozvíjať tvorivosť, využívať spontánnosť aj nápaditosť, prebieha v kreatívnej a tolerantnej atmosfére. Deti sa interaktívne učia. Neboja sa pýtať, keď niečomu nerozumejú. Okrem domova sa učia aj vonku: v lese, na dvore, na prechádzke, pri vode. Pozitívom domáceho vzdelávania je viac času na vytváranie kvalitných vzťahov v rodine a aj viac času na skutočný život, ako hovoria samotní rodičia.
Odporúčam všetkým zúčastneným si pozrieť vyššie uvedený dokument 😉
@kindervajicko no to su, ale skola im da roho uplne najviac. To nie je iba ucenie. Vela kamosov, nauci sa tam vyspiriadat sa s kritikou, so zlymi detmi, pochvaly, upozornenia, motivacia a 100000000 dalsich veci.
@myzma no podľa mna je to iné, ked má človek 6 detí doma a ked má niekto jedno alebo 2, proste toľko detí to je v podstate už taký malý kolektív, čiže sa aj spolu zahrajú, aj sa učia navzájom sa tolerovať, rozdeliť, atd. čo u jedináčika sa fakt nedá
@myzma
no pozrela som a ako nič v zlom ale tá relácia je z 2/3 len o ich vzťahu,výchove,kríze.....nie o podstate štúdia..
asi pár minút je ukážka ako sa hrajú ,ved to sa môžeš hrať doma aj ty s deťmi aby pochopili učivo..
alebo hladať na nete cvičenia ...
toto sú veci ktoré bežne rodič absolvuje s dieťaťom pomimo školy a ked to dieťa chápe v škole problémy niesú s učivom...
a zas sú len doma zavretí a s deťmi na záhrade...a? 🙂
neviem mňa toto neoslovilo 🙂
@laduska79 a co ti brani tomu, aby si v nich prebudila nadsenie pre veci v ktorych su dobri aj popri skole? to ze su premerni a neuraz a je vysledok tvojho fungovania, tvojich pocitov a nie skoly🙂. ked si to o nich myslis, mimochodom tak aj taki budu. keby to v nich je, tak to podchytis a rozvijas uz davno a mas doma malych geniov🙂. ved o to ti ide , nie? vychovat z nich sikovnych ludi v tom, v com su dobri. este raz sa pytam...to ti v tom brani naozaj iba ta skola?🙂 a ty mas taky velky prehlad a vzdelanie zo vsetkeho co v skole ucia a preberaju? a co kolektiv? ved im budu chybat decka ich veku so vsetkymi vymyslaniami a blaznovstvami, co decka bezne stvaraju v skole a mimo nej🙂
@janickacrazy áno, s tym plne súhlasím 😁 to už potom skôr komunitné vzdelávanie, ja píšem za seba, za našu rodinu, aktuálne mam tri deti do 6 rokov a keď všetko pôjde dobre, pribudne buduci rok súrodenec, cize mini skupinu mame 😎
Hneď na prvej stránke som pisala, že DV sme vyhodnotil ako najlepšiu cestu pre nás, našu rodinu, nikoho nenutim ist touto cestou, nám to vyšlo ako ideálna cesta vzhľadom na potreby našich detí, moje možnosti a schopnosti.... my domácu školu už máme 😁 akurat to zladime s povinnou školskou dochádzkou 😉
O interakcie sa nebojím, mam ich denne dosť, niekde som čítala úžasný postreh, že deti sa orave od rodiča môžu naučiť potrebné sociálne zručnosti, resp pod dohľadom rodiča..... mame par dni v týždni chlapca na strazenie, sme v kontakte s inymi rodinami, deťom začnú od septembra krúžky, jeden pohybový, druhy na rozvoj talentu či intelektu...... jednoducho chcem len ukázať, že deti z DS nie su izolované 😉
@dominika6 dakujem za názor,mna to oslovilo veľmi 😉 pozri, táto téma nie je o tom, aby sme si dokázali, že niečo je paušálne lepšie ako druhé.... už som pisala,ze sme tri roky rozoberali, či áno, nie, vyhľadali sme rodiny, kde DV robia a boli sme nadšení, uistenie, že toto je cesta pre nás..... ja ti DV nevnucujem, v zásade nemám nič proti skole, ale vzhľadom na našu životnú situáciu a hodnoty je DV pre nás ideálne 😉
Ja velmi prajem, aby Vam to vyslo podla predstav. Ja mam z dnesnej doby pocit, ze deti s nejakou formou postihu, ci uz mentalneho al. fyzickeho sa snazia rodicia vsemozne zaclenovat do kolektivov a klasickych skol a zdrave deti z nich vyberaju a chcu ucit doma. Vlastne nemam na to nazor, ale budem rada ak po par rockoch sem napisete ako to zvladate, lebo jedno viem urcite- ja by som to nezvladla😉
@dominika6 tak ešte pohľad pedagóga,riaditela jednej školy v BB
https://dennikn.sk/blog/deti-v-domacom-vzdelava... nechcem ťa spamovať, ale pokiaľ ta to zaujima, prečítaj si 😉
@myzma tak jasné, pokiaľ vám to vyhovuje, prečo nie, ja mám najstaršieho už 16ročného, takže unho už je neskoro, prostredný má 5 rokov a veľmi rád chodí do školky, takže neviem si predstaviť, žeby do školy nešiel, ved už tri roky sa na to teší a najmladší 7 mesiacov, dalšie už neplánujem, takže u nás by boli len dvaja a to by bol chudobný kolektív, plus bývame na dedine, kde nie sme dlho, čiže nemáme tu nejaké kontakty a teda pre syna je školka jediný kolektív, kam sa dostane, krúžky tu nie sú žiadne, teda je tu len folklorny súbor, čo mojho syna vobec neláka a chodia tam skoro samé dievčatá, pre chlapcov v jeho veku nie je nič, každý to hodnotí podľa svojej situácie 🙂

@laduska79 to kde takto vydieraju deti? u nas sa take nic nedeje, bavi sa kto chce s kym chce. a nie, to neni lenivost, ale demotivacia. preco mas pocit, ze za vsetko moze skola? treba zacat najskor od seba. moj ma dysfunkcii niekolko a len vdaka skole s tym nevybabrava, lebo sa ide mimo papierov, natvrdo, aby nemal pocit, ze chudatko ma dys, tak budeme okolo neho chodit po spickach a ver, ze sa to ovela zlepsilo. resp. ostala len jedna vyrazna dys, to bude mat na cely zivot. ale dve neriesim. tazky dyskalkulik vytiahool matiku na dvojku. bez toho, aby sla ucitelka podla individi planu. takze ja mozem skolu len chvalit. iste, ucia sa tam hovadiny vacsinou, ale aj vseobecny rozhlad treba. to, co mu da klasicka skola, to by som mu ja nedala. furt ofukovat deti, potom to tak vyzera.