icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

myzma
16. jún 2016

@dominika6 tak ešte pohľad pedagóga,riaditela jednej školy v BB

https://dennikn.sk/blog/deti-v-domacom-vzdelava... nechcem ťa spamovať, ale pokiaľ ta to zaujima, prečítaj si 😉

Výborný článok aj pre každého, kto sa chce sa chce dozvediet niečo viac o DV

miriam11
16. jún 2016

@maciatkolulu dieta s domacim vzdelavanim je vylucene zo školského kolektívu. A nevrav, ze nie. Zije uplne iny zivot ako deti kazdy den navstevujuce skolu, nevie nic o ich rezime, problémoch, krizach, ako aj sutazivosti, stasti, radosti, kamaratskych vztahoch medzi skolakmi, vztahoch k ucitelom.... Ja mam na to tento nazor, dokonca by som sa bala, ze by sa pri DV moje deti nikdy nenaucili samostatne a normalne, zdravo fungovat v dnesnom zvlastnom svete.

stevvvka
16. jún 2016

Ja zasnem...ze skola nas nauci zivotu? Skola nas uci akurat tak posluchat autority, sediet na zadku a byt ticho. A ze nas nauci spravat sa v kolektive?? Kolko ludi nie je schopnych sa normalne spravat v pracovnom kolektive...vsetci sme presli ZS, ale len malo percento vie "vychadzat" s ludmi...ak suseda nepoumyva dlazky ked ma sluzbu, naco by som jej to normalne povedala, radsej ju poohovaram po celom bloku - presne takemotu spravaniu nas ucia aj skoly...

Ano, zs a ms maju aj vyhody, nepopieram, ale to neznamena ze bez nich sa clovek nevie spravat v kolektive

maciatkolulu
16. jún 2016

@miriam11ja som sa pytala ci sa dv vylucuje s kruzkami, kamaratmi a s vyletmi, lebo moja dcera je od troch rokoch na balete a poviem ti, ze viac bola na kruzkoch, ked bola vacsia, ako v skole a boli v tom vylety, socializacia, deti, kamarati a o rezime ani nehovorim.... Mimochodom, je absolventka Waldorfskej skoly, kt.je uplne ina ako klasicke a som spokojna a momentalne zvazujem, ze maly bud pojde tiez do waldorfu, alebo bude doma. Ja to mam ulahcene o to, ze sme v zahranici...

maciatkolulu
16. jún 2016

pre mna bola skola jedna velka trauma a preto som pristupila k tomu, ze moje dve deti navstevovali waldorf a nic lepsie som pre ne nemohla urobit. Je uz na malych detoch vidiet, ze kt.chodi do skolky a kt.nie.

miriam11
16. jún 2016

@maciatkolulu no hlavne, ze sme vsetci spokojní🙂🙂🙂🙂

maciatkolulu
16. jún 2016

@miriam11 tak, tak 😉

tortelinka
16. jún 2016

@myzma inak sa fandím rodičom čo do toho idú, ale ten dokument mi skôr ukazuje, že tie deti sú naozaj iné, asi preto je pre nich vhodné takéto vzdelávanie. Ja som pedagóg na SŠ, mala som dieťa ktoré prešlo domácim vzdelávaním, a bol problém, ona sa fakt nevedela začleniť do kolektívu, žila svoj vlastný svet.
moje dieťa chodí do škôlky, aj keď málo, som doma na md s menším a je doma dosť často len tak, ale teda na vdelávanie by som si netrúfla..to je jediná moja námietka, som presvedčená, že to nie je vhodné pre každého

sardinka335
16. jún 2016

@myzma máte podporu komunity a len preto teda nie ste izolovaný, predpokladam krestanske rodiny, saleziani alebo niečo take. To mame aj my tu - doslova rodinne centrum sa tu u nás buduje uz roky takze deti naozaj maju kontakt s kolektívom aspon ako taký. Ale tí, ktorý tuto ,,nadstavbu,, nemaju tak je to skor izolacia. Vierku a Brana si pamätám ešte od nás zo saleziánskeho strediska. Dlho nemohli mat deti, boli tam aj nejake potraty...okrem toho obaja su vyštudovaný tuším ona ma matematiku...no, ten ich Ondrík je dyslektik s poruchou pozornosti a v škole mal velke problémy a potreboval asistenciu alebo teda pomoc lebo bezná škola pre neho bola velmi náročná. Snád kazdý sudny človek uzná ze učitelka ani keby ako kolvek sa chcela rozkrajat tak nema šancu sa plnohodnotne venovať dietatu s ,,dysom,, a ešte dalším 20 tim...je to nerealne. Ono si to niektore zeny tu predstavuju ako Hurvínek valku - nehovorím ze ty, to nie ale tu si mnohé nevedia zorganizovat pomaly ani den - nič neurobia, fnukaju ako nemaju pomoci a za cely den sa len premotaju...kde chcu toto stihat? To je o 100% organizacii a cielenej príprave.

sayurinka
16. jún 2016

Nemaj obavy, nie si sisi 🙂 ani ja neplanujem dat svoje deti do tohto hlupeho skolskeho systemu.. Mam priatelov, ku ktorym chodi ucitelka priamo domov par krat do tyzdna a takto funguju uz s tretim dietatom 🙂 dalej poznam zakladatelov tzv skoly v prirode v madarsku, je to prva skola ktora sa nachadza v prirode, deti sa ucia v lete vonku, maju tam volne zvieratka aj cele osnovy a sposob vyucby je uplne iny, dokonca rodicia tam mozu byt pocas vyucovania pritomny, zucastnovat sa aktivne na aktivitach a vyucbe. Mala som moznost stravit tam jeden den a je to veru uplne ina skola aku som poznala ja 🙂 Drzim ti velmi palce 🙂

bestmate
16. jún 2016

Kde vy, zeny na taketo veci chodite, nedat dieta do skoly. Niektorym asi naozaj tak materska ublizuje a ide im to uz na mozog. Normalne zasnem co su schopne niektore matky vymysliet. Fakt neskutocne. Ine by to bolo v pripade ak je dieta vazne chore alebo ine dovody pre ktore nemoze dochadzat do skoly. Poznam jednu mamicku ktora nedala dieta do skoly, prave pre zdravotne problemy, prve dva rocniky sa moze vzdelavat doma aj s pedagogom, ktory ku nemu dochadza. Ale potom uz musi nastupit normalne do skoly, ucivo sa stupnuje je tazsie a pochybujem ze by to matka (s pomocou ucitela) zvladla.
Prosim, nevymyslaj a daj ho len pekne do skoly, je to povinne. 🙂

maciatkolulu
16. jún 2016

@sayurinka prosim ta a kde je ta skola v madarsku?

myzma
16. jún 2016

@sardinka335 jej, tak poznas ich osobne 😉 ale oni usúdili, ze i ostatne mladšie deti už budú učiť doma, myslim, ze starší chlapec je tiez doma a cez česku školu robí druhy stupen.... ale môžem sa mylit....

Nemame priamo podporu komunity, naše spolocenstvo je dosť malé, pár malých detí, ale i to považujem za bonus, že deti môžu pestovať vzťahy...ako s detmi, tak s dospelymi.

Citam toho Steska znovu a znovu, veľmi sa mi páči, ako poukázal na podmienky úspešnej socializácie,a to vekovo rozdielna skupina a pocit bezpečia, co zial naše školy neposkytujú.... tiez poukazal, že domáce vzdelávanie vlastne praktizujú i rodičia bežných žiakov len s tym rozdielom, ze deti si odsedeli niekoľko hodín v škole....

Vnímame túto cestu ako našu zodpovednosť a uzasne privilégium voči našim deťom. Aj za cenu, že prídeme o jeden plat. Vies, rozmýšľali sme, čo so synom, vzhľadom na jeho vedomosti a intelekt, no a keďže lepšie riešenie ako domáca škola pre nás nie je, ideme do toho 😉

Som sa rozpisala 😁 aj o veciach pomimo 😁

horana1
16. jún 2016

@sardinka335 Ja som kdesi videla dokument zo skoly tusim to bola Jelenia ul. v BA a bolo tam menej deti v triede, ale nie uplne tak cca 12 tusim a vsetci tam mali nejake dis, aj viac alebo ADHD a tak. A ucka to s nimi zvladala, aj normalne osnovy.
Mne sa zda ze disky boli vzdy, len za nasich cias sa to nediagnostikovalo, tak bud si to dieta ako tak vykrylo inymi silnejsimi strankami alebo bolo skratka "horsi" ziak v niecom. A kopa sa ich uchytila v zivote. Co som ale chcela povedat ze vtedy nas bolo este viac v triedach aj viac nez 30 a tu sme a naucili sa vsetci a ucitelky zvladali. Dnes len vyfnukavaju co sa neda, to sa neda, a pritom v tej reportazi bolo ze casto staci kus ludskeho pochopenia a to je viac nez cela odbornost. Kde je vola, tam je cesta...a naopak.
Co potvrdzuje napr. aj tato ceska ucitelka:
http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-reditelkou-go...

sardinka335
16. jún 2016

@horana1 jelenia ma určite asistentov učitela...ak je to teda špeciálna škola. Tí velmi pomozu. Male skupiny su zvladnutelne. Disy boli vzdy len sa neriešili - proste bol päťkár a hotovo...jasne ze je to o ludoch len niekedy mam pocit, ze aj rodičia chcu zazraky od inštitucie a doma nič nerobit...česť vynimkám samozrejme.

sardinka335
16. jún 2016

@myzma akože ak to niekto robí zodpovedne, a pokrýva tie potreby detí na ,,všetkých frontoch,, tak prečo nie. Mne sa velmi pačila aj kniha ,,Mamy v jednom kole,, neviem či si čitala, tak tiež doma vyučuju a mna osobne to inšpirovalo k takemu ,,poriadku,, systemu....ale domacu školu by som nedala, podla mna na to nemám ,,silu,, aj ked mam vystudovanu pedagogiku, momentálne mam dost naročne batola a som rada ze deti to doobedie maju zmenu v škole, kamaratov a ja niečo porobím, nakupim, upracem. sme cirkevna škola takze deti su spolu aj v škole aj v komunite ..a potom sa im venujem, ešte učiť ich tak ma ,,odnesu,, nehovoriac o tom , ze aj naučiť je umenie...proste vediet to podat atd.

myzma
16. jún 2016

@sardinka335 áno, mamu v jednom kole som citala, inšpirujúca!

didulka85
16. jún 2016

Vsetko zavisi od dietata a rodica. Ak si to rodic nevie predstavit, neoslovilo ho to, tak sa o tuto temu vobec nemusi zaujimat.
Netreba odsudzovat...

@maciatkolulu waldorf nie je pre kazdeho. Ani skolku nie vsetci rodicia ustoja.. 😀

janickacrazy
16. jún 2016

@didulka85 a ani waldorf nie je všade dostupný, ked bývaš niekde na malej dedine a ani v najbližšom meste o takom niečom ani nesnívajú, tak bohužiaľ nemáš na výber a dieťa musí ísť do obyčajnej školky, u nás ani súkromná nie je vobec ani jedna, ani v meste, takže asi tak

maciatkolulu
16. jún 2016

@didulka85 no neviem, mozno nasu bratislavsku, ktora sa riadne zopsula, myslim skolu...ale na skolku zpred dobrych par rokov nedam dopustit. A ani moje deti

didulka85
16. jún 2016

@janickacrazy jasne, mas pravdu... Ked si nenavyberas..

@maciatkolulu nestras. Od septembra nastupujeme.
Ja to len myslim tak, ze to je zas iny system. A nemusi sediet kazdemu dietatu.

maciatkolulu
16. jún 2016

@didulka85 nestrasim 😉 , my sme tam chodili daaaavno a boli sme spokojni, aj ked treba ratat s odsudzovanim okolia, rodiny, napr, pisat pisanym zacnu az v polovici druheho rocnika, vopred upozornujem, nevzrusuj sa preto, lebo tieto deti pisu nadherne tlacenym pismom a potom prirodzene sa zacnu lahsie ucit pisat pisanym, budu ovladat napr.rimske cislice a vela ineho, skola bola super, len zial ti naj.pedagogovia odisli...Priprav sa na tvoju spolupracu so skolou 😀 budes musiet vyrobit citanku, je to drina, ale super pamiatka a deti si to vazia a kazda jedna je original. Drzim palce, koho budete mat za triedneho?

didulka85
16. jún 2016

@maciatkolulu Zuzku Bajusovu. Velmi sa tesim na to vsetko. Aj na rodicka..
Ide nas 10 zo skolky, takze uz sa budu poznat, aj s rodicmi sme v pohode. Nie sme medzi nimi exoti.. Citim sa ako medzi svojimi.
Ja uz mam doma malu waldorfacku, ktora si robi vlastne knihy, pecie pecivo, zahradnici, stale nieco pletie, vysiva. Chodi po byte ako vila Amalka. Robi eurytmiu stale..
Na to, ze som ju dala do skolky az v 4 rokoch a to na jej ziadost, hned si zvykla. A chodi tam s radostou.
Som sa o nu bala, ale fakt sa v tom nasla.
U nas v rodine nie je dieta(ani medzi dospelakmi), ktore by pekne hovorilo o skolke a skole. No moje dieta je spokojne, usmiate. Sa jej nechce zo skolky domov.

Uz sa do nas nikto nestara, si zvykli. 😀

maciatkolulu
16. jún 2016

@didulka85 pozname 😀 myslela som si, ze zuzku, teraz jej koncia deviataci... Niekedy mi to velmi chyba, ale co uz, deti vyrastaju a zivot sa meni..., teraz to budem riesit zase s malym a pretoze poznam waldorf, nechcem maleho dat do statnej.

didulka85
16. jún 2016

@maciatkolulu to som uz pocula, ze rodicom je najviac luto, ked deti koncia. 😀
Statna skola by bola pre nas dost velky sok. Takto to bude plynuly prechod.

Tak treba uz zapisat do skolky, aby si bola vyssie v poradovniku. Lebo je velky zaujem.
Aj o skolu bol. Skoro 100 deti a 25 brali.

maciatkolulu
16. jún 2016

@didulka85 to naozaj??? Ja ho este nechcem dat do skolky.

horana1
16. jún 2016

@sardinka335 Nie je to specialna skola, ide sa podla beznych osnov, akurat je menej deti v triede. Deti su integrovane.Ze ich je polka bezneho poctu, ale kazdy ma mierne iny problem.
Preto sa nazdavam ze jedno alebo aj par inych moze bezna ucitelka zvladnut, ta ceska ocenena ucitelka, co tie bola skepticka ale nastastie jej nechybal entuziazmus a tera radi aj inym skolam ako na to.

didulka85
16. jún 2016

@maciatkolulu len sa zapises do poradovnika. Druhu dceru som dala uz rok dopredu do zoznamu.
Ked si rozhodnuta a mas vazny zaujem..

maciatkolulu
16. jún 2016

@didulka85 a chodite do trnavky, ci na zeleznu? Ktora je lepsia, my sme boli este na vihorlatskej hviezdicky a to bolo super, pretoze baby poznali skolu, ucitelov, prostredie, vsetko proste a bez stresu presli do skoly, na nezaplatenie

didulka85
16. jún 2016

@maciatkolulu do Trnavky, Hviezdicky. Oni sa museli odstahovat zo skoly, kvoli priestorom.
Ja som spokojna... Maju pekny domcek, obrovsku zahradu. Maju to tam ako raj.
Do skoly chodievaju na rozne vystupenia, divadla, cirkus, takze to pre nich nie je nezname prostredie.
Sarka sa uz do skoly tesi, lebo sa jej pacilo na prijimacich pohovoroch. 😀