icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

moni73
25. máj 2017

@m.i.r.i ono... Je to zložité, nemala som v úmysle vychovávať takto, vyvíjam sa zároveň s dcérou. Chce to veeeeľa trpezlivosti a vieru v dieťa. Tiež som spravila v živote chyby a nerozhodnem sa vždy správne, dokonca aj tu istú chybu som schopná spraviť viackrát. Neviem, či by som to nazvala benevolentnou výchovou, snažím sa ísť príkladom a pripomínam - nediktujem. Je možné, že všetko trvá dlhšie, ale progres vidno.
V škole: je veľmi ťažké zmieriť sa s 2 stvorkami na vysvecku v piatej triede (od seba ani z okolia také nepoznám), zároveň sa ale znova začalo riešiť samé od seba. Dcéra už toľko neprotestuje a vylepšila sa dochádzka, tým pádom toho v škole počuje/naučí sa nepomerne viac. Zatiaľ to vyzerá na zlepšenie z priemeru 2,6 na max 1,8. Ustáť toto, pokiaľ vieš, že dieťa je šikovné je nenormálne ťažké. Alternatíva by to vyriešila.

margarita
25. máj 2017

podla mna je presne toto najtazsie mozno na celej vychove, naucit dieta same sa, a pokial mozno este aj spravne, rozhodovat. lebo bud rodicia nechavaju dieta diktovat a su jeho otrokmi, aby len nahodou nenarusili jeho individualitu a nesposobili traumu do zivota alebo zase je opacny extrem helikopterovych rodicov, ktori su stale dietatu za zadkom a vsetko riesia za neho, nie s nim....a ten priemer a nieco medzi, sedliacky zdravy rozum, to je fakt ze umenie.

mne sa pacilo nedavno som citala nove prirovnanie o vychove,
ze je to podobne ako ucit dieta sa bicyklovat. treba dokazat odhadnut ten spravny cas, kedy je ho este treba drzat, a kedy uz ho treba fakt pustit, aj s tym rizikom, ze si rozbije nos.

momof3
22. nov 2017

Chcem začať syna učiť doma. Je druhak a stale viac vidim ze potrebuje viac než individuálny prístup. Mam s tym dobr skúsenosti a ohľad od priateľov z USA. Prosim ale su podmienky? Ako sa mozem stat domácou učiteľkou? Co treba robit kam ist? Vdaka

laduska79
autor
22. nov 2017

https://www.modrykonik.sk/group/8263/ skupina domace vzdelavanie,
odporucam sa prihlasit do tejto sukromnej skupiny, najdes vsetky odpovede na svoje otazky....

strunkanr
23. jan 2018

Mozem poslat pozvanku do skupiny na domace vzdelavanie? dakujem

strunkanr
23. jan 2018

Pardon chcela som napisat ci mozem poprosit o zaslanie pozvanky do skupiny DOMACE VZDELAVANIE

siska53
23. jan 2018

@laduska79 skolka nie je povinna,cize nechaj si dietadoma len.si zisti,co ma vediet pred nastupom do skoly. To zvladnes,zvladla to aj moja mama pri mne. Ale skolu by som si uz netrufla.. A to mam pedagogicke vzedelanie.

namornicka
23. jan 2018

@moni73 alternatíva by to vyriešila, ale tá je zatiaľ na SK vo hviezdach. Máš s týmto svoje skúsenosti a určite robíš najlepšie čo sa dá. Ale aký bol dôvod toto vôbec začať? Tvoja dcéra mala nejaký problém, že sa ti ju nepodarilo zdisciplinovať? Lebo veď deťom nastavujeme tie hranice my dospelí a 10-ročné dieťa si dovolí len toľko, koľko mu dovolíme my. Viem o čom hovorím. Nebolo ti ľahšie nastaviť pravidlá ako toto teraz prežívať? Veď ty musíš byť v neustálom napätí čo si mladá zmyslí. To zas ideš na úkor svojho psychického zdravia.

ultra
22. apr 2018

@myzma prosim ak je mozne poslat pozvanku do homeschooling. Chceme prejst do domacevo vyucovania od sept.

blairgossip
22. apr 2018

Skola uci deti pracovat v kolektive a aj sam riesit problemy
v skole..
Takto budu deti stale zavisle na rodicoch a nebudu sa vediet spravat na vysokej , v praci atd.. Moj nazor

janmoravec
23. apr 2018

@blairgossip Teda zazil som od jasli az po vysoke ani na jednej skole sa nepracovalo v ziadnom kolektive, ale hodnotilo sa vzdy osobne, ale ako pisete Vas nazor....

luuubik
Autor odpoveď zmazal
sunnnnny
26. jan 2019

No ja mám na to svoj názor. Ja som v škole mal problémy kvôli svojej veľmi dobrej, láskavej povahe. A viete, to sa dnes "nenosí", a okrem toho som aj silný introvert. A introverti to majú naozaj ťažké. Niektorý tomu možno nebudú veriť, ale ja som zažil aj šikanu od učiteľov. Verte mi, že to existuje, a to mám 23 rokov!, Takže to nebolo až tak dávno! Ja viem, že každý si zastáva svoje dieťa, ale dnes proste už taký šialený idioti sa rodia, že to už nie je normálne. A stačí že Vaše dieťa ukáže nejakú slabú stránku, alebo že je "tichý" tak má šikanu zaručenú. Priznám sa, veeeľmi dlho som rozmýšľal nad tým, že či "urobím" dieťa, ale nie, neurobím. Tak isto ako ja nie som nadšený že som sa narodil do tejto chorej spoločnosti, nechcem spôsobovať utrpenie ďalšiemu. Ale o tom nie je téma. Ja by som dieťa do školy URČITE NEDAL. Čítať, písať ho naučím aj ja, a tie kraviny ktoré v škole učia naozaj nepotrebuje. Ja som mal nenormálne traumy z matematiky, tie nezmyselné rovnice, v kuse celé roky len a+b, x+y. No načo, ešte raz načo! toto všetko! A len dieťa zbytočne stresovať.

sonicka19983
27. feb 2020

A zase raz premotivovaná matka (matky) čo rozhodujú za svoje deti ☹️ a opýtal sa niekto tých dotknutých detí, kde sa vidia ony? Myslím si, že väčšina by volila cestu kolektívu tak ako iné deti, s ktorými sa hrajú (počkať hrajú sa vôbec takéto deti s inými 😊?) Takéto experimenty na vlastných deťoch bez relevantného či už psychologického alebo somatického odôvodnenia je už dosť hazard...systém domáceho vzdelávania bol vyvinutý pre deti, ktoré by sa z vyššie uvedených dôvodov nemohli zúčastňovať bežného vyučovania na školách...ale vedome ich izolovať a skrývať sa pritom za ochranu a rozvoj týchto detí už je naozaj dosť...potom to tak aj bude vyzerať, že tieto deti ani v 30tke sa nebudú vedieť rozhodovať lebo to za nich to vždy robila mamina...škola je okrem iného aj príprava na fungovanie v prac. kolektíve...to aj keď sa tieto deti budú chcieť zamestnať tak im vytvoríte doma homeoffice aby nemuseli ísť do tej zlej a patologickej spoločnosti plnej nekreatívnych ľudí ktorých potenciál v bežných školách nikto nevyužil?...no neviem ale každopádne som rada že moje deti patria do bežnej vzdelávacej siete a nemusím takéto niečo riešiť...peace ✌️🕊️

abbey1
27. feb 2020

@sonicka19983 Absolútne netušiš, o čom píšeš.
Naše deti mali a majú slobodnú voľbu. Nie sú zamknuté v pivnici. Garantujem ti, že väčšina domškolakov má bohatší život, trávia veľa času aktívne so svojimi rodičmi, veľa cestujú, zúčastňujú sa podujatí v oblasti vzdelávania, kultúry.
Bohužiaľ, väčšina detí v klasických školách príde ráno do družiny, následne cca 5-6 hodín vyučovania, družina, krúžok, domov, úlohy a spať.
Na rodinné aktivity zostáva víkend a prázdniny.
Máš osobnú skúsenosť s domškolakmi a ich rodinami?
Moja staršia dcéra má čoskoro 20. Študuje a pracuje v zahraničí. Nesedí mi doma za zadkom. Sama si perie, vari, nakupuje, rieši financie. Nemusím jej už posielať ani cent. Aj takto môže skončiť študent z domáceho vzdelávania.
Trochu nechápem tvoju potrebu riešiť tému, ktorej nerozumieš s ktorá sa ťa netýka. Teda hlavne nechápem tvoju potrebu vysmievať sa a kritizovať.

sonicka19983
27. feb 2020

No takto, za mňa hovoria pedagogické skúsenosti nie s jedným max. 2 deťmi (ako je to zjavne v hore uvedenom prípade) ale s desiatkami detí a naozaj sa štatút dom. vzdelávania zvykol využiť iba v opodstatnených prípadoch a nie ako v tých vyššie uvedených, kde sa volí zjavne len ako rodičom vybratý konkurenčný spôsob vzdelávania...ale hovorím každý podľa seba a až čas ukáže či ten ktorý spôsob bol zvolený správne a adekvátne...želám pekný deň

akvi
27. feb 2020

@sonicka19983 pedagogicka skusenost s domoskolakmi? To, co pises, je cista nevedomost.. Takze pochybujem , ze mas skusenost s domoskolakmi..

simca06022011
27. feb 2020

@sonicka19983 ja teda mam dieťa v škole, máš predstavu co tie školské deti chcú? Lebo podla mňa nie, väčšina z nich by do školy nešla, kolektív umelý, väčšina detí tam ma iba povrchných kamarátov, o naplni učiva pomlcim... To co sa mi dieťa za rok naučí v škole by sme dali za týždeň . Treba si niečo naštudovať aj z iných smerov... A uvidíš, že práve tá povinná školská dochádzka je "nerozhodovanie deti" a ucenie v školách presne balinajkovane roky rokuce, neeozvija talent deti a už vôbec nepodporuje to co opisujes, že domáca škola berie.. 😉

abbey1
27. feb 2020

@sonicka19983 No ja som tiež pedagóg. ;)
Teda už zopár rokov nie v školskom systéme, aké stále v úzkom kontakte so študentami a dovolím si tvrdiť, že zo mňa tiež hovoria skúsenosti. Skúsenosti s deťmi z bežných škôl a aj s deťmi s domáceho vzdelávania.
Možno keby ste konečne v tom školstve fungovali poriadne, nemuseli by sme uvažovať o konkurenčnom vzdelávaní. Inak ten termín ma pobavil. ;)

abbey1
27. feb 2020

@simca06022011 Super si to napísala. Učebné osnovy rovnaké pre všetky deti, umelý kolektív deti, akého učiteľa dostaneš, s takým musíš fungovať. A netvárme sa, že sú všetci výborní. Neustále hodnotenie bez spätnej väzby. Čisto len za účelom známok a klasifikácie.
Deti doma dobiehajú samoštudiom. Čiže často v škole teda len strata času. Keď si predstavím, čo sa to dieťa dokáže naučiť za 5 hodín a ako ten čas zabíja v škole. :(

simca06022011
27. feb 2020

@abbey1 ja som za učenie, v tomto mam zase svoj názor 😂 mam dieta vo "výberovej škole", deti sú tam teda všetky šikovné, čakala som ze sa budu učiť viac... ale osnovy sú uplne od veci, deti sa v škole nudia a to doslova, za celý rok sa toho tak málo naučia .. Cele dni sa hrajú, nudia, hádajú, v kuse výlety a kadečo. Mala sa mi sťažovala akurát, že pol vyučovacej hodiny nič nerobia, len diskutujú o uplne od veci veciach vybrané osoby s učiteľkou a zvyšok sa nudi... Co samozrejme nie je zle, ale ja dávam dieťa do školy aby sa učilo. Keď ochorela.minuly rok, učiteľka dala že doručiť týždňové učivo... Mala to mala za dve hodiny... S tým ze co nevedela aj dozadu z učiva som jej vedela vysvetliť...

abbey1
27. feb 2020

@simca06022011 Pre mňa je vzdelanie najväčšia devíza. Preto školstvo beriem veľmi citlivo a snažím sa, aby moje deti dostávali maximum. Bohužiaľ, za celé roky je posun minimálny.

namornicka
27. feb 2020

@abbey1 poznám školský systém a tiež mám mnoho výhrad. A o konkurenčnom vzdelávaní uvažovať treba ak človek nie je spokojný s klasickým, ja som však skôr za nájdenie dobrej súkromnej alebo alternatívnej školy ak už sa inak nedá. Lebo tá, aj keď niečo stojí je určite lacnejšia ako celý plat rodiča, ktorý obetuje ak nechodí do práce a cez deň vzdeláva svoje dieťa. Okrem toho dnes idú do popredia rôzne skills, ktoré musia ľudia mať aby obstáli v na pracovnom trhu a tie doma nezískaš.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@abbey1 Ja Ta trochu poopravim, za posledne roky (20-30) je posun znacny, ale blbym smerom. Ja v poslednom case nevychadzam z udivu, aka je uroven maturantov napr. z matematiky a o pisomnom prejave radsej pomlcim. Tak, ale maju to v rukach hlavne experti.🙊

simca06022011
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl no to je ten posun, riadeny rodicmi, ktorym sa ucit nechcelo... lebo odjakziva si pamatam, rodicov, ktori lamentuju nad tym, kolko sa deti musia ucit a kolko blbosti a zbytocnosti. Ucitelia uz rezigovali, snazia sa niektori ale autoritu aku mali ucitelia kedysi uz asi nedosiahnu... Potom mi pride uctovnicka s VS na prax co nevie zratat bez kalkulacky 1000+20% ,alebo ucime predajcu ako si vypocita predajcu cenu z nakupnej ceny... atd... ale to ti rodicia nevidia, ked oroduju za viac volenho casu detickam..

namornicka
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl ja si myslím, že to majú v rukách najmä učitelia. Lebo formu výučby si zvolí on. Jasné, že obsah je daný zhora a centrálne. Nejdem sa vyjadrovať k matematike, ale napríklad písomný prejav by mohli učitelia so žiakmi cvičiť na každom predmete, všade píšu písomky a projekty a napr. by im nemali akceptovať projekt/referát z ktorého je jasné, že je okopírovaný z internetu. Proste nemá hlavu ani pätu, otočka, prerobiť a hotovo.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

Ale ja teda napriek tomu nie som zastanca domaceho vzdelavania-u svojich deti sme to riesili tak, ze sme vybrali lepsiu ZS a samozrejme im vieme aj doma ponuknut celkom dost a z roznych oblasti.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@namornicka no, kvalita dnesnych ucitelov je tiez horsia ako bola kedysi (samozrejme, vzdy sa najdu aj taki, aj taki). Co sa tyka pisomneho prejavu-ja aj na matike opravujem pravopis, problem je, ze nie kazdy ucitel ten pravopis a gramatiku ovlada. Ale, ryba smrdi od hlavy, takze samotni ucitelia toto nevyriesia.

namornicka
27. feb 2020

@simca06022011 možno na niektorých ZŠ učitelia rezignovali, ale na dobrých stredných školách, tam sa teda fičí. Žiadny pardón, pekne kmitáš a ak sa ti nepáči dovi dopo. A teraz len prídu populačne silné ročníky, tie čo už nemali miesto v škôlke, o chvíľu prídu na strednú školu a zas vytvoria konkurenčne zdravšie prostredie.

simca06022011
27. feb 2020

@namornicka stredne skoly... ale zakladne su zaklad a tam by mali deti byt uz pripravene na strednu skolu. A kvalitne. Minimalne v tom, ze sa dokazu naucit veci a vela veci.. nazar...🙂 No uvidim o par rokov, ked vsetkym prejdeme :D nadsena zatial nie som z tej nasej "najlepsej ZS" siroko daleko...