icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

nikuska744
Autor odpoveď zmazal
abbey1
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl S úrovňou školstva musím súhlasiť. Práve cez prázdniny teraz som doma robila generálku a našla som svoje učebné plány z roku 1993. Neskutočné, čo sa vtedy dokázalo s deťmi v škole prejsť, naučiť. A teda snažila som sa vždy maximálne všetko naučiť v škole a neprenášať úlohu na doučovanie a rodičov. O tom istom sme hovorili s učiteľkou, ktorá v dávnej dobe nastúpila na moje miesto z učí tam stále. Neskutočné sa znížili nároky. Hovorím o jazykoch. Moje dieťa sa v škole nudí, doma odmieta písať nezmyselné cvičenia napr z matematiky, kde dookola vypĺňajú číselné rady,...
Naopak, rada nasáva vedomosti.
My sme tiež po domácom vzdelávaní siahli z dôvodu, že u nás sme nenašli vhodnú školu. U staršej sme to riešili štúdiom v zahraničí. Je tam oveľa spokojnejšia, i keď asi maká viac, než by tu na vysokej škole.
Ja si dovolím hodnotiť hlavne úroveň jazykov na základných a stredných školách z väčšinou hrôza. Dôraz na memorovanie, slovnú zásobu danej lekcie a koniec.
Sestranica učí na vysokej škole a potvrdzuje tvoje slová. Ďalšiu vec čo spomína je, že študenti prídu po strednej škole neschopní komunikovať, pýtať sa, aktívne pracovať na seminároch. Boja sa spýtať, povedať svoj názor.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@abbey1 O komunikacii ani nehovorim. Teraz uz skoro nikde nie su ustne skusky, studenti casto svoje vedomosti prezentuju slovne az na statniciach a to je casto hodne ubohe. Ja teda nutim studentov pri tabuli hovorit, co pisu, ale je to bieda. Ucim vyse 20 rokov a vidim ako klesa ta uroven. Ale samozrejme, stale su dobre stredne (aj zakladne) skoly a potom sa to prejavi na absolventoch.
Moja starsia dcera je na 8-rocnom gymnaziu, aktualne vsak tiez studuje v zahranici, takze tiez moze porovnavat-neporovnatelne.

simca06022011
27. feb 2020

@abbey1 no presne, tie ulohy z matiky... 20 stran dostala v pracaku a to take somariny, ze ani mne by sa to nechcelo, pretrpeli sme to, celkovo pracovne zosity a ucebnice ako pre jaslickarov, vyfarbovanie, kreslenie a pol roka sa ucime to iste... anglictina=slovicka a dost.. to ze nevie zaklad, napr. zámená a teda nechape tvorbu tych viet, len sa to uci naspamat nechapem. Slovnu zasobu tie deti maju vacsiu ako v ucebnici uz teraz, vacsina sa uci od malicka AJ slovickovym sposobom, prakticky sa teda vobec neucia. Dostala urobit projekt (hlavne, ze musel byt v powerpointe!! ) ale ved nevedia ani celu vetu poskladat, tak ako to maju pisat neviem.. bez pomoci nijak.
Ja som enzacinala anglictinou v jasliach, ako ona.. ale v 3. triede som zacala chodit k otcovej asistentke (jazykoviek tolko nebolo:D) ale do roka som vedela lepsie anglicky ako moje dieta teraz, na druhom stupni som uz normlane plynule komunikovala v AJ... ale to je taky predmet, to sa podla man neda v skole na hodine dobre naucit, to si treba prezit.. Ale ta matika, slovencina.. nevedia pisat bez chyb (ano uz ani dospeli niekedy nevieme, ale za to moze internet :DDD ), citat sa to po nich neda... uz teraz hucim do malej, ze za chvilu bude poznamky si pisat, viac uloh bude, nebude mat cas zdrzovat sa gramatickymi chybami a ked to po sebe nebude vediet precitat, tak sa jej bude horsie ucit...
A samozrejme, opytat sa neopytaju ked nevedia na nic.. mne mala prisla s tym, ze ma urobit projekt o ludskom tele, musela som ju dva dni prehovara aby sa nebala opytat o com presne :D lebo to samozrejme nevedela...

namornicka
27. feb 2020

@simca06022011 aj moje deti chodili do "najlepšej široko ďaleko" a teda nič moc z môjho pohľadu 🙄 a to teda na druhom stupni len začne. Kým je na prvom stupni dobrá učiteľka tak sa to ešte dá.

simca06022011
27. feb 2020

@namornicka ja som to velmi olutovala :DD problem je ale dieta prelozit, hlavne ked ona nechce, lebo jej sa to paci... doma si prelozenie inam nevydobijem... uz po prvom roku som intenzivne nad tym uvazovala... :(

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@abbey1 teraz pocuvam tento rozhovor s Hejnym
https://video.aktualne.cz/dvtv/hejny-moudrost-s...
Myslim, ze si to tiez rada mrknes.

jajka257
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl a s matematikou bude uz len horsie. Niekedy neviem, ci sa mam smiat alebo plakat. A tie nove reformy idu od 9 k 5. Na VS si za chvilu uzijete, ake vykvety tam dorazia🤦🤦🤦.

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2020

@jajka257 Ani mi nehovor (nepis). Ja ucim hlavne prvakov a to su miestami galeje. Samozrejme, su aj velmi sikovni, ale potom je celkom dost takych, ktori su vsetko ine, len nie sikovni. A najhorsie je, ze clovek vidi, ze v podstate nie vzdy zato mozu-keby mali lepsie zaklady, tak by to zvladali. Lenze teraz sa vsetko orientuje na testovanie a to pekne (a v matike je toho pekneho vela) sa potlaci. Neviem, ci si si pustila ten rozhovor s Hejnym, ale myslim, ze tu podstatu tam krasne vystihol. Ja s nim nie uplne vo vsetkom suhlasim, ale vo vacsine urcite.

jajka257
27. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl no neorientuje sa vsetko len na testovanie, ale zial kazdou reformou sa vypusta viac a viac uciva. Rodicia ziadaju ulavy, psychologia odporucaju ziadne ulohy. Bud rada, ze si na VS, tam ti pridu ludia, ktori vacsinou chcu. Skus predstavit, ze v triede cca 60 az 70% nechce a este ich v tom podporuju rodicia🤦🤦🤦🤦

simca06022011
27. feb 2020

@jajka257 no na vš je super to, že keď ich vyučujúci vyhodí zo skúšky a neprejde ročník, rodičia neprídu orodovat (hádam 😂). Často sú tam ľudia čo tam nemajú čo hľadať ( bud na to nemajú, alebo sú tam len aby mali titul, alebo maminka si to tak priala...)

janickacrazy
27. feb 2020

@simca06022011 hehe, no podľa mna slovenskí rodičia sú schopní aj na VŠ sa dotrepať a orodovať za dieťa, ale fakt je tá úroven školstva taká zlá? ja neviem, mne sa zdá, že majú toho učiva decká dosť veľa a v kuse píšu nejaké písomky, teda myslím teraz na ZŠ, mám pocit, že my sme toľko písomiek nepísali ako deti

jajka257
27. feb 2020

@simca06022011 no myslim si, po mojich skusenostiach, ze rodic kludne pride aj na VS. A tie skusenosti, no radsej budem ticho.... Poviem len tolko, ze ucim matiku. Ucim na jednej skole uz 15 rokov a poviem, kto nezazil, neuveri a nepochopi....😂😂😂🤦🤦🤦🤦

jajka257
27. feb 2020

@janickacrazy je to horsie ako zle. To, co nas ucili v 4. alebo v 5.triede, ucime v 7.,8. alebo 9.triede. Ucivo osekane. A matika? To, co mna naucili v 8.triede, sa ucia az na strednych skolach. 1.alebo 2.rocnik

janickacrazy
27. feb 2020

@jajka257 to vážne? ja si to už presne nepamätám, čo sme sa kedy učili, ale ozaj čo kedysi nebolo, tak večne sa sťažujúci rodičia, že deti majú toho veľa, ja mám tretiaka na ZŠ a on sa doma vôbec neučí, len úlohy napíše, ale z každej strany počúvam sťažnosti rodičov, že deti sú preťažené

jajka257
27. feb 2020

@janickacrazy no a toto je problem. My, ako rodicia si nepamatame. Ja ako aj ucitel viem, co sa kedy ucilo. A potom stazujuci sa rodicia. Rodicia, orodujuci za dieta. Ja mam piatacku. Ta nic nerobi a ma jednotky. Takze sa rozhodla, ze sa nudi a zacala chodit na franzustinu, sukromne.

namornicka
27. feb 2020

@janickacrazy mne sa tiez nezda ze by ZS bola nejak narocna, skor naopak.

akvi
28. feb 2020

To, ze na VS su studenti, ktori maju problem s trivialnymi vecami, to nie je vina toho, ze by sa vypustalo ucivo a pod. To je vina celeho nasho blbeho systemu. 85% 19 rocnych ludi studuje na vysokej skole.. toto je to, co je nenormalne.. Niekedy na VS studovala elita.. Dnes ma VS kazdy, titul je uz pomaly nadavka.. A kedze na VS berieme kazdeho, tak uroven prirodzene klesa.. Kazdy rodic tlaci decko na "dobru" skolu a tlaci na to, aby malo maturitu.. Ale ked sa pozrieme, ake profesie chybaju, tak to su profesie, kde v pohode by stacila zakladna skola. Chybaju casnici, upratovacky, robotnici vo fabrike, opatrovatelky.. potom k nam chodia Rumuni, Srbi, Ukrajinci.. Lebo u nas ma predsa kazdy VS a nebude robit "podradnu" pracu..
Ja som rada, ze ucivo ZS sa pomaly redukuje, zredukovala by som ho este viac a podporila to, aby deti dokazali s tym, co vedia pracovat, nie len memorovat a naucit sa na test. Chybaju zakladne zrucnosti v komunikacii, ci uz slovom, alebo pismom, citanie s porozumenim, selekcia informacii a pod.. A v neposlednom rade skutocna socializacia, spolupraca a riesenie konfliktov, vztahov a pod.. Zijeme v dobe, ked informaciu uz nepotrebujeme drzat v hlave, potrebujeme s nou vediet narabat.. A stratilo sa clovecenstvo v tom celom.. doba nam dava prilezitost pracovat na sebe, svojom vnutri, vztahoch., A tomu by sa mala prisposobit aj skola..
Dalsi moment, co ja vnimam je, ze deti sa ucia veci v nespravnej chvili.. Vtedy, ked to este nedokazu uchopit, alebo je to kruto vytrhnute zo suvislosti.. A preto su potom tie vedomosti take nestale , resp. chybajuce.. Je plno uciva, ktore by sa mali ucit deti vtedy, ked su na to pripravene.. Na ZS maju deti dostat info o veciach, ktore su realne pouzitelne v zivote.. Cize napr. taka matematika, tomu zodpoveda ucivo tak do cca 7.rocnika - trojclenka, pytagorova veta... To je asi maximalna matika, co clovek realne potrebuje.. Naco preboha sa deti ucia napr. vyrazy, talesovu vetu a pod. blbosti.. Nikdy v zivote to nebudu potrebovat. nech sa to ucia ti, ktori maju o to zaujem a chcu to studovat.. To je mozno jeden v triede.. Niekde ani to nie.. Bolo by ovela efektivnejsie, ak by sa deti poriadne naucili zaklad.. Potom ti, co na to prirodzene nemaju, nevedia ani zaklad a trapia sa s niecim, co nemaju sancu pochopit.. A ti, co maju zaujem studovat, hravo to dobehnu za par hodin, lebo to budu chciet a budu chapat..
Taka skusenost na zaver - ked som zacala chodit na VS, tak nas ucitel SJ nam dal na prvom cviku diktat..Mala som 23 chyb a to som bola jedna z najlepsich..diktat bol samopzrejme dlhy a prespikovany vsetkymi moznymi zakernostami SJ.. Ked sme mali tie diktaty v rukach, tak nam oznamil, ze ku skuske pripusti len toho, kto napise diktat bez chyby..skoro nas odviezli vsetkych s infarktom, lebo sa nam zdalo nemozne sa za tych par mesiacov vsetko nucit..Napriek tomu, vsetci sme ku skuske sli, vsetci sme ten diktat napisali bez chyby, ucitel nam vsetky javy vysvetlil a kedze sme chceli a boli aj na to zreli, tak sme to rychlo pochopili.. Inak nic , co by sme sa vsetci uz neucili na ZS tam nebolo.. Vsetky gramaticke javy sa na ZS ucia.. Ale to, ze sa ucia neznamena, ze to ludia aj realne vedia..

dia6
5. mar 2020

@janickacrazy to, že sa nemusí učiť je asi aj vďaka učiteľke. Ja mam tretiaka tiež a p.učiteľka ho dokáže naučiť v škole takmer všetko. Príde domov a vie to.
No mladšia je prváčka a tá už také šťastie na učiteľku nemá. Doma jej musím všetko vysvetľovať, absolútne nechápe čo má robiť a keď jej to doma vysvetlím, bez problémov to vie. Dokonca teraz to robíme tak, že ja jej učivo vysvetľujem popredu, aby to už v škole vedela a nie že príde domov a nič, nula bodov.
Takže nie je všetko len o osnovach, či školstve, alebo o neskutočne zlých rodičoch, ako sa to teraz tak z obľubou spomína. Niekedy je to aj o učiteľke.

janickacrazy
5. mar 2020

@dia6 je to možné, syn má veľmi šikovnú a milú učiteľku, je ešte mladá a má to nadšenie pre prácu s deťmi, sme veľmi radi, že dostal túto učiteľku, ale tiež každé dieťa je iné a viem, že najmladší syn asi bude náročnejší v škole, lebo má oneskorený vývin reči, tak to sa potom ešte asi zapotíme, uvidíme

maciatkolulu
6. mar 2020

@akvi v niečom máš pravdu a v niečom podľa mňa nie. Profesie co si vymenovala, že sú na ústupe, tak nie sú z dôvodu, že všetci idú hrrrr na vš, ale nie sú u nás zaplatené, chod robiť murara do nemecká, a na sk, stolára atď.... A k tej výučbe... Hold máš to aj v iných krajinách, deti sa proste niekedy musia aj nútiť, lebo daj všetkým možnosť urobiť škola brnkacka, tak taky naat ročný sa ti vyprdne na to, aby sa samucil, keď mu stačí nasobilka a trojčlenná a v škole viac nechcú. Moje decká sú absolventi waldorf a úprimne, bola tam veľa, ale... Iste memorovanie je na nič, ale zase asi sama vieš, že plno výnimiek je aj v ak pravopise a tie sa musia naučiť. Logika niekedy chyba. Ako tu písala najviac urobí učiteľ a štart v škole, ak ide dieťa plne entuziazmu do školy a učiteľka ho schladi, zrazí k zemy hneď na úvod, tak je to zle. Ale ja napríklad vyberám pre moje dieťa školu, že rozmýšľa, zlatý stred, aj aby sa učil a aj dobrý prístup. Ale uznávam, ze niektoré veci sa učia zbytočne, skus si cvičné urobiť test sj na písomne maturity, zaručene neprejdes😉tiež je tam mnoho blbosti, ale napríklad čítanie s porozumením tamnajdes. Ale opäť to máš skoro všade na svete a niekde prísnejšie,

akvi
6. mar 2020

@maciatkolulu áno, je to aj z dôvodu, že sú slabsie platené, v tom súhlasím. Ale stretávam sa skôr s tým, že ľudia majú príliš vysoké ocakavania. Napr. muž mi vravel, že hľadali do firmy skladníka, hlásili sa im ľudia, čo mali VS, Bc., chceli plat pomaly ako stredný manažment, mobil a notebook. Len preto, lebo mali titul zo sociálnej práce. Toto je pomýlené celé.

A nemyslím si, že ak by si deti nechala učiť sa to, čo chcú, tak by sa na to vykašľali. Predškolské deti tiež neucis nič cielene, vytváras im podnetné prostredie a oni si vezmu co potrebuju. Funguje to tak do 6 rokov, prečo by to nemohlo fungovať aj vo vyššom veku?

maciatkolulu
6. mar 2020

@akvi lebo vo vyššom veku, začínajú už vymýšľať, podliehajubtlaku médií, rovesníkov a podobne, majú už svoje hlavy a ťažšie sa s nimi pracuje ako s malými deťmi. Najmä keď sa začnú hormóny budiť. Ani veľa slobody a ani príliš veľa tlaku nie je ôk, zlatá stredná cesta a tu práve hľadám a nie je to lahke

akvi
6. mar 2020

@maciatkolulu ak by deti vyrastali v slobodnom prostredi, tak by ten tlak nebol potrebny v ziadnom veku..On je potrebny z opacneho dovodu, ako si vacsina ludi mysli.. Neexistuje nic take, ako "prilis slobody, alebo malo slobody" Sloboda bud je, alebo nie je.. (ako neexistuje trochu tehotna..) Sloboda nie je o bezhranicnosti, ci nevychovanosti, ako si to mnohi zamienaju. Sloboda je o obrovskej zodpovednosti.. Nasa generacia si to nevie ani predstavit, pretoze sme vyrastali v uplne inom prostredi, mame zazite uplne ine streotypy, sme tak vzdialeni sebe, zijeme matrix.. Nase deti zazivaju presne to, ze my by sme aj chceli im dat slobodu, ale len kusok..Co nie je mozne.. Deti su z toho zmatene, lebo my sami v tom nemame jasno.. A uz vobec sa to neda praktizovat v sucanej skole.. Ten system je prudko neslobodny. Uz len preto, ze je povinna sk. dochadzka - cize deti musia do skoly chodit.. Nemaju na vyber, nemozu skoncit.. A tlak vytvarame tam, kde je nesloboda, pretoze nutime robit niekoho nieco, co nechce, co nevychadza z jeho vnutra. V puberte a u starsich deti sa to samozrejme stretava s velkym odporom, je to normalne.. Ak by sme im nechali prevziat zodpovednost, tlak by nemusel byt.. Resp. mohol by byt na poziadanie samotneho dietata.. Ako ked sportovec ide dobrovolne do toho, ze trener na neho tlaci, aby podal vykon..ale tam je to presne v tej spravnej rovine - ja som si vybral, ze sa chcem zlepsit, ze chcem nieco dosiahnut a vyberam si trenera, ktory ma vie pritlacit a vyhecovat.. Co je tam zasadne, je prave ta moznost kedykolvek skoncit.. Toto v skolach neexistuje.. Existuje len ten tlak, co vyvolava odpor, alebo rezignaciu.. Preto je tolko demotivovanych deti.. To iste aj doma - nejasne hranice, nedostatocne preberanie zodpovednosti, slaba komunikacia = deti utrhnute z retaze, drze, zahladene do seba, nevedia, co chcu, spoliehaju sa na rodicov vo vsetkom, rodicia im robia sluhov a pod.. To nie su nasledky slobody, ako obcas citavam, ze slobdna vychova produkuje taketo deti..je to prudko nepochopene..
Chcela som sem pridat jeden rozhovor s dievcatom, co skoncilo slobodnu skolu, ako rozprava o prechode medzi "klasickou" skolou na tu slobodnu, len to uz neviem nikde najst.. Tak aspon strucne - Vravela o tom, ako sa dva roky v tej slobodnej skole len tak poflakovala a nudila a cakala, kedy jej kto co povie, prikaze a pod..ako bola zvyknuta v klasickej skole.. Za tie dva roky ale zistila, ze v tej skole to nikto robit nebude, nikto jej nepovie, co ma robit a postupne prisla na to, ze jedine ona sama musi prevziat zodpovednost za to, co robi a vtedy pochopila, ze ak chce studovat, tak je to len na nej, na nikom inom.. A toto je podla mna podstatne, aby sa deti naucili.. Bohuzial, v dnesnych skolach nie je sanca..

maciatkolulu
6. mar 2020

@akvi moje deti vyrastali dost slobodne, takže viem o com to je a nie trochu ale teda maximálne a nie je to dobre. Jednoducho nie. Osobná skúsenosť. Teraz mal možnosť malý íst do absolútne alternatívnej školy. Nie ďakujem, potrebujem pre dieťa aj niečo iné. Ja som si to odzila a nie je to ôk, určite nie pre každé dieťa. Opakujem, moje deti boli jedna 9 rokov v "slobodnej škole a druha 4 roky.... Viem o com to je, predtým boli v škôlke. Škôlka úplne super, nič lepšie som im nemohla poskytnúť a škola, samé dievčatá na to doslova nadávajú.... Nechápala som celkom prečo, ale už viem možno prvé dva roky, potom nie.

namornicka
6. mar 2020

ja súhlasím s @maciatkolulu, nie je to pre každého tá alternatívna škola, každá z nás vie a pozná čo má doma za "kvietok" 😉 a akú má motiváciu a záujem sa učiť. Aj keď je pravda, že dnešné štandardné štátne školy sú málo motivačné pre deti a potom na takom druhom stupni sú v štádiu, že majú školu prudko na háku a učia sa lebo musia.
@akvi, ja považujem vzdelanie za jednu z najdôležitejších vecí čo môže dieťa do vienka dostať a ak by tu nebola povinná školská dochádzka, niektorí rodičia by toto dieťaťu nedopriali a vyzeralo by to napr. ako tam, kde ženy k vzdelaniu prístup nemajú a celý život ťahajú za kratší koniec. Vzdelávanie a zdravotníctvo je alfa a omega humanitárnej pomoci ľuďom zo sociálne znevýhodneného prostredia, či už našej krajiny alebo krajín tretieho sveta. Je niečo iné, keď sa ty, ako rozhladená osoba rozhodneš poskytnúť dieťaťu alternatívne vzdelávanie zvážiš silné a slabé stránky, uvedomíš si dôsledky a konáš. Keby však zrušili povinnú školskú dochádzku, znásobila by sa negramotnosť a aj štát by to stálo prachy na ľudí čo visia na krku systému.

simca06022011
6. mar 2020

@maciatkolulu ja som bola cele detstvo v alternativnej skole, prave 3 roky len taky light odvar, ale potom uz riadne (system sme mali takmer vysokoskolsky, tj mali sme zadane co vsetko musime vediet po pol roku a splnit, ale ako a kedy si to spravime - v tom bola totalna volnost) a nenadavam na nu urcite.. je to o povahe... Isla som z tade rovno na gympel a nemala som absolutne ziadny probelm a ani moji spoluziaci, cize to je vsetko vec skoly a povahy dietata. A pristupu rodicov.. moj chlap je z obycajnej skoly, diktatorskej ak zvelicim, doma tiez tak, co kto dovoli a obsluha.. samostatnost ziadna. A neskutocne vidno rozdiel... aj v pristupe k detom... on by malu sikoval za ruku vsade, neustale vsetko za nu robit mam atd.. a potom, ked sa jej spytam, co chce robit (teraz myslm nejaku zabavku v tom momente), ona nevie.. ked nieco ma tvorit, nevie si vymysliet sama...a aj dnesny 8-9taci, nevedia si povedat co chcu robit, nemaju plan.. keby isli samostatne, tak tak ako pise @akvi, videli by, ze ak nieco chcu dosiahnut, tak musia aktiviitu vyvinut same (ak su od malicka vedene deti takymto samostatnym sposobom, vedene k tomu, ze vyskusaju kopu veci a zhodnotia same co chcu robit, nemusia na to prist.. vedia to same, cize rozpaky maju deti ktore maju iny sposob v skole, iny doma, kazdu chvilu ina skola.. )

Co ja nechapem su tie "zrucne" a "obrazkove" skoly, kde deti fakt miesto ucenia robia somarinky cely den, co mi pride take pre skolkarov... :D ale to ide aj do obycajnych skol, mam teraz 3tiacku a tie ucebnice su omalovanky, ucivo sice vie, lebo je toho strasne malo (tento rocnik urcite, som zvedava co im navalia v 4rocniku) a ona sama bola 1-2 rocnik nervozna z tej skoly, cakala nieco ine... a dostala miesto prikladov matike omalovanky, ktore musela vymalovat, aj ked pocitat uz davno vedela a iba ju to zdrzovalo a najradsej by sme to obe hodili do smetiaka.. proste otras.

simca06022011
6. mar 2020

Naplnou kazdej skoly by malo byt dat detom co najviac vedomosti a naucit ich rozmyslat, tvorit a vyhladat si vsetko co potrebuju.. ci je to skola alternativna, alebo statna alebo akakolvek. Deti inu povinnost nemaju, iba chodit do skoly a ucit sa a aj ked sa im to nezda, je to zaklad ich dospelackeho zivota 🙂 A v nom by mali v prvom rade vediet samostatne fungovat a rozmyslat, necakat ze domaturujem na skole aku ocko vybral a maminka ma za ruku odsikuje vsade kam mam ist atd...

namornicka
6. mar 2020

@maciatkolulu zaujímalo by ma, ak to nie je tajomstvo, v čom konkrétne máš negatívne skúsenosti s alternatívnou školou. Mám zopár známych, ktoré deti v týchto školách majú, ono vyzerá to super, fakt ich nestresujú a podobne. Otázka je však či sa dá takto preplávať strednou školou a celkovo pracovným životom, že ideš si podľa svojho tempa. Myslím, že pre jedincov, ktorí sa uplatnia v slobodných povolaniach je to fajn, ale ten zvyšok, ten mainstream čo sa bude musieť zaradiť do neľútostného konkurenčného pracovného prostredia kde sa tlačí na výkon ..... ako sa adaptujú? Ja s týmto priamu osobnú skúsenosť nemám, preto ma zaujíma ako to vidia ostatní.

simca06022011
6. mar 2020

@namornicka uplne v pohode sa adaptuju. Ved teraz len zbieraju vedomosti, ucia sa na ZS... my sme vobec namali hodiny, zvonenia a vobec mi prechod na strednu nerobil problem. Uz pri tom si vyberu comu sa chcu venovat a podla toho si vyberu stredne skoly, vysoke skoly a aj pracu. A prisposobia sa, kedze budu robit co chcu a co ich bavi, tak to nejak automaticky motivuje cloveka k tomu. Inak vplyva skola na 16rocneho a na 6-8-10rocneho... uz inak rozmyslaju (teda mali by...). Fakt nepoznam cloveka z mojej ZS, co by s tymto mal problem. Problem vidim v tych velmi "hravych" skolach.. mala by som pochybnosti o ich naplni, asi by som si pozrela co sa budu tie deti ucit a ako, skor ako by som tam dieta dala. A nejaky rezijm je aj v tych alt skolach, ved musia prist nacas, vtedy robia to, potom to... a v ramci roka musia nieco zvladnut.