Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@maciatkolulu inak odidenci z Vihorlatskej od septembra otvaraju skolu. Len este je neisty priestor. V hre je Petrzalka, aj Devinska..
@didulka85 ja viem, ze sa museli odstahovat, nas to uz chvalabohu nezastihlo, pretoze mne vyhovovalo, ze som jednu svihla na poschodie a druhu na prizemie 😉 tak vam drzime palce nech sa vam dari. Inak prechod na strednu sme zvladli dobre, tieto decka su fakt odolnejsie na stres, isli niktori aj do prahy na waldorf, ale vela je ich na statnych top gymnaziach, takze sa neobavaj prechodu na strednu, lebo aj to mne zralo velmi nervy, ked do mna hucali, ze co s nimi bude neskor, no a teraz uz su vsetci ticho.
@didulka85 myslis ucitelov?
@maciatkolulu dufam, ze to tak bude. Este som nepocula o nikom, kto by ten prechod nezvladol.
Aj ked je fakt zaujimave, ze ked dieta chodi do skoly bez stresu, znamkovania a pisomiek, je potom psychicky odolnejsie. 😀
Ano, ucitelia co odisli. Z Vihorlatskej nam posielali info. Takze si budes moct vyberat, kym ti maly pojde do skoly.
Len mne vyhovuje Vihorlatska aj logisticky.
@myzma ....Deti sa interaktívne učia. Neboja sa pýtať, keď niečomu nerozumejú. ......
Ale co ak sa prave potom nenaucia prekonat to "batie sa" pred cudzimi autoritami? Nebudu sa predsa moct chodit na Strednej skole, ci v zamestnani (ak chceme ist do extremu) pytat doma rodicov, ci nahodou nevedia ako to ten ich sef/profesor myslel, lebo v skole/praci sa bali opytat.
Co ak to je zase len kladenie polien pod nohy detom, a sposob ako iba oddialit to, co sa skor ci neskor v zivote budu musiet naucit a potykat sa s tym?
Viem, uz moc spekulujem, ale neviem sa tomu ubranit.
@didulka85 tak si ma potesila, akurat som si zaslzila, pozerala som si stare fotky.... bolo to pekne obdobie, ale vsetko sa raz skonci, aby mohlo zacat nove, tak este raz drzim palce
@strelicia tak podla mna, prave tym, ze su deti vychovavane tie najdolezitejsie roky, ked sa im buduje sebavedomie, v pokojnom a nestresujucom prostredi sa vedia skor branit ked sa dostanu do konfliktov vo vyssom veku. Hovorim to z pozicie matky,ktorej deti vyrastali vo waldorfe a vidim, ze nemaju problem sa branit voci "zlemu" svetu. A su na statnych strednych skolach a by ste neverili ako trefne vedia posudit rozdiely v pedagogiky, kym vynikali napr.v dejepise nad ramec beznych osnov, tak boli mozno slabsie v matematike, ale matematicka logika a chemia boli super, napr. ten dejepis ked preberali staoveky rim a cele to obdobie, boli v taliansku, ked sa ucili chcemiu, tak najma na realnych pokusom a to iste bolo s vacsinou predmetov, si myslim, ze sikovny rodic vie takto podat ucivo svojmu dietatu aj doma. Ja teraz ziram nad nejakymi rovnicami co sa uci oja starsia a netusim o com toci a to mam vysoku a samozrejme aj maturitu, naco jej to v zivote bude? No na houbeles, teda pokial nepojde na matfyz, co nepojde, kedze je na kozmetike, takze podla mna uplne zbytocne tyranie...ale prezije 😉
@maciatkolulu aj ja by som chcela deti ucit, resp. Viest tymto smerom ako ty...vela uspechov prajem
@horana1 presne, ja si myslim osobne, ze je velmi dolezite, aby dieta pochopilo, ze v niecom budu vzdy lepsi ini a nie on. Ked to pochopi, vyrovna sa s tym, a vie sa viac sustredit na to, v com vidi svoje prednosti v porovnani s ostatnymi. Ja by som sa bala ze mu domacou vychovou potichucku podsuvam prilis individualisticky model vychovy (pocit ze vsetko dokazem, vsetko je lahke, a ak nie, tak chyba je v druhych, v systeme, hlavne ja ja ja...). Je to tenky lad, ako aj tie vsetky alternativne sposoby vzdelavania (skoly pre nadane deti a spol). Ja nepotrebujem mat zo syna asertivneho genia, hlavne nech si vyberie to, co ho bavi, tym padom dokaze byt v tom dost dobry aby ho to naplnalo a aj spokojny. Chcela by som aby bol empaticky, zdvorily, priatelsky, a zdravo sebavedomy (nemusi byt aj asertivny), proste aby veril tomu, co dokaze. A ktovie ci sa toto vsetko da ovplyvnit nejakou vyucbou, ci uz domacou alebo skolskou.
Ozaj...inak ked sa v domacej vychove nememoruje naspamat, tak to znamena ze sa neucia nasobilku, vybrane slova atd, basnicky? Ci teraz nechapem. Bo nevidim nic zle na tom, trenovat pamat, mozno sa to v zivote este zide - vediet sa ucit naspamat.
@stevvvka rozumiem. Ja som to na strednej tiez tak mala, ale postupom casu som na tom zacala pracovat, pretoze mi to komplikovalo zivot. Suvisi to mozno aj s povahou....celu skolsku dochadzku aj v zamestnani stretavam ludi, ktori absolvovali klasicku skolsku vyucbu a nemali problem opytat sa na akukolvek hlupost, a potom takych, ktori aj keby boli jedini co vedia spravnu otazku, tak mlcia aby nebola na nich upriamena pozornost (to je moj muz). Otazka ale je, ci ta domaca vychova tuto barieru odstrani, alebo ta smelost funguje len doma medzi svojimi a v skole uz potom neskor nie. Lebo tak ci tak to dieta raz nastupi do skoly.
@laduska79 uplne chore zavriet deti doma a znicit im detstvo, absolutne suhlasim s prvym prispevkom. deti budu izolovane, pridu o vsetky zazitky, nebudu vobec spolocenski, budu naviazani na rodicov a podla mna to na ne moze mat velmi negativny vplyv. Nejako nechapem motivaciu. Skol je tolko, ze si mozes vyberat aj skolu s par detmi v triede
@strelicia mna naucil az moj manzel, ze mam byt viac asertivna, vravieva, ze lepsie sa opytat a byt raz za hlupaka ako nevediet, v jeho ociach ma vyssiu cenu ten, co hoci nevie, sa snazi, ako ten, ktory aj vie, ale sa mu nechce...
Urcite je to aj povahou, ale mna ovplyvnila zs- ak som v skole povedala nieco nespravne, nasledoval vysmech spoluziakov...a nielen mne sa smiali, to bol taky kolektiv, niekde moze byt lepsi, inde horsi,
Konecny vysledok je ovplyvnenymi viacerymi faktormi, ale u mna to zs tak trochu pos*ala
@maciatkolulu chapem. Dost vela veci co som bola nutena sa naucit v skole, som zabudla a boli mi zbytocne. Dokonca niektore predmety na vyske som sa naucila len na skusku a 5 min po skuske (aj ked som ju spravila) by som uz nevedela z toho nic 🙂 Ale aspon som teda zistila, ze tudy cesta nevede, ze ja som stvorena pre ine predmety 🙂 Proste som bola v niecom dobra a v niecom zla. Ziadna tragedia, nijak ma nepoznacilo to, ze som sa musela sem tam venovata aj niecomu, co mi neliezlo do hlavy.
Ozaj, taka sranda....na strednej sme mali velmi negativisticku matikarku a tak som si povedala, ze u nej sa neda mat dobra znamka, ze mi ju neda a tak som na to kaslala. Dostavala som trojky, aj stvorku na pol roka na vysvedcku z matiky. Ale to bolo len mojim pristupom. Neskor na vyske uz som na to kaslat nechcela, lebo bolo treba spravit skusky. Tak som si povedala, ze to proste dam, sadla som k tomu a normalne som zirala aka lahka je matika. Spravila som tu skusku najlepsie z celeho rocnika. Keby ten profesor co ma vtedy pochvalil pred celym rocnikom tusil, ze na strednej som mala raz aj stvorku na vysvedcku z matiky, asi by bol prekvapeny. Napriek tomu som matiku neznasala a stale neznasam 🙂
Nech si kazdy z tohto vezme co sa mu paci. 🙂 Ziadna skola nemoze zmarit to, co je cloveku dane - ci uz to clovek v sebe objavi alebo nie - a ziadna skola nikomu neda viac, nez co dokaze.
Drzim palce domacim a nezatracujem skolskych ziakov.
@mircalla a iné : Trošku Vás žienky, ktoré tvrdíte, že ako idem ja socializačne ublížiť dieťaťu , lebo nebude chodiť do škôlky stopnem.. ani ja som nechodila... a mala som také krásne a šťastné detstvo ako málokto. Takže v prvom rade je to vlastná skúsenosť. A nie som ani odľud, a ani sprostá. Dalo mi to veľkú vnútornú silu.
@laduska79 Ja poznam zenu, co urobila to iste - a to dieta je uplne stratene, izolovane a nesamostatne. Podla mna mu nicis detstvo a oberas ho o vsetko pekne (ano, aj to menej pekne), samozrejme je to moj nazor. Nechapem takych rodicov, dalej neriesim. Este k tomu na to ani nemas, aby si ho ucila - sama nemas vzdelanie
Veru, čo človek, to iná chuť/ názor 🙂
Ahojte,
zacala som citat tuto diskusiu, ale mam potrebu prispiet este pred docitanim...
Tiez uvazujem nad DV pre dceru, ktora je aktualne druhacka. Zatial v klasickej dedinskej skole.
Trocha nerozumiem tym utocnym prispevkom, ze preco chceme odstrihnut deti od civilizacie, znicit im detstvo, izolovat, a aki su priatelia doleziti, ako len v skole sa naucia, ze ludia su rozni a ine deti mozu byt v niecom lepsi a v inom horsi...
Ja mam tri deti, kazde je dobre v niecom inom. Toto moje deti vnimaju velmi dobre, ze ludia su rozni. Sme v kontakte s velmi roznymi ludmi, aj v socialnom, aj vo vekovom zmysle, aj co sa tyka zaujmov. Preco sa dieta MUSI socializovat zrovna v umelo vytvorenej skupine podobne starych deti??? Ved to je uplne neprirodzene, nikdy mimo skolu nebude nutene byt v skupine rovesnikov, ci uz na pracovisku, v rodine, v mieste bydliska, vsade su ludia rozneho veku, nie narodeni v jednom roku, s rovnakymi vedomostami.
No a k tomu, ze deti takto oberame o kamosov atd - moja starsia dcera teraz konci 8. rocnik. Je aktivna, ma plno zaujmov, chodila na klasicku ZS, pred tym 3,5r. do skolky. Nikdy nezapadla do triedy, nemala nijaku blizku kamosku z triedy. Zato si vyborne rozumie so svojou ucitelkou na keramike, vyslovene oblubuje niektore moje kamaratky, ma "kamosa" uja, u ktoreho jazdi na koni - proste ona si s rovesnikmi vobec nerozumie. Ani skolka a skola jej v tom nepomohli...
Ja osobne som vychodila jasle, vsetky skoly po VS, a tiez nie som nejak extremne spolocenska, velmi si vyberam. Na ZS a SS som dost trpela tym, ze som si pripadala nepochopena, proste nie som ten typ, co sa dobre citi vo velkej spolocnosti, ovela lepsie si viem poradit v mensich kolektivoch a to plati dodnes.
A praca - to uz by som naozaj v dnesnej dobe neriesila, ved je tooolko moznosti! Kolko ludi robi z domu, na dialku, cez internet! Ja ani moj muz nepracujeme v klasickom zamestnani, ani moja mama, takze toto vobec o nicom nehovori.
Ja som presvedcena o tom, ze nie kazdej rodine sadne DV, treba na to mat vhodne podmienky, a musi byt taky typ aj dieta, aj mamina. Nastastie je moznost vyberu.
@stevvvka hej hej, chapem. Viem presne o com hovoris, mne nasi tiez vzdy skor vstepovali taky poslusny model, .... ticho sed a posluchaj aby sme sa za teba nemuseli hanbit na zdruzeni. A je to nespravne, s tym plne suhlasim. A preto sa budem snazit synovi poskytnut podporu a povzbudenie, aby sa pytal, pytal pytal a to preto, lebo to robi pre seba. Ak mlci lebo sa boji vysmechu - to robi pre ostatnych. Proste ucit ho nebat sa. Nepotrebujem nutne k tomu nechat ho doma - aby sa to pytal mna lebo mna sa neboji. To mi pride ako vyhybanie sa problemu. Skor ho chcem naucit prekonat tu prekazku - a to je uz na nom, ci sa to nauci, alebo nenauci. Ak nie, tak predpokladam ze je to len jeho povahova vlastnost ktora by sa prejavila tak isto aj pri domacej vyucbe (teda ked neskor bude konfrontovany v cudzom prostredi).
Mozno sa vo vsetkom mylim, ale to je moj nazor, verim sebe ze to tak je spravne a takto to chcem.
@mircalla ja som spoznala ľudí, ktorí to svojím deťom urobili, tiež ľudí, ktorým to ich rodičia urobili, všetci sa zdajú byť v poriadku 😁😁😁 dospelí sú vs vzdelaní, úspešní, rozcestovani ľudia s vlastnými rodinami, no a deti? Rozhľadene, vo väčšine oblastí vedomostne a zrelostne popredu oproti rovesníkom. Spoločenskí ľudia, zapajajuci sa do života, komunít, spoločnosti..... 😵
@strelicia hej mas pravdu, ale skola zial dokaze aj vela veci "zabit" v dietati a u mna to tak bolo.
@mircalla uz som to pisala, co brani tymto detom navstevovat kruzky? Ved mozu rovnako chodit s kruzkami na vystupenia, na vylety, sustredenia, Ja som zazila jednu skolu v prirode a nikdy viac, chcela som odtial zdrhnut, brrrr, este teraz ma napina, nenavidela som svoju skolu, az ked som presla do druhej bolo to ako tak. Letne tabory? Denne tabory? Ved to, ze sa ucia doma, neznamena, ze budu sediet doma, prave naopak, normalny rodic,kt.uci dieta doma, ked ho bude ucit o rastlinach, vylezie von a ukazuje, mne to robila moja mama a doteraz ovladam niektore nazvy v latincine. A tak dalej, rodic ma viac casu sa venovat, ukazovat, odpovedat a poobede moze vyrazit na kruzky, ale s tym rozdielom, ze ked pridu domov z kruzku uz nemusia stresovat, ze pome sa rychlo ucit, zajtra mas pisomku
@mircalla si si istá s tým oficiálnym vzdelaním , že tak tvrdíš? Ja som už pedagogickú fakultu študovala, ale nedokončila som ju. Ide tu skôr o to, čo chcem svojmu dieťaťu dať, akú výchovu, vzdelanie, rozhľad, správanie... škola je miesto, kde to usmerniť a ani zmeniť nemôžeš. Mala by mať výchovnú hodnotu, ale už dávno nemá. A detí je v mojom okolí dosť, sme aj veľká rodina. Vlastne ani to tu nemusím nikomu vysvetľovať, kto chce, pochopí, kto nie nie
Nezatracujem rodicou ktorý chcú učiť deti doma. Avšak ako som pochopila deti budú musieť chodiť na preskusania 2x do roka a tak či tak z toho budú mať stres a myslím si väčší ako deti pravidelne skusani a preverovaní pisomkami. Aj v štátnej škole je na rodicovi ako pristúpi k vzdelaniu svojho dieťaťa. Mám prvacku a poviem vám ze 1/2 učiva som s ňou brala ja. Urobili sme spolu veľa projektov z prvouky aby si lepšie zapamätala učivo, čítame spolu večer nie citanku ale rozprávky jednu vetu ona a jednu vetu ja, poviem vám je to náročné, ale tie skúsenosti v škole, problémy a starostí so spolužiakmi by som ju doma nenaucila. Viac menej vyčnieva svojou prácou nad ostatné deti a verte ze veľakrát ju za to zatracuju a vysmievajú no ona vie že to robí pre seba, veľa sa pýta a vie že to nie je hanba, to isté ju čaká aj v praci, stretne sa s rôznymi ľuďmi a bude na to pripravená. Neubrala by som ju o kamarátky a skúsenosti kolektívu, zodpovednosť ktorú jej dáva učiteľ pri zadavani úlohy. Je na rodiciovi ako to tomu dieťaťu vysvetlí a nebude ho kritizovať. Takže v skratke chodíme do štátnej školy ale máme viac menej domácu výučbu len preto že ju chcem pripraviť do zivota viac ale hlavne naučiť ju viac skusanim, projektami. Dá sa to aj týmto spôsobom. Trpela by doma, je jedináčik a spoločnosť deti by jej chýbala. A keďže pracujem ani by som ju doma učiť na plný úväzok nemohla.
Neviem preco si ludia myslia, ze dieta, kt.ma DV, sedi doma na zadku a nikam nechodi, s nikym sa nestretava 😉 Ja som nemala ziadne kamaratky zo skoly, bola som tam, lebo som musela, mala som naj.kamarata v dome a vdacne by som sa ucila doma s mamou, milovala som to, ked sme chodili botanickou a ona mi ukazovala, vysvetlovala a aj ine, az neskor, kedze som skolu fakt neznasala, som neznasala automaticky aj ucenie a uz som bola zla. A to, ze som skor utiahnutejsi clovek skola vobec nezmenila, akurat som bola este utiahnutejsia a ubitejsia, kedze som zial natrafila v tretom rocniku nie na ucitelku ale na bestiu, ktora mi dva roky nicila detstvo....
@lenkusik napisala si veľa zaujímavých vecí, jednak, že si sa učila s dcerou ty, čo robí vacsina rodičov,po skole prichádza ďalšia škola, súčasne si ukázala,ze rodic dokáže veľa vecí s dieťaťom urobiť sám! Bolo tu tiež povedané, že pokiaľ je rodina viacpocetna, je to uplne iná situácia ako ked je v rodine len jedno dieťa, dokonca sa vtedy domáce vzdelávanie ani neodporúča, práve kvôli interakcii, ktorá tmu dieťaťu chyba viac ako takému, čo ma troch a viac surodencov.... toľko v skratke 😉 dakujem za prispevok

@myzma aj ja si poprosím pozvánku 🙂