Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
ja teda nevim, karle, ale to, nakolko su deti asertivne, to vieme ovplyvnit od utleho detstva my rodicia. samozrejme, asertivne, nie drze. schopne diskusie. to, co vidia doma, aky model maju doma, tak ho aj preberu. cize ak nejaka matka susle v jednom kuse na dieta este aj ked je piatak, logicky, ze to dieta bude uplne niekde inde ako dieta, ktore je naucene si veci vydiskutovat, byt asertivne, pytat sa.
nerobte tu zo zakladnych skol prisery. v prvom rade ide dieta Z rodiny DO kolektivu, takze rodina je ta, ktora prva dieta formuje. a tym padom ho potom nemoze nejaka zakladna skola ovplyvnit.
strasne by ma zaujimalo, ze ako prebieha DV co sa tyka prirodnych vied, ci si domov nakupujete vybavenie do chemickeho laboratoria, aj toho na fyziku. ci sa dokazete s jednym prijmom dostat na taku uroven, aby ste dieta naucili na pokusoch ako funguje svet. lebo ano, dieta ma enormny zaujem napriklad o chemiu a teraz si doma vyrobite laboratorium se vsim vsudy? predsa len skoly su na toto super vybavene. a kruzky? o co ide, o hodinu raz, dva krat do tyzdna? ale prosim vas. maly mi ziskava jednu medajlu za druhou z vytvarnych sutazi a je to aj vdaka talentu jeho, ale AJ vdaka ucitelke v ZUSke a v skole, ktore ho ucia novym technikam, rozvijaju ho. toto by som ja nedokazala. a rovnako by som nemala financie vybavit mu atelier vsetkym, s cim pracuje na vytvarke v ZUSke, nemala by som ani financie na vybavenie biologie ucebne. preboha ved mala chce torzo tela, co sme mali v skole, kde sa daju vyberat organy dutiny brusnej a hrudnika, ved to stoji 150 eur, kriste jezisi. sniva o modeli kostry v zivotnej velkosti, 200 eur, a to su len dve veci, toto vsetko ma v skole. nie som onasis a nie, DV neni 100% ako sa to tu prezentuje. neni uplna. nepokryje vsetko. minimalne uz s tymito pomockami.
@mircalla napisala som niekde, že sa nechcunodo mna pohnúť? Napisala som, ze ked sa ich spytas, či chodia radi do skolky!!!!!! Prosim čítaj poriadne. Snazim sa deti od seba odputavat, nakoľko majú rozdielne záujmy, budú tráviť čas na krúžkoch oddelené, bude to tiež dobre pre ich vzťah i pre nich samych.nase deti trávia cas aj od nás, to som nikde nenapisala, zs nie!!!!! Prosím drz sa napísaného.
A áno, suhlasim, ak to v 10 dieťa nedokáže, rodičia urobili niekde chybu!!!!!!!
Ale prosím čítajte všetky komentáre a s porozumením!!!!!!!
Podľa mna je prirodzené, ze deti do 6 rokov sa držia rodičov,od 4 rokov dochádza k prirodzenému postupnému odpútavajú,!edy sú schopné bez traumy tráviť čas napr v skolke.
Moje deti v škôlke neplačú, zapájajú a do všetkých aktivít,dcera ma dokonca teraz vystavený obrázok v nejakom časopise, syn chodil na plavecký zo skolky. Ale keď sa ich spytas, povedia,,zs tam chodia neradi. Tot vsjo....
@myzma A ty to vyriesis jednoducho tak, ze ich z tej skolky zoberies a nechas s tebou doma? Alebo mi nieco uslo? Ci este tam chodia?
Precitaj si aj prispevok vyssie a prispevok od @mawka
Ozaj ma zaujima, ci si myslis, ze doma zabezpecis dietatu rovnake pomocky a kvalitu vyucovania? teraz ozaj odhliadnem od potreby byt v kolektive, co je pre mna este vacsi problem ako samotna kvalita domaceho vyucovania
@mawka a nemoze to pokryt ani vedomostami rodica, ja si neviem predstavit, ze by som dieta ucila nejaku chemiu, alebo fyziku, alebo rodic co neovlada cudzi jazyk, to ho bude ucit akym spôsobom? domace vyucovanie je super, u nas vramci prazdnin, kedze som ucitelka, tak Dv je o navstevach hradov, jaskyn, cestovanie, vela preberame veci zo zemepisu a dejepisu, samozrejme na urovni chapania nasich deti, ale neviem si predstavit ucit na vyssom stupni ZS dieta predmety, na ktore nie som odbornik.
a toto natocili ziaci slovenskej skoly, takej nepopulárnej, kde iba akoze "driluju a nevenuju sa ziadnym inym aktivitam a ich kreativita je ubijana"
https://www.youtube.com/watch?v=dv6upFEFmxI@myzma ja ucim na gymnaziu, tak mna zaujima DV na druhom stupni ZS stupni, ze ako to chcu rodiacia suplovat tam, pretoze kto raz s DV zacne, tak potom neviem neviem ako prestupi na skolsky system, to uz potom bude chciet pokracovat doma , da sa studovat doma aj pocas strednej skoly? viem ze moze mat ziak individualny studijny plan, ale to zvacsa z nejakého dovodu, napr sportovci
@myzma ok, a co spatna vazba od spoluziakov? informacie od spoluziakov? ucenie sa od spoluziakov? dost dobre aj na rozvoj kreativity. co porovnanie so spoluziakmi - nejaka predstava ako na to dieta vedmostne je? co jeho ego? mne to robila celkom dobre, ked som v niecom bola v skole uspesna, pochvalili ma atd.....
@myzma hm, lenze uz na prvom stupni sa ucia deti prirodnym vedam. budes im hovorit, ze deti nosi bocian? a ze skacu z pupka? v druhej triede sa maly ucil o maternici 😉
a co ked budes mat dieta ako je moja dcera? ze miluje medicinu? naucis ju spravne po latinsky nazvy kosti a cele telo a ako vlastne skutocne funguje? co ked tvoje dieta bude blazon do biologie. na aku suutaz ho posles? individi sa to velmi neda. olympiady su v skolach. a to tiez posuva deti. som dobry, ukazal som, sutazil som, zvitazil som alebo nnie a makam na sebe dalej. ako toto chces pokryt? alebo budes mat doma literarneho genia s bohovym prednesom, kde sa ty dostanes na nejaky hurbanov pamatnik? skoncite akurat niekde na regionalnej urovni a rovnako tu genialitu mozes v dietati zabit. ver mi, ze keby maly nemakal na vytvarke v skole, tak sa nedostane na medzinarodnu vytvarnu sutaz a neziskal by ocenenie a dnes by si ho nepreberal na velvyslanectve. toto ho posunulo. a vdaka skole. individualne by si ani neskrtol. pochvalila by som ho ja, komunita, mozno obecny urad a tam by to skoncilo. ale jeho hodnotili umelci z celeho sveta. v DV by sa toto nestalo 🙂
@mircalla pozri, fakt nemám ani na všetko protiargumenty, ani na vsetko odpoveď, ani čas a úprimne po niektorých reakciach ani chuť,
Mozem ti do ip napísať, prečo sme sa rozhodli pre DV, ja beriem niektoré argumenty z vasej strany,ale motate sa dokola, mame jednoducho viac dôvodov na to, preco sme sa takto rozhodli, bola som vyklepana ešte na zápise, či teda áno, alebo nie, mam bazen, nebudem tajiť, ale práve stretnutia s i ymi rodinami, kde vidíme kk fungujú,ako žijú, nás uisťuje v tom, ze to zvládneme, zs je to dobré PRE NASU RODINU. A nie ze dobre, ale najlepšie a klady prevyšujú zápory.
@myzma tiez ma zaujima ten prechod potom na strednu skolu, lebo potom k tomu raz pride, ano dieta bude zrelsie, ale zvyknute na iny styl prace a teraz zrazu co, vsetko sa tocilo doteraz len podla jeho poziadaviek a teraz bude v triede s dalsimi 20 spoluziakmi, inak ja nie som apriori proti DV, len mi vadi ako sa cele skolstvo dehonestuje, ja som napr do skoly chodila rada, skolu som priam zboznovala aj preto som sa vybrala pedagogickym smerom
Na súťaže môže chodiť zo školy
Baby, prečo to inde ide a na tom nasom malom Slovenskú to vidia ľudia ako strasny problém?
@zuzana76 ved prave - ono to netreba vidiet optikou, ved teraz nas caka len prva trieda, ale ake to moze mat nasledky z dlhodobeho hladiska
ja som skolu milovala, vyslovene ma bavila aj ta sutazivost.boli aj horsie dni, bolo aj posmievanie, hadky....ale to k tomu patri (treba to brat ako fakt)
@myzma prosim? trapne? ved sa normalne bavime, cize ty nas nazor nerespektujes? my tiez len argumentujeme, tak ako ty, nikto sa s tebou nehada, jasne, je to vase rozhodnutie, to ti nikto neberie, su to vase deti, vy za ne zodpvedate a tu vetu, ze nejdete proti prudu si myslela prave naopak, ze idete proti prudu.
Dieťa sa nedá izolovať sama si predtým písala ze ak sa zo školou dohodnes tak nerobí stres a ty si myslíš že keď vystúpi pred toho učiteľa cudzieho človeka tak nemá stres. Stres je vsede a aj bude aj keď nastúpi na strednú tak bude mať stres nie len z učiteľov ale aj zo spolužiakov pubertakov. Stres ho čaká aj v praci. Akokoľvek neuchranis ho predtým, je potrebné ho naučiť ho to zvládať. Malá je tiež prvacka učíme sa veľa doma, ale súťaživosť, zodpovednosť, kreativitu, spoluprácu a autoritu sa naučí len v škole. Príde o veľa zazitkou a spoločných chvíľ zo spolužiakmi. 6 ročné dieťa už potrebuje aj chvíľku pre seba, miesto kde môže byť sám sebou, predvádzať sa. Neviem je to na rozhodnutí rodiča. Ani ja nie som úplne spokojná so školou a preto sa jej venujem ešte doma ale kolektív je kolektív. To nie je len čítať, písať ale rôzne aktivity v triede, úlohy od p. učiteľky, pokarhanie, poznámka, úspech, pochvala to všetko patrí k osobnosti a to ja ako matka nezabezpecim.
@lenkusik Presne tak.
Ono da sa drzat dieta v nejakej bubline ci bezpeci domova - ale aj tak na to pride, ze do tej skoly pojde. A podla mna to bude zvladat ovela horsie. A hlavny argument je kolektiv. Ja som bola na RD 2,5 roka, potom som dala syna do sukromnej skolky. Dovod bol ten, ze som vedela, ze akolkolvek sa mu budem venovat, nijako mu nezabezpecim tie aktivity, co ma v skolke. A aj keby sme chodili na 4 hodiny denne von, nedam mu kolektiv ani zazitky.
Mne sa to cele zda ako ta oddalovanie potencionalneho problemu, nemozem si pomoct - ved este si radsej predlzme cas doma. Moj syn patri medzi tie citlivejsie povahy, tiez mam obavy. Ale nijako mu nepomozem, ked ho necham roky doma
@myzma nie, na zs sa to neucia, ale moje dieta to zaujima. mam co robit, aby som sa im venovala popri skole a doucovala ich to, co ich interesuje a bavi. neodpovedas na argumenty. my tu piseme svoje nazory a diskutujeme, ty nas tu oznacujes za trapnu.
jednoducho nie, nepokryjes to vsetko. prepac. ale nefandi si. mozno nejaky zaklad das, ale urcite nedas to, co fundovany ucitel, odbornik, ktory studoval 5 rokov a vzdelanie si doplna alebo sa nadalej vzdelava. a rovnako nereagujes na ine otazky ako potom zvladnes prechod z 1. stupna na druhy, hovoris, ze je cas. ale prave sa chystas urobit nieco, co tu neni zauzivane, ale je ti de facto jedno, co to urobi v buducnosti, aky to bude mat dopad. no konkretne v tejto situacii by som sakra rozmyslala, co nastane prave v buducnosti. vies, aby to nebolo kontraproduktivne.
vies, pre mna su dolezite deti, ich rozvoj, nie to, co si zelam ja. alebo co je trend alebo ako plavat proti prudu. u nas sa hovori ok, ale odtal potal. skor mam pocit, ze toto chces hlavne ty a tvoje deti su masirovane tebou. mne zalezi na tom, aby deti boli samostatne jednotky a k tomu patri aj skola. je to tu aj v okolitom svete uplne bezna vec. len hrstka ludi, mizive % proste musi byt nieco extra.
my sme presli aj sikanou a ver, ze uz si maly srat na hlavu nenecha. a videl model, ako sa veci maju riesit, ako som ich riesila ja. si myslis, ze dieta uchranis od sikany lebo DV, ale v zamestnani sa to deje tiez a nebude ti vediet reagovat. nebude. toto su situacie, ktore treba realne zazit, aby clovek pochopil. a je milion dalsich veci. vdaka klasickej skole si moje deti nenechaju skakat na hlavu a toto by som im doma nedala. lebo maminka vsetko. deti neprivadzame na svet preto, aby sme im hopsali okolo zadkov nonstop, deti privadzame na svet preto, aby z nich vyrastli samostatne jednotky schopne fungovat aj bez matky za zadkom. asi tak.

@zitaje to, ze nie su v izolacii - je to nazor rodica dietata, ktore sa uci doma. Posudit to podla mna objektivne nemozes, pretoze nevies ako funguje dieta, co do tej skoly ci skolky chodi a o co vsetko tvoje dieta prichadza. Tak to proste je.
Ono ist na par hodin na kruzok ci na chvilu von a zvysok casu byt doma s mamou podla mna izolacia je. A strasna. Nakolko tie ostatne deti v skole ci skolke travia vacsinu dna.
Stale mi nie je vobec jasne, ako vie rodic urcitel kvalitne pokryt niekolko predmetov vratane jazykov...
Ono skola je aj o budovani osobnosti, o budovani vztahov, rozvoji osobnosti, spatnych vazieb, interakcii, nic z toho deti ucene doma nemaju. Zober si napriklad, ze tvoje dieta je mudre, v niecom prevysuje ostatne deti, vyriesi nejaku ulohu - ako mu narastie sebavedomie pred triedou. Doma ho pochvalis akurat ty, ci domaci ucitel. Ved to dieta ani nemoze presne vediet ako na to je, nemam sa s kym porovnavat. Nie su toto dost logicke argumenty?