icon

Dovolenka počas školského roka

2. sep 2025

Ahojte, ideme tento mesiac na dovolenku a máme predškoláka. Chodí do škôlky už tretí rok, vrátane všetkých prázdnin a učiteľky hrozne riešia že teraz vymešká. Strčili nám do ruky papier na potvrdenie lekárom. Všetkým je úplne jasné, že akákoľvek pečiatka od lekára bude výmysel, na vymeškanie máme rodinné dôvody. Bude to presne 7 školských dní, keďže tam padne 1 deň sviatok. Chceli sme ho však 2 dni pred dovolenkou nechať doma, lebo ja už mám dovolenku celý týždeň, aby sme neriskovali, že ochorie v kolektíve. To by už bolo 9 dní. To fakt je tak prísne, že dieťa sa bude o 7-9 dní v roku menej hrať v škôlke a už je problém? To nie je ani len toľko že vymešká učenie nejakého písmenka v škole alebo ja neviem... Keby to bolo dieťa čo teraz nastúpilo do škôlky a malo by to nejaký logicky dôvod prečo nesmie vymeškať tak ešte pochopím, ale on je v škôlkach (množné číslo lebo cez prázdniny je vždy v inej) je pečený varený, perfektne funkčný a socializovaný. Tento rok som ešte vyberala dovolenku na september a síce som si bola vedomá povinnej dochádzky, nečakala som že to budú tak riešiť. Čo by ste robili? Fakt mám ísť otravovať doktorku že dajte mi ospravedlnenie? Musí to byť pediatrička alebo je jedno kto to potvrdí? Ja si zo školy pamätám že aj vo vyšších ročníkoch spolužiakov rodičia brali na dovolenky hocikedy počas roka a nič sa nedialo.

Strana
z2
patka06
2. sep 2025
@anonym_autor

@letfenixa som zvedavá či takto buzeruje aj neprispôsobivých občanov ktorí na nejakú dochádzku kašľú, tam sa asi môže postaviť aj na hlavu. Je to o ľuďoch a o dohode, pochopení, keď nenahlasia oni že má vymeškané, snáď sa nepôjdem nahlasovať sama. Zrovna tam bolo kopec rodičov a nechápal ani jeden z nich. To je ako policajt ktorý nerieši prekročenie rýchlosti o 2 km/h. Môže, ale keď nie je blb, tak nebude.

@anonym_autor Dochádzka sa kontroluje aj u neprispôsobivých.
Ak nemajú ospravedlnenie /oni ho nakoniec väčšinou donesú od lekára/, posúvajú to sociálke, tam im už hrozí, že prídu o rodinné prídavky.

letfenixa
2. sep 2025
@anonym_autor

@letfenixa som zvedavá či takto buzeruje aj neprispôsobivých občanov ktorí na nejakú dochádzku kašľú, tam sa asi môže postaviť aj na hlavu. Je to o ľuďoch a o dohode, pochopení, keď nenahlasia oni že má vymeškané, snáď sa nepôjdem nahlasovať sama. Zrovna tam bolo kopec rodičov a nechápal ani jeden z nich. To je ako policajt ktorý nerieši prekročenie rýchlosti o 2 km/h. Môže, ale keď nie je blb, tak nebude.

@anonym_autor ale veď dochádzka sa kontroluje, to nie je holubnik.

deedol
2. sep 2025

nemalo by sa to riesit fejkovou chorobou, ale uvolnenim u riaditelky (vopred) zo zdravotnych dovodov - dieta je alergik a ide na ozdravny pobyt k moru. ucitelka s tym nic nema, toto je v kompetencii riaditelky.

diewcatqoo
2. sep 2025

Normalne chod za doktorkou, vysvetli situaciu a nech vam tam buchne peciatku. Alebo neviem, kolko casu vam este ostava do dovolenky, ale skus kontaktovat riaditelku a ries to cez nu. Myslim, ze ta caviky robit nebude. Nechapem, ze taketo halo sa robi okolo toho. Keby to bolo dieta, ktore vymeskava casto, tak dobre, pochopim, ze ucitelky chcu dovod. Ale takto... no neviem, pride mi to totalne zbytocne.
My sice nezijeme na SK a absolutne netusim, ako je to s ospravelnenkami u nas. Tiez je predskolska u nas povinna, ale nikdy nebol problem. S ucitelkami sme sa dohodli, ze proste ideme niekam prec a nikto nam nerobil problemy. Aj na ZS chodime pocas roka raz cely tyzden prec a nikdy nie je problem. Dohodnem s ucitelkou a ospravedlni nam to.

patta89
2. sep 2025

Moj je tiez teraz predskolak a prave sme v Grecku na cely tyzden-takze 5 dni nie je v skolke...min. tyzden som volala riaditelke, lebo este nefungoval edupage, ci ho odhlasi - a nebol s tym ziaden problem 😉

autor
2. sep 2025
@deedol

nemalo by sa to riesit fejkovou chorobou, ale uvolnenim u riaditelky (vopred) zo zdravotnych dovodov - dieta je alergik a ide na ozdravny pobyt k moru. ucitelka s tym nic nema, toto je v kompetencii riaditelky.

@deedol preto neviem prečo nám rovno dala do ruky ten papier. Ja ani nechcem klamať, načo, k čomu je to dobré, absolútne som nečakala nejaké prekážky. Keby to bolo také jednoduché, že máme riaditeľku tam, tak je to už vyriešené. Aj sme ju stretli, aj mávla rukou že to je ok, lenže jej od včera zanikla funkcia, takže to s ňou riešiť nemôžem.

autor
2. sep 2025
@diewcatqoo

Normalne chod za doktorkou, vysvetli situaciu a nech vam tam buchne peciatku. Alebo neviem, kolko casu vam este ostava do dovolenky, ale skus kontaktovat riaditelku a ries to cez nu. Myslim, ze ta caviky robit nebude. Nechapem, ze taketo halo sa robi okolo toho. Keby to bolo dieta, ktore vymeskava casto, tak dobre, pochopim, ze ucitelky chcu dovod. Ale takto... no neviem, pride mi to totalne zbytocne.
My sice nezijeme na SK a absolutne netusim, ako je to s ospravelnenkami u nas. Tiez je predskolska u nas povinna, ale nikdy nebol problem. S ucitelkami sme sa dohodli, ze proste ideme niekam prec a nikto nam nerobil problemy. Aj na ZS chodime pocas roka raz cely tyzden prec a nikdy nie je problem. Dohodnem s ucitelkou a ospravedlni nam to.

@diewcatqoo máme ešte čas, ideme o týždeň v stredu. Zajtra požiadam riaditeľku o uvoľnenie, keď bude problém, budem to riešiť ďalej. Úplne zbytočné starosti robí tá učiteľka, ale ona je taká. Nos má strčený všade, ale bliaka po deťoch a nevie si sama so sebou rady.

anonym_d58ba5
3. sep 2025
@anonym_autor

@diewcatqoo máme ešte čas, ideme o týždeň v stredu. Zajtra požiadam riaditeľku o uvoľnenie, keď bude problém, budem to riešiť ďalej. Úplne zbytočné starosti robí tá učiteľka, ale ona je taká. Nos má strčený všade, ale bliaka po deťoch a nevie si sama so sebou rady.

@anonym_autor a prečo ste na dovolenku nešli skôr, bolo by po probléme :D cely jun/jul/august

maya_hi
5. sep 2025

@anonym_autor dovolenka sa nepovažuje za rodinné dôvody. Váš predškolák teraz plní povinné predprimárne vzdelávanie. Učiteľky "neriešia", ty si neznalá veci a robíš si zo škôlky holubník. Ospravedlniť tak dlhé obdobie je možné jedine zo zdravotných dôvodov. Ak by ťa chceli "poriešiť", dali by mu neospravedlnené hodiny a nahlásili na UPSVaR. Tak sa po novom má postupovať 😏

maya_hi
5. sep 2025
@patka06

@anonym_autor Dochádzka sa kontroluje aj u neprispôsobivých.
Ak nemajú ospravedlnenie /oni ho nakoniec väčšinou donesú od lekára/, posúvajú to sociálke, tam im už hrozí, že prídu o rodinné prídavky.

@patka06 neprídu o ne len sa presúvajú na obec kde im ich budú prideľovať až do nápravy

katkaa01
6. sep 2025
domirem
6. sep 2025

@anonym_autor Ahoj, nečítala som všetky komentáre, možno ti už poradili, ale funguje to takto:
Pokiaľ je neprítomnosť dieťaťa plniaceho PPV v MŠ viac ako 7 dní ( chces ho nechať doma ešte pred odchodom na dovolenku z obavy prípadnej choroby, čomu úplne rozumiem) potrebuje byť riadne ospravedlnené lekárom v prípade choroby, vo vašom prípade požiadaš písomne o uvoľnenie z dôvodu rodinnej dovolenky riaditeľovi MŠ. Tá ju písomne potvrdí a odovzdá triednej učiteľke syna, ktorá žiadosť založí medzi ospravedlnenku. Ak som správne pochopila, vaša MŠ sa aktuálne zlúčila pod inú MŠ s jednou riaditeľkou, z vašej MŠ sa tým pádom stalo elokované pracovisko už nie s riaditeľkou, ale so zástupkyňou (zvyčajne bývalá riaditeľka), takže ospravedlnenie odovzdáte jej. Už je na nich, ako to majú ošetrené, či to potvrdí zástupkyňa alebo to dá na potvrdenie riaditeľke, to už je na nej, vy ste si týmto povinnosť splnili. Môžete žiadosť samozrejme odoslať aj mailom. Učiteľky sa nehrajú na dôležité, ony to jednoducho musia mať založené,kedykoľvek môžu mať kontrolu. Prajem príjemnú dovolenku 🙂

senta_sofia
6. sep 2025

@anonym_autor predskolska je povinna a vztahuje sa na nu pravidla ospravedlnovania vymeskanych hodin podobne skolam. Skus zajst za riaditelkou a poziadat o uvolnenie, inak ti neostava nic ine, ako poriesit toho lekara.

dididudu
7. sep 2025

V predškolskej triede už treba, tak isto aj v škole. My tiež keď sme išli na dovolenku, dávala som papier od doktora. To je ich povinnosť, dať ten papier. Učiteľky si len robia svoju prácu. Nechápem čo za tým hľadáš.

dididudu
7. sep 2025

Doktor s tým nemá žiadny problém, povieš že idete na dovolenku a potrebuješ papier do škôlky a bez problémov ti ho dá. Nikdy sme s tým nemali problém

patka06
7. sep 2025
@dididudu

Doktor s tým nemá žiadny problém, povieš že idete na dovolenku a potrebuješ papier do škôlky a bez problémov ti ho dá. Nikdy sme s tým nemali problém

@dididudu Nie je povinnosťou lekára, dať papier, že je dieťa choré, keď reálne choré nie je. Záleží od neho, či je ochotný podvádzať.

gulabo
7. sep 2025
@anonym_autor

@patka06 no veď mne je jasné a ja si ani nechcem vymýšľať. Ale tak keď to tak chcú, vymešká tých 7 dní a budem sa tváriť že bol chorý. Neviem k čomu je to dobré, ale ok.

@anonym_autor to si vymyslela vlada, nie ucitelky

dididudu
7. sep 2025
@patka06

@dididudu Nie je povinnosťou lekára, dať papier, že je dieťa choré, keď reálne choré nie je. Záleží od neho, či je ochotný podvádzať.

@patka06 nám nenapísal že je dieťa choré, jednoducho ospravedlnil neprítomnosť dieťaťa. Už neviem presne čo tam bolo, ale nebolo písané že z dôvodu choroby.

patka06
7. sep 2025
@dididudu

@patka06 nám nenapísal že je dieťa choré, jednoducho ospravedlnil neprítomnosť dieťaťa. Už neviem presne čo tam bolo, ale nebolo písané že z dôvodu choroby.

@dididudu Logicky lekár ospravedlňuje z d§vodu choroby, vyšetrenia a pod.
Ani jedno z toho nebola pravda.

Strana
z2